Gość Ryszard G. z Tarnowa 15.07.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 i jestem zadowolony. Przede wszystkim - taniej. Sama farba - barwiona - wyszła mi 800,- i wymalowałem sobie sam wykorzystując drabinę. Koszt samego tynku wyliczono mi na 3 tys. + robocizna..... Faktycznie ktoś wcześniej o tym pisał - znać nierówności, których przedtem nie było widać. Ja od strony frontowej pokusiłem się położyć cieniutką warstwę greckiej szpachli zewnętrznej - Stucorella i ta ściana wygląda najlepiej. Chodziło o zatkanie samych porów po kleju Atlas a nie nakładanie szpachli. Pozostałe ściany wymalowałem takie jakie mi zostawili "fachowcy" od dociepleń i nie wygląda to z bliska najlepiej. Natomiast z 10 -15 metrów nie widać wogóle czy to tynk czy farba. O tym świadczy tylko kolor "zieleń khaki". Co do samej farby Akrylit to może być stosowana na świeże tynki, powierzchnię należy zagruntować wyrobem Akrogrunt lub samym Akrylitem rozcieńczonym 1:1 z wodą i ja tak zrobiłem. Farba trzyma się już 4 rok i czuję, że prędzej mi się kolor znudzi niż jej się coś stanie, więc sobie kiedyś zmienię kolor domu - malując oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 18.07.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2004 jest kilka powodow dla ktorych nie kladzie sie farby bezposrednio na klej: - po pierwsze dlatego ze tynki ukrywaja nierownosci sciany poniewaz posiadaja fakture ktora to maskuje - latwo sprawdzic jak wyglada sciana biorac wieczorem lampe i swiecac z boku na sciane widac wszystkie nierownosci A jeżeli elewacja jest w paski (takie paski styropianu o grubości 2 cm i szerokości 20-30 cm naklejone na właściwe ocieplenie i na to siatka), to nierówności elewacji są nadal widoczne (farba bezpośrednio na klej, bez tynku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 25.07.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 jest kilka powodow dla ktorych nie kladzie sie farby bezposrednio na klej: - po pierwsze dlatego ze tynki ukrywaja nierownosci sciany poniewaz posiadaja fakture ktora to maskuje - latwo sprawdzic jak wyglada sciana biorac wieczorem lampe i swiecac z boku na sciane widac wszystkie nierownosci A jeżeli elewacja jest w paski (takie paski styropianu o grubości 2 cm i szerokości 20-30 cm naklejone na właściwe ocieplenie i na to siatka), to nierówności elewacji są nadal widoczne (farba bezpośrednio na klej, bez tynku)? to zalezy od wykonania tych paskow - generalnie napewno nie widac podstawowej nierownosci sciany tak jak to sie ma przy duzej plaskiej plaszczyznie jednak pytanie jest jak bedzie dokladna plaska powierzchnia tych paskow szerokosci 20-30 cm to jest juz kawalek plaskiej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 14.05.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Słuchajcie, jestem tuz przed podjęciem decyzji czym mam pomalować elewację (mineralna struktura baranek 1,5 mm). Zastanawiałem się nad Beckersem ale znalazłem coś takiego co nazywa się Bondex firmy DUROP i co jest tańsze. Czy ktoś to zna i może sie podzielić swoim doświadczeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donstef 03.10.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ryszard g. z Tarnowa utwierdził mnie w przekonaniu użycia farby. Koszt tynku z robocizną wywalił mnie z butów. - 8000zł.Postanowiłem, że będę malował. Przychodzi w sobotę ekipa do poprawki, kolejna warstwa kleju na tzw. "lusterko".Pytanie: Czy farba elewacyjna BOLIX Xiloksanowa (jest w castoramie po 188zł/10zL) Ktoś używał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts