Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, pytanko.

Wykonuję w tym roku tylko stan surowy otwarty. Czy warto wylewać na gruncie beton pod przyszłą podłogę? Czy warto to zrbioć po zimie, aby budynek usabilizował się na gruncie ???

Jakiej klasy beton zastosować na podłożu na gruncie B12,5 czy wyższej klasy??

Pozdrawiam

Piotr M

Warszawa-Białołęka

https://forum.murator.pl/topic/79970-czy-przy-stanie-zerowym-wylewali%C5%9Bcie-na-gruncie-beton/

patrząc na swój projekt sądzę że od razu biorą poprawkę na niekorzystne warunki gruntowe i fachowców- papudraków którzy będą budowali domek...

...to jest jakis argument...teraz

Witam, pytanko.

Wykonuję w tym roku tylko stan surowy otwarty. Czy warto wylewać na gruncie beton pod przyszłą podłogę? Czy warto to zrbioć po zimie, aby budynek usabilizował się na gruncie ???

Jakiej klasy beton zastosować na podłożu na gruncie B12,5 czy wyższej klasy??

Warto. Ja mam B15, bo cena B10 była tylko o 5zł tansza na metrze.

dom ktory budujesz to nie blok 10 pietrowy wiec nie ma problemu z tym ze nie ustabillizuje sie . Latwiej wylac podloge kiedy jeszcze nie ma scian, ale to juz zalezy jak umowiles sie z wykonawca , u mnie po zrobieniu fundamentow wypelnieniu podsypka wyleny byl B-15 10 cm . Po tym stawiali dopiero sciany, tylko wczesniej trzeba ulozyc kanalizacje pozioma. W ktorym miejscu na Bialolece budujesz?

warto wylać...wylewaliśmy B 12,5

musi być dobrze zagęszczony piach w fundamentach przed wylaniem betonu ...tego sobie przypilnuj bo to ważne

pozdrawiam, smoczyca

Coraz ciekawsi są Ci projektanci....

sądząc po postach, ci lepsi pewnie wyjechali, ale gdzie?

Gdzie to nie wiem ale dlaczego to tak , "gupio" trochę projektować coś na co cie nie stać a powinno.

dom ktory budujesz to nie blok 10 pietrowy wiec nie ma problemu z tym ze nie ustabillizuje sie . Latwiej wylac podloge kiedy jeszcze nie ma scian, ale to juz zalezy jak umowiles sie z wykonawca , u mnie po zrobieniu fundamentow wypelnieniu podsypka wyleny byl B-15 10 cm . Po tym stawiali dopiero sciany, tylko wczesniej trzeba ulozyc kanalizacje pozioma. W ktorym miejscu na Bialolece budujesz?

ul. Głębocka

. Czy warto wylewać na gruncie beton pod przyszłą podłogę? Czy warto to zrbioć po zimie, aby budynek usabilizował się na gruncie ???

nie za bardzo wiem o co chodzi z tą stabilizacją budynku

:o

jedyne co mi wpada w myśl to samoistne zagęszczenie

podłoża pod przyszłe warstwy posadzki - jak sobie rok poleży to trochę się samo uleży, pewnie też wszystkie odpady z murowania je wzmocnią,

chociaż lepszy efekt można osiągnąć w jeden czy kilka dni jeżdżąc po podłożu czymś takim:

http://www.bazafirm.pl/broker-serwis/zdjecia/z3971808910.gif

Podłogę na gruncie będę wylewał po wybudowaniu ścian. Kierbud powiedział, że o wiele lepiej położyć icolację na gładziutkim betonie niż z rysami i grudami zaschniętej zaprawy powstałymi podczas murowania. Uważa, że nikt nie będzie w stanie dopilnować dokładnego oczyszczenia betonu przed położeniem izolacji.

tutaj Autor tematu chce pozostawić stan surowy otwarty na zimę, lepiej dać ten beton niż później mieć baraninę,

a dałbym deczko miżej, żeby mozna było w razie niemca dołożyć przed wykonywaniem docelowo posadzek w celu uniknięcia tego co zauważyłeś (Jurek_Z)

Witam. U mnie po wylaniu fundamentów środek zasypałem pospółką . Warstwy ok 20-30 cm zagęszczane mechanicznie. Póżniej rozprowadziłem kanalizację i wylałem ok 10 cm betonu B-10. O wiele wygodniej póżniej murować ściany(równo, łatwiej przy stawianiu rusztowań, bezpieczniej) i dużo łatwiej ustawiać stemple pod strop. Pozdrawiam.

A ja zamówiłem B20 w betoniarni i powiedziałem że ma być nie oszukany bo to na strop, jak gruszka przyjechała i zobaczyli że lejemy fundamenty to powiedzieli że ich oszukałem bo jakby wiedział że to fundament to by zrobił B10 mimo ze zamówiony i zapłacony był B20. Wniosek z tego taki że nie ważne co zamówisz bo zrobią to co akuratnie im się uda, niezależnie ile za to zapłacisz

:D :D :D

Używając tej właśnie argumentacji chcę zamówić na strop beton B-30 bo i tak przywiozą klasę lub dwie niższy (na czymś przecież muszą zarabiać), a cenowo kilka czy kilkanaście złotych różnicy