pierwek 31.05.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Witam Chciałbym zrobić sobie elewację z desek drewnianych na scianach szczytowych powyżej parteru. Deski byłby ułożone w pionie (na P+W). Pod deskami styropian (obawiam sięże wełna może zawilgotnieć z czasem) Jakie to powinno być drewno i czym zabezpieczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.05.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Jakie to powinno być drewno i czym zabezpieczone? moim zdaniem - żadne wrzód na pupie, lepiej jakieś bonie w kontrastowym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 31.05.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 W DLH widziałem świerk przeznaczony do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 31.05.2007 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 moim zdaniem - żadne wrzód na pupie, lepiej jakieś bonie w kontrastowym kolorze Tobie już dziękuję za komentarze. Piszesz wszędzie absolutnie nic nie wnosząc do dyskusji - "elita forum" hłe hłe... Szkoda że nie można sobie filtrować wiadomości od niektórych forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.05.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Świerk skandynawski i modrzew syberyjski drewno o gęstym usłojeniu, do tego odpowiedni impregnat i możesz mieć super elewacje. Za deskami daje sie material wiatroszczelny który chroni izolacje z wełny. Zajmuje sie tym firma MOCO ogólnie to oni siedza w drewnie coraz mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.05.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Tobie już dziękuję za komentarze. Piszesz wszędzie absolutnie nic nie wnosząc do dyskusji - "elita forum" hłe hłe... Szkoda że nie można sobie filtrować wiadomości od niektórych forumowiczów. 1.to co jest pod nickiem nie zależy ode mnie (no może bardzo pośrednio) 2.pozwoliłem sobie poczytać Twoje wypowiedzi (dokładnie "pierwszą" stronę ostatnich), deja vu; "forumowicz to brzmi dumnie" 3.postaram się unikać Twoich tematów, więc filtr nie będzie Ci potrzebny 4.odczucia co do drewna na elewacji są niestety podparte stycznością z takową, a dokładniej - jeżeli chodzi o drewno "nieegzotyczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.05.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Pomijam tu celowość elewacji z drewna - to kwestia własnych wyobrazeń.Sam sposób kładzenia tj pionowo budzi moje obawy:- takie ułożenie spowoduje, że wrażenie optyczne bedzie takie, że budynek jest wyższy i węższy - jesli taki był zamiar to wszystko gra,- moim zdaniem pionowe ułożenie desek może spowodować "nałogowe" podciekanie pod elewację, bo szpary raczej sa nieuniknione - nawet przy P + W.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 31.05.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Barbarossa to napisz jaśniej o punkcie 4 a nie wal tekstem o wrzodzie na..z góry przekreślasz ,komentujesz ale nie wyjaśniasz dlaczego. Wrzód na pupie to nie jest wyjaśnienie tematu zwłaszcza dla kogoś kto oczekuje odpowiedzi jakie drzewo na elewacje. ja słyszałam ,że najlepszy to modrzew lub daglezja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 01.06.2007 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Mamy modrzew, nie syberyjski tylko nasz, ułożony poziomo, deski z garbkiem. Zaimpregnowany drewnochronem. Ma rok. Wygląda pięęęknie (m. zdaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 01.06.2007 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 moim zdaniem najlepiej modrzew moze byc polski i taka elewacja odpowiednio zaimpregnowana i pielegnowana wytrzyma co najmniej tyle co tynk na styropianie natomiast do ocieplenia polecam mimo wszystko welne bo styropian moze stracic wymiar po jakims czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.06.2007 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 tu macie linka jak to powinno wyglądać: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/lote-w-ii/ dom jest dość niski (6,5m) bo nie ma ścianek kolankowych a strona szczytowa ma 11m szerokości elewacja domku jest dość prosta - bez bajerów, dach teżTakie wykończyło nadałoby mu właściwy styl i urozamaiciło elewację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 01.06.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Czy ten dom jest murowany ze szczytami czy tylko do wieńca murowany a wyżej z drewna? Pytam z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.06.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Lote ma rzuty na dole identyczne z moim domkiem ale na pewno ma tanszy dach, powodzenia w budowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrt69 01.06.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 A ja dałem deski sosnowe pionowo, dwukrotnie maloweane na leżąco lakierem (trzy w jednym firmy 3V3) i trzeci raz malowane po przymocowaniu.Pod dechy 15 cm wełny i na to folia paroprzepuszczalna taka jak pod dachówkę. Plusy - ładnie wygląda jestem bardzo zadowolony.Minusy - sosna ma dość dużo żywicy no i na stronie zachodniej na niektórych deskach dosyć mocno wyszła na wierz. Pojawiły się niestety zacieki na białej elewacji, w dni słoneczne raczej niewidoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.06.2007 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Czy ten dom jest murowany ze szczytami czy tylko do wieńca murowany a wyżej z drewna? Pytam z ciekawości. oczywiście szczyty murowane na to jakieś ocieplenie i deski jako wykończenie elewacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigger 01.06.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 witamJa dla odmiany planuję tylko częściowo położyć drewno na elewacji (okolice okien)Czy deski mogę montować bezpośrednio na elewacji (styropian 10cm + siatka i tynk) czy może w miejscach gdzie będą deski powinienem użyć wełny mineralnej jako podkładu ?nigg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 01.06.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 deski modrzewiowe i oczywiście pionowo najlepiej na ocieplenie wełną, albo bezpośrednio na ściane jednowarstwową same bonie z desek? oczywiście, że montuj na styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.06.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 czesc pierwek ja też szukam drewna na elewację około 30m2chyba zdecyduje się na modrzew ale tu surprise - wszedzie sa tylko deski podłogowe z modrzewia zagramanicznegomoze więc pozostanie mi kupic gotowy profil sosnowy/swierkowy widziałam trochę takich ogłoszeń na http://www.drewno.pldaj znac jak cos znajdziesz aha ja kładę poziomoi nie interesuje nie zaciekanie, bo pomiędzy drewnem a tynkiem daje okapnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 03.07.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 może ktoś jakieś FOTKI wklei by można było podpatrzeć CO,GDZIE,JAK sami też się przymierzamy do takiej ELEWACJI POZDRO.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 03.07.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 właśnie w Castoramie jest promocja na panele ścienne z okleinowanego MDF 20zł/m2 - czy ktoś z Was wie czy to można położyć na zewnątrz? Nie na dom ale na budynek gospodarczy na konstrukcji drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts