Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawny ruszt z profili na sufit podwieszany - pytania

Krzyzak1719499897

Recommended Posts

Witam,

chcialbym dowiedziec sie od Was pewnej rzeczy. Otoz bede montowal ruszt na plyty g-k na poddaszu i zastanawia mnie pewna rzecz. Wiadomo, ze:

- do sciany prostopadlych do rusztu montuje profile UD30

- do jetek/krokwi montuje wieszaki

- wypelniam welna przestrzenie miedzy krokwiami

- montuje profile CD60 do wieszakow i wkladam je do profili UD

no i wlasnie - jak je tam wlozyc?

nasmarowalem maly rysunek, jak to jest u mnie i nie wiem, jak wloze profile CD do UD

http://www.mitsubishi-grafix.pl/forum2/foto/31052007_122151_sufit2.jpg

skoro dlugosc CD jest od sciany do sciany, to nie przeloze ich przez UD

moge probowac wkladac CD pod skosem - zmieszcza sie na pewno, tylko wtedy wystajace wieszaki nie pozwola wpiac do siebie tych profili (CD) - bo np. niektore wieszaki sa 20 cm od sciany, a tak sie raczej profil nie ugnie - prawda?

na plaskim moge najpierw zamontowac UD, potem wlozyc CD, nastepnie wieszaki, a potem welne wkladac od gory przez poddasze - ale na skosach juz mi sie to nie uda

nie bede kupowal profili ES - juz kupilem wieszaki, wiec tak musi zostac

moge przyciac profil CD o 3 cm czyli szerokosc jednego proflu UD i wtedy wsunac - na wieszakach uda mi sie przesunac CD i bede mial zamocowany CD w kazdym UD na polowie jego szerokosci (czyli na 1.5 cm zamiast na 3 cm) - tylko wtedy trace sztywnosc konstrukcji i sufit peka

czy sa inne mozliwosci? czy moze odgiac na chwile wieszak (te najblizej scian i profili UD), wlozyc profil CD, nastepnie ugiac go by podszedl pod wieszaki a potem wcisnac te wieszaki blisko scian?

sam juz nie wiem - na zadnych materialach pogladowych nie jest to wyjasnione, a ja bede to robil pierwszy raz

mam potrzebny sprzet (nawet laserowa poziomnice :)), ale nie wiem jak wykonac ten punkt...[/img]

niestety nie pomoze - przejrzalem juz ze 200 stron WWW i PDFow z instrukcjami - na zadnej nie jest to wyjasnione

na stronie podanej przez Ciebie sa profile ES zamiast wieszakow kotwowych - a takich wlasnie bede uzywal

nie spotkalem jeszcze nikogo, kto bylby w stanie wytlumaczyc mi, jak to zrobic - w marketach budowlanych tez nie wiedza...

Przygnij wieszakia po założeniku profila wyprostuj.Tak robiłem i nie widzę problemu.Lub zamocuj profil w UD a następnie po wypoziomowaniu założ i przykręć zawiesia,też działa :wink:

Wlasnie 1 sposob opisalem w 1 poscie - tylko nie wiedzialem czy tak mozna go odgiac bezkarnie :) - dlatego potrzebne bylo mi zdanie takiego praktyka, jak Ty.

Natomiast drugi sposob tez mialem w glowie - tylko sadzilem, ze jest jakas inna metoda - zalecana przez producenta itp.

Ale thx. - zrobie na sposob nr 1 (pod UD bedzie tasma dzwiekochlonna, wiec nie chce ich zdejmowac, ponadto w 2 metodzie trzeba nakladac wsztykie CD z danej plaszczyzny, wiec nie jest to wygodne)..