Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kometarze do dziennika Pigeon'a

Recommended Posts

no.....

..... wielkosc

....

...

poliuretan

...

..

drewno z niemiec

ale tak na prawde gdyby nie zona do dom bybyl zrobiony z kontenerow morskich

z plaskim dachem - to dopiero pomysl

pewnie bybyo za polowe ceny - a ta druga poowe mozna bybylo wpakowac w wykonczenie i detale - wygladalo by jak cudo

ale te lokalne warunki zabudowy :) i presja rodziny na normalny dom

ciagel jeszcze nikt mi nie dowierza odnosnie wentylacji!!

z tym sie musze zmagac anie pomysly wymyslac -kiedy wszystko juz wymyslono

• 1 month później...

srednio okolo 11 kg

ostatnio do HenoKa poslalem 1000 woprkow i wazylo to 11t - wiec chyba dobra srednia.

Oczywiscie sa worki po 20 kg - jak lepiej ubity i jak moze nalecialo cos tam wody - ale sa tez i o 5kg - jak sie trafi np - koncowka z sita - ktora zawiera grubsza frakcje.

Dostawa - od okolo 400 (wawa) do 800 z (krakow)l - zalezy jakie duze auto i i dokad.

• 3 months później...

Po pierwsze fajnie, że nie tylko ja będę miała fundamenty na wielkiej przestrzeni + duży dom :) Już się zaczynałam czuć jak jakieś dziwadło :-?

Po drugie gdzie można dostać takie worki z puliretanem w takiej lub zbliżonej atrakcyjnej ofercie :)

Po trzecie fajny będziesz miał dom ale aż sie prosił do niego płaski dach ( to oczywiście moja subiektywna ocena bo ja fanka takich dachów i nie nalezy się nia przejmować)

Po czwarte daj jakieś nowe foty domu.

Po piąte sorry, że sie tak "wtrancam" na krzywego ryja :)

pozdrawiam

spoko spoko -

dach mial byc plaski -ale ta forma jest nie do zaakceptowania przez druga polowe

mialem zrobic taki nizszy - ala US bungalow - ale dostalem zjeb... i podnieslismy o kilka metrow :)

wlasnie polozylem super dchoweczke BOGENA toskanska angabe - normalnie bedzie jazda jak wrzuce foty

tak wiec lekko liczac 100 tys musialem dolozyc to tego interesu - dobrze ze CHF skoczyly do gory to akurat ostatnia transza mi dala na ten dach dodatkowy dochod

o proszku pisze na priv

• 3 months później...

Witam

Też budujemy dom parterowy i o sporym metrażu...

Słyszałam, że gdzieś na forum ktoś ma poliuretan... i znalazłam Ciebie :p

Opis w dzienniku przeczytałam. Jesteśmy na etapie kończenia dachu i trzeba ocieplić podłogę i strop, wszystko jakieś 460m2 Po 230 w jednym poziomie.

Jak można i czy można zastąpić styropian na chudziaku poliuretanem?

Jak zastosować i ile cm na strop? Czy ten poliuretan będzie lepszy niż supermata? Strop mamy lekki drewniany odeskowany od dołu, tak, aby można było wylać np. perlitobeton (przeliczyliśmy, i niestety wychodzi bardzo drogo, Przeliczaliśmy to z Adamem m_k)

Chcemy mieć domek energooszczędny, i szukamy rozwiązań ciepłych i w miarę tanich.

Czy ten poli jest nadal aktualny?

Byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam Arnika

jesli chodzi o podloge

polecam - ale w grubej warstwie

tak 20-50 cm - na pewno bedzie cieplo

i najlepiej na to jeszcze z 10 cm styropianu

i dopiero na to wylewke ze zbrojeniem siatka tak dla pewnosci

w cienkiej warstwie mozna doskonale wyrownac poziom - jesli sa polozone instalacje wodne C.O.i na to np dac styropian

jesli macie miejsce tylko na 5-10cm styropianu to chyba lepiej styropian

nie do konca wiem jaki jest wpolczynnik przewodzenia ciepla w tym proszku - pewnie wysoki ale jak wysoki ? - wiec dla pewnosci poelcam po prostu dac go duzo

jesli chodzi o strop - raczej nie - proszek jest dosc ciezki i niestety palny (trudno zapalny- ale jak juz sie zapali :)))))

natomiast dodatkowo mysle ze doskonale by sie nadawal do:

wsypania w pustaki

obsypania fundamentow

obsypania scian piwnic

zaizolowania przylacza wodnego (jak tez tak mam)

oceiplenia grunku kolo domu (odciecie strefy przemarzania - jesli masz mostek na fundamentach)

no i np to zaizolowania np 20 paletozbiornikow zakopanych w ziemi jak bufor ciepla.

w tej chwili moge TIR takiego proszku udostepnic za okolo 600 zl (cena za transport)

ale trzeba szybko sie decydowac - bo to ostatki sa (w ciagu najblizszych dni 2 TIRY wydam) i mysle ze na 3ciego starczy (pojemnosc TIRA to okolo 35 m3)

pozdrawiam,

jelsi sie zdecydujecie to pisz na PW

To wielka szkoda że teraz zainteresowałam się tym poli... my już mamy dom prawie w SSO i zaraz kończymy dach i wchodzimy z instalacjami, Więc beton jest wylany, a na styropian przewidziałam 15cm.

Myślałam o dociepleniu stropu... Strop mam lekki drewniany, ale od dołu wybity jest folią i deskami... Ale skoro jest palny... to może lepiej nie kusić losu.

Więc dla nas sie to niestety nie przyda :cry:

Pośledzę Twój dziennik, może znajdę trochę inspiracji jeśli pozwolisz.

Pozdrawiam Arnika

• 4 weeks później...
Witaj i się nie gniewaj za ten wpis w twoim dzienniku ale tak mi się jakoś wymckło :oops: Ale na pewno się nie powtórzy.Dzięki za namiar na juwent!Chociaż wyręczył Cię piczman który stwierdził że gdzieś zniknąłeś jakiś czas temu i pewnie mi nie odpiszesz atu proszę :o .Czy ktoś Ci robił obliczenia tej nagrzewnicy jaka ma być,Czy tak sam sobie policzyłeś?Masz już reku lub czy wiesz jaki będzie producent i model?Pozdrawiam

Ej no a ja celowo walnąłem w dzienniku - w odpowiedzi na ten Twój zaj... post :)

amigo Jak pisał Pigeon - poczytaj wątek o jamniku. Producent to przecież JUWENT! A model zrobią ci taki,jaki potrzebujesz dla danych parametrów.

Witaj Depi!Czy mógłbyś wrzucić link o tym jamniku?Gdzieś czytałem ten tytuł ale niepamiętam :oops: I jakoś jeszcze nigdy nie trafiłem na ten wątek :roll:

• 4 months później...
Siemasz pigeon;) No nie wierze żeby od listopada nic się u Ciebie nie działo. A dziennik zaniedbany. Nieładnie! Zaglądam codziennie i czekam na nowe wpisy a tu cicho. Nie zamieściłeś w swoim dzienniku rzutów domu. A ciekawi mnie bardzo czy wykorzystałeś strefy buforowe? Też mam plan na dom prawie pasywny a przynajmniej mocno energooszczędny. W prawdzie w dużo mniejszej skali ale jak dla rodziny 2+1 160m w zupełności wystarczy. Właśnie główkuje nad projektem więc jeśli możesz wrzuć rzuty może coś od Ciebie ściągnę;)