Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Typy fachowców - dopisz swojego

madmin

Recommended Posts

Myślę, że są typy fachowców. Np:

Fachowiec "chodzący autrytet" - przypisuje sobie całą wiedzę na temat swojej dziedziny. Nie znosi pytań ani reklamacji, bo "to przecież niemożliwe. Zrobione jest idealnie".

Fachowiec - psychiatra" - taki co zawsze wywoła poczucie winy u klienta, np. mówiąc o ile więcej się napracował, bo poprawiał poprzednika.

Fachowiec -... Macie inne typy?

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Z moich doświadczeń:

"Bezsenny" - hydraulik od c.o. Wymieniali instalację w domu. Jak przywiózł sobie materiały i zaczęli robić w piątek o 10:00, tak skończył w sobotę o 21:00. Bez przerwy 35 godzin, no, ze dwa razy kawka, papieros, pół godziny na obiad. W nocy kulturalnie sobie lutował piiony i podejścia w piwnicy, żeby nie hałasować.

Po prostu był spod Olsztyna i śpieszył się do domu. A nie to, co niektórzy warszawscy robotnicy.

Jest jeszcze jeden taki fachowiec na łamach forum. Jak mu się poda skład atomowy materiału z którego zrobiona jest cegła, liczbę włókien w rolce wełny i liczbę ziaren w worku z tynkiem to wyliczy z dokładnością do 1/1000 wspólczynniki K dla założonej ściany. Każdy na pewno wie który to...

U mnie byli fachowcy"czterodniowcy"-znacie ich?

Wyjeżdżali do domu na sobotę i pili, w niedzielę pili, w poniedziałek przyjeżdżali jeszcze zawiani i trzeżwieli i tak naprawdę zaczynali pracę od wtorku, żeby w piątek już się pakować do domu.

A spotkaliście typ "fachowca adoptowanego"? Do tego stopnia potrafi zżyć się ze zleceniodawcami i robotą że uczestniczy w rodzinnych obiadach, seansach telewizyjnych (nawet posiedzenia sejmu )imprezach,zakupach itp.Gatunek niezwykle towarzyski. Nie pytajcie o postęp prac. Albo typ "fachowiec-poradnik" - permanentnie zawalony terminami, ale "dla was się podejmie" i kończy się to rozmowami telefonicznymi typu:" w zasadzie zrobi pan to sam. Przykręci pan to i tamto...A potem to już ja przyjadę i zamaluję". No i oczywiście niezastąpiony "umawiaczek-niezdążaczek", w skrajnych sytuacjach gubiący telefon komórkowy i zmieniający adres zamieszkania.

"Gawędziarz" i "Milczek". Pierwszy bardzo towarzyski, cały czas siedzi na sąsiedniej budowie i gada, praca idzie nieznośnie powoli. Drugi znowu przez cały dzień ogranicza się do odpowiedzi na "dzień dobry" i cały czas pracuje.

U mojej 80-cio letniej cioci kafelkował łazienkę pewien " bezkompromisowy fachowiec". Niestety z racji wieku cioci przyszło mi się z nim "użerać" osobiœcie. Chodziło o położenie kafelek również pod wannš i za niš (żeby w razie przecieków dodatkowo zabezpieczyć ten fragment). Dodam, że kupiłam wczeœniej odpowiedniš iloœć materiałów, tak, aby wszystkiego starczyło. Fachowiec ów na mojš proœbę zareagował niezwykle spontanicznie. Najpierw wysłuchałam 15-minutowego wykładu, że tak się nie robi. Potem (tutaj ton wyraŸnie się podniósł), że ja go nie będę uczyć fachu, bo on już nie takie rzeczy wykonywał. Wreszcie gdy awantura osišgnęła swoje apogeum i już myœlałam, że mój bezkompromisowy "rozmówca" wycišgnie zaraz jakiœ cięższy sprzęt i zdzieli mnie nim dla wzmocnienia swoich słów on zamilkł i ... obraził się. Jak możecie się domyœlić ciocia nie ma kafelek pod wannš, ale za to w piwnicy kilka zbędnych, nawet nie rozpakowanych paczek z płytkami.

A propos w trakcie swoich rozlicznych kontaktów z wszelkiego rodzaju "fachowcami" (kilka lat temu wykańczaliœmy mieszkanie, remont u wspomnianej już cioci, teraz budujemy dom) stwierdziłam, że kobieta nigdy nie będzie przez nich traktowana poważnie.

• 3 months później...

Do Aziela.

Fachowiec "gastarbeiter"

Pracując, odpoczywając ciągle opowiada jak to "Ja jak pracowałem w Niemczech" przechwalając się do bólu. Dzięki temu czujność inwestora zostaje niejako uśpiona, co skutkuje puszczaniem takich fuch, że aż wstyd.

A.Z.

Powiedz mi czy Ty czasami niebudujesz w Lubuskiem ,bo ja znam również takiego gastarbeitera.

• 3 months później...

Miałem u siebie i fachowca gastarbajtera i fachowca -lepszego fachowca. Jak ognia wystrzegam się fachowców- spychaczy, którzy mówią: wykonanie tego to akurat należy do ..... następnej ekipy lub usiłują wmówić, że wykonanie danej czynności nie jest konieczne bo lepiej będzie gdy tego nie bedzie. Brrr :???:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-05-28 15:49 ]

Fachowiec - biznesmen. Facet ma komórkę, dużo gada - fachowe słownictwo, pokazuje zdjęcia ( później okazuje się, że to nie jego prace), dobrze ubrany, sprawia wrażenie niesłychanego profesjonalisty, jest drogi - no cóż fachowość kosztuje. Po pobraniu zaliczki przysyła 2 pijaczków i zjawia się już tylko po odbiór kolejnych transz zapłaty.

Nikt tu jeszcze nie wspomnial o fachowcu z jakim ja mialam okazje pracować:

- jest inteligentny,

- lubi dobrą robotę,

- w każdej chwili ma dla Ciebe czas,

- żadnej pracy się nie boi,

- ofertę przygotowuje na wczoraj, bardzo profesjonalną,

- nie bierze zaliczek - zapłata w całości po zakończeniu prac,

- bierze odpowiedzialność za swoją pracę - jeśli coś złego się dzieje, mówi - to jest nasz wspólny problem (a nie tylko mój) i to naprawia,

- można mu zaufać,

Ten ideał ma tylko jedną wadę - nie jest tani, ale chyba warto...?