Marek 09.08.2001 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2001 Jestem posiadaczem projektu domu ZZ1 f-my PROJEKT S.C z Jeleniej Góry (szczegóły na stronie http://www.projekt.pl). Jest to projekt domu jednorodzinnego z użytkowym poddaszem, który w swoim założeniu ma wykonanie ścian nośnych murowanych, natomiast strop i poddasze w tym ściany szczytowe mają być drewniane. Chcąc uniknąć błędów w trakcie budowy, chciałbym sie dowiedzieć jak należy wykonac taki strop aby był możliwie cichy i wykazywał jak najmniejsze ruchy.Byłbym zobowiązany gdyby "MURATOR" na łamach swojego wydawnictwa opisał sposób wykonywania takiego stropu wraz materiałami które zmniejszają akustykę stropów drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 10.08.2001 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2001 Dobrze wyizolowany akustycznie strop winien mieć następujące warstwy:- wykładzina dywanowa,- gąbka pod wykładzinę,- płyta poszycia, grubość uzależniona od rozstawu belek stropu,- filc lub guma na belka stropowych,- belki stropowe,- wełna - 10 cm,- listwy kapeluszowe mocowane poprzecznie do belek stropowych,- płyta gipsowa grub. 15 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.11.2001 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2001 Jestem "posiadaczem" drewnianego stropu. Z mojego doświadczenia odradzam jego zastosowanie. Nie uda Ci się wyciszyć go. Strop cichy to taki, który ma swoją "masę", a drewniany z natury jest lekki. Żadne izolacje nie wytłumią hałasu. Mój strop wykonałem dokładnie tak jak opisuje go Pan Nitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 01.11.2001 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2001 Czy wykonałeś go identycznie? Czy niczego z tego układu nie opuściłeś?Z doświadczenia wiem że taki układ "działa". Proszę przedstaw dokładnie swój układ warstw stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.11.2001 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2001 Ja też spotkałem się z tego typu stropem u znajomych. Jest wykonany dokładnie wg zaczonego schematu i to z odpowiednio wysuszonego drewna. Nie ma szans - znajomi klną jak szewc, że posłuchali takiego samego doradcy. Zawsze coś sychać !!. Lepiej zdecyduj się na lany lub z pustaków i nie będziesz miał problemów. Rady z tymi warstwami są nic nie warte. Dodatkowo ciężko jest kupić drewno o właściwej wilgotności. Zawsze raczej jest zbyt mokre co powoduje pękanie suchych tynków, strzelanie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2001 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2001 Czy naprawdę uważasz że zawsze jest mokre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 05.11.2001 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2001 Przed zastosowaniem przekładek z różnych materiałów (guma, filc, itp.) pomiędzy belkami stropowymi, a poszyciem stropu należy prześledzić opis konstrukcyjny wykonania stropu lub skonsultować się z konstruktorem stropu. Być może dany strop jest zaprojektowany w taki sposób, że poszycie stropu ściśle współpracuje z belkami stropowymi usztywniając jego konstrukcję i zastosowanie przekładek w takim przypadku zlikwiduje tę współpracę oraz pogorszy jego parametry obliczeniowe. W takim stropie akustyczność automatycznie wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts