Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"zhumanizowana Andromeda"

Recommended Posts

Cały czas myślę nad oświetleniem ...wiem ,że na pewno:

w wiatrołapie będzie na podłodze w prawym rogu no i w tym łuku ,niby wykuszu

8) w kuchni na tych schodkach

8) a na klatce schodowej galeryjka -jedna lub dwie,żeby podświetlić obrazki min.p.Bocianowskiej

8) na pewno w jadalni ,nad stołem kandelabr ,ale lekki ,nie ten, który widzialam o wadze 15 kg...

8) słup -reflektori lub galeryjki jak na ścianie z klatkę schodową -albo od góry ,albo od dołu...hm...do przemyślenia

8) Swiatło na ścianie lewej jak idzie sie do łazienki -tam zrobie półki

8) Swiatło na tarasie plus kontakt -do czegos grającego ,a może nawet i telewizora ...w sumie ten ogród jest taki wielki ...

8) podświetlić słup -gazon na tarasie (kto ten gazon zrobi???)

8) pod schodami też dac reflektor jak w wiatrołapie ...

:roll: Na górę nie mam koncepcji :D -nawet nie wiem, gdzie będzie stało łóżko...

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jedno-mam pomysł na to cholerno okno balkonowe -półokrągłe .Pytałąm się o ramę -pewnie może być ,koszt około 1000 zł -podwójna ,kuta ,specjalny pomiar .ZA DROGO !Ale -kupuje trzy ślimaki jeden na środku ,nad łukiem ,dwa po boku -wyglada ciekawie (na pewnonie nadaje się do wnętrza nowoczesnego ,ale ja takiego nie mam :)

Mam też pomysł na kominek -i te połki po prawo od kominka -drzewo zabejcowac ,a następnie zawoskować i położyć te deski na podporkach z cegieł ręcznie formowanych...Kto to zrobi???

Jeszcze muszę ten decoupage zrobić ze starym stołem-mamy do niego sentyment -będzie złoto-brązowy ...Kto to zrobi??

Idę spać

Dobranoc

Uwaga !Uwaga!

Zaczynamy za 2 tygodnie CIĄG DALSZY !!!

SZOK !Nie mogę myśli zebrać z przerażenia i z radości ,że niebawem wypije kawę na swoim tarasiku w tej filiżance ręcznie malowanej ...tra la la la :lol:

Ja jeszcze mam czas ,teraz inicjatywą wykazuje sie mąż - tzn załatwia te wszystkie materiały ,którymi ja nie jestem zainteresowana ...Co mi po rurkach ,cemencie ,piachu etc. etc? :D Ja jestem od spraw "estetycznych "

Wybrałam sobie piekny fotel -wyglada jakby był na drutach zrobiony ! :D Mam wizję -nadaje się do łazienki na górę . :D

Boże ,czemu ja nie umiem wklejać ani zdjęć ,ani linków?????

• 2 weeks później...

Okna zamówione -uffff....Będzie złoty dąb z dwóch stron , klamki stare złote .Po głebszym zastanowieniu- szprosów nie będzie -ciut kiczowate mi sie wydały i jakos do tych cegieł ręcznie formowanychi starego złota mi nie pasowały

Panie Grzegorzu -dziekuję za wyrozumiałośc i bardzo dobre rady -przydały się .

Hydraulik zamówiony -ogrzewanie podłogowe-wodne w wiatrołapie ,hallu ,kuchni i łazienkach na jakimś powrocie z kaloryferów :o :o podobno jakas wersja oszczędna jesli chodzi o coś tam -ale nie wiem za bardzo o co (wszystko mi jedno tak naprawdę ).

Wiem , że mają byc kaloryfery pod oknami dachowymi , bo moze być problem z osuszaniem i wtedy z tych okien leci -A TEGO NIE BRAŁAM POD UWAGĘ W SWOICH "WIZJACH" :roll:

Elektryk załatwiony -20 zł za punkt -liczy w tej cenie kontakt-przełącznik i to ,gdzie wkręca się zarówkę .Mamy zadowalający -nawet więcej niż zadowalający - rabat na te wszystki kable .Z oświetleniem są szopki -zamętu dziś narobiłam niezłego -elektryk oczami przewacał jak usłyszł jak i gdzie ja to światło chcę zrobić :lol: . No ale powiedzial "ZROBI SIĘ " :D Szukam teraz w necie czegoś sensownego na te podłogi ...

Dziś miał przyjechać piach z daleka (jakiś specjalny ) :lol: ,nie przywieźli ,bo w kopalni duża kolejka była...W poniedziałek w chodzi p.Zbyszek z chłopakami .Mają jednocześnie robić górę i ocieplenie budynku .

Kompletnie nie mam pomysłu na górną łazienkę i sypialnię -w chwili obecnej chodzi o oświetlenie -gdzie je zrobić ??Mam czas do środy.

Był tez dziś "kominkowy" -pokazałam mu zdjęcie mojego wymarzonego kominka .Jaki będzie?Jak z murzyńskiej chaty!Czapa po sam sufit,półokragła ,to przed paleniskiem-tyż półokrągłe,w lewo od kominka niby siedzisko z mozliwością schowania drewna pod spodem .To siedzisko będzie az do końca ściany .Siedzisko takie jak słup i pólki z prawej ,czyli drewno + cegła ręcznie formowana .Czapa kominka na chwle obecną -tynk strukturalny jak z murzynskiej chaty ;) + moja szabloneria ;)Kominek jest z rozprowadzeniem na góre ,palenisko jakies norweskie czy szwedzkie z szybą niby samoczyszczącą 12 kw?,miało być 18 ,ale znawca stwierdził ,ze wystarczy to mniejsze.Cena -7 tys..A chciał 10-12 tys .

Firanki kupione!!A więcej jak 60 metrów ! Teraz zamówiłam specjalne tasmy klejone ,magnesy, kólka przelotki w kolorze starego złota .Niebawem będzie potrzebna mi maszyna do szycia

:D :D

Zapomnialam napisac o oknie w kukułce- BEZNADZIEJNE -to jest mało powiedziane...W tym miejscu ma miec "siedzibę" nasza latorośl...A przez to okno ,żeby wyjrzec, to trzeba chyba drabine przynosic .W gole na tej górze to bez sensu te okna rozmieściliśmy -stanowczo za wysoka .I gdyby teraz budowala ,to ?-TO ZREZYGNOWAŁABYM Z TEJ BEZNADZIEJNEJ KUKUŁKI :evil:

No a teraz czas spać .

Jestem zachwycona Twoimi zmaganiami z papierem, a właściwie z klawiaturą:)Świetnie się wszystko czyta, i jakoś jasno mi się w głowie zaczyna robić. Póki co pozwoliłam sobie wydrukować Twoje posty i porównuję ceny i ilośc wszystkiego, jak tylko śniegi :evil: stopnieją to zaczynamy...zresztą po długich i ciężkich cierpieniach..prawie dwa lata od projektu w ręce do rozpoczęcia..eh, ale dobrze, ze już się zacznie. Mam wielką prośbę-jeśli byłabyś tak dobra to prosiłabym o kilka zdjęć, zwłaszcza tych miejsc, w których wydaje Ci się,że mogłoby byc coś lepiej zrobione. No i jeśli mogę prosić o zdjęcie wnętrz-tak mniej więcej dla utemperowania moje wyobraźni. O widok kuchni i tej małej łazienki.

I mam męczące mnie od dłuższego czasu pytanie-gdzie pralka?Jeśli na górze to gdzie suszyć pranie? chyba ze pralka z suszarką tylko wchodzi w grę;)

Z góry dziękuję za pomoc.

Joanna

[email protected]

Witam Internautkę- budująca Andromedę na stronie moich dywagacji o charakterze ekshibicjonistycznym:)))Więcej wiary w siebie -musi sie udac !Przecież tyle ludzi buduje domy ...Więc i Tobie na pewno się uda :)

Gdzie pralka ?Hm...Pisałam już ,że ja to jestem bardziej od spraw estetycznych :)Te praktyczne raczej omijam łukiem :lol: Wiem ,wiem ,bedę pluć sobie w brodę :lol: Ale póki co-pralke zaplanowałam w górnej łazience po lewej stronie ,tuż pod dachem (w tym niskim zakątku ,których w Andromedzie jest mnóstwo ,przez które nie mam gdzie postawić łoża z dość sporym zagłowkiem... )Te krzywizny to świetne miejsce do tego by zbierał sie kurz :)

Co tam na budowie?

Elektryka- góra prawie zrobiona.Nawet przewody do anten i gniazdka są rozłożone (jakieś podwójne :roll: )Teraz super elektry zaczyna robić dół .Elektryka mam jak marzenie-spełnia wszystkie moje zachcianki wizyjne.

Mąż zaskoczył mnie dziś -zamówił klinkier ...ten mój wymarzony Rembrandt Orange i Rembrandt Red albo Yellow.Ale ta cena ...167 zł za metr !Mąz skwitował-"bedzie bardzo pasowało do tych glinianych ogromniastych donic!"No ,bedzie pasował- zwłaszcza cenowo :oops: Mamy dylemat z tym tarasem-jak policzyć jego wymiary??Najpierw stawialismy na 25,potem na 28 ,a teraz to nawet na 36-38...Więc jutro musze chyba trochę po partycypowac w kosztach :D

I jeszcze jedno mi sie przypomnało...

Robimy rozeznanie na rynku w materiałach wykończeniowych ...

Opowiem Wam jedną historyjkę o kocie ...Tak ,o kocie -bo niedawno był dzień kota i w ogole w modzie jest dziś posiadanie kota :D Nawet były premier uchodzi za kociarza ...Wiec znalazłam swojego kota na płytkach.Wygladem przypominał nieco dzika bestię ...Oczywiście kot nie jest nasz krajowy ,ani z miasta Łodzi jak ten z "Samych swoich " ,tylko "zagramaniczny",trzeba go(jak chyba większość co ciekwszych materiałów) sprowadzić.

Czas oczekiwania na tego kota -około miesiąca ,wymiar kota na płytce -40 na 40 ,cena kota lepsza niż za syjamskiego -500 zł !jedna sztuka!!!Więc jutro jadę do stolicy obejrzeć tego kocura ,czy on czasem złotem nie jest wyłożony ...

Tak to jest jak przestają podobać się nasze produkty krajowe :lol: Nagle wydały nam sie takie pospolite ,masowe .A fe!! :lol: Ale jak dziś usłyszałam cenę płytek jednego metra , to zaniemówiłam z wrażenia ...A chciałam tylko do wiatrołapu i troszeczkę do hallu ...Ale coś czuję ,ze pokornie wrócę do tych krajowych ...

Pozdrawiam wieczorowo :)

• 2 weeks później...

Elektryka zrobiona!!!Ufff ,ale tego jest !Plątanina kabli !!!Ale co najważniejsze -wszystko zgodnie z naszymi oczekiwaniami :D .Poddałam się z łazienką na górze ,bo zabrakło mi koncepcji na to miejsce .To znaczy koncepcja jest ,ale tak zawiła ,że szok.:)))

Ale tak wszystko jest ok.

Jeden punkt kosztował nas 20 zł (1 punkt to włącznik i żarówka )Wyszło więc takich punktów 69 .Liczyłam ,że będzie ze 100 ,a tu niespodzianka :D Za materiał -kable, tablice jakieś ,puszki ,"peszety"(nie wiem jak to się pisze)zapłacilismy 2,500 .

A na budowie robota pali sIe w rękach !!! :D Łazienka jest już otynkowana , pokoik z kukułką prawie ,prawie .Jutro nasza sypialnia .

Bałagan okropny ! A dom wyglada ja po bombardowaniu ...Ale co tam !

Okna zamówione .

Płytki również -ale nie te z kotem ,aczkolwiek z tej samej firmy .Jeszcze ładniejsze od tego kota :lol: .I dobra wiadomośc -podobno w następnym tygodniu już będą .

Widziałam fajne włączniki na dół -kolor starego złota .Koszt jednego 30 zł

W sobotę zamawiamy parkiet .Prawdziwy :lol: gruby na 22 milimetry ,Na pewno jesion ,dąb brzozę .A co jeszcze -to się zobaczy.

Ceny u parkieciarzy baaaardzo zróznicowane .Jeden powiedział 28 zł ! A inny prawie 100 zł !!Kto jest lepszy ??? :roll:

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witaj sia :) dwa miesiące milczenia ...rzeczywiście -a ja prawie nie wiem jak sie nazywam -zamiast adresu zamieszkania podaję e-meila ...

Humor mój stracony ,nerwy również i coś czuję ,że niedługo to sama tego kota dostanę ,jak tak dalej pójdzie ...

Co na budowie?Ogromny postęp !

Ostatecznie mamy wyprowadzić się ze sprzedanego mieszkania 13 czerwca w piątek...W moje urodziny :D

A ze sprzedażą mieszkania to też były niezłe jaja ...W ogóle ten kwiecień był jakiś pechowy od samego Prima Aprilis ,trochę jak u Franca Kafki ,albo jeszcze lepiej ...

Co na budowie ?

Dom ocieplony i wysmarowany( chyba klejem) na szaro -koszt całości (z gruntowaniem i malowaniem ) 30 zł .

Ocieplenie poddasza zrobione .

Wszystkie płyty gipsowo-kartonowe założone -nawet te w łazience na pralkę, moje szafeczki .

Słupy na poddaszu wyheblowane-ale nie do końca .

Z pozostałości po więźbie robimy niby takie słupy na górze ,żeby trochę "udomowić "to wnętrze gipsowo-kartonowe ...

Okna założone -wyglądaja zadowalająco .

Parapety załozone .

AAAA zrobili nam w gabinecie świetną biblioteczkę -tzn wymurowali nam ,resztę sami mamy dopracować ...Światło z boku ,pólki woskujemy na "palisander" ,albojakiś decoupage się zrobi jak starczy mi siły ...Coś się wymyśli.

Cegła ręcznie formowana zamówiona -przywożą w środę .Kolor łososiowy ,chociaż podobal mi się sepi i taki wielokolorowy ...

Płytki już są (prawie wszystkie ) jedne z nich wyglądają jakby były pozagatunkowe ,z odzysku :lol: ,a były najdroższe 280 zł metr .

Brame mają motowac we wtorek

Najgorzej sprawa wyglada z parkietem ...Nie wiem ,co my z nim zrobimy

Zapomniłam dodać ,że również filizanki ręcznie malowane z villa italia zakupiłam do picia kawy na tarasie,na którym obecnie jest jeszcze piasek.Mam nadzieję ,że do czerwca panowie zdążą załozyć bruk ,zrobić gazon ,bo fotel wiklinowy też już kupiłam -jest w kolorze brązowym -baaardzo ładny ,ale też baaardzo ...niewygodny :lol: .No cóż ,wiadomo walory estetyczne zawsze u mnie biorą górę .

Obecna ekipa jest WSPANIAŁA!!!!

I nie wiem ,czy pisałam już ale bardzo zdenerwował nas dekarz ,którego pracę oceni rzeczoznawca .Niestety ,tak to juz jest ,że niektórych uczciwości i rzetelności trzeba uczyc w ten sposób .

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Idzie kupe kasy...Nie wiem akiedy ,ani na co...Najwięcej na rzeczy których kompletnie nie bierze się pod uwagę -śrubki ,dupki etc...

Za 3 tygodnie przeprowadzka ,a u nas taki bajzel ,że szok.Aż pan Zbyszek jest zmartiony jak my będziemy mieszkać w tym bałaganie...I cały czas chodzi za mną i powtarza :"Pani ,tak nie może być !Wszędzie rozgrzebane ,żadne pomieszczenie na tip top nieskończone !!!" :D .A co ja na to?Zaczyna mi to zwisać ,20 czerwca wyjeżdzamy na urlop ,niech się dzieje co chce ...

Powiem tak :ostatni etap to jest PRAWDZIWA WYKOŃCZENIÓWKA

-FINANSOWA

-PSYCHICZNA

-FIZYCZNA

W życiu nie byłam tak zmęczona jak teraz , nawet "dopalacze" nie pomagają :lol:

Ciekawostka ?

Wczoraj jedne zwjał z budowy.Powód?Nie chciało mu się robić ,więc doszło do konfliktu i poszedł w diabły.No cóż ...Bywa i tak .Płakać nie będziemy .

W chwili obecnej mam taki zamęt w głowie ,że w swoich planach projektowych pogubiłam się .

Nie wiem czy pisałam ,że cały czas grzejemy ,bo lada moment te cholerne parkiety mają nam zakładać ,ale na chwilę obecną ,jest jeszcze duża wilgotność .

Płytki w kuchni wyszły rewelacyjne .podobnie słup i klatka schodowa z cegiełką ręcznie formowaną.Kto wchodzi , wpada w stan osłupienia..."Trochę" te ścianki kosztowały -robocizna jedna sztuka! 2 zł .A sztuk cholera jasna było...900 !Wiem ,że jakiś kłopot był z fugowaniem ,bo coś tam.I chyba dlatego tylka ściągnęłi z nas .

A jeszcze jedno mi się przypomniało -jak przywieźli cegiełkę ,ekipa wpadła w przerażenie i ten p.Zbyszek zaczął ich ponaglać ,żeby szybko zakrywali ,bo deszcz przyjdzie i kupa piasku z tego zosanie.W pierwszej sekundzie i ja poddałam si e tej psychozie ,ale po głebszym zastanowienu ,stwierdziłam ,że przecież to kłądzie się głównie na zewnątrz...Ehm...

Łazienka na górze nadal jest rozgrzebana ... totalnie-końca nie widać ,facet coś k#$#%^%$^je na te płytki (i chyba też na moje pomysły :roll: )W ogole to już chyba mamy siebie dość ...

Myśłę teraz nad farbami -w łazience na górze będzie albo bakłażan ,albo śłiwka ,albo piwonia ,albo wino ...

Pozdrawiam

NIedługo będzie rok jak tu piszę i nadal kwitnę na pierwszej stronie :D

Farby beda PARA podobno gdzieś na Pabianickiej w Łodzi mają filię .Do łazienki na górę biorę z firmy TIRULLA-jakoś tak.

Płytki w kuchni na ścianie wygladaja PIĘKNIE! Obecnie są bez fug ,brakuje jeszcze kilku listewek ceramicznych ,ale cierpliwie czekam na ich "dorobienie" w fabryce .Łazienka na dole będzie czekoladowa z dodatkiem stargo złota .Może tutaj na suficie rzucę jakiś szablonik ,a do tego takie "barokowe" lustro ,które nb mam już upatrzone ,aczkolwiek pozostaje kwetsia ceny -to które mi sie podoba ,kosztuje ...1000 zł .Widziałam tańsze około 330 zł ...Więc chyba rozsądek nakazuje kupić to drugie ,tym bardziej ,że lat przybywa ,a nie ubywa i z czasem lustro zaczyna irytowac.

Na płytki do kuchni -te podłogowe -mamy czekać około 6 tygodni!!!

Mam ównież upatrzony żyrandol do sypialni !Taki sam jak motyw na pościeli!A dugi to taki piekny bukiet róż -cena jednego 1500 zł ,a drugiego ciut więcej ...

Gładzie są na sufitach i na wybranych ścianach .Pozostałe ścianki czekaja na ozdobę w postaci trawertynu ,glinki weneckiej i czegoś tam jeszcze -może tapety?Ładne widziałam w Almi Decorze .Ale rolka o ile pamiętam 200 zł ...

W tym tygodniu będą kładli płytkiw wiatrołapie -te rekonstruowane przez historyków sztuki .Ciekwae co z tego wyjdzie ...

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dziś było wielkie bum !...Ludzie z okolicznych domów wylegli na ulicę popatrzeć z przerażeniem w oczach ,kto jest wykonawcą tej eksplozji...Przyznam się nieskromnie ,że właśnie ja ...Mąż szukając zajęcia dla mnie ,wymyślił ,że mogłabym spalić fruwające papiery ,pudła ...Spaliłam a i owszem ...Z wielkim hukiem!Nie wpadłam na to ,że te papierki powinnam przejrzeć przed spaleniem...Wybuchł pojemnik po piance ...Efekt?Szkoda gadać !Włosy mam nadpalone , spódnica również stopiła się tu i ówdzie ...Myślę ,że długo ,długo minie czasu nim rozpalę kolejne ognisko .Nasi panowie byli przerażeni -o sobie to nawet nie wspomnę ...

Czas nieubłagalnie mija ,zbliża się dzień wyprowadzki ...Już niebawem będę wdychać ten cudowny zapach ziół ,pić kawę w ręcznie malowanej filiżance na tarasie .A poki co -mamy WIELKI BAŁAGAN!!!Rozgrzebane jest wszysto !Zyjemy jak rodzina cygańska -właściwie nas dom to jest w tej chwili w samochodzie

Mam sąsiadów!-Swój dom zbudowali w ciągu ...1 miesiąca !!!Wprowadzają się w lipcu .

Ceny stiuków są baaaardzo zróżnicowane -od 20 do 200 .

A :lol: koń by się uśmiał :D :D

Przywlekli nareszcie płytki z Hiszpanii!Imożne nawet w tym tygodniu będą robić tę łazienkę na dole .No i w nastęnym tygodniu podobno taras zaczną ...Oby.

Pozdrawiam

Płytki w wiatrołapie zrobione , hall również ...I co?No właśnie -mam mieszane uczucie -czytaj "przestały mi sie podobać" .Jeszcze nie mają fug ,nie ma tego tynku "Winnica Prowansji" czy jakoś tak w kolorze rozbielonej sieny ...Nad efektem muszę jeszcze popracować.

Gabinet robimy w kolorze cynamonowym ,a dokładnie kolor S4050-Y70R Beckersa ,aczkolwiek o ile nie mylę się ,to własnie jutro umowiłam się z facetem z PARY ,że przyjedzie do nas do domu ,a ja wybiorę te kolorki...Ale facet mnie nie wie jedengo -u mnie ten proces wyboru trwa dość długo ...

Te kolory wybrane wpiszę tutaj ,bo znów je zgubię .

Więc z Beckersa podobają mi się :

S4050 Y90 R(bordo ?)

S5020 B (INDYGO)

S4010-R90B (GOŁĘBI TZN. niebieski jakby z dodatkiem szarego ,czyli i też "indygowaty " :roll: )

S6030 -Y 90 R -a ten już nie pamiętam ,ale chyba z "cynamonowatych"...

Więc cynamon będzie w gabinecie ,do tego tapeta na dwóch ścianach -oglądałam w Almi Dekorze -świetne !Ale muszę cenę skorygować od 250 zł a nie po 200 zł rolka .Podobno i po 400 zł jest rolka ...Drogo .Na dodatek znów trzeba czekać około6 tyg ,więć w rzeczywistości pewnie z 8 -9 tyg.

A teraz z innej beczki

Mamy lokatorów na działce -wylęgły się ...dzikie kaczki!Po skorupkach widać ,że kaczek mam sztuk 4 .I chyba matka je wyprowadziła ,bo gniazdo zostało puste

Przychodzi do nas również rodzina sarenek -5 sztuk.Ptaków mamy mnóstwo .porobiły sobie gniazda w naszych bukach i często wypadają z nich, tak jak ostatnio piękna sroczka .A i dziś niespodzianka -z okna łazienki na górze obserwowałam mysz ,która chodziła po jednym pagórku !No i własnie zastanawiam się ,czy jakiegoś kocura nie przywlec ...Ale jak będzie kocur ,to nie będzie koncertuptaków przy kawie w filiżankach ręcznie malowanych... :)

• 1 month później...
  • 8 months później...

Ale zaniedbałam ...Zapomniałam o tym forum.

Mieszkamy już w Andromedzie -wrażenia mamy hmmm... skrajne

Grunt ,że zimę przetrwaliśmy

Dom jest stanowczo za duży dla rodziny 2 +1 .

Bardzo duża powierzchnia do sprzątania-MASAKRA!!!

Otwarte przestrzenie wyszły nam bokiem w czasie tej zimy

Ale cieszę ,że już idzie wiosna ,bo właśnie zajmuję się ogrodem ,co by niebawem swoje zmysły upoić tymi ziołami ,barwami ...mmm

Póki co zajmuje się teraz tarasem i skarpami wokół domu .

Na tarasie będą (są już pod osłonami )kwiaty w kolorze fioletowym :heliotrop peruwiański ,lobella ,lawenda ,hortensje ...

oczywiście pomyliło mi się i tego posta wrzuciłam do komentarzy ...

Pozdrawiam