agaus 25.07.2007 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Trzeci raz tego samego dnia...Ale własnie przypomniało mi się ,że wczoraj rozmawialismy z jednym specjalistą od wykończeniówki...Hm ... nie była to owocna rozmowa...Facet spojrzał w projekt i na oko rzucił,że za wykończenie domu w środku weźmie...70tys!!!Nb nie będzie wszystkiego robił -np parkietów ani ogrzewania...Po negocjacjach stwierdziliśmy ,że wykończymy tylko dół i pytamy sie ile ta przyjemnośc kosztuje -a facet na to -60tyięcy.Rozbawił nas tym do rozpuku po czym poprosilismy go o podanie szczegółowego cennika ...I wedlug niego wychodzi 25.tys-30 tys...Bez komentarza...Ominiemy go wilekim łukiem... Za elektrykę rzucił cenę 5 tys. A inny powiedział nam 2 tys... KOSMOS Z TYMI FACHURAMI... A i jeszcze jedna kwestia -fachura stwierdził ,że nie podejmie się wykończena domu bez ...UWAGA... PROJEKTU WYKONANEGO PRZEZ ARCHITEKTA WNETRZ !!!Myslałam,ze umrę ze smiechu . A na budowie szczęsliwi panowie mówią do nas ,że zostało im juz tylko 3 godzinki do końca i będa mieć dzień wolny...Pojawia się kierbud i stwierdza usterki...Oj było tego ,że hohohChodził z miarką po chałupie i zbierał wymiary I chłopaki robili do zmroku ,a rano ma przyjechać pan wirtualny z posiłkami i im pomóc , bo o 9 .00 nareszcie ZALEWAMY STROP! OBY!!!Za robocizne stropu domu i garażu zapłaciliśmy(tzn zapłacimy jutro ) 5 tys. ŻEBY TERAZ PADAŁ DESZCZ-TAK ZE 3 DNI... I BĘDZIE PRZERWA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 26.07.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 STROP ZALANY!!! NARESZCIE! No i teraz zabawimy się znów w zaklinaczy deszczu -żeby tak padało chociaż kilka dni . Zapomniałam dodać ,że widok ze stropu jest przecudowny!!!zwłaszcza na stronę północną . Chłopaki przenoszą zabawki na kolejną budowę w naszej wsi .Niebawem wrócą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 06.08.2007 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Dziś mieli przyjśc murarze ...-guzik z pętelką .Nie przyszli .Może przyjdą za tydzień ...Brak mi słów na tę grupę zawodową... Szkoda tylko ,że nie wpadli na pomysł ,co by nas poinformować o swoich zamiarach chociażby telefonicznie ,dłużej cieszylibyśmy się bora bora na Rabie ... Szkoda gadać ... Więc co zostaje?-czekać cierpliwie .Podobno dekarz też przyjdzie później ,nie pod koniec września ,lecz byc może w październiku... Ręce opadają ... Nie wiem ,czy się przesłyszałam ,ale podobno materiały budowlane tanieją . Konsultowałam się z architektem wnętrz -tak z ciekawości - 50 zł za mater kwadratowy ,ale nie wiem czy ściany ,czy podłogi I tak nie skorzystam, bo wnętrze mojego domu od długiego czasu dojrzewa we mnie. Mam prawie przeanalizowany centymetr po centymetrze przestrzeni poziomej i pionowej na dole . Szukam teraz tynkarzy ,którzy w częsci budynku założą nam taki fajny śliski tynk (chyba gipsowy ,maszynowy) .W pozostałej częsci będzie zwykły .ponieważ zamierzamy zastosować tynki dekoracyjne ,np w wiatrołapie ...Powycinałam sobie niedawno kolorowe kwadraciki z jakieś reklamowki farby no i teraz bawię się w dobór kolorów w poszczegolnych przestrzeniach .Muszę zrobic sobie makietę ...Druga moja zabawa jest na stronie koła-projektuję sobie łazienkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 14.08.2007 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Nareszcie są na placu budowy!Wsobotę nispodziewanie około 7 rano telefon od wirtualnego ,że własnie ekipa stoi pod bramą...Hm...nikt oczywiście nas wczesniej nie poinformował ,ze zamierza przyjść w sobotę o 7 rano...Za dużo nie zrobili -rozszalowali u góry coś (stemple zostawili jeszcze na jakies 10 dni) No i od wczoraj budują góre -tzn jakiś wieniec obmurowywują czy coś takiego .Bardzo wolno im to idzie,ale wiadomo -PONIEDZIAŁEK Oczywiście pojawiły sie nowe twarze wśród budujących -z 4 panów znamy tylko jednego Nie wiem kogo mam sie pytać ...A wcześniej uzgodniłam sobie ścianki działowe jak maja budowac... Dachówka jest już na składzie budowlanym i czeka na odbiór-niestety ,bedzie musiała poczekać trochę ,bo cos nie tak jest z dekarzami ,a my już nie zamierzamy robić za stróża nocnego...Nie pamiętam czy już pisałam o tej dachówce ...Ostatecznie zdecydowalismy się na Siriusza miedzianego z Ruppa ceramica.JESTEM ZADOWOLONA Z DOKONANEGO WYBORU Musze dodać ,ze na całe szczęscie rozsądek włączył mi się w odpowiednim momencie ,bo już byłam zafascynowana taką niemiecką dachówką na E....ale koszt zdecydowanie większy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 14.08.2007 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Pomysłów cd1.kostka na tarasie w dwóch -trzech kolorach ułoznona w kształcie pólkoła najlepiejRembrandt YELLOW+Rembrandt ORANGE +Rembrandt RED. 2.Bardzo podobają mi się tzw Ledy tzn takie fajne światełka ,które instaluje się na zewnątrz ;ich wielką zaletą jest pobieranie bardzo małej ilości prądu .Widziałam to na Rabie 3.Ściana między kuchnią a jadalnią w kształcie schodków ze światłami po boku ,a na tych "schodkach: ładne wykończenie z drewna -najlepiej ciemnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 20.08.2007 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Brak mi słów na wykonawcę ...Jednego dnia zbudowali wieniec ,na drugi dzień rozbierali ,bo za wysoko postawili...W projekcie mamy ściane kolankową podwyższona o 2 pustaki -czyli 50 cm...Podwyższyli nam o 5 pustaków...Jednego dnia zbudowali tak wysoką ścianą pod lukarnę , przez którą nie można byłoby wyglądać...No chyba ,że podstawilibysmy taboret...Tak więc czynności wykonane przez niech w tamtym tygodniu sprowadzały się do budowania i rozbierania...Okazalo się ,że wirtualny nie dał Człowiekowi -Masce projektu...-i biedak kompletnie nic nie wiedział, np czy okno jest z prawej , czy lewej strony...SZOK A dziś? Z samego rana -jakiś nowy oznajmił nam ,że będzie robił tylko do środy i JEDZIE W DIABŁY...Robi dziś kominy ...Ciekawe czy jutro bedzie je rozbierał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 24.08.2007 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Kłopoty z super więźbą ...Panienka ,która przyjmowała zamówienie jest poprostu nieosiągalna...Więźba miała być na 15 sierpnia ,dziś jest24 ,więc bardzo, ale to bardzo zdenerwowałam się .Tym bardziej ,ze kilka razy dzwonilismy ,a ona podawała nam konkretne terminy ,że np we wtorek o 10 rano... Postęp na budowie?Podobno dokończyli wieniec -nie moge juz doliczyc się tych wieńcy ...Trzy kominy w połowie wybudowane -reszta ma być z klinkieru . Zrobili też jedną (!!) ścianę działową na parterze miedzy maleńką łazienką a pokojem do pracy...No i oczywiście wirtualny domagał się pieniędzy .Na szczęscie mamy umowę ,więć papierek przed nos i pokazujemy ile etapów rozgrzebał ,a praktycznie żadnego nie skończył....Więc o kasie nie ma teraz mowy...Mam nadzieję ,że to będzie czynnik determinujący i zakończy poszczególne etapy jak należy... Wkurzają mnie informacje ,że materiały budowlane tanieją ...Wkurzają-to jest mało powiedziane Chyba mój układ nerwowy wysiada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 29.08.2007 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Obojetnie co zaproponuję (oczywiście w sprawie moich pomysłów ),napotykam na opór wirtualnego... Wniosek jest jeden po konsultacjach: NIE DA SIĘ TEGO ZROBIĆ!!!!!!! My mówimy swoje ,a on swoje...Takie -okienko z maleńkim łuczkiem w wiatrołapie...nie da się tego zrobić!!!Więc????Więc zostawi jakąś dziurę ... Dziś prawie 20 minut tłumaczyłam jaką chcę ścianę między kuchnią a jadalnią...Mam mu na jutro dostarczyc rysunek... Na budowie wrze ,a pieniądze idą jak woda...Zabrakło cegieł ,według wyliczeń wirtualnego ...600 sztuk Nb cegły wyliczał nam pewien inzynier z bardzo prestiżowego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 30.08.2007 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 "JEDZIE" WIĘŹBA!!!!!! -obwieściła nam z samego rana panienka . Bardzo ,ale to bardzo się cieszę!!!Podobno połowę tego przywiozą ,ale dobre i to Następny transport za tydzień... Jadę zaraz na budowę sfotografować to i owo ,bo już dawno tego nie czyniłam, ale wcześniej mam jeszcze "zwiedzających'' nasze mieszkanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 01.09.2007 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Nareszcie jestem bardzo zadowolona!!! Wirtualny wziął się do roboty i tak popędza swoich ludzi ,że ho ho W tym tygodniu bardzo dużo zrobili ,min.schody -konstrukcję (jeszcze nie są zalane betonem), półokrągły taras z bloczków ze schodami wychodzącymi do ogrodu (teraz znów potrzeba duzo piachu ) ,wejście do domu -z bloczków na fundamencie . To nie wszytsko Kominy poszło jeszcze bardziej ostro do góry ,robią szczyt od strony wschodniej z dwoma oknami (na które wpadlismy niedawno,ale podobno można ,bo na całe szczęscie nie ma u nas sąsiadów). Zaczęło sie wyciananie ,docinanie więźby i wciąganie tego do góry . Co jeszcze zrobili ...Zdjęli ze słupów szalunki...I biegiem zarzucali coś na nich ...Przyjezdzamy ,patrzymy ,a słupy w niektórych miejscach mokre ...Oczywiście wirtualny mówi ,że tak musi być ....Ale przyjechał czujny tata i zaczął ze słupa wygrzebywać to i owo ...Ehm.... Podsumowując ,na podwórku jest straszny bałagan -juz nie mam gdzie zakręcać samochodem ,bo wszedzie leżą te ogromne bale i leżą kupy z różną materią .I wielki ruch .Ale to mnie cieszy -oby tak dalej Wirtualny mówi ,ze teraz co tydzień będzie nas kasował ,bo tak mu cos szybko zaczęło to wszystko iść ...Zobaczymy [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 06.09.2007 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Domek jest przepiękny !!!!!!!!!!! To nie jest tylko moja opinia ,ale ludzi ,którzy do nas zaglądają (no chyba ,że takie wazeliniarstwo uprawiają ) Nabiera bardzo indywidualnego charakteru . A od stronu ogrodu ,to aż mi dech zaparło z wrażenia ... Więźba dachowa jest bardzo wysoka nad klatką schodową . Mam już w końcu swoją ściane między kuchnia a jadalnią w kształcie schodków .Ta ściana jest lekko wsunieta w stronę kuchni (około 30 cm).Staram się ,żeby było jak najwięcej załamań , zakamarków ...Dół wychodzi bardzo ciewkay .Natomiast góra -hm....KOLOSALNA !!!mOGĘ POSTAWIĆ SOBIE TAM ZA 4 stoły bilardowe Oczywiście biblioteczki nie będe miała pod przejściem pod schodmi ,z prostej przyczyny- jest tam bardzo nisko ...Ale tak myślę ,czy nie mogłabym jej zrobić tuż przy podeście ...Jednoczesnie ta ażurowa sciana pełniłaby funkcję balustrady ... Pieniędzy ubywa ...Nie wiemy ,co robić - zająć się środkiem ,czy poczekać do marca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 16.09.2007 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 W środku będziemy wykańczać od marca.Mamy już chetnego fachowca do wykończenia pod klucz .Musze przyznać ,że dodał mi skrzydeł , za 16tys chce tyle zrobić ,że my jesteśmy w szoku .Inny za to samo chciał 70 tys! Bedzie wykonywał dosłownie wszystko -wszystkie te moje wykusze ,tynki dekoracyjne cegiełki ,pólki ...Wszystko oprócz hydrauliki ,schodów i elektryki . I barierki . Barierka będzie w stylu secesyjnym -kowal z Gałkówka jest gotów ją zrobić .końcówka barierki u góry bedzie okręcać słup .Kupuje już niektóre elementy np róże ...Mam nadzieję ,że da się z nich wykonać moją wizje barierki ...Chcę ,żeby była lekko patynowana . Zamawiam koguta na dach -idelanie pasuje do naszego siriusza miedzianego .Mam tylko obawę ,czy to jest bezpieczne w czasie takiej np burzy...? Tak na marginesie te schody to jednak są beznadziejne ...Będą poprawiane ,gdyż ...No właśnie -murarz zrobił je do swojego wzrostu(160)A nasza rodzina jest zdecydowanie wyższa...Zapomnielismy ,że jak wyłozymy je drewnem, to notorycznie będziemy zaliczać przednią częscią twarzy na podeście belkę (podciąg). Ściany u góry mam już zrobione -wyszedł fantastyczny pokój ! Z takimi załukami ,wnękami (sama nad nimi dwa dni myślałam ).Nie ma do niego drzwi ,jest tam otwarta przestrzeń .Boje sie tylko tych płyt gipsowych ,że zepsują moją wizję ...Jak ja nie znoszę tych płyt!!Ale podobno nie da się ich zastąpic czym innym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 16.09.2007 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 [/img][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 16.09.2007 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Piekne zdjęcia !!nie ma co ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 25.09.2007 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Oczywiście murarzy ,dekarzy y nie ma ...Mieli przyjść "około" 20 -tego ,ale ja już znam te terminy ...Po 20 września może znaczyc tyle co w marcu ...Dachówka dalej na składzie . Dziś mielismy zamawiać klinkier na kominy ,ale po rozmowie telefonicznej z wirtualnym okazało się ,że może przyjdzie w środę ,a moze w czwartek ,a może w poniedziałek za tydzień!!! ...!@##@$#$#%# Boję się , ze ten dekarz to wczale nie przyjdzie i wszystkie dechy zgniją do wiosny ... Jakbym chciała już tam mieszkać ...Oglądających mieszkanie było sporo ,ale nie chca tak dugo czekać-pół roku...Więc musimy 'coś "z tym terminem zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 25.11.2007 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Nic dodac ,nic ująć -zapomniałam o tym dzienniku ...25.09.07 ostatni wpis ... Dużo się działo -oj działo MOMENTAMI BYŁO GORĄCO Ale ciesze się ,że ten etap mamy za sobą . Co jest w tej chwili? Dach -piękny! Kominy-równiez piekne! Rynny Mayrleya -także piekne . Wszystkie wykończenia mamy w klorze czekoladowym. Zainstalowane są również okna Veluxy -takie sobie . Żebym nie zapomniała -prowadziliśmy absurdalny spór z dekarzem o szerokość dziury tzn tego kosza wewnętrznego ...Zrobił ją na jakieś 23 cm!!!Po wielu nerwowych negocjacjach -zmniejszył ją do 6 cm...A skończyło się wpisem do dziennika,bo ...UWAGA !-dekarzowi sumienie nie pozwala robić mniejszych dziur w dachu .Kierownik mówił nam ,ze jeszcze nigdy nie brał udziału w takiej szopce na temat szerokości koszy...Na szczescie mamy to za sobą ... Mój nowy pomysł-drzwi do wiatrołapu mogłyby byc takie stylizowane -metalowe okucia ,drewno zjedzone przez korniki ,lekko pólokrągłe u góry...Pasowałyby do tej ławki kolonialnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldzwonnik 25.11.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 A może w końcu pochwalisz się jakimiś zdjęciami twojej Andromedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 27.11.2007 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 HejDaj e-maila ,wyślę.Niestety ,do tej pory nie nauczyłam sie tutaj wklejać zdjęć -zbyt skomplikowane dla mnie .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 04.01.2008 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Oj dawno mnie tu nie było ... Kupiłam już firanki na dół .I własnie mam jeden problem -czy w salonie na dole ,tu gdzie są 3 okna ,wszystkie udekorowac tymi samymi czy innymi ? Firanki sa piękne- organza w kolorze szampańskim z haftem w takie duże ,zawijane SSS. Nie pamiętam ,czy pisałam o tym ,że jedna ścianę na dole pomaluję na kolor starego złota ,a pozostałe brąz lub czekoladowa tapeta ze złotym motywem... Widziałam też piekne firanki biało-czarne z motywem kwiatów -świetne byłyby do tego tubki ,a na ścianę naklejki z tym motywem ,ale hm ...czarna ściana ?biały motyw?W żaden sposób nie pasuje ...Nie lubie tych kolorów ... Na dachu mam ...koguta miedzianego (niby miedzianego ,bo tak naprawdę nie jest on miedziany )i wskazuje ,tzn ma niby wskazywać kierunki wiatru ,ale no właśnie "ALE"dekarzowi pomyliły sie kierunki ... Podoba mi się z VOX": łóżko -KAMASUTRA-stylizowane przetarcia i patynowane elementy dekoracyjne w kolorze starzonego złota Kolekcja Kamasutra Łóżko MING"z naturalnego drewna, wybarwione na hebanowy kolor, przypomina meble z laki i nawiązuje stylistyką do mebli z okresu Dynastii Ming" Kolekcja Amarone Skrzynki - zestaw (3 szt.) Kolekcja Kamasutra Skrzynia Kolekcja Kamasutra Ławka- ta jest super i mogłaby stać np w wiatrołapie ,albo salonie pod tymi cholernymi schodami-cena 789 szerokośc 120 cm Krzesło ze skórą Te meble to tez nie wiem, czy one są czarne ,czy zielone ... A jutro jadę po stół do Warszawy , który wylicytowałam na allegro w październiku .Wiem ,wiem -podłogi nie mam ,okien nie mam ,ale mam już stół ,właściwie stoliczek Ale to urządzanie domu nie daje mi spać ...Mam tyle pomysłów ... Ciesze się ,ze p.byszek będzie robił w środku ceny są świetne .Dla porównania -jeden specjalista chciał 70 tys ,on za to samo 23 ...Mam nadzieję ,ze na wiosnę nie da nogi na wyspę ... Pozdrawiam czytających ,podgladających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaus 28.01.2008 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Sprzedaliśmy mieszkanie !Ciąg dalszy robót -od 1 marca ,a właściwie od końca lutego . Póżniej wieczorkiem skrobnę o moich "swietnych "pomysłach dekoracyjnych :Da MOJA głowa AZ HUCZY OD NICH . Dziś wrzucę fotki na coś tam -to informacja dla ciekawych jak moje drugie dziecko-czytaj dom wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts