Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie robienia wylewek podłogowych i instalacji wodnych i CO w starym poniemieckim domku na wsi i chciałem zapytać o kolejność układanych warstw (czy dobrze do rozplanowałem):

1. podsypka piaskowa ubita

2. chudy beton,

3. papa podkładowa

4. folia czarna

5. pierwsza warstwa styropianu 5 cm

6. rury instalacji wodnej oraz CO

7. druga warstwa styropianu 5 cm

8. siatka zbrojeniowa - oczko 10x10 cm

9. wierzchnia warstwa betonu

Chodzi mi głównie o to, czy rury instalacji wodnej i CO powinny iść na warstwie styropianu czy też można by je było układać bezpośrednio na chudziaku pokrytym papą i dopiero potem przykryć to styropianem?

Bardzo proszę o info - dzisiaj po południu rozpoczynam prace i mam jeszcze szansę zmienić ich plan.

https://forum.murator.pl/topic/80020-wylewki-podlogowe-instalacja-wodna-i-co-jaka-kolejno%C5%9B%C4%87/

Aha, czyli tak jak założyłem: piątka styro, rurki i znowu piąteczeka. Dzięki za info :) A jeszcze tylko zapytam, czy rury układać w jakiejś izolacji (peszel, pianka) czy mogą "lecieć" gołe (CO miedź, woda PP)?

Pozdrawiam,

Biceps

Hehe, widzę, że zdania są podzielone :) Główkuję tak: wodę dam gołą (ew. w peszlu), a CO w otulinie piankowej, coby zminimalizować straty ciepła.

A przy okazji instalacji CO zapytam jeszcze o grzejniki: jakie wybrać?

Mam do kupienia 8 sztuk i znajomy instalator namawia mnie na firmę PURMO. Czy to dobry wybór? Chciałbym mieć porządne grzejniki, które bez problemów posłużą mi wiele wiele lat. Zależy mi też na dobrym stosunku jakości do ceny. Czy warto decydować się na tę firmę, czy może macie inne typy, którymi warto się zainteresować?

Ja już mieszkam, używam tych wszystkich wymienionych rur i radzę Ci dać wszystko co ciepłe w otulinie. Koszt mały przecież. Przy C.O. wiadomo, rura bez otuliny zaczyna pracować trochę jak podłogówka, zwykle niepotrzebnie. To samo przy C.W.U. z cyrkulacją. Bez cyrkulacji to już tylko kwestia komfortu - woda o oczekiwanej temperaturze pojawia się w kranie szybciej. Sennym świtem człowiek mniej sekund spędza wpatrzony w lustrzaną zjawę, można powiedzieć że otulina na C.W.U. ma przez to wpływ na cały twój dłuuuugi dzień :wink:

Właśnie rozmawiałem z instalatorem i ustaliliśmy, ze wszystko idzie w otulinie :) Dzięki za rady.

A co z grzejnikami? Podzielicie sie swoją wiedzą i spostrzeżeniami?

Pozdro,

Biceps

Polecam Kermi - germańskie, cenowo konkurencyjne i, co istotne, jak na moje oko ŁADNE. Kupowałem przez internet w jakiejś hurtowni w Jarocinie, upusty jak dla instalatorów, transport w cenie, mogę gdzieś poszukać namiarów.

Ja będę miał grzejniki stalowe Brugmana.

Podobno b.dobre i cena normalna. Tu na forum dobrze się o nich wypowiadają. Tylko nie wszędzie można je kupić.

Robione są ze stali szwedzkiej. No i wygląd, jak dla mnie jest bezkonkurencyjny.

Także wybór jest spory, co kto lubi. :wink: