Urszulla 01.06.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 dziś dostałam wycene kosztów rozbocizny za zrobienie fundamentów, zakres prac (fundament dosyć prosty 12x9 z jedną ścianą wewnątrz z bloczka 25 cm):- wykopy- oszalowanie- wylanie ławy- wymurowanie ściany- wylanie wieńca- zabezpieczenie dysperbitem- oklejenie styropianem- zasypanie piaskiem- wylanie posadzki na grunciecena robocizny to 17 tys , czy swiat zwariował czy to normalna cena, hhmm mam nadzieje ze mozna taniej , prosze napiszcie jaka jest cena realna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 01.06.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Witam, to przesada z ta cena. Za moje fundamenty dlugosci 67m place 8 tys. robota (robili to w 4 osoby przez 1.5 tygodnia) pozdr. Fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 01.06.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 dziś dostałam wycene kosztów rozbocizny za zrobienie fundamentów, zakres prac (fundament dosyć prosty 12x9 z jedną ścianą wewnątrz z bloczka 25 cm): - wykopy - oszalowanie - wylanie ławy - wymurowanie ściany - wylanie wieńca - zabezpieczenie dysperbitem - oklejenie styropianem - zasypanie piaskiem - wylanie posadzki na gruncie cena robocizny to 17 tys , czy swiat zwariował czy to normalna cena, hhmm mam nadzieje ze mozna taniej , prosze napiszcie jaka jest cena realna A czemu będa Ci robić wieniec na fundamencie ? Tak pozatym to złodziejska cena. Ja za robociznę fundamentu około 14*8 (około 60m*0,6m) płacę 6500. Fundament nieskomplikowany w cenie to co u Ciebie tylko bez wieńca i bez szalowania bo grunt jest spójny. Z tym, ze ekipa podała taką cene nie wiedząc jaki jest grunt więc z szalunkiem byłoby tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 01.06.2007 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 wieniec na bloczkach jest potrzebny bo to dom drewniany z bala, więc ściana fundamentowa tylko 25 cm, więc mogła by sie rozjechać pod naporem gruntu, poza tym, trzeba zakotwić podwalinę śrubami osadzonymi w tym wieńcu. Dom buduje pod Białymstokiem , jesli ktoś zna tańszych fachowców prosze o kontakt ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 dziś dostałam wycene kosztów rozbocizny za zrobienie fundamentów, nas mniej kosztowala piwnica razem z lawami i stropem oraz oczywiscie robocizna dom 9x9 jak ktos nie wierzy to moge wszystko po kolei wyszczegolnic ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 02.06.2007 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 poszukuje solidnego fachowca do fundamentów w realnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 04.06.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Napisz dla jasności gdzie Ja osobiście "podejżewam" Podlasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 04.06.2007 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 oczywiście podlasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 04.06.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Za stan zero 16x11,5 m plus taras 21 m2 plus rozprowadzenie kanalizacji płacę 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 06.06.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Witam.Mój wykonawca podał cenę 56 000,00 - jest to cena robocizny wraz z materiałem za stan zero w co wchodzi:- ogrodzenie budowy- obsługa geodezyjna- wykopy- chudy beton- ławy żelbetowe- ściany fundamentowe z bloczków- izolacje przeciwwilgociowe i termiczne- zasyp wykopów- poziomy sanitarne- podłoże betonowe 10 cm.Co o tym myślicie ???Wcześniej jeszcze dwóch mi robiło wycenę i jeden zażądał 74 000, a drugi (który chyba nie jest normalny) podał 96 000. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 06.06.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Acha dodam, że dom ma 180 m2 (15,30 x 13,50) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 06.06.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 sorki ok. 200 m, a 180 to użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 06.06.2007 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Przy obecnych kosztach 56 tys za ponad 200 m2 to może być bardzo dobra cena, a jeżeli ławy i ściany to nie tylko prostokąt jak mówisz ale jeszcze jakieś popreczki, tarasy, stopy pod kominy, itd. to wręcz rewelacyjna. Duży wpływ ma to ile musisz zdjąć humusu i jak bardzo wyniesiesz budynek - potem sypanie piasku nie ma końca a każda wywrotka kosztuje kilkaset zł. Proponuję szukać dostawców już teraz. Mi prawdopodobnie wyjdzie coś koło tego za 140 m2 plus taras i podcień 36 m2 plus stopy pod słupy od wiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 07.06.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Witam. Mój wykonawca podał cenę 56 000,00 - jest to cena robocizny wraz z materiałem za stan zero w co wchodzi: - ogrodzenie budowy - obsługa geodezyjna - wykopy - chudy beton - ławy żelbetowe - ściany fundamentowe z bloczków - izolacje przeciwwilgociowe i termiczne - zasyp wykopów - poziomy sanitarne - podłoże betonowe 10 cm. Co o tym myślicie ??? Wcześniej jeszcze dwóch mi robiło wycenę i jeden zażądał 74 000, a drugi (który chyba nie jest normalny) podał 96 000. Pozdrawiam Witam Przepraszam czy ja śnię ...................... 56 tyś za stan zero ????????? Dla 3 osób to 1,5-2 tyg. pracy !!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 07.06.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Z materiałami Darku, z materiałami, które przy obecnych cenach stanowią nawet ponad 80% kosztów stanu zero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Z materiałami Darku, z materiałami, które przy obecnych cenach stanowią nawet ponad 80% kosztów stanu zero... Plus dodatki - ogrodzenie - geodeta - rury san. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 08.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Z materiałami Darku, z materiałami, które przy obecnych cenach stanowią nawet ponad 80% kosztów stanu zero... Plus dodatki - ogrodzenie - geodeta - rury san. Witam No nie przesadzajmy -rury sanitarne 500-700 zł ,geodeta 400-500 ,a ogrodzenie .........na pewno nie ogrodzą klinkierem tylko stara siatką z odzysku za kilkaset zł . Także to akurat zadne koszty . No chyba ze ja żyję na innym świecie ............... pozdrawiam ps. Albo budujecie tak jak jeden z forumowiczów napisał że na zbrojenie ław poszło mu 2 tony stali i jeszcze się kłócił że tak się robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Najpierw poznałbym dokładniejsze ustalenia co do zakresu niż te hasłowe. Ogrodzenie nie koniecznie musi być wygrodzeniem na czas budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 11.06.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Sam fundament 5 tys. robocizna, stan surowy otwarty (strop żelbetowy, fundamenty, ocieplenie ściany fund. etc.) 18.500,00 zł. Ekipa sprawdzona. Zaczynają w tym miesiącu lub pocz. nast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 11.06.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Te 18.500 to za robocizne stanu surowego otwartego bez dachu rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts