Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

świat zwariował, cena fundamentów

Urszulla

Recommended Posts

dziś dostałam wycene kosztów rozbocizny za zrobienie fundamentów,

zakres prac (fundament dosyć prosty 12x9 z jedną ścianą wewnątrz z bloczka

25 cm):

- wykopy

- oszalowanie

- wylanie ławy

- wymurowanie ściany

- wylanie wieńca

- zabezpieczenie dysperbitem

- oklejenie styropianem

- zasypanie piaskiem

- wylanie posadzki na gruncie

cena robocizny to 17 tys , czy swiat zwariował czy to normalna cena, hhmm mam nadzieje ze mozna taniej , prosze napiszcie jaka jest cena realna

dziś dostałam wycene kosztów rozbocizny za zrobienie fundamentów,

zakres prac (fundament dosyć prosty 12x9 z jedną ścianą wewnątrz z bloczka

25 cm):

- wykopy

- oszalowanie

- wylanie ławy

- wymurowanie ściany

- wylanie wieńca

- zabezpieczenie dysperbitem

- oklejenie styropianem

- zasypanie piaskiem

- wylanie posadzki na gruncie

cena robocizny to 17 tys , czy swiat zwariował czy to normalna cena, hhmm mam nadzieje ze mozna taniej , prosze napiszcie jaka jest cena realna

A czemu będa Ci robić wieniec na fundamencie ?

Tak pozatym to złodziejska cena. Ja za robociznę fundamentu około 14*8 (około 60m*0,6m) płacę 6500. Fundament nieskomplikowany w cenie to co u Ciebie tylko bez wieńca i bez szalowania bo grunt jest spójny. Z tym, ze ekipa podała taką cene nie wiedząc jaki jest grunt więc z szalunkiem byłoby tak samo.

wieniec na bloczkach jest potrzebny bo to dom drewniany z bala, więc ściana fundamentowa tylko 25 cm, więc mogła by sie rozjechać pod naporem gruntu, poza tym, trzeba zakotwić podwalinę śrubami osadzonymi w tym wieńcu. Dom buduje pod Białymstokiem , jesli ktoś zna tańszych fachowców prosze o kontakt ;-))

Witam.

Mój wykonawca podał cenę 56 000,00 - jest to cena robocizny wraz z materiałem za stan zero w co wchodzi:

- ogrodzenie budowy

- obsługa geodezyjna

- wykopy

- chudy beton

- ławy żelbetowe

- ściany fundamentowe z bloczków

- izolacje przeciwwilgociowe i termiczne

- zasyp wykopów

- poziomy sanitarne

- podłoże betonowe 10 cm.

Co o tym myślicie ???

Wcześniej jeszcze dwóch mi robiło wycenę i jeden zażądał 74 000, a drugi (który chyba nie jest normalny) podał 96 000.

Pozdrawiam

Przy obecnych kosztach 56 tys za ponad 200 m2 to może być bardzo dobra cena, a jeżeli ławy i ściany to nie tylko prostokąt jak mówisz ale jeszcze jakieś popreczki, tarasy, stopy pod kominy, itd. to wręcz rewelacyjna. Duży wpływ ma to ile musisz zdjąć humusu i jak bardzo wyniesiesz budynek - potem sypanie piasku nie ma końca a każda wywrotka kosztuje kilkaset zł. Proponuję szukać dostawców już teraz. Mi prawdopodobnie wyjdzie coś koło tego za 140 m2 plus taras i podcień 36 m2 plus stopy pod słupy od wiaty.

Witam.

Mój wykonawca podał cenę 56 000,00 - jest to cena robocizny wraz z materiałem za stan zero w co wchodzi:

- ogrodzenie budowy

- obsługa geodezyjna

- wykopy

- chudy beton

- ławy żelbetowe

- ściany fundamentowe z bloczków

- izolacje przeciwwilgociowe i termiczne

- zasyp wykopów

- poziomy sanitarne

- podłoże betonowe 10 cm.

Co o tym myślicie ???

Wcześniej jeszcze dwóch mi robiło wycenę i jeden zażądał 74 000, a drugi (który chyba nie jest normalny) podał 96 000.

Pozdrawiam

Witam

Przepraszam czy ja śnię ...................... 56 tyś za stan zero ????????? Dla 3 osób to 1,5-2 tyg. pracy !!!!!!!!!!

Z materiałami Darku, z materiałami, które przy obecnych cenach stanowią nawet ponad 80% kosztów stanu zero...

Plus dodatki

- ogrodzenie

- geodeta

- rury san.

Witam

No nie przesadzajmy -rury sanitarne 500-700 zł ,geodeta 400-500 ,a ogrodzenie .........na pewno nie ogrodzą klinkierem tylko stara siatką z odzysku za kilkaset zł .

Także to akurat zadne koszty .

No chyba ze ja żyję na innym świecie ...............

pozdrawiam

ps. Albo budujecie tak jak jeden z forumowiczów napisał że na zbrojenie ław poszło mu 2 tony stali :lol: i jeszcze się kłócił że tak się robi .