Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cegła, poroterm, silka, ytong???? z czego budować dom ??????

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie projektowania domu, zastanawia mnie z czego najlepiej postawić stan surowy, z jakich materiałów, czy z cegły, ytongu, suporeksu, porotermu, kratówki...???

z czgeo najczęściej się buduje

czy ktoś może wie jaka jest teraz dostępność materiałów

wielkie dzięki za wszelkie informacje

A

tel. 503119050

[email protected]

To pytanie w stylu, który samochód jest najlepszy ;) Ilu budowniczych tyle odpowiedzi ;) Najlepiej budować z materiału, z którym Twoi budowlańcy mają największe doświadczenie. Co do dostępności materiałów to zależy to od tego jaki to materiał i w jakiej cenie (u nas jak ktoś chce od ręki to płaci więcej :()

hej. To jest bardzo trudny temat, każdy materiał ma swoje zalety i wady i nie ma " złotego środka". to na jaki materiał się zdecydujesz zależy od wielu czynników np. ilo warstwowa ma być ściana, jaki typ materiału termoizolacyjnego urzyjesz itp. W tej materii musisz mocno przejrzeć forum a napewno wiele Ci sie wyjaśni...Pozdrawiam

Jeżeli chcesz się dowiedzieć z jakich materiałów budują forumowicze, to zerknij do działu z sondażami i ankietami, tam kiedyś coś takiego było. O ile pamiętam najlepiej wypadła jednak ceramika. Ja buduję z porothermu choć do końca sam nie wiem dlaczego. Na pewno chciałem ścianę jednowarstwową i zdrową.

pozdrawima i życzę powodzenia

:lol:

Teraz to ju niczego nie ma po normalnej cenie. Wszystko drożeje i będzie jeszcze gorzej. Ja obecnie jestem na etapie zakuppu materiału na ściany i myślałem nad silikatami, ale chyba zdecyduje się na porotherm. Ceramika tradycyjna jest za droga w porównaniu do jakości jaką oferuje. Porotherm wypada lepiej.