Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tu można komentować dziennik veruni

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje ego ma się lepiej za to moje ciało gorzej bo się rozchorowałam :wink: Właśnie się dowiedziałam że jest możliwośc dostania funduszy na rozkręcenie firmy. Trzeba się tylko zarejestrowac jako bezrobotny. Ktos zna wiecej szczegółów?. Fajnie by było, miałabym kaskę na sprzęt i oprogramowanie

Moje ego ma się lepiej za to moje ciało gorzej bo się rozchorowałam :wink: Właśnie się dowiedziałam że jest możliwośc dostania funduszy na rozkręcenie firmy. Trzeba się tylko zarejestrowac jako bezrobotny. Ktos zna wiecej szczegółów?. Fajnie by było, miałabym kaskę na sprzęt i oprogramowanie

Witam!

Fundusz jest przyznawany ze srodkow unijnych 12 tys. jest to kwota bezzwrotna pod warunkiem, ze przez 2 lata nie zlikwidujesz dzialalnosci. Do urzedu pracy trzeba zlozyc wniosek i biznes plan dobrze przemyslany i madrze napisany :p . Trzeba miec lokal swoj albo wynajety (umowa musi byc zawarta na czas przez jaki nie mozna zlikwidowac dzialalniosci), przychodzi komisja obejrzec lokal i to wszystko.

Jesli lokal masz wlasny to przedstawisz tyklko dokumenty, dowiedz sie o biznes plan, bo kiedys bylo tak, ze 70% otrzymanej kwoty mozna bylo przeznaczyc na wyposazenie lokalu, a 30% na towar czyli srodki obrotowe. Teraz nie wiem jak jest.

Jesli prze ostatnie 5 lat nie prowadzilas dzialalnosci bedziesz miec tez nizszy zus okolo 300 zl.

Tylko z tym niższym ZUS-em to uwaga, bo jeśli z jakiś przyczyn zlikwidujesz działalność będąc na 30-to procentowej stawce, to prawdopodobnie nie otrzymasz zasiłku, takie mnie słuchy doszły!

Cześć :D

Mam nadzięję że tego zasiłku brac nie będę.- taka nieporawna optymistka ze mnie :lol: Wystarczyło że posiedziałam w domu od dwóch dni i od razu mam lepszy humor. NIe mogę się juz doczekac końca umowy z tą firmą.

Przeznaczenia w jakiś oficjalny sposób zmieniać nie trzeba raczej, ale jeśli rejestruje się działalność u siebie w domu to wypadałoby w gminie zgłosić, że część domu (np. 1 pokój) służy wykonywaniu działalności gospodarczej. Oni z tego zrobią taki użytek, że od tej powierzchni naliczą zdzierczy podatek od nieruchomości. Mój mąż tak zrobił i teraz od jednego malutkiego pokoju płacimy 10 razy więcej podatku niż od całej reszty domu :evil: Z drugiej strony w gminie rejestruje się działalność gospodarczą i głupio by było wpisać adres prowadzenia działalności w domu a jednocześnie nie opodatkować części powierzchni domu jak od działalności, bo od razu coś tu nie gra :wink:

To ja może zgłoszę pralnię na miejsce działalności, zawsze to mniejsza powierzchnia :wink:

Piękne słońce az chce się coś porobic w ogródku. Róze moszę posadzi, posprząta na działce a tu dupa. Chora jestem i powinnam wygrzewac się w domu.

Tylko z tym niższym ZUS-em to uwaga, bo jeśli z jakiś przyczyn zlikwidujesz działalność będąc na 30-to procentowej stawce, to prawdopodobnie nie otrzymasz zasiłku, takie mnie słuchy doszły!

Cześć :D

Zgadza sie, po nizszym zusie nie ma zasilku.

Verunia a moj malz tez mysli o zalozeniu swojej dzialnosci i wczoraj wyczytal chyba w rzeczpospolitej ze trzeba pisac do gminy o zmiane przeznaczenia budynku mieszkalnego na mieszkalno-biurowy jezeli chce sie zalozyc biuro w domu!!!

Ja mam dzialalnosc zarejstrowana w domu, gmina zadnej zgody nie dawala.

Jedynie jak rejstrowalam dzialalnosc to troche sie burzyli, bo w nazwie mam PPHU (produkcja, uslugi, handel), a dzialka na ktorej stoi dom nie jest rzemieslnicza, wiec o produkcji nie bylo mowy. Musialam im tlumaczyc, ze w domu bedzie tylko biuro, a produkcja jest tylko w nazwie.

W gminie trzeba tez zglosic na ilu m kw bedzie biuro (podac najmniej), bo wtedy za ten metraz inaczej licza podatek za budynki.

• 2 weeks później...