Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tu można komentować dziennik veruni

Gość

Recommended Posts

Problem chyba jest w tym, że wielkopolską gospodarność myli się ze skąpstwem. Dobra idę ugniatać te tony ciasta bo wizytacja się zbliża wielkimi krokami :wink: . Trzymajcie kciuki :lol: .

To ja jako ta ze wschodu muszę się nauczyć tej gospodarności :lol:

Trzeba tez sie nauczyc mowic inaczej. Mąż sie czasem smieje z niektorych słowek i tego charakterystycznego twardego "ge" ,ale Poznanianiacy tez mu uswiadomili ze i my mowimy czasem śmiesznie nie zdając sobie z tego sprawy np "wchódź" zamiast wchodź :lol:

To prawda Verunia, każdy z nas jest na swój sposób inny :D A z tym mówieniem - kazdyt region ma swoje zwroty, akcent i takie tam inne :roll: Ale jak się tu "do nas" przeprowadzisz, to obowiązkowo musisz się nauczyć co to "szneka z glanzem" "antrejka" "pyry" "tytka" :wink: :wink: :wink:

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Problem chyba jest w tym, że wielkopolską gospodarność myli się ze skąpstwem. Dobra idę ugniatać te tony ciasta bo wizytacja się zbliża wielkimi krokami :wink: . Trzymajcie kciuki :lol: .

To ja jako ta ze wschodu muszę się nauczyć tej gospodarności :lol:

Trzeba tez sie nauczyc mowic inaczej. Mąż sie czasem smieje z niektorych słowek i tego charakterystycznego twardego "ge" ,ale Poznanianiacy tez mu uswiadomili ze i my mowimy czasem śmiesznie nie zdając sobie z tego sprawy np "wchódź" zamiast wchodź :lol:

To prawda Verunia, każdy z nas jest na swój sposób inny :D A z tym mówieniem - kazdyt region ma swoje zwroty, akcent i takie tam inne :roll: Ale jak się tu "do nas" przeprowadzisz, to obowiązkowo musisz się nauczyć co to "szneka z glanzem" "antrejka" "pyry" "tytka" :wink: :wink: :wink:

To może mnie podszkolicie przed sobotą trochę, bo ja to tylko pyry znam

ależ prosimy Cię bardzo :D To wszystko stare zwroty ale zazwyczaj pojawiają się przy okazji imprez, kiedy tylko spotka się towarzystwo z róznych stron Polski :wink: My w firmie ( bo jest zlożona z ludzi z Polski A i B :wink: :wink: ) często się nawzajem "wyśmiewamy" z takich roznych powiedzonek :lol:

szneka z galnzem - to drożdzówka z kruszonką, ryczka - to taki mały stołeczek, pyry- to już wiesz :wink: , antrejka- to przedsionek, bortnik- krawężnik, tytka - to papierowa torebka, u nas mówi się, że "zakluczę" drzwi a nie "zamknę drzwi na klucz", pyzy to pyzy a nie pampuchy - jak np. w Łodzi, kluski to kluski a nie makaron, że jestem na dworze ( że wyszłam z domu, na zewnątrz ) a nie na dworzu czy na polu - też łódzkie :wink:

Jak mi się cosik jeszcze przypomni to napiszę :lol:

:o ależ lingwistyczne ćwiczenia :D

No wiesz Kasia, jakoś trzeba Verunię przygotować do życia w wielkopolsce :wink:

no widzę właśnie, widzę

mój Boże, całe wyposażenie będę musiała mieć ze sobą jak przyjadę do Poznania w odwiedziny do Veruni :roll:

Kasia ,to może jak się będziesz do Veruni wybierać to może i mnie odwiedzisz ? Jakoś tam razem Cię przyjmemy... może obędzie się bez termosu i plastikowych kubków :wink:

Mówisz i masz :D

Myślę, że next year jest to bardzo możliwe, BARDZO :D

Mój małż był w Poznaniu i bardzo mu się podobało więc i ja też chcę tam jechać :D

Kasia ,to może jak się będziesz do Veruni wybierać to może i mnie odwiedzisz ? Jakoś tam razem Cię przyjmemy... może obędzie się bez termosu i plastikowych kubków :wink:

Mówisz i masz :D

Myślę, że next year jest to bardzo możliwe, BARDZO :D

Mój małż był w Poznaniu i bardzo mu się podobało więc i ja też chcę tam jechać :D

No to jak nic musimy się umówić :D Pokażę najlepsze ( dla Kobiet oczywiście :wink: ) miejsca w P-niu :D . Czekam na propozycje terminowe i trzymam Cię za słowo!

bana - pociąg

bejmy - pieniądze

gzik - twarożek

sznytka - kromka chleba

leberka - wątrobianka

redyski - rzodkiewki

no i ukochana potrawa mojej mamy - szagówki (ciemne kluski z tartych ziemniaków)

Ćwicz, ćwicz Verunia, zrobimy Ci sprawdzian

:lol: :lol:

bana - pociąg

bejmy - pieniądze

gzik - twarożek

sznytka - kromka chleba

leberka - wątrobianka

redyski - rzodkiewki

no i ukochana potrawa mojej mamy - szagówki (ciemne kluski z tartych ziemniaków)

Ćwicz, ćwicz Verunia, zrobimy Ci sprawdzian

:lol: :lol:

No Ania, dobry pomysł z tym sprawdzianem :lol:

Verunia - kolejne słówka do opanowania :lol: :

pajda - też kromka chleba

bortnik- krawężnik

klamot- kamień