Reyzel 20.09.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Problem chyba jest w tym, że wielkopolską gospodarność myli się ze skąpstwem. Dobra idę ugniatać te tony ciasta bo wizytacja się zbliża wielkimi krokami . Trzymajcie kciuki . To ja jako ta ze wschodu muszę się nauczyć tej gospodarności Trzeba tez sie nauczyc mowic inaczej. Mąż sie czasem smieje z niektorych słowek i tego charakterystycznego twardego "ge" ,ale Poznanianiacy tez mu uswiadomili ze i my mowimy czasem śmiesznie nie zdając sobie z tego sprawy np "wchódź" zamiast wchodź To prawda Verunia, każdy z nas jest na swój sposób inny A z tym mówieniem - kazdyt region ma swoje zwroty, akcent i takie tam inne Ale jak się tu "do nas" przeprowadzisz, to obowiązkowo musisz się nauczyć co to "szneka z glanzem" "antrejka" "pyry" "tytka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Problem chyba jest w tym, że wielkopolską gospodarność myli się ze skąpstwem. Dobra idę ugniatać te tony ciasta bo wizytacja się zbliża wielkimi krokami . Trzymajcie kciuki . To ja jako ta ze wschodu muszę się nauczyć tej gospodarności Trzeba tez sie nauczyc mowic inaczej. Mąż sie czasem smieje z niektorych słowek i tego charakterystycznego twardego "ge" ,ale Poznanianiacy tez mu uswiadomili ze i my mowimy czasem śmiesznie nie zdając sobie z tego sprawy np "wchódź" zamiast wchodź To prawda Verunia, każdy z nas jest na swój sposób inny A z tym mówieniem - kazdyt region ma swoje zwroty, akcent i takie tam inne Ale jak się tu "do nas" przeprowadzisz, to obowiązkowo musisz się nauczyć co to "szneka z glanzem" "antrejka" "pyry" "tytka" To może mnie podszkolicie przed sobotą trochę, bo ja to tylko pyry znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 20.09.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Swoją drogą Verunia, to myslałam, że już jesteś w drodze na "tę" stronę Polski, skontrolować stan zaawansowania budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 20.09.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 ależ prosimy Cię bardzo To wszystko stare zwroty ale zazwyczaj pojawiają się przy okazji imprez, kiedy tylko spotka się towarzystwo z róznych stron Polski My w firmie ( bo jest zlożona z ludzi z Polski A i B ) często się nawzajem "wyśmiewamy" z takich roznych powiedzonek szneka z galnzem - to drożdzówka z kruszonką, ryczka - to taki mały stołeczek, pyry- to już wiesz , antrejka- to przedsionek, bortnik- krawężnik, tytka - to papierowa torebka, u nas mówi się, że "zakluczę" drzwi a nie "zamknę drzwi na klucz", pyzy to pyzy a nie pampuchy - jak np. w Łodzi, kluski to kluski a nie makaron, że jestem na dworze ( że wyszłam z domu, na zewnątrz ) a nie na dworzu czy na polu - też łódzkie Jak mi się cosik jeszcze przypomni to napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 zakluczę bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 20.09.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 zakluczę bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 20.09.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Zapomniałam spytać, verunia bierzecie ze sobą córkę?bo nie wiem czy kupić dwa czy trzy pączki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 20.09.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 a że bilety się odbija a nie kasuje wiedziałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Zapomniałam spytać, verunia bierzecie ze sobą córkę?bo nie wiem czy kupić dwa czy trzy pączki Nie bierzemy a ja się odchudzam więc będzie spora oszczędność Starczy jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 20.09.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 A najsłynniejszy chyba w całej Polsce poznański zwrot "tej" Uwielbiam, kiedy moja przyjaciółka tego zwrotu używa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 20.09.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 ależ lingwistyczne ćwiczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 21.09.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 a że bilety się odbija a nie kasuje wiedziałaś? no i jeszcze, że ludzie to "wiara" ... przypomniało mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 21.09.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 ależ lingwistyczne ćwiczenia No wiesz Kasia, jakoś trzeba Verunię przygotować do życia w wielkopolsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 21.09.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 ależ lingwistyczne ćwiczenia No wiesz Kasia, jakoś trzeba Verunię przygotować do życia w wielkopolsce no widzę właśnie, widzę mój Boże, całe wyposażenie będę musiała mieć ze sobą jak przyjadę do Poznania w odwiedziny do Veruni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 21.09.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Kasia ,to może jak się będziesz do Veruni wybierać to może i mnie odwiedzisz ? Jakoś tam razem Cię przyjmemy... może obędzie się bez termosu i plastikowych kubków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 21.09.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Kasia ,to może jak się będziesz do Veruni wybierać to może i mnie odwiedzisz ? Jakoś tam razem Cię przyjmemy... może obędzie się bez termosu i plastikowych kubków Mówisz i masz Myślę, że next year jest to bardzo możliwe, BARDZO Mój małż był w Poznaniu i bardzo mu się podobało więc i ja też chcę tam jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 21.09.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Kasia ,to może jak się będziesz do Veruni wybierać to może i mnie odwiedzisz ? Jakoś tam razem Cię przyjmemy... może obędzie się bez termosu i plastikowych kubków Mówisz i masz Myślę, że next year jest to bardzo możliwe, BARDZO Mój małż był w Poznaniu i bardzo mu się podobało więc i ja też chcę tam jechać No to jak nic musimy się umówić Pokażę najlepsze ( dla Kobiet oczywiście ) miejsca w P-niu . Czekam na propozycje terminowe i trzymam Cię za słowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 21.09.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 bana - pociąg bejmy - pieniądze gzik - twarożek sznytka - kromka chleba leberka - wątrobianka redyski - rzodkiewki no i ukochana potrawa mojej mamy - szagówki (ciemne kluski z tartych ziemniaków) Ćwicz, ćwicz Verunia, zrobimy Ci sprawdzian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 21.09.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 bana - pociąg bejmy - pieniądze gzik - twarożek sznytka - kromka chleba leberka - wątrobianka redyski - rzodkiewki no i ukochana potrawa mojej mamy - szagówki (ciemne kluski z tartych ziemniaków) Ćwicz, ćwicz Verunia, zrobimy Ci sprawdzian No Ania, dobry pomysł z tym sprawdzianem Verunia - kolejne słówka do opanowania : pajda - też kromka chleba bortnik- krawężnik klamot- kamień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 No nie, to trudniejsze niż angielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts