Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tu można komentować dziennik veruni

Gość

Recommended Posts

Ale miałam nosa :D Wiedziałam, gdzie zajrzeć!!!! Veruni, czy ja też mogę się poczęstować? Mogę, mogę???

.....

To się częstuję :D

Nasz region niestety nie ma jakiś wielkich tradycji! Z powodu różnorodności kultur i regionów, z jakich ludzie tutaj przybyli po wojnie, wszystko się totalnie wymieszało, a i sami ludzie jakoś nie celebrują za bardzo obyczajów swoich rodzinnych stron :-? A szkoda!

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale miałam nosa :D Wiedziałam, gdzie zajrzeć!!!! Veruni, czy ja też mogę się poczęstować? Mogę, mogę???

.....

Nasz region niestety nie ma jakiś wielkich tradycji! Z powodu różnorodności kultur i regionów, z jakich ludzie tutaj przybyli po wojnie, wszystko się totalnie wymieszało, a i sami ludzie jakoś nie celebrują za bardzo obyczajów swoich rodzinnych stron :-? A szkoda!

częstuj się Braza, muszę cię podtuczyć chudzinko :lol:

U mnie obchodzi sie od paru lat Izabelliadę- to całkiem nowa tradycja. Rozpoczyna ją kolorowy korowód przez całe miasto- grupy taneczne, teatralne, różni przebierańcy i zakręceni ludzie na niesamowitych pojazdach. W poprzednich latach w korowodzie brali też udział moi na koniach. Potem w Parku Czartoryskich dalszy ciąg imprez. I tak przez cały tydzień.

No to muszę go pomęczyć o te rogale, moze znajdzie czas żeby je kupić :roll: Ciekawe czy są lepsze od naszych wypiekanych kogutów w Piekarni u Sarzyńskich w Kazimierzu 8)

Nooo... te 5 min znaleźć musi :D . W każdej cukierni w wielkopolsce ( ale tylko w wielkopolsce ) teraz kupi te rogale ( choć nie każda cukiernia ma certyfikat na wypiekanie tych rogali! :o Rokrocznie cukiernie muszą go odnawiać - oczywiście warunkiem jest wypieczenie odpowiednich rogali wg starej tradycji, wg ściśle okreslonych proporcji ciasta w stosunku do nadzenia 8) )

A co to te Wasze koguty Verunia ??? Z jakimś nadzieniem czy jak ??

Bo rogale marcinskie są z pyszną masą z białego maku ... mniam mniam :wink: :D :lol: :lol: :lol:

:o ślinka mi leci...przyślesz :roll: plisss

No jasne :D ! Podaj tylko adres :wink:

.....

częstuj się Braza, muszę cię podtuczyć chudzinko :lol:

U mnie obchodzi sie od paru lat Izabelliadę- to całkiem nowa tradycja. Rozpoczyna ją kolorowy korowód przez całe miasto- grupy taneczne, teatralne, różni przebierańcy i zakręceni ludzie na niesamowitych pojazdach. W poprzednich latach w korowodzie brali też udział moi na koniach. Potem w Parku Czartoryskich dalszy ciąg imprez. I tak przez cały tydzień.

Przez cały tydzień :o ? ale imprezujecie 8) :lol: :lol:

No to muszę go pomęczyć o te rogale, moze znajdzie czas żeby je kupić :roll: Ciekawe czy są lepsze od naszych wypiekanych kogutów w Piekarni u Sarzyńskich w Kazimierzu 8)

Nooo... te 5 min znaleźć musi :D . W każdej cukierni w wielkopolsce ( ale tylko w wielkopolsce ) teraz kupi te rogale ( choć nie każda cukiernia ma certyfikat na wypiekanie tych rogali! :o Rokrocznie cukiernie muszą go odnawiać - oczywiście warunkiem jest wypieczenie odpowiednich rogali wg starej tradycji, wg ściśle okreslonych proporcji ciasta w stosunku do nadzenia 8) )

A co to te Wasze koguty Verunia ??? Z jakimś nadzieniem czy jak ??

Bo rogale marcinskie są z pyszną masą z białego maku ... mniam mniam :wink: :D :lol: :lol: :lol:

:o ślinka mi leci...przyślesz :roll: plisss

No jasne :D ! Podaj tylko adres :wink:

Reyzel kochana, a czy ja też mogę swój adres podesłać??? :oops:

Z Poznania to ja pamiętam najbardziej ... bar "U Griszy" niedaleko Polikliniki na Polnej a w nim pyzy poznańskie polane fantastycznym ciemnym sosem i do tego karkóweczka!!! Boszszsz .. palce lizać... :oops: :D

dokladnie nazywa sie Pan KOŁOCZEK (wczesniej tak napisalam , bo nie mam polskiej klawiatury :oops: )

bardzo sympatyczny jest

i taki slodziutki :roll:

mozna go spotkac z Pania Marmolada albo Pania Serowa

choc czasem i z Panienka Makowa sie pokazuje :D :D :D

fajna macie te impreze

na slasku niestety nie obchodzi sie imienin

poza Barborka :D

Mikolajem 8)

i Sylwestrem :p

czasem jeszcze Andrzejki i Sledzia :roll: :) :)

hmm ... to wcale nie tak malo tych imprez u Was, Froschka :wink: :lol: Poza tym mam znajomych ze śląska i wiem, że wam okazji do imprez nie trzeba :wink: :lol:

To Pan Kołoczek też musi całkiem dobrze smakować 8)

No niestety ja jestem z tych co to słodkości lubią bardzo :oops: oczywiście każdy ich gram wchodzi tam gdzie nie powinien... :oops: 8)

Reyzel kochana, a czy ja też mogę swój adres podesłać??? :oops:

Z Poznania to ja pamiętam najbardziej ... bar "U Griszy" niedaleko Polikliniki na Polnej a w nim pyzy poznańskie polane fantastycznym ciemnym sosem i do tego karkóweczka!!! Boszszsz .. palce lizać... :oops: :D

Oczywiście Brazunia! Wrzuć na priva 8)

hmmm.. widzę że poznańskie jedzenie nie jest Co obce :wink: przyjedź, to zabiorę Cię na jeszcze lepsze :D

ps. RW przeniosło się na komentarze :roll:

No dobra.. to ja się teraz zbłaźnię ... :oops: i zapytam o rozwinięcie skrótu RW :roll: :oops: :oops: pewnie jako domownik forum powinnam widziec ale ... nie wiem :oops:

Rekord Wpisów w dziale Grupy Budujące. Spotykamy się tam i .... gadamy o wszystkim, najmniej o budowie :wink: :D

No dobra.. to ja się teraz zbłaźnię ... :oops: i zapytam o rozwinięcie skrótu RW :roll: :oops: :oops: pewnie jako domownik forum powinnam widziec ale ... nie wiem :oops:

Rekord Wpisów w dziale Grupy Budujące. Spotykamy się tam i .... gadamy o wszystkim, najmniej o budowie :wink: :D

Dziękuję Brazunia :oops: :* :* :*

Mam nadzieję, że teraz to i z Tobą się tam spotkamy :D

P.S. Ja jeszcze raz zapytam, czy też mogę podesłać swój adres po te Marcinki :oops:

Mam nadzieję, że teraz to i z Tobą się tam spotkamy :D

P.S. Ja jeszcze raz zapytam, czy też mogę podesłać swój adres po te Marcinki :oops:

No wpadnę zobaczyć co się tam dzieje 8) :D

ps. A ja jeszcze raz odpowiadam, że poproszę na priva :D