conan 08.04.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 No i kupiłem odżelaziacz z złożem dolomitotowo-kwarcowym oraz z rudą manganu.w zestawie oczywiście jest aspirator co dodatkowo korzystnie wpływa na bilans cenowy w cenie 1900 zł wraz z przesyłką . objętość złoża filtracyjnego 110 dm3objętość zbiornika 150 dm3maksymalny przepływ pracy ciągłej 2m3\h odżelaziacze które mają złoża o połowę mniejsze kosztują ponad 2.2 tyś.ich zaleta jest jednak elektroniczny sterownik płukania , zastanawiam sie czy nie zrobić sobie takiego i zastosować w kupionym odżelaziaczu . może ktoś już coś takiego zrobił ??? polecam zakupy w firmie Otago chyba jako nieliczni starają sie w pełni zaspokoić ciekawość klienta i znają się na tym co sprzedają mam porównanie z firmą WIMEST do której nie dość że trudno miałem sie dozownic to udzielane informacje przez uroczy damski głos z działu handlowego ograniczały sie do stwierdzenia że ich odżelaziacze nie wymagają wymiany złoża bo jest oparte na kwarcach i na tym koniec wyjaśnień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 25.06.2009 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 U mnie po ok. roku stacja OTAGO hula bez zarzutu.Zauważyłem, że płukanie wsteczne lepiej robić krócej ale częściej (ja płuczę co tydzień przez ok. 15 minut przy okazji wyrzucania popiołu z kociołka).U mnie najlepiej sprawdzają się wielokrotne naprzemienne bardzo krótkie (10-15 sekundowe) cykle płukania. Cykl wygląda to tak:2 sek płukanie formujące na max i 10 sekund płukanie wsteczne na max.Efekt: złoże dobrze jest wzruszone i żelazo świetnie wypłukuje się spod kamyczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 25.06.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Jeżeli chodzi o zmiękczanie wody (pozbycie się kamienia) to zamówiłem właśnie na: http://www.arkafiltry.pl/swk.html SYSTEM DOZUJĄCY DOSAL DLA PRALEK (do kuchni, łazienki)DOSAPROP SENIOR (zamiennie na filtr siatkowy i Polifosfat) do c.o. na powrocie z podlogówki)Polifosfat w postaci krystalicznej: opakowania 1,5 kg Sól wymienia się ok. dwa razy w roku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 25.06.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 założyłem już odpowietrznik. Kupiłem go też w Otago. Z odżelaziacza jestem zadowolony. Wszystko hula dobrze, tylko musiałem dołożyć ten odpowietrznik, bo za dużo powietrza dostawało się do zbiornika hydroforowego przez napowietrzacz. Trzeba tylko pamiętać o okresowym płukaniu złoża. dozowanie powietrza przez aspirator można zmniejszyć na zaworze, który znajduję się pod nim otwierając go maksymalnie aspirator nie będzie wody napowietrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qciniak 23.10.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witam.Czy ktoś mi powie czy poziom manganu 0,25 i żelaza 1 (woda twardośc chyba 0,250 - twarda ale niby w normie) kwalifikuje się do uzdatnianiaa czy chcą mnie naciągnąć?pozdrawiam Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 23.10.2009 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 jak najbardziej się uzdatni. Zobacz moje wyniki badania wody jakie miałem przed zastosowaniem filtra. Są na początku wątku. Ja u siebie już przeszło rok używam odżelaziacza i wszystko hula jak należy, oczywiście z Otago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 10.11.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Czy ktoś z Was użytkuje system AquaVital z firmy Bartosz? Jeśli to czy mozecie podzielić sie opiniami na temat tego systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodak76 28.12.2009 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 dopiero "wgryzam" sie w temat, prosze o rade czy mozecie cos poradzic, nie do konca kumam temat, poprosilem o wycene jakas firme "pierwsza" z brzegu i powiedziano mi ze sam odzelaziacz bedzie kosztowal 2000€ (jak moja zona uslyszala cene to spadla z krzesla) powiedzieli ze odzelazianie bedzie sie odbywac metodą chemicznego dozowania podchlorynu sodu. studnia ma głeębokośc 43m zwierciadło wody jest na poziomie 20m i po pompowaniu spada do 23m i utrzymuje sie na stałym poziomie, przy pompowaniu pompa o wydajnosci 6m3/h srednica studnii to 160mm woda ze studnii została przebadana i otrzymalismy nastepujace wyniki: Skład wody: Twardosc mg/l 135,19 zelazo mg/l 0,737 Mangan mg/l 0,199 Amoniak mg/l 1,57 Odczyn 7,05 Metnosc NTU 20 Barwa mg/l 10 prosze o rade, jak uczynic moja wode zdatna do picia, czy w moim przypadku mozan zastosoawc 300l zbiornik na powietrzajacy i filtr naturalny np OTAGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 28.12.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 diodak U mnie rakie rozwiazanie - 300 l baniak z aspiratorem i odzelazniacz sie sprawdzilo przy gorszych parametrach wody. Prawdopodobnie nie masz jeszcze stalego poboru i stad taka metnosc i barwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodak76 28.12.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 diodak U mnie rakie rozwiazanie - 300 l baniak z aspiratorem i odzelazniacz sie sprawdzilo przy gorszych parametrach wody. Prawdopodobnie nie masz jeszcze stalego poboru i stad taka metnosc i barwa. domek planujemy zaczac budowac za rok, studnie wywiercilismy w 2007 od od tej pory studnia "stoi" i czeka, obecnie wgryzam sie w temat, po kilku wycenach trche sie "zgarbilem" ze takie powazne koszta mnie czekaja, ale trafiolem na to forum i zostalem "oświecony" ze mozna taniej i prosciej rozwiazac problem, ze nasza woda nie jest do konca taka brudna i nie przypomina Fanty, wiec plan jest taki: wgryzam sie w temat i zdobywam wiedze niezbedna do tego zeby nie byc naciegnietym na "wynalazki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.12.2009 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 przeczytaj dokładnie ten wątek od początku i wszystko będziesz wiedział.Żelaza masz mało, także nie będzie problemu. Studnię należy użytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodak76 12.01.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 odpisali na moje zapytanie fachowcy z OTAGO,rewelacjaz tego co napisali to pownienem z odzelazaczem zmiescic sie w kwocie 1700PLN, co mnie cieszy,poniewaz inne firmy maa rozwiazania za 2000€ co jest zdecydowanie na moja kieszen,tak wiec jest radosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Złoże naturalne to dość ogólne stwierdzenie. Czy może ktoś podać konkretną nazwę tego złoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.01.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Posiadam studnie 11m z lustrem wody na 1m ppt.Woda ma przekroczona norme -zelaza 0,96mg/l , -mangan 0,53mg/l-twardosc 27stop. niem.-pH 7,25-przewodnosc elektr.wlasciwa 1762W domu mam hydrofor 50l i 4 osoby w domu.Jaki sprzet polaceacie do uzdatnienia tej wody i jakie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 15.01.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 gdzie badaliście wodę w sanepidzie?, czy w punktach zajmujących się sprzedażą filtrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.01.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 jeśli masz czas na jeżdżenie do sanepidu to lepiej u nich. większość firm zrobi to za ciebie też w sanepidzie, i sobie policzą dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.01.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Posiadam studnie 11m z lustrem wody na 1m ppt. Woda ma przekroczona norme -zelaza 0,96mg/l , -mangan 0,53mg/l -twardosc 27stop. niem. -pH 7,25 -przewodnosc elektr.wlasciwa 1762 W domu mam hydrofor 50l i 4 osoby w domu. Jaki sprzet polaceacie do uzdatnienia tej wody i jakie koszty? Do usunięcia masz głównie twardość (chyba że coś jeszcze o czym nie napisałeś) i małe ilości żelaza i manganu. Da się to zrobić jednostopniowo na złożu Crystal-Right. Koszty zależą od wielkości systemu, a ten od zużycia wody. Jakbyś podał średnie zużycie miesięczne lub dobowe i maksymalny chwilowy pobór to można coś dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.01.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Posiadam studnie 11m z lustrem wody na 1m ppt. Woda ma przekroczona norme -zelaza 0,96mg/l , -mangan 0,53mg/l -twardosc 27stop. niem. -pH 7,25 -przewodnosc elektr.wlasciwa 1762 W domu mam hydrofor 50l i 4 osoby w domu. Jaki sprzet polaceacie do uzdatnienia tej wody i jakie koszty? Do usunięcia masz głównie twardość (chyba że coś jeszcze o czym nie napisałeś) i małe ilości żelaza i manganu. Da się to zrobić jednostopniowo na złożu Crystal-Right. Koszty zależą od wielkości systemu, a ten od zużycia wody. Jakbyś podał średnie zużycie miesięczne lub dobowe i maksymalny chwilowy pobór to można coś dobrać. Male ilosci zelaza i manganu? przeciez zelazo jest przekroczone 5x , a mangan 10x. Wody zuzywam 10..max 15m3/miesiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.01.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Owszem, normy masz przekroczone Ale często są wody z normami przekroczonymi dziesiątki, jak nie setki razy, np. żelaza 8-10 mg/dm3. Więc takie ilości jak masz nie są jeszcze tak straszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.01.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Wody zuzywam 10..max 15m3/miesiecznie Najmniejszy zestaw na CR200: butla 10x44, 1 cu.ft złoża. Przy takim zużyciu wody powinno starczyć na 5-6 dni, potem regeneracja (jakieś 3,5 kg soli) Trochę większy zestaw: 10x54, 1.5 cu.ft. złoża. Regeneracja co 8 dni (ok 5 kg soli). Koszt pewnie inny w każdej firmie (zależy czy masz montaż w cenie, czy masz obowiązkowe przeglądy płatne, itp) ale pewnie w okolicy 3000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts