Jastrząb 01.02.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Mądry zrozumie a pieniacz nie musi. Koniec piany Czyli standard z Twojej strony. Nic po za dolomitem nie potrafisz zaproponowac, a jak sie jakies konkretne zarzuty do takiego pomyslu pojawia, to stwierdzasz ze oponent to idiota i pieniacz i koniec dyskusji. Sprytne. Wygodne. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airto 01.02.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Panowie qbek 17, HytryUlik i Jastrząb. Dziękuję za bardzo kompetentne wypowiedzi. Za zbiornikiem montujesz odżelaziacz z tradycyjnym złożem wielowarstwowym. Tu masz do wyboru kilka firm, ważne aby urządzenia były zbudowane z komponentów renomowanych firm, a nie na chińskich śmieciach. Badźcie tak mili i podajcie nazwy producentów sprzętu jak również nazwy firm importujących, produkujących i montujących, które uważacie za godne polecenia. Ale tak szczerze. Niezależnie od tego czy was coś z tymi firmami wiąże czy nie. Myślę, że to interesujące dla wielu czytelników tego forum. I jeszcze jedno. Głowica z samoczynnym płukaniem (droższa, ale bezobsługowa) czy z ręczną obsługą (tańsz, prostsza konstrukcyjnie i chyba mniej podatna na ewentualne awaria) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.02.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 I jeszcze jedno. Głowica z samoczynnym płukaniem (droższa, ale bezobsługowa) czy z ręczną obsługą (tańsz, prostsza konstrukcyjnie i chyba mniej podatna na ewentualne awaria) Zdecydowanie automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.02.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Badźcie tak mili i podajcie nazwy producentów sprzętu jak również nazwy firm importujących, produkujących i montujących, które uważacie za godne polecenia. Nie wiem czy to nie będzie złamaniem regulaminu (zakaz reklamowania konkretnych firm) ale z producentów sprzętu to tak: - głowice: Clack, Autotrol, Fleck - zbiorniki: Wave Cyber, Enpress, Structural, Clack Reszta komponentów to w zasadzie szczegóły. Jonitów do zmiękczania jest mnóstwo, ale nie ma między nimi większej różnicy. Z lepszych producentów jest: Rohm&Haas, Dow, Purolite, Lanxess... ale "ciężko jest zepsuć zwykły jonit" więc te mniej znane też będą działały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airto 02.02.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Wysoko cenię sobie Twoje odpowiedzi qbek'u 17. Masz koncepcję, przekonanie do swoich racji i wiedzę merytoryczną. Dziękuje raz trzeci. A Panowie HytryUlik i Jastrząb. Z wielą chęcią poznamy wasze (nie mniej kompetentne) zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 02.02.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Wysoko cenię sobie Twoje odpowiedzi qbek'u 17. Masz koncepcję, przekonanie do swoich racji i wiedzę merytoryczną. Dziękuje raz trzeci. A Panowie HytryUlik i Jastrząb. Z wielą chęcią poznamy wasze (nie mniej kompetentne) zdanie. Osobiście stosuję wyłącznie sprawdzone i trwale komponenty od sprawdzonych dostawców i tego szukaj w urządzeniach a napewno będziesz zadowolony: Głowice Fleck rzadko Clack Zbiorniki Structural - żadnej chińszczyzny (Wave Cyber itp.) Jonit Rohm&Haas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airto 05.02.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcw 23.02.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Możesz założyć urządzenie ze złożem wielofunkcyjnym, np. zeomust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodak76 10.03.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 dawno sie nie rozpisywałem w temacie stacji uzdatnainia wody, ale teraz juz moge poweidziec jakie sa u mnie fakty:mieszkamy w domku od grudnia 2010r.wode przebadalismy bardzo szczegółowo i po zastosowaniu zbiornika hydroforowego 300l + odżelaziacz + zmiękczacz wszystko z firmy OTAGO z W-Wytakie mamy wyniki"przewodnośc elektryczna 519 qS/cm 519 dop 2500amonowy jon <0,26 mg/l dop 0,50azotany 0,39mg/l dop 50azotyny <0,016 mg/l dop 0,5żelazo ogólne 36,5 qg/l dop 200mangan <30 qg/l dop 50chlorki 22,6 mg/l dop 250twardośc ogólna 130 mg/l dop 60-500utlenialnośc 3 mg/l dop 5,0fluorki 0,29 mg/l dop 1,5siarczany 22 mg/l dop 250sód 8,3 mg/l dop 200potas 3,1 mg/l magnez 13mg/l dop 30-125wapń 81 mg/l nie zanotowano bakterii colinie zanotowano bakteri Escherichia colinie zanotowano enterokoków kałowych powiem szczerze, jesteśmy zachwyceni wynikami,pijemy wode z kranu, jest duuuuuuuuza radośc,chociaz cała impreza ze studniiiią drogo wyszła, same badania wody pochlonęły ponad 2tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio-Bydzia 11.03.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 he he he Rozumiem radość kolegi Mam także zbiornik 300l + aspirator + odżelaziacz z OTAGO Nareszcie mogę się wykąpać w wodzie, która nie jest pomarańczowa. OTAGO - fachowe doradztwo, miła obsługa a do tego dobre urządzenia. Podwójnie dobre ... BO POLSKIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 28.04.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Od ok. trzech miesięcy mam filtr odżelaziający i odmanganowujący kupiony od firmy Solida z Legionowa. Wiem, że filtr usuwa żelazo, bo widzę to i czuję (wcześniej woda zostawiała rdzawe zacieki, a ciepła dodatkowo potwornie śmierdziała). Obecność manganu wymaga badań. Mimo krótkiego okresu mogę zdecydowanie polecić tę firmę ze względu na jej solidność. Wbrew panującej normie, z instalatorem mam dobry kontakt także po dobiciu interesu, a nie tylko przed.Głowica jest z ręczną obsługą, bo tylko taką uznałem za sensowną. Złoże filtrujące zawiera birm, żwiry i węgiel aktywny (bez dolomitów). Napowietrzanie wody odbywa się za pomocą dyszy wlotowej przez którą woda z pompy dostaje się od góry do zbiornika hydroforowego. Podobno rozwiązanie to ma tą przewagę nad metodami iniekcyjnymi, że nie obciąża pompy. Napowietrzona woda wędruje przez filtr do instalacji, skutkiem czego co jakiś czas trzeba uzupełnić poduszkę powietrzną w hydroforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.04.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Wiem, że filtr usuwa żelazo, bo widzę to i czuję (wcześniej woda zostawiała rdzawe zacieki, a ciepła dodatkowo potwornie śmierdziała). Obecność manganu wymaga badań. To zrob badania. Jesli masz niezbt wysokie pH, a sam filtr nie jest za wysoki, to stawiam ze predzej czy pozniej ten mangan wylezie Głowica jest z ręczną obsługą, bo tylko taką uznałem za sensowną. Ciekawosc. Jakie argumenty, po za cena, przemawiaja za filtrem z reczna oblusga? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.04.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Głowica jest z ręczną obsługą, bo tylko taką uznałem za sensowną. Ciekawi mnie dlaczego tak uznałeś?? Złoże filtrujące zawiera birm, żwiry i węgiel aktywny (bez dolomitów). Napowietrzanie wody odbywa się za pomocą dyszy wlotowej przez którą woda z pompy dostaje się od góry do zbiornika hydroforowego. Podobno rozwiązanie to ma tą przewagę nad metodami iniekcyjnymi, że nie obciąża pompy. Pytanie czy firma dobrała BIRM na podstawie badań czy od ręki uznali że to zadziała? Nie podałeś wyników badań wody więc ciężko powiedzieć jak ci się to sprawdzi na dłuższą metę... Napowietrzanie w hydroforze to dziwna metoda - tzn korzystanie z powietrza które tam już jest. Gadanie o obciążeniu pompy jest moim zdaniem przesadzone i nieuzasadnione. Co do samej firmy to widziałem już różne ich wynalazki - nie zawsze skuteczne, ale daleki jestem od polecania ich "solidności". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 28.04.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Płukanie filtra w moim przypadku i tak wymaga ingerencji człowieka, nie mam kanalizacji, a popłuczyn nie wylewam do szamba, więc inwestowanie w automaty (które jak wiadomo lubią zawodzić) jest w tym wypadku bezzasadne. Przed otrzymaniem oferty przesłałem do firmy wyniki badań. Na temat różnych rozwiązań każda firma sprzedająca filtry twierdzi co innego. Weźmy dla przykładu firmy Otago i Aqva System. W jednej spotkałem się ze stwierdzeniem, że najlepsze złoże to dolomit prażony, bo.... (tu następowała lista racjonalnie brzmiących argumentów), w drugiej natomiast, że tylko dolomit nieprażony, bo... (tu inna lista, równie racjonalnie brzmiąca dla laika). Jakie nieskuteczne wynalazki Solidy widziałeś? Ciekaw jestem. Dla mnie dużymi atutami mojego wyboru (oprócz atrakcyjnej ceny) jest kilkuletnia gwarancja na jakość wody, tzn. że zawartość Fe i Mn nie przekroczy normy i fakt, że instalator od razu przyjeżdżał kiedy pojawiały się problemy (wadliwy fabrycznie zawór zwrotny, który wymieniał dwa razy). Moje dotychczasowe doświadczenie z różnymi fachowcami jest takie, że dopóki nie wezmą pieniędzy są super mili i chętni do wyjaśnień, a po transakcji najchętniej nie odbieraliby telefonu (co też niektórzy robią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.04.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Widziałem np. sprzedany przez nich filtr z kilka razy za małym restryktorem płukania, albo jakoś wymyślnie posklejane dystrybutory które rzekomo są lepsze od tego co wymyślił ich producent ("bo są lepsze") - takie argumenty do mnie nie przemawiają. Każda firma ma swoje "doświadczenia", szkoda tylko że nie zawsze dopuszczają w ogóle istnienie innych metod niż ich własne. Ale nie ma co narzekać - jak działa do tej pory to miejmy nadzieję, że tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volcom 23.01.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Czy jest sens instalacji filtrow przy nastepujacych wynikach: PH 6,8 Mangan 1001 Zelazo 12240 Utlenialnosc 3,08 Studnia glebinowa, 14 metrow, lustro wody na 9, kopana tego lata. W okolicy nikt nie ma poroblemow z zelazem i manganem . Czy moze byc to rezultatem zlego wykonania studni? Studnia byla popmpowana latem, a od 2 tygodni jest podlaczona do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Czy jest sens instalacji filtrow przy nastepujacych wynikach: PH 6,8 Mangan 1001 Zelazo 12240 Utlenialnosc 3,08 Studnia glebinowa, 14 metrow, lustro wody na 9, kopana tego lata. W okolicy nikt nie ma poroblemow z zelazem i manganem . Czy moze byc to rezultatem zlego wykonania studni? Studnia byla popmpowana latem, a od 2 tygodni jest podlaczona do instalacji. Jeśli ma to być woda użytkowa to na pewno będą potrzebne filtry. Przy takich wynikach będą one drogie i duże, więc jeśli masz możliwość pobierania wody z innego źródła to radzę pójść w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mular64 16.02.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Jesli masz mozliwosc to podlacz sie do miejskiej wody. Badaja ją codziennie, nie potrzebujesz żadnych dodatkowych filtrów i jeśli będziesz miał normalne(nie pordzewiałe jak w blokach) rury to woda będzie czysta jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Jesli masz mozliwosc to podlacz sie do miejskiej wody. Badaja ją codziennie, nie potrzebujesz żadnych dodatkowych filtrów i jeśli będziesz miał normalne(nie pordzewiałe jak w blokach) rury to woda będzie czysta jak ta lala Może nie będzie aż tak różowo, ale na pewno lepiej i taniej niż uzdatnianie wody studziennej o takich parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mular64 17.02.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 dokładnie, za m3 czyli 1000l zapłacisz w mpwik niecałe 10zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts