diodak76 24.02.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 koledzy koleżanki,prośba,moja gmina właśnie zabiera się za tworzenie planu miejscowego,no i właśnie do rzeczy, czy ktoś się orientuje czy można wpłynąć na gminę żeby ujęła w tym planie to ze mamy na działce studnie głębinową i żeby przyszli sąsiedzi przestrzegali odległości 30m od studni do szamb lub oczyszczalni ścieków?zgodnie z rozporządzeniem o usytuowaniu.... proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.02.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 koledzy koleżanki, prośba, moja gmina właśnie zabiera się za tworzenie planu miejscowego, no i właśnie do rzeczy, czy ktoś się orientuje czy można wpłynąć na gminę żeby ujęła w tym planie to ze mamy na działce studnie głębinową i żeby przyszli sąsiedzi przestrzegali odległości 30m od studni do szamb lub oczyszczalni ścieków? zgodnie z rozporządzeniem o usytuowaniu.... proszę o rady Na pewno można ale to chyba raczej pytanie na forum prawnicze... ? ja niestety nie pomogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 koledzy koleżanki, prośba, moja gmina właśnie zabiera się za tworzenie planu miejscowego, no i właśnie do rzeczy, czy ktoś się orientuje czy można wpłynąć na gminę żeby ujęła w tym planie to ze mamy na działce studnie głębinową i żeby przyszli sąsiedzi przestrzegali odległości 30m od studni do szamb lub oczyszczalni ścieków? zgodnie z rozporządzeniem o usytuowaniu.... proszę o radyA co ma plan zagospodarownia do przestrzegania przez przyszlych sasiadow przepisow? Masz sobie studnie. Jesli byla zrobiona inwentaryzacja powykonawcza terenu, to ta studnia jest na mapach geodezycjnych. Jesli jakichs przyszly sasiad zechce se postawic szambo za blisko Twojej studni, to powiat nie powinine mu wydac pozwolenia na budowe. Proste. Jak wyda, takie pozwolenie to pewnie mozna konsekwencje tego wyciagac, np zadajac w zamiast podciagniecia wodociagu na koszt powiatu, bo Ty zgodnie z przepisami nie mozesz teraz ze studni korzystac. Czy jest plan czy go nie ma, te odleglosci sa takie same chyba. W tej chwili to chcesz zeby gmina w planie zagospodarowania napisala ze "nie wolno palic oponami", albo "nie wolno robic dziurawego szamba", Na to sa odrebne przepisy i plan tego nie musi precyzowac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umoczony 25.03.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Koledzy, czy ktoś natrafił na info jakie przepływy ma autotrol 268/440 i czy pociągnie na butli 13x54 z defemanem ?? jeśli tak to jak wydajność pompy będzie potrzebna ? z gory dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.03.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Koledzy, czy ktoś natrafił na info jakie przepływy ma autotrol 268/440 i czy pociągnie na butli 13x54 z defemanem ?? jeśli tak to jak wydajność pompy będzie potrzebna ? z gory dzięki Znalazłem wartości 25 gal/min (praca) i 20 gal/min (płukanie wsteczne). Na zbiorniku 13x54 z Defemanem może to być ciut za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 26.03.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Koledzy, czy ktoś natrafił na info jakie przepływy ma autotrol 268/440 i czy pociągnie na butli 13x54 z defemanem ?? jeśli tak to jak wydajność pompy będzie potrzebna ? z gory dzięki Żadna głowica Autotrola nie nadaje się do odżelaziaczy w szczególności do ciężkich złóż jak defeman. Złoże nie będzie się dopłukiwać. Proponuję Ci zastosować silną glowicę Fleck 2510. Mocna i trwała głowica sprawdzona przeze mnie w najcięższych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.03.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Żadna głowica Autotrola nie nadaje się do odżelaziaczy w szczególności do ciężkich złóż jak defeman. Złoże nie będzie się dopłukiwać. Proponuję Ci zastosować silną glowicę Fleck 2510. Mocna i trwała głowica sprawdzona przeze mnie w najcięższych warunkach. Ech. Ten Twoj Fleck 2510 ma katalogowy przeplyw przy plukaniu max 17gal/min. Czyli mniej niz Autotrol o ktorego sie czlowiek pyta!! I twierdzisz ze przy autotrolu ciezkie zloze nie wyplucze sie dokladnie a przy FLecku tak. Bez komentarza. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umoczony 26.03.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 ..no to ruszyłem temat nie kłucimy sie , doradzamy sobie mam jeszcze autotrola opisana jako osmonics ( 263/740 elektroniczna ) czy ta jest mocniejsza ?? ( ten autotrol 268/440 odżelaział całkiem nieżle przez 6 lat na greensandzie 12x52 więc jednak sie nadaje !!! ) chyba jednak zostawie głowice a zmniejsze butle , jak piszecie ze 268/440 wylewa 25 gal/min (praca) i 20 gal/min (płukanie wsteczne) to to chyba defeman-a podniesie na 12x52 jak uważacie ?? jakieś doświadczenia własne, bo nie ma to jak praktyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umoczony 26.03.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 pytanko mam jeszcze, mam troche żęlaza 0,6 i manganu 0,78 - chce ustawić dwa stopnie uzdatniania ,ktory najpierw ( defeman czy birm ) czy najpierw powinno sie usunąć Fe cz Mn ?? czy to w ogole ma znaczenie i ktore złoże z czym lepiej sobie radzi ( 300 l napowietrzane ) pompa daje ok 3 m3 /h pozdrawiam i czekam na podjecie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.03.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 pytanko mam jeszcze, mam troche żęlaza 0,6 i manganu 0,78 - chce ustawić dwa stopnie uzdatniania ,ktory najpierw ( defeman czy birm ) czy najpierw powinno sie usunąć Fe cz Mn ?? czy to w ogole ma znaczenie i ktore złoże z czym lepiej sobie radzi ( 300 l napowietrzane ) pompa daje ok 3 m3 /h pozdrawiam i czekam na podjecie tematu Greensand jest stosunkowo lekki, wymaga plukania na poziomie 25-30m/h. przy butli 12" to jest 8-9,5 galona/minute. Polowa tego co moze glowica. To co znalazlem o zlozu defeman to wychodzi przy butli 12" plukanie na poziomie 17-23gal/min, czyli 3,8-4,8m3/h, wiecej niz Ci da rade pompa!! przy 10" butli wychodzi 11-16 galonow zalecane plukanie - 2,7-3,6m3/h Wiec z ta pompa jesli defeman to max 10cali butla, bo nie wypluczesz. W tym co znalazem o tym zlozu to sugeruja go tez plukac powietrzem, widac na tyle ciezkie. Czy musi to byc defeman? Kolejna rzecz, to pierwszy filtr w trybie pracy (filtracji) bedzie musial podac wode do wyplukania drugiego w trybie pracy. Jak II filtr bedzie potrezbowal duuuzo wody do plukania, to robi sie problem. Najpierw Fe potem Mn. Napisz jeszcze jakie jest pH tej wody. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodak76 26.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 mądrze prawisz kolego, jak tylko tak chciałem dmuchać na zimne, dziekuje za radę, mysle ze masz w 100% rację A co ma plan zagospodarownia do przestrzegania przez przyszlych sasiadow przepisow? Masz sobie studnie. Jesli byla zrobiona inwentaryzacja powykonawcza terenu, to ta studnia jest na mapach geodezycjnych. Jesli jakichs przyszly sasiad zechce se postawic szambo za blisko Twojej studni, to powiat nie powinine mu wydac pozwolenia na budowe. Proste. Jak wyda, takie pozwolenie to pewnie mozna konsekwencje tego wyciagac, np zadajac w zamiast podciagniecia wodociagu na koszt powiatu, bo Ty zgodnie z przepisami nie mozesz teraz ze studni korzystac. Czy jest plan czy go nie ma, te odleglosci sa takie same chyba. W tej chwili to chcesz zeby gmina w planie zagospodarowania napisala ze "nie wolno palic oponami", albo "nie wolno robic dziurawego szamba", Na to sa odrebne przepisy i plan tego nie musi precyzowac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umoczony 26.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Greensand jest stosunkowo lekki, wymaga plukania na poziomie 25-30m/h. przy butli 12" to jest 8-9,5 galona/minute. Polowa tego co moze glowica. To co znalazlem o zlozu defeman to wychodzi przy butli 12" plukanie na poziomie 17-23gal/min, czyli 3,8-4,8m3/h, wiecej niz Ci da rade pompa!! przy 10" butli wychodzi 11-16 galonow zalecane plukanie - 2,7-3,6m3/h Wiec z ta pompa jesli defeman to max 10cali butla, bo nie wypluczesz. W tym co znalazem o tym zlozu to sugeruja go tez plukac powietrzem, widac na tyle ciezkie. Czy musi to byc defeman? Kolejna rzecz, to pierwszy filtr w trybie pracy (filtracji) bedzie musial podac wode do wyplukania drugiego w trybie pracy. Jak II filtr bedzie potrezbowal duuuzo wody do plukania, to robi sie problem. Najpierw Fe potem Mn. Napisz jeszcze jakie jest pH tej wody. marcin mowisz greensand jest lekki- podają chyba 1,6kg/l a defeman 1,9 kg /l to chyba nie duża rożnica pH 7,5 -mam troche tego defemana i chcialem to wykorzystać :{ ,mam też luzną butle 8x44 zasypie i zobacze co będzie pewnie wydajność będzie marna ale dam za nim bufor na jakieś 150 l żeby mi podtrzymywał zapotrzebowanie na wode , co o tym myslisz ?? .fakt, szykowalem sie na zmiane pompy na mocniejszą ,a ewentulnie jaka glowice bys polecił na defemana w butli 13x54 pompe wezme mocniejszą -tylko czy to plukanie powietrzem jest konieczne ?? defeman lepiej ściaga Fe czy Mn ?? ta jak czytam twoje posty to widze że troche kumasz te tematy :cool:dlatego tak cie atakuje problemem , ja sie wgryzam w temat wody mocniej bo u mnie całe osiedle cierpi przez złą wode to może coś też im podpowiem .pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.03.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 mowisz greensand jest lekki- podają chyba 1,6kg/l a defeman 1,9 kg /l to chyba nie duża rożnica Nie jestem pewien, ale to co podales to chyba gestosc nasypowa. Czyli litr zloza wazy 1,9kg. Ale jak wezmiesz pod uwage ile powietrza zostaje pomiedzy ziarnami, to wychodzi ze ciezar wlasciwy materialu jest wiekszy, ergo, podniesc to zloze w czasie plukania trudniej. Tak czy siak, przeplyw wody do plukania dla zloza defeman jest jakies 2x wiekszy niz greensand. Tak podaje karta katalogowa zloza. Widac nie koreluje dokladnie z roznica w gestosci nasypowej. A karta katalogoa Greensandu jaka ja mam , podaje gestosc nasypowa 1,3kg a nie 1.6 pH 7,5 -mam troche tego defemana i chcialem to wykorzystać :{ ,mam też luzną butle 8x44 zasypie i zobacze co będzie pewnie wydajność będzie marna ale dam za nim bufor na jakieś 150 l żeby mi podtrzymywał zapotrzebowanie na wode , co o tym myslisz ?? .fakt, szykowalem sie na zmiane pompy na mocniejszą ,a ewentulnie jaka glowice bys polecił na defemana w butli 13x54 pompe wezme mocniejszą -tylko czy to plukanie powietrzem jest konieczne ?? Za duzo masz czasu albo kasy. Zazdroszcze I Kombinujesz strasznie. Mocniejsza pompa bedzie na pewno drozsza niz wyrzucenie tego troche defemana i kupienie innego zloza. 13" zbiornik i defeman na tyle manganu to chyba za duza armata. podejrzewam, ze 10" by starczylo (1m3/h, bez wymiany pompy). No chyba ze masz bardzo duze zapotrzebowanie na wode? Nie wiem czy plukanie powietrzem jest koniecznie, ciezkie zloze, wiec powietrze jest po to zeby rozbic zloze. Moze w warunkach domowych i nie pelnym wykorzystywaniu pojemnosci zloza mozna to odpuscic? Tego nie wiem. Dla defemana podaja predkosc filtracji do 20m/h duzo. Przy 8" zbiorniku to az/tylko 0,65m3/h Jesli masz chec i mozliwosc postawienia bufora za filtrem, to mozesz pomyslec tez nad innym rozwiazaniem. 1 stopien filtracji na takim 13" filtrze. Zasypany od spodu odrobina ciezkiego zloza katalitycznego na Mn, a u gory czyms lzejszym ktore usunie zelazo. Rozne ciezary zloz, powoduje ze sie one nie mieszaj w czasie plukania. Ale wtedy nie moze byc tak, ze zelazo sie przebije przez lzejsze zloze i dotrze do zloza katalitycznego, bo predzej czy pozniej przestanie Ci ono usuwac Mn. Kiedy sie Fe przebije? A wtedy jak za szybko bedzie plynela woda w czasie filtracji, odkrecisz pare kranow na raz. Ale jak wstawisz jakis restryktor przyplywu, tak zeby woda prze filtr do bufora zawsze leciala odpowiednio wolno, chwilowe duze zapotrzebowanie na wode zalatwi bufor, i zelazo nie bedzie sie zbyt gleboko przebijac. Czyli, i Fe i Mn powinien w teorii sie usunac pieknie na 1 stopniu. Oczywiscie 2 stopnie sa prostsze ale drozsze. defeman lepiej ściaga Fe czy Mn ?? Nie umiem odpowiedziec na to pytanie. Nie jest to popularne zloze chyba do zastosowan domowych. Moge powiedzic na podstawie wlasnego doswiadczenia, ze przy tym pH Birm spokojnie zbije Fe do 0. U mnie przy pH 7.4 usuwa ponad 3mg Fe. W tym samym czasie nie rusza wogole manganu. Nie przepuszczalem samego manganu przez Birm. Pamietaj ze Birm, ma pewne ograniczenia. Nie moze byc w wodzie fosforanow(?) chloru, H2S, i czegos tam jeszcze. ta jak czytam twoje posty to widze że troche kumasz te tematy :cool:dlatego tak cie atakuje problemem , ja sie wgryzam w temat wody mocniej bo u mnie całe osiedle cierpi przez złą wode to może coś też im podpowiem .pozdroTakoz bylo u mnie. Musialem sie sam wgryzc w temat, bo woda ze studni z duza iloscia Fe i Mn. A firma ktora postawila stacje uzdatniania, odwalila totalna fuszerke i nie dzialalo. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umoczony 27.03.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 dzieki wielkie za info , ktore (tu powiem NIESTETY )utwierdziło mnie w obawach ze z defemana raczej uzytku nie bedzie , biore sie do działania , poskładam co nieco i zobacze co "wyleci" na końcu tak dla pewności jeszcze zapytam ,sprzet i złoża mam wiec myśle że postawie 12" z birmem za nim 8"z defemanem( tyle to chyba płukanie dzwignie ?? , a na końcu bufor 150 l , pobor nie jest duży w ciągu dnia ,włąsnie zakupiełm wodomierz ale tak oceniam że max 300 l /doba wyjdzie , a że mam już dwie głowice wiec niech każdy stopień czyści sie osobno - jak to widzisz ?? Za duzo masz czasu albo kasy. Zazdroszcze I Kombinujesz strasznie. Mocniejsza pompa bedzie na pewno drozsza niz wyrzucenie tego troche defemana i kupienie innego zloza. 13" zbiornik i defeman na tyle manganu to chyba za duza armata. podejrzewam, ze 10" by starczylo (1m3/h, bez wymiany pompy). No chyba ze masz bardzo duze zapotrzebowanie na wode? Nie wiem czy plukanie powietrzem jest koniecznie, ciezkie zloze, wiec powietrze jest po to zeby rozbic zloze. Moze w warunkach domowych i nie pelnym wykorzystywaniu pojemnosci zloza mozna to odpuscic? Tego nie wiem. Dla defemana podaja predkosc filtracji do 20m/h duzo. Przy 8" zbiorniku to az/tylko 0,65m3/h Jesli masz chec i mozliwosc postawienia bufora za filtrem, to mozesz pomyslec tez nad innym rozwiazaniem. 1 stopien filtracji na takim 13" filtrze. Zasypany od spodu odrobina ciezkiego zloza katalitycznego na Mn, a u gory czyms lzejszym ktore usunie zelazo. Rozne ciezary zloz, powoduje ze sie one nie mieszaj w czasie plukania. Ale wtedy nie moze byc tak, ze zelazo sie przebije przez lzejsze zloze i dotrze do zloza katalitycznego, bo predzej czy pozniej przestanie Ci ono usuwac Mn. Kiedy sie Fe przebije? A wtedy jak za szybko bedzie plynela woda w czasie filtracji, odkrecisz pare kranow na raz. Ale jak wstawisz jakis restryktor przyplywu, tak zeby woda prze filtr do bufora zawsze leciala odpowiednio wolno, chwilowe duze zapotrzebowanie na wode zalatwi bufor, i zelazo nie bedzie sie zbyt gleboko przebijac. Czyli, i Fe i Mn powinien w teorii sie usunac pieknie na 1 stopniu. Oczywiscie 2 stopnie sa prostsze ale drozsze. Nie umiem odpowiedziec na to pytanie. Nie jest to popularne zloze chyba do zastosowan domowych. Moge powiedzic na podstawie wlasnego doswiadczenia, ze przy tym pH Birm spokojnie zbije Fe do 0. U mnie przy pH 7.4 usuwa ponad 3mg Fe. W tym samym czasie nie rusza wogole manganu. Nie przepuszczalem samego manganu przez Birm. Pamietaj ze Birm, ma pewne ograniczenia. Nie moze byc w wodzie fosforanow(?) chloru, H2S, i czegos tam jeszcze. Takoz bylo u mnie. Musialem sie sam wgryzc w temat, bo woda ze studni z duza iloscia Fe i Mn. A firma ktora postawila stacje uzdatniania, odwalila totalna fuszerke i nie dzialalo. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.03.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 dzieki wielkie za info , ktore (tu powiem NIESTETY )utwierdziło mnie w obawach ze z defemana raczej uzytku nie bedzie , biore sie do działania , poskładam co nieco i zobacze co "wyleci" na końcu tak dla pewności jeszcze zapytam ,sprzet i złoża mam wiec myśle że postawie 12" z birmem za nim 8"z defemanem( tyle to chyba płukanie dzwignie ?? , a na końcu bufor 150 l , pobor nie jest duży w ciągu dnia ,włąsnie zakupiełm wodomierz ale tak oceniam że max 300 l /doba wyjdzie , a że mam już dwie głowice wiec niech każdy stopień czyści sie osobno - jak to widzisz ?? Nie chodzi o sredni pobor w ciagu dnia, tylko raczej maksymalny. Mozesz zuzyc nieduzo wody w ciagu dani, ale jak w szczycie puscisz pralke. zmywarke, kapiel i prysznic, to pobor wody moze byc wiekszy niz filtry skutecznie wyfiltruja. Plukanie osobne, to jasne.Wez pod uwage, ze 12" Birmem bedziesz musial wyplukac 8" defeman. Jak puscisz najpierw plukanie II stopnia, to jest spora szansa, ze Ci zerwie zelazowe zanieczyszczenia na Birmie. Wiec pluczesz najpierw Birm, tym sposobem oczyszczasz i Birm i hydrofor z utlenionego zelaza, a od razy za tym puszczasz plukanie Defeman'a. Inaczej czesc zanieczyszczen z Birmu przelezie Ci na II stopnien, a to niedobrze. Ja 13" birmem, plucze 13" greensand. I ten greensand sie jakos trzyma, wiec powinno byc dobrze i u Ciebie, tak mysle. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umoczony 01.04.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie jestem pewien, ale to co podales to chyba gestosc nasypowa. Czyli litr zloza wazy 1,9kg. Ale jak wezmiesz pod uwage ile powietrza zostaje pomiedzy ziarnami, to wychodzi ze ciezar wlasciwy materialu jest wiekszy, ergo, podniesc to zloze w czasie plukania trudniej. Tak czy siak, przeplyw wody do plukania dla zloza defeman jest jakies 2x wiekszy niz greensand. Tak podaje karta katalogowa zloza. Widac nie koreluje dokladnie z roznica w gestosci nasypowej. A karta katalogoa Greensandu jaka ja mam , podaje gestosc nasypowa 1,3kg a nie 1.6 Za duzo masz czasu albo kasy. Zazdroszcze I Kombinujesz strasznie. Mocniejsza pompa bedzie na pewno drozsza niz wyrzucenie tego troche defemana i kupienie innego zloza. 13" zbiornik i defeman na tyle manganu to chyba za duza armata. podejrzewam, ze 10" by starczylo (1m3/h, bez wymiany pompy). No chyba ze masz bardzo duze zapotrzebowanie na wode? Nie wiem czy plukanie powietrzem jest koniecznie, ciezkie zloze, wiec powietrze jest po to zeby rozbic zloze. Moze w warunkach domowych i nie pelnym wykorzystywaniu pojemnosci zloza mozna to odpuscic? Tego nie wiem. Dla defemana podaja predkosc filtracji do 20m/h duzo. Przy 8" zbiorniku to az/tylko 0,65m3/h Jesli masz chec i mozliwosc postawienia bufora za filtrem, to mozesz pomyslec tez nad innym rozwiazaniem. 1 stopien filtracji na takim 13" filtrze. Zasypany od spodu odrobina ciezkiego zloza katalitycznego na Mn, a u gory czyms lzejszym ktore usunie zelazo. Rozne ciezary zloz, powoduje ze sie one nie mieszaj w czasie plukania. Ale wtedy nie moze byc tak, ze zelazo sie przebije przez lzejsze zloze i dotrze do zloza katalitycznego, bo predzej czy pozniej przestanie Ci ono usuwac Mn. Kiedy sie Fe przebije? A wtedy jak za szybko bedzie plynela woda w czasie filtracji, odkrecisz pare kranow na raz. Ale jak wstawisz jakis restryktor przyplywu, tak zeby woda prze filtr do bufora zawsze leciala odpowiednio wolno, chwilowe duze zapotrzebowanie na wode zalatwi bufor, i zelazo nie bedzie sie zbyt gleboko przebijac. Czyli, i Fe i Mn powinien w teorii sie usunac pieknie na 1 stopniu. Oczywiscie 2 stopnie sa prostsze ale drozsze. Nie umiem odpowiedziec na to pytanie. Nie jest to popularne zloze chyba do zastosowan domowych. Moge powiedzic na podstawie wlasnego doswiadczenia, ze przy tym pH Birm spokojnie zbije Fe do 0. U mnie przy pH 7.4 usuwa ponad 3mg Fe. W tym samym czasie nie rusza wogole manganu. Nie przepuszczalem samego manganu przez Birm. Pamietaj ze Birm, ma pewne ograniczenia. Nie moze byc w wodzie fosforanow(?) chloru, H2S, i czegos tam jeszcze. Takoz bylo u mnie. Musialem sie sam wgryzc w temat, bo woda ze studni z duza iloscia Fe i Mn. A firma ktora postawila stacje uzdatniania, odwalila totalna fuszerke i nie dzialalo. marcin kolego , a na czym zbijasz mangan??? (jaki zbiornik , złoże ) jaki masz Mn ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.04.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 kolego , a na czym zbijasz mangan??? (jaki zbiornik , złoże ) jaki masz Mn ?? Calosc mam tak: 13x54 Birm (na 3,5mg Fe) i 13x54 Greensand (na 0,5 mg Mn). Wydaje mi sie, ze 2 zbiornik moglby byc ciut mniejszy, ale tak jak Ty, "taki mialem". W tej konfiguracji dziala wysmienicie od chyba 1,5 roku - 0 Fe i 0 Mn na wyjsciu, po Birmie 0 Fe i nie ruszony mangan. Oba filtry plucze co tydzien solidnie (ok. 30m/h). Do tej pory za kazdym razem regenerowalem Greensand nadmanganianem. Teraz od miesiaca na probe plucze co tydzien, ale regeneruje co miesiac. Jak sie to sprawdzi bede wiedzial za pare miesiecy. Taki zbiornik mialem, bo "fachofcy" postawili 13x54 Greensand, i 13x54 wegiel aktywny (ze na duza metnosc, zapach, kolor wody surowej). Greensand Fe usuwal (przy okazji metnosc i kolor tez , ale manganu juz nie ruszal wogole, a do tego wegiel smierdolil az oczy lzawily. Zamienilem kolejnosc, wegiel podmienilem na Birm, i bangla wysmienicie pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos 02.04.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam, Mam wyniki badania wody i generalnie mętlik w głowie..... Doradźcie co z tym zorbić. Hydrofor jeszcze nie kupiony więc pełne pole do popisu Dzięki! Azot azotanowy 0.166/0.038 [mgNO3/l;mgNO3-N/l]Azot Azotynowy 0.002/0.001 [mgNO2/l;mgNO2-N/l]Azot amonowy 0.036/0.028 [mgNH4/l;[mgNH4-N/l]Chlor wolny 0.12 mgCl2/lMangan 0.298 mgMn/lŻelazo 1.71 mgFe/lTwardość 132 mgCaCO3/lBarwa 59 Przewodność 244pH 7.9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umoczony 05.04.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Calosc mam tak: 13x54 Birm (na 3,5mg Fe) i 13x54 Greensand (na 0,5 mg Mn). Wydaje mi sie, ze 2 zbiornik moglby byc ciut mniejszy, ale tak jak Ty, "taki mialem". W tej konfiguracji dziala wysmienicie od chyba 1,5 roku - 0 Fe i 0 Mn na wyjsciu, po Birmie 0 Fe i nie ruszony mangan. Oba filtry plucze co tydzien solidnie (ok. 30m/h). Do tej pory za kazdym razem regenerowalem Greensand nadmanganianem. Teraz od miesiaca na probe plucze co tydzien, ale regeneruje co miesiac. Jak sie to sprawdzi bede wiedzial za pare miesiecy. Taki zbiornik mialem, bo "fachofcy" postawili 13x54 Greensand, i 13x54 wegiel aktywny (ze na duza metnosc, zapach, kolor wody surowej). Greensand Fe usuwal (przy okazji metnosc i kolor tez , ale manganu juz nie ruszal wogole, a do tego wegiel smierdolil az oczy lzawily. Zamienilem kolejnosc, wegiel podmienilem na Birm, i bangla wysmienicie pozdrawiam marcin wiesz ,ale ja nie chce tego greensandu już ,masz jakiś pomysł na inne złoże regenerowane tylko wodą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umoczony 05.04.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 wiesz ,ale ja nie chce tego greensandu już ,masz jakiś pomysł na inne złoże regenerowane tylko wodą ?? zapomniałem dodać że teraz tępie uiż tylko mangan bo birm ściaga mi zelazo na I stopniu i trzeba by coś dać na II stopień własnie na mangan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts