umoczony 05.04.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam, Mam wyniki badania wody i generalnie mętlik w głowie..... Doradźcie co z tym zorbić. Hydrofor jeszcze nie kupiony więc pełne pole do popisu Dzięki! Azot azotanowy 0.166/0.038 [mgNO3/l;mgNO3-N/l] Azot Azotynowy 0.002/0.001 [mgNO2/l;mgNO2-N/l] Azot amonowy 0.036/0.028 [mgNH4/l;[mgNH4-N/l] Chlor wolny 0.12 mgCl2/l Mangan 0.298 mgMn/l Żelazo 1.71 mgFe/l Twardość 132 mgCaCO3/l Barwa 59 Przewodność 244 pH 7.9 troche już walcze z tematem i chyba najkorzystniej wypadaja proste zestawy (napowietrzanie , zbiornik 300 l kolumna z birmem plukana wodą -nie dam głowy że ściągnie całkiem mangan ale żelazo a z tym od razu barwe u mnie zebrało ładnie i jak widze u kolegow też działa , najgojrzej to oddać temat fachowcom , sprzedadzą to co kurat potrzebują sprzedać a mało ktory da gwarancje na to co wyleci na koncu .pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgips 05.04.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dlatego trzeba pytać i wymagać skoro się płaci ciężką kase wszystko na piśmie nic na gębe. Ja mam gwarancję na piśmie i śpię spokojnie w razie problemów firma musi naprawić poprawić . Dodam , że sam miałem kilkadziesiąt ofert , wybrałem ani najdroższą ani najtańszą i jestem zadowolony ,najważniejsze gwarancja na piśmie . Pozdrawiam i powodzenia Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.04.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 zapomniałem dodać że teraz tępie uiż tylko mangan bo birm ściaga mi zelazo na I stopniu i trzeba by coś dać na II stopień własnie na mangan pyrolox? ale rownie ciezki co defeman czyli potrzebuje 2x wiecej wody do plukania co greensand. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 26.05.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 a czy ktoś doradzi do takich parametrów??wodę mam z 57m.pompa 6m3 na godzinę daje.hydrofor 150l, do tego dwa filtry dla poprawy samopoczucia - mały mechaniczny i węglowy większy. A woda ma takie parametry:pH 6,70NH4 1,07NO2 0,17NO3 <0,44Przewodność 460Mn 0,900Fe 12,4mg/dm3Twardość 171,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.05.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 a czy ktoś doradzi do takich parametrów?? wodę mam z 57m. pompa 6m3 na godzinę daje. hydrofor 150l, do tego dwa filtry dla poprawy samopoczucia - mały mechaniczny i węglowy większy. A woda ma takie parametry: pH 6,70 NH4 1,07 NO2 0,17 NO3 <0,44 Przewodność 460 Mn 0,900 Fe 12,4mg/dm3 Twardość 171,7 Przy takiej kombinacji Fe, Mn i pH może być ciężko z usunięciem tego na jednym stopniu. Prawdopodobnie będą potrzebne przynajmniej dwa odżelaziacze i to całkiem nie małe. Do tego amoniak... czyli jako drugi stopień mógłby iść filtr z Crystal Right'em - przy okazji załatwiłoby ci to twardość. Hydrofor (o ile jest bez przepony) jest niewielki więc samo napowietrzanie może nie wystarczyć - czyli odżelaziacz regenerowany nadmanganianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 27.05.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 a konkretniej w co powinnem sie zaopatrzyc i ile mnie to wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.05.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 a konkretniej w co powinnem sie zaopatrzyc i ile mnie to wyjdzie? A wiesz coś na temat zużycia wody? Ile jej idzie miesięcznie? Jaki jest maksymalny chwilowy przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 27.05.2012 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 a konkretniej w co powinnem sie zaopatrzyc i ile mnie to wyjdzie? skontaktuj się z firmą OTAGO z Warszawy. Oni Ci doradzą co i jak. Są elastyczni odnośnie cen. Ja u nich kupiłem odżelaziacz i użytkuję go już ponad 3 lata i jestem zadowolony. http://www.otago.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.05.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 skontaktuj się z firmą OTAGO z Warszawy. Oni Ci doradzą co i jak. Są elastyczni odnośnie cen. Ja u nich kupiłem odżelaziacz i użytkuję go już ponad 3 lata i jestem zadowolony. Skontaktuj się z kilkoma firmami i porównaj oferty. Po tym co ci zaproponują poznasz czy wiedzą co robią czy lecą w kulki. Samo porównanie cen to już tylko formalność. Ważne żeby wiedzieć z czego składa się proponowany przez firmę system, jakie są warunki gwarancji, koszty serwisu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 27.05.2012 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 wiadomo o co chodzi. Ja zaproponowałem mu firmę u której ja kupiłem i z której ja jestem zadowolony. Sprzęt sprawuje się dobrze, ludzie służą pomocą i cena dla mnie dobra. Jak szukałem w tym wątku odżelaziacza to brałem pod uwagę kilka firm. Z tego co sobie przypominam, to jedna zaproponowała mi cenę gdzieś ok. 8 tys. A ja za swoje zapłaciłem 2 tys. Różnica polegała na tym, że zbiornik pomalowany był farbą. Trzeba szukać, pisać i rozmawiać. I nie wierzyć we wszystko co piszą. Na forach coraz więcej jest ukrytych sprzedawców niż użytkowników. Trzeba myśleć i mieć łeb na karku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 03.06.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 mam oferty z 4 firm. od 3000 do 8000.Oczywiście każda oferuje inne rozwiązanie i każda mówi że konkurencja proponuje rozwiązanie do kitu.No i bądź tu mądry. Za 8000zł chcą mi dać filtr typu GA011a i jeszcze jeden plus osprzęt.Za 3000zł proponują AUTOMATYCZNY ODŻELAZIACZ WODY TYPU WATER CL CH 100GRpomiędzy tymi ofertami jeszcze dwa inne warianty.Jedni chcą hydrofor 300l inni 100l. Można oszaleć. Jak z mechanikami samochodowymi i różnicą między ASO a "Panem Heniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.06.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 mam oferty z 4 firm. od 3000 do 8000. Oczywiście każda oferuje inne rozwiązanie i każda mówi że konkurencja proponuje rozwiązanie do kitu. No i bądź tu mądry. Za 8000zł chcą mi dać filtr typu GA011a i jeszcze jeden plus osprzęt. Za 3000zł proponują AUTOMATYCZNY ODŻELAZIACZ WODY TYPU WATER CL CH 100GR pomiędzy tymi ofertami jeszcze dwa inne warianty. Jedni chcą hydrofor 300l inni 100l. Można oszaleć. Jak z mechanikami samochodowymi i różnicą między ASO a "Panem Heniem" Żadna z tych ofert nie będzie idealna i pewnie żadna nie jest do kitu - z wodą to trochę jak w loterii, jak masz szczęście to wystarczy ci tańsze rozwiązanie A poważniej - te nazwy niewiele mówią o tym co to za filtry. Zapytaj tych sprzedawców o kilka parametrów: jakie stosują złoże (piasek, greensand, G1, Defeman, Catalox/Pyrolox, itp), jaki proponują zbiornik (jakiego producenta, jaki rozmiar/pojemność), jaką metodą chcą regenerować filtr (płukanie wsteczne, chemia), jakie sterowanie (zawory ręczne czy głowica automatyczna - jeśli tak to konkretnie jaki producent i model). Do tego zapytaj o wymagany przepływ do płukania i ilość wody do ścieków. Z takimi informacjami możesz zacząć porównywać oferty, bo po nazwach będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 03.06.2012 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 na tą ofertę z filtrem GA też natrafiłem i też z tą ceną, co pisałem wcześniej. Dla mnie oferta jest bez sensu i to żerowanie na naszej niewiedzy. Ten sam odżelaziacz, tylko nie pomalowany kosztuje 4 tys. taniej. Wybrałem, tak jak pisałem filtr z Otago i do tej pory go użytkuję. Złoże składa się z naturalnych minerałów bez dodawania chemii. Na pewno do ciebie odżelaziacz będzie droższy od mojego (ale bez przesady), bo ja mam prawie o 10 mg mnie żelaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.06.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Złoże składa się z naturalnych minerałów bez dodawania chemii. Na pewno do ciebie odżelaziacz będzie droższy od mojego (ale bez przesady), bo ja mam prawie o 10 mg mnie żelaza. Najczęściej "złoże z naturalnych minerałów" to po prostu piasek/żwir. Jeśli masz 2 mg żelaza to napowietrzenie i odfiltrowanie osadów na piasku może się sprawdzić, ale przy 12 mg to na pewno nie wystarczy. Poza tym złoża katalityczne regenerowane chemicznie zazwyczaj także są w 100% naturalnymi minerałami tylko do zachowania ich naturalnych właściwości trzeba je regenerować chemią. Piasek nie ma właściwości utleniających więc nie trzeba go regenerować. Cena filtra w dużej mierze zależy właśnie od rodzaju zastosowanego złoża. Oczywiście wielkość też ma znaczenie, ale nie można tego przekładać proporcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.06.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Dla mnie oferta jest bez sensu i to żerowanie na naszej niewiedzy. Ten sam odżelaziacz, tylko nie pomalowany kosztuje 4 tys. taniej. Wybrałem, tak jak pisałem filtr z Otago i do tej pory go użytkuję. Złoże składa się z naturalnych minerałów bez dodawania chemii. Tylko ze owe naturalne mineraly (czytaj piasek) nie zawsze spelniaja swoje zadanie. Ale latwo wcisnac klientowi "naturalne rozwiazanie bez chemii". Ten kupuje piasek w ocynkowanym zbiorniku o nieznanej trwalosci i sie cieszy ze naturalne Jest wiele firm ktora sprzeda taki sam odzelaziacz, za cene mniejsza niz 8tys bo to jakies ekstremu. Ale coz, wolny kraj. Ja osobiscie chetnie bym sprzedal komus odzelaziacz za ...20tys. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 04.06.2012 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Tylko ze owe naturalne mineraly (czytaj piasek) nie zawsze spelniaja swoje zadanie. Ale latwo wcisnac klientowi "naturalne rozwiazanie bez chemii". Ten kupuje piasek w ocynkowanym zbiorniku o nieznanej trwalosci i sie cieszy ze naturalne Jest wiele firm ktora sprzeda taki sam odzelaziacz, za cene mniejsza niz 8tys bo to jakies ekstremu. Ale coz, wolny kraj. Ja osobiscie chetnie bym sprzedal komus odzelaziacz za ...20tys. marcin no i na takich, jak Ty trzeba uważać. no na te "malowane zbiorniki" Aby wcisnąć klientowi zgodnie z powiedzeniem: " będzie pan zadowolony". Jest i piasek i żwiry i dolomity różnej frakcji. Wiem co mam, użytkuję to złoże kilka lat i z wody jestem zadowolony. Zadowolony jestem także, że nie zapłaciłem 20 tys. i radzę sobie z odróżnianiem ziaren od plew. Przyszły klient, czytając takie wypowiedzi będzie wiedział co ma kupić, a czym i kim nie ma co sobie zawracać d...py. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.06.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 no i na takich, jak Ty trzeba uważać. no na te "malowane zbiorniki" Aby wcisnąć klientowi zgodnie z powiedzeniem: " będzie pan zadowolony". Cos Ty sie tego malowania tak czepil. Ja rozumiem, ze cena wysoka moze przeszkadzac, ale ze co, kolor byl nieladny? Po za Tym, ja niczego nikomu nie sprzedaje, zadnej konkretnej firmy (w przeciwienstwei do Ciebie) nie promuje. Jest i piasek i żwiry i dolomity różnej frakcji. Wiem co mam, użytkuję to złoże kilka lat i z wody jestem zadowolony. Twoje bezkrytyczne zadowolenie faktycznie bije po oczach Wiesz, nie kazdy che miec w domu taka kobyle z Otago, bo jak rozumiem, to Ty masz taki duzy ocynkowany zbiornik, zasypany "roznymi naturalnymi piaskami, zwirami i dolomitami" ? Nie kazdy tez chce latac i krecic galami. Sa tez lepsze zloza niz "piaski i zwiry" do warunkow domowych. Piaski i zwiry moga byc kiepskie na magnan, ciezkie do wyplukania, itd itp. Dolomity sie wyplukuja i przestaja podwyzszac pH, przez co magnan Ci w wodzie zostaje i nawet o tym nie wiesz, a firmy sypiace tenzesz dolomit, jakos niechetnie o tym wspominaja. Ale gwarancje przetrzyma. Zadowolony jestem także, że nie zapłaciłem 20 tys. i radzę sobie z odróżnianiem ziaren od plew. Moim zdaniem sobie nie radzisz i bzdury pleciesz. Forma Otago nie jest jedyna na swiecie. Ze trafiles na kogos kto chcial duzo pieniedzy za odzelaziacz o niczym nie swiadczy. Sa 10-tki firm, ktore odzelaziacz automatyczny sprzeda za normalne pieniadze. Co wiecej, to co ma Otago w cenniku wcale tanie nie jest!! Nie mam nic przeciwko firme Otago. Tylko jej nie promuj jej tak zawziecie, bo na niej sie swiat nie konczy a identyczne rozwiazania moze zaproponowac wiele firm. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 04.06.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 piszę na forum o tym co mam i chwalę, to co mam bo jestem z tego filtra zadowolony, cały czas to powtarzam. Nie jestem z branży, ani nie sprzedaję filtrów. Jestem normalnym użytkownikiem odżelaziacza i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.06.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 piszę na forum o tym co mam i chwalę, to co mam bo jestem z tego filtra zadowolony, cały czas to powtarzam. I fajnie ze Ci to dziala i jestes zadowolony. Tylko ze piszesz to w sposob ktory mocno owo firme promuje. A sam piszesz ze jestes tylko uzytkownikiem, wiec moze byc tak, ze masz ograniczona wiedze o innych urzadzeniach tudziez ofertach innych firmach. pozdrawiam, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 09.09.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) jestem na niedługo przed wyborem stacji do odżelaziania. Nie robiłem jeszcze badań, ale mam na bank żelazo, bo woda robi się ruda po wytrąceniu żelaza a dodatkowo śmierdzi. Studnia jest na 24 metry głęboka a woda wychodzi pół metra nad poziom gruntu. Mam dwa pytania zanim dokonam wyboru.Pierwsze to badanie wody. Jak mam dostarczyć wodę do sanepidu? Przecież jak wleje do pojemnika, to wytrąci się z niej żelazo. Czy mimo to oni wyłapią potem to żelazo w badaniu?A druga sprawa to nie rozumiem jednego. Załóżmy że będę napowietrzał wodę przed odżelaziaczem. Jak rozumiem odpada wtedy zbiornik z przeponą. W takim razie jak się rozwiązuje ten problem aby pompa głębinowa nie załączała się przy każdym odkręceniu wody w kranie? Normalnie jest przepona która wypycha "naładowaną" wodę.A tu? Z góry dziękuję! Edytowane 9 Września 2012 przez vega1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts