qbek17 09.09.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 jestem na niedługo przed wyborem stacji do odżelaziania. Nie robiłem jeszcze badań, ale mam na bank żelazo, bo woda robi się ruda po wytrąceniu żelaza a dodatkowo śmierdzi. Studnia jest na 24 metry głęboka a woda wychodzi pół metra nad poziom gruntu. Mam dwa pytania zanim dokonam wyboru.Pierwsze to badanie wody. Jak mam dostarczyć wodę do sanepidu? Przecież jak wleje do pojemnika, to wytrąci się z niej żelazo. Czy mimo to oni wyłapią potem to żelazo w badaniu? A druga sprawa to nie rozumiem jednego. Załóżmy że będę napowietrzał wodę przed odżelaziaczem. Jak rozumiem odpada wtedy zbiornik z przeponą. W takim razie jak się rozwiązuje ten problem aby pompa głębinowa nie załączała się przy każdym odkręceniu wody w kranie? Normalnie jest przepona która wypycha "naładowaną" wodę. A tu? Z góry dziękuję! Wodę do badania pobierasz tak aby ograniczyć jej kontakt z powietrzem (np. lejesz do butelki do pełna - tak żeby nie było wolnej przestrzeni nad wodą). Próbkę dostarczasz do badania jak najszybciej. Możesz też zawezwać sanepid żeby sam pobrał próbki - ale to chyba kosztuje. W kwestii zbiornika - przy napowietrzaniu musisz też pomyśleć o odpowietrzeniu dajesz zawór odpowietrzający na zbiorniku. Zazwyczaj w okolicy górnego króćca wodowskazu. W tym przypadku poduszka powietrzna pełni tą samą rolę co gumowa przepona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 10.09.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 ja ostatecznie zainstalowalem filtr i odzelaziacz z Otago. i uwazam ze sa profesjonalni. majpierw dostarczylem wode do badania do nich. za darmo sprawdzili. potem odebralem filtr i wklad do filtra. do tego zalatwili mi hydrofor w dobrej cenie bo kolomnie nie bylo gdzie kupic. po zainstalowaniu woda jest krysztal. po miesiacu znowu pobralem wode i dalem im do badania. wyszlo jeszcze ze trzeba dofiltrowac resztke zelaza i do tego juz wystarczyl uzdatniacz ktory mialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.09.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 ja ostatecznie zainstalowalem filtr i odzelaziacz z Otago. i uwazam ze sa profesjonalni. majpierw dostarczylem wode do badania do nich. za darmo sprawdzili. potem odebralem filtr i wklad do filtra. do tego zalatwili mi hydrofor w dobrej cenie bo kolomnie nie bylo gdzie kupic. po zainstalowaniu woda jest krysztal. po miesiacu znowu pobralem wode i dalem im do badania. wyszlo jeszcze ze trzeba dofiltrowac resztke zelaza i do tego juz wystarczyl uzdatniacz ktory mialem. Bardziej pewne wyniki miałbyś z sanepidu, a nie firmy która "opiniuje efekty własnej pracy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 10.09.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 W Sanepidzie wyszły dokładnie takie same, w obu sytuacjach, najpierw zmierzyłem w Sanepidzie przed odżelaziaczem potem dałem wodę do nich. Wyszło to samo. Pomiary po zamontowaniu wyszły takie same także. Mierzyłem w Sanepidzie w Brzesku.Więc wg mnie pomiary które wykonują są dobre i nie mam powodów do narzekań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.09.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 ...majpierw dostarczylem wode do badania do nich. za darmo sprawdzili. (...) po miesiacu znowu pobralem wode i dalem im do badania. ...najpierw zmierzyłem w Sanepidzie przed odżelaziaczem potem dałem wodę do nich. Nie sądzisz, że to trochę dziwnie brzmi...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 10.09.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 nie.dałem do Sanepidu, zapłaciłem i dostałem wynik.dałem do Otago, nie zapłaciłem i też dostałem wynik. Oba były takie same.Otago doradziło rozwiązanie które zainstalowałem.Po zainstalowaniu za jakiś miesiąc pobrałem wodę i znowudałem do Sanepidu, zapłaciłem i dostałem wynikdałem do Otago, nie zapłaciłem i też dostałem wynik. I znowu oba były takie same.Doinstalowałem jeszcze zmiękczacz i woda już spełnia wszystkie wymogi. Za pierwszym razem moje żelazo to około 12,5mg , po odżelaziaczu 1,1mg, po zmiękczaczu wszystko już jest w normie polskiej. Co tu jest nie jasnego bo ja nie rozumiem już Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.09.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Chodzi mi bardziej o jakąś spójną wersję twojej historii... piszesz, że najpierw super firma zrobiła ci darmowe badania, które tylko potwierdziły jak super sprzęt ci zainstalowali, a później dodajesz, że jednak najpierw sanepid robił badania, którym nie wierzyłeś i dałeś super firmie do sprawdzenia Za pierwszym razem moje żelazo to około 12,5mg , po odżelaziaczu 1,1mg, po zmiękczaczu wszystko już jest w normie polskiej. Po tym stwierdzeniu mam już pewność, że ta firma nie jest taka super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 10.09.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ja pass w takim razie przed ELITĄ FORUM. ad meritum: co niby nie jest super w tej firmie? bo tylko to mnie zastanawia. resztę mam tam gdzie zawartość wpada do muszli klozetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.09.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ja pass w takim razie przed ELITĄ FORUM. ad meritum: co niby nie jest super w tej firmie? bo tylko to mnie zastanawia. resztę mam tam gdzie zawartość wpada do muszli klozetowej. Nie bulwersuj się tak bardzo Przecież tylko rozmawiamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.09.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 po zmiękczaczu wszystko już jest w normie polskiej. A jaką masz twardość po zmiękczaczu? Bo mi wychodzi, że woda surowa ma powyżej 22 stopni niemieckich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.09.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Otago. Uwazam ze sa profesjonalni.Słyszałem wiele pozytywnych opinii klientów na ich temat. Być może pracują w tej firmie ludzie, którzy się znają na technologii i potrafią dobrać filtr, ale patrząc na ich odżelaziacze http://www.otago.com.pl/images/Filtr MP2_manual.jpg myślę, że wykonawca nie ma zielonego pojęcia o ergonomii. Odżelaziacz na głowicach Erie (http://www.otago.com.pl/images/Filtry_10541.jpg, druga od prawej), to, moim zdaniem, pomyłka (brak części zapasowych). Z włoszczyzny wolę risotto:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 11.09.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 na głowicach się nie znam ale widzę, że tam jest w sumie 5 rodzajów, może do wyboru do koloru.odżelaziacz mam więc się wypowiem. mają zestaw prawo i lewostronny w zależności w jakiej konfiguracji masz w pomieszczeniu filtr i odżelaziacz. Bardziej prostego już nie da się wymyśleć. Ilość zaworów pozwala cofnąć wodę z dowolnego miejsca i przepłukać sprawnie filtr. Wg mnie im prościej tym lepiej. Wszystkie zawory kulowe więc każdy Pan Czesio w okolicy w razie W podmieni wszystko bez problemów. Co do twardości to nie mam pojęcia aż tak mnie to nie frapuje. sprawdzę w domu jak dojadę z terenu w piątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.09.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Słyszałem wiele pozytywnych opinii klientów na ich temat. Być może pracują w tej firmie ludzie, którzy się znają na technologii i potrafią dobrać filtr, ale patrząc na ich odżelaziacze http://www.otago.com.pl/images/Filtr MP2_manual.jpg myślę, że wykonawca nie ma zielonego pojęcia o ergonomii. Odżelaziacz na głowicach Erie (http://www.otago.com.pl/images/Filtry_10541.jpg, druga od prawej), to, moim zdaniem, pomyłka (brak części zapasowych). Z włoszczyzny wolę risotto:) A mi brakuje mi w instrukcji informacji ile potrzeba wody do plukania takiego zwirowego potwora. Zgodze sie ze jak ktos ma 10mgFe to bezpiecznie jest powstawic taki duzy filtr. Ale czy go tak latwo wyplukac to juz nie jestem pewien. W istrukcji podano max przeplyw w czasie pracy ale juz nie ma zalecenia co do plukania. Mam tylko nadzieje, ze sprawdzaja to i ustalaja z klientem. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 11.09.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 płukanie jest subiektywną funkcją z powodów dwóch rzeczy, zmiennej wartości Fe i czasu używania. Nie da się policzyć wg mnie co ile i jaką ilością trzeba przy danym Fe i użyciu płukać. U mnie nie ma licznika wody więc nie jestem wstanie powiedzieć ile przepłynęło wody przez uzdatniacz.Ale jak płukam to płukam aż woda z uzdatniacza będzie w kolorze przeźroczystym, potem włączam spowrotem filtr. Najlepszym wyznacznikiem jaka jest woda to jednak muszla klozetowa. Jakiekolwiek żelazo poniżej normy da zabarwienie na brązowo, zawsze coś tam cieknie i zawsze się odłoży w takim wypadku.U mnie wchodzi tak 15-20min płukania zwrotnego i jest ok. Do tego parę razy trzeba jednak szarpnąć wodą z hydroforu wtedy lepiej odwarstwia ten cały syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.09.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 płukanie jest subiektywną funkcją z powodów dwóch rzeczy, zmiennej wartości Fe i czasu używania. Nie da się policzyć wg mnie co ile i jaką ilością trzeba przy danym Fe i użyciu płukać. U mnie nie ma licznika wody więc nie jestem wstanie powiedzieć ile przepłynęło wody przez uzdatniacz. Ale jak płukam to płukam aż woda z uzdatniacza będzie w kolorze przeźroczystym, potem włączam spowrotem filtr. Najlepszym wyznacznikiem jaka jest woda to jednak muszla klozetowa. Jakiekolwiek żelazo poniżej normy da zabarwienie na brązowo, zawsze coś tam cieknie i zawsze się odłoży w takim wypadku. U mnie wchodzi tak 15-20min płukania zwrotnego i jest ok. Do tego parę razy trzeba jednak szarpnąć wodą z hydroforu wtedy lepiej odwarstwia ten cały syf. Ja nie mowie o tym co ile i jak dlugo tylko z jaka intensywnoscia. Kazde mi znane zloze ma w karcie katalogowej napisane ile wody musi w czasie plukania przez nie przeplyewac i o ile podniesc zeby sie dobrze wyplukalo. Ale jest to czesta bolaczka firm, ze nie podaja tej infomacji, potem ktos ma pompe za slaba i niedoplukiwany filtr gorzej lub wogole nie dziala. Ergonomia o ktorej wspominal freeshop. Ja wole miec mniejszy filtr ze zlozem katalitycznym niz wiekszy z piaskiem. Piasek jest OK, jak ktos go musi pare ton to filtra nasypac. Wtedy roznica ceny miedzy piaskiem a zlozem ktalitycznym jest spora i uzasadniona. W warunkach domowych. Czy to bedzie piasek za 200PLN czy zloze za 600PLN. A filtr ciut mniejszy. Ale kto co lubi. Do tego jak patrze w cennik, to tani nie sa :-/ Jeszcze jedno. Choc daleki jestem od rzucania hasle typu "podrobka" to jakos raza mnie te nazwy zloz ktore sprzedaja. DEFERAN GLINISAND Jakos sa uderzajaco podobne do DEFEMAN GREENSAND z prawdopodobnie zastrzezonym znakiem towarowym Choc nie mowie ze sie nie znaja na rzeczy. Bardzo duza zawartosc Fe Ci zredukowali. Choc mi by sie nie chcialo recznie krecic tymi zaworami co pare dni :-/ Z drugiej strony z dwojga zlego lepiej tak, niz w sasiednim watku gdzie czlowiekowi na podobne zelazo postawiono za maly filtr ktory nie wyrabia. Nazjwazniesze dla Ciebie ze jestes zadowolowny. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 11.09.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 płukanie jest subiektywną funkcją z powodów dwóch rzeczy, zmiennej wartości Fe i czasu używania.Chyba źle zrozumiałeś Jastrzębia. Ilość wody potrzebnej do płukania nie zależy od ilości żelaza, ale od ilości złoża. Przy słabej pompie złoża potrafią się zbrylić (może to potrwać parę miesięcy, albo parę lat, czyli po gwarancji). Co do ergonomii, to chodziło mi o to, że przy dużych filtrach zawory są na wysokości kolan i trzeba mieć ręce jak u szympansa aby nimi operować nie schylając się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 11.09.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Co do twardości to nie mam pojęcia aż tak mnie to nie frapuje.Jeżeli kiedyś zacznie Ci gdzieś przeciekać woda, bo instalację przeżarło, to może wtedy się zainteresujesz przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.09.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 płukanie jest subiektywną funkcją z powodów dwóch rzeczy, zmiennej wartości Fe i czasu używania. Nie da się policzyć wg mnie co ile i jaką ilością trzeba przy danym Fe i użyciu płukać. U mnie nie ma licznika wody więc nie jestem wstanie powiedzieć ile przepłynęło wody przez uzdatniacz. Ale jak płukam to płukam aż woda z uzdatniacza będzie w kolorze przeźroczystym, potem włączam spowrotem filtr. Najlepszym wyznacznikiem jaka jest woda to jednak muszla klozetowa. Jakiekolwiek żelazo poniżej normy da zabarwienie na brązowo, zawsze coś tam cieknie i zawsze się odłoży w takim wypadku. U mnie wchodzi tak 15-20min płukania zwrotnego i jest ok. Do tego parę razy trzeba jednak szarpnąć wodą z hydroforu wtedy lepiej odwarstwia ten cały syf. I tu się nie zgodzę. Przy konkretnym złożu (a nie mieszance piasku z czymś bliżej nieokreślonym) da się dokładnie policzyć wydajność takiego urządzenia. Poza tym powinien tam być wodomierz, który powie ile wody przepłynęło przez filtr. Określanie czasu płukania na zasadzie "na oko, jak zacznie przebijać" to trochę niepoważne podejście... Myślę, że także wyniki badań mogą tu nie być miarodajne, bo co z tego że filtr pracuje dobrze zaraz po płukaniu (kiedy pobierasz próbkę), jak zaraz zaczyna przepuszczać żelazo, mangan i inne rzeczy (zanim stwierdzisz "na oko" potrzebę regeneracji to tych pierwiastków może już być dużo ponad normę). Kolejna sprawa - ręczne przestawianie zaworów. Jak dla mnie nie ma to nic wspólnego z ergonomią użytkowania. Zrozumiałbym gdyby była to wersja najtańsza, ale ta firma raczej się ceni wysoko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1234 07.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam, przygotowuję się do zakupu stacji uzdatniania Oto wyniki badania mojej wody: mętność 7 pH 5,6 twardosć 130 żelazo <0,05 mangan 0,4 azotany <15 azot amonowy 0,15 chlorki 30 siarczki <0,03 przewodność 290 Wody jeszcze zbyt wiele nie używałem (stą może ta mętność), jeżeli to możliwe proszę o doradztwo wyborze zestawu do uzdatniania ewentualnie firmy do której mogę się z tym zwrócić, jako że jestem na ukończeniu budowy to budżet też jest raczej ograniczony W domu będą mieszkały 3 osoby, hydrofor mam przeponowy, Z góry dziękuję za pomoc dodam jeszcze że jestem ze slaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 07.11.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam, przygotowuję się do zakupu stacji uzdatniania Oto wyniki badania mojej wody: mętność 7 pH 5,6 twardosć 130 żelazo <0,05 mangan 0,4 azotany <15 azot amonowy 0,15 chlorki 30 siarczki <0,03 przewodność 290 Wody jeszcze zbyt wiele nie używałem (stą może ta mętność), jeżeli to możliwe proszę o doradztwo wyborze zestawu do uzdatniania ewentualnie firmy do której mogę się z tym zwrócić, jako że jestem na ukończeniu budowy to budżet też jest raczej ograniczony W domu będą mieszkały 3 osoby, hydrofor mam przeponowy, Z góry dziękuję za pomoc dodam jeszcze że jestem ze slaska Jeżeli usuniesz z wody mangan, to z kranu popłynie Ci Cisowianka:smile:. Jest tylko jedno "ale", przy tak niskim pH go nie usuniesz. Prawdopodobnie masz CO2 w wodzie. Rozwiązaniem jest wstawienie aspiratora i zmiana zbiornika hydroforowego na bezprzeponowy. Po zamianie ponów badania (wystarczy pH i mangan). Dopiero wtedy będzie można dobrać filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts