Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odżelaziacz i zmiękczacz

VIP Jacek

Recommended Posts

Rozwiązaniem jest wstawienie aspiratora i zmiana zbiornika hydroforowego na bezprzeponowy. Po zamianie ponów badania (wystarczy pH i mangan). Dopiero wtedy będzie można dobrać filtr.

Jest jeszcze możliwość postawienia dodatkowego zbiornika ze złożem podnoszącym pH... ale i tak lepiej by chyba wyszło ze zmianą hydroforu.

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest jeszcze możliwość postawienia dodatkowego zbiornika ze złożem podnoszącym pH... ale i tak lepiej by chyba wyszło ze zmianą hydroforu.
Zgadzam się z Tobą, być może wystarczy zwykły odżelaziacz z domieszką złoża dolomitowego (np. Corosex). Edytowane przez free_shop

Zgadzam się z Tobą, być może wystarczy zwykły odżelaziacz z domieszką złoża dolomitowego (np. Corosex).

Zaspokojcie moja ciekawosc. Na ile czasu domieszka dolomitu w praktyce wystarcza. Czy toto bedzie podnosci pH (wa warunkach domowych) przez 3misieace, pol roku czy moze 2 lata?? I ile tego dolomitu sie wsypuje. Jest do garsc, pare litrow, czy polowa zloza. Chodzi mi o to, ze odkrecanie glowicy to upierdliwa rzecz jest, bo potrafi koszyk dolny wyszarpac troche ze zloza. Czy nie stosuja sie rozwaizan typu filtr BigBlue przed hydroforem, zasypany kilkunastoma kg takiego dolomitu. Latwo wymienic bez potrzby rozkrecania samej kolumny filtracyjnej.

marcin

Dostałem dzisiaj ofertę z firmy .... (nie bedę robił reklamy), proponują mi:

1A) Filtr mechaniczny Cintropur NW 25 - 319,00 PLN

Wydajność 5,0 m3/h

Powierzchnia filtracji: 4,5 dm2

Zestaw wkładów zapasowych 10mic (5 szt.) - 51,00 PLN

lub

1B) Filtr Mechaniczny Cintropur NW 32 - 399,00 PLN

Wydajność 6,5 m3/h.

Powierzchnia filtracji: 8,4 dm2.

Zestaw wkładów wymiennych 10 mikronów (5 szt) - 73,00 PLN

2. JONOWYMIENNIK NA ZŁOŻU CRYSTAL-RIGHT:

Usuwa mangan, koryguje odczyn pH wody, zmiękcza wodę.

2A) Jonowymiennik KLARSAN 10x44 CR CL CI - 3590,00 PLN

Usuwa żelazo, mangan i azot amonowy, zmiękcza wodę.

Złoże: Crystal-Right - 30 litrów

Żywotność złoża do 10 lat,

Wydajność 1,3 m3/h,

Automatyczna głowica objętościowa (z przepływomierzem),

elektroniczna CLACK

Regeneracja roztworem chlorku sodu.

Co o tym sadzicie nie piszą nic o wymianie hydroforu itp no i cena jak dla mnie trochę wysoka (ja się na tym kompletnie nie znam i moze tylko mi się tak wydaje)

Dostałem dzisiaj ofertę z firmy .... (nie bedę robił reklamy), proponują mi:

1A) Filtr mechaniczny Cintropur NW 25 - 319,00 PLN

Wydajność 5,0 m3/h

Powierzchnia filtracji: 4,5 dm2

Zestaw wkładów zapasowych 10mic (5 szt.) - 51,00 PLN

lub

1B) Filtr Mechaniczny Cintropur NW 32 - 399,00 PLN

Wydajność 6,5 m3/h.

Powierzchnia filtracji: 8,4 dm2.

Zestaw wkładów wymiennych 10 mikronów (5 szt) - 73,00 PLN

2. JONOWYMIENNIK NA ZŁOŻU CRYSTAL-RIGHT:

Usuwa mangan, koryguje odczyn pH wody, zmiękcza wodę.

2A) Jonowymiennik KLARSAN 10x44 CR CL CI - 3590,00 PLN

Usuwa żelazo, mangan i azot amonowy, zmiękcza wodę.

Złoże: Crystal-Right - 30 litrów

Żywotność złoża do 10 lat,

Wydajność 1,3 m3/h,

Automatyczna głowica objętościowa (z przepływomierzem),

elektroniczna CLACK

Regeneracja roztworem chlorku sodu.

Co o tym sadzicie nie piszą nic o wymianie hydroforu itp no i cena jak dla mnie trochę wysoka (ja się na tym kompletnie nie znam i moze tylko mi się tak wydaje)

Masz niską twardość wody więc raczej powinieneś zamontować odmanganiacz na Grensandzie.

Jeżeli skorzystasz z oferty tej firmy dokładnie sprawdź czy dostałeś urządzenia zgodne z opisem (bez chińszczyzny)

Masz niską twardość wody więc raczej powinieneś zamontować odmanganiacz na Grensandzie.
Hytry. Nawrociles sie czy jak? Greensand proponujesz? Toz czlowiek ma pH=5,6, a Ty mu greensand sugerujesz. Toz to idealny przypadek na DOLOMIT ;-) Ba, nawet qbek i free_shop sugerowali zloza podnoszace pH, a Ty wyskakujesz z tym wstretnym greensandem regenerowanym wstretna chemia?

Swiat na glowie stanal normalnie ;-)

pozdrawiam,

marcin

Zaspokojcie moja ciekawosc. Na ile czasu domieszka dolomitu w praktyce wystarcza. Czy toto bedzie podnosci pH (wa warunkach domowych) przez 3misieace, pol roku czy moze 2 lata?? I ile tego dolomitu sie wsypuje. Jest do garsc, pare litrow, czy polowa zloza. Chodzi mi o to, ze odkrecanie glowicy to upierdliwa rzecz jest, bo potrafi koszyk dolny wyszarpac troche ze zloza. Czy nie stosuja sie rozwaizan typu filtr BigBlue przed hydroforem, zasypany kilkunastoma kg takiego dolomitu. Latwo wymienic bez potrzby rozkrecania samej kolumny filtracyjnej.

Ja bym się nie odważył robić "mieszanki" dolomitu z innym złożem. Jeśli już to albo w formie oddzielnego filtra (z głowicą przelotową) albo tak jak piszesz - wkład BB.

A co do trwałości takiego złoża to jest to tak indywidualna sprawa jak inna jest woda u każdego użytkownika.

• 3 weeks później...

WItam, zastanawiała mnie jedna rzecz (miałem zółty osad a w poprzednich badaniach zelazo wyszło w normie) więc oddałem wodę jeszcze raz do badania - tym razem do Sanepidu

moje wyniki to:

mętność 8,9

pH 5,9

żelazo 3,6

mangan 0,43

Wypisałem tylko przekroczone wyniki, reszta jest w normie

Czy to się da w miarę niedrogo uzdatnić?

Dostałem juz jedną ofertę - wymiana zbiornika na 300 l bezprzeponowy + aspirator+ odzelaziacz na złożu dolomitowym z głowicą fleck 2510

Natomiast osoba która wierciła mi studnię radzi zastosować jakis filtr zwirowy gdyż twierdzi ze te wszystkie odzelaziacze nowej generacji są drogie i nie dadzą sobie rady z moją wodą (będą się zapychały itd

Pomóżcie pls

no i dobrze ci mówi. przy głębinówkach mamy dużo żelaza bo już taka ta nasza Polska głębinowa woda jest. co nie jest tragedią bo są na to rozwiązania.

automaty są dobre do wody z wodociągu gdzie nie ma dużego odchylenia od normy i dobre gdy mieszkasz gdzieś blisko miasta - serwis zdecydowanie droższy i w praktyce mimo że automat to bardziej koszto-czasochłonne.

u mnie żelaza było jeszcze więcej. mam 300l hydrofor, iżektor, filtr żwirowy (5 warstw), zmiękczacz. całość wyszła mi 2550zł + montaż 550zł + zmiękczacz 1100zł (tu zależy od twojego pH. najlepiej zmierzyć po zainstalowaniu filtra i trochę niech pochodzi.

WItam, zastanawiała mnie jedna rzecz (miałem zółty osad a w poprzednich badaniach zelazo wyszło w normie) więc oddałem wodę jeszcze raz do badania - tym razem do Sanepidu

moje wyniki to:

mętność 8,9

pH 5,9

żelazo 3,6

mangan 0,43

Wypisałem tylko przekroczone wyniki, reszta jest w normie

Czy to się da w miarę niedrogo uzdatnić?

Dostałem juz jedną ofertę - wymiana zbiornika na 300 l bezprzeponowy + aspirator+ odzelaziacz na złożu dolomitowym z głowicą fleck 2510

Natomiast osoba która wierciła mi studnię radzi zastosować jakis filtr zwirowy gdyż twierdzi ze te wszystkie odzelaziacze nowej generacji są drogie i nie dadzą sobie rady z moją wodą (będą się zapychały itd

Pomóżcie pls

Idz do firmy, ktora Ci poprzednio robila badania i zarzadaj zwrotu pieniedzy. Bo zeby 3,6 (zakladam ze mg) zelaza w wodzie nie zauwazyc, to trzeba sie pewnie postarac. Ale wogole badania nie wykonac.

Firma zaproponowala Ci filtr, ktory ma szanse zelazo usunac. A to dlatego ze dolomit rozpuszczajac sie podniesie Ci pH wody. Bez tego, przy pH 5,9 pewnie mizerna szansa zeby zelazo usunac. Musisz byc tylko swiadomy, ze kiedys dolomit przestanie pH podnosic. Nie umiem powiedziec czy za pol roku czy za 5 lat.

Studniarz zas generalnie bzdury opowiada. Czym sie rozni filtr zwirowy od dolomiowego. No tym czym dolomit od zwiru. Tyle ze piasek Ci pH nie podniesie wiec nie licz na skuteczne usuniecie Fe.

A piasek, dolomit, zloze katalityczne, czy cokolwiek innego mozna zas nasypac albo do estetycznego polietylenowego zbiornika, uzupelnic automatyczna glowica ktora w okreslonych odstepach czasu sama bedzie filtr plukac. Ale mozna tez nasypac do wielkiego ocynkowanego zbiornika i biegac raz na tydzien zeby recznymi zaworami poprzestawiac przeplyw wody celem wyplukania filtra. Bo tak to niektore firmy robia.

Mam wrazenie ze uzywajac okreslenia filtr zwirowy studniarz mial wlasnie ten drugi na filtr na mysli. Z czego wnioskuje, ze generalnie nie ma pojecia o temacie.

Marcin

automaty są dobre do wody z wodociągu gdzie nie ma dużego odchylenia od normy i dobre gdy mieszkasz gdzieś blisko miasta - serwis zdecydowanie droższy i w praktyce mimo że automat to bardziej koszto-czasochłonne.

Przepraszam co to za bzdura. Mam filtr na popularnej glowicy. Zelaza w wodzie 3.5mg. Od 3 lat dziala. "Serwisu" glowica potrzebowala tyle zeby zegar po zanikach napiecia doprowadzic do porzadku.

u mnie żelaza było jeszcze więcej. mam 300l hydrofor, iżektor, filtr żwirowy (5 warstw), zmiękczacz. całość wyszła mi 2550zł + montaż 550zł + zmiękczacz 1100zł (tu zależy od twojego pH. najlepiej zmierzyć po zainstalowaniu filtra i trochę niech pochodzi.

Sorry, ale 5 warstw zwiru, to chwyt marketingowy. Zwir to zwir. Czyms sie kolorem te warstwy roznia? Osobnym wiaderkiem nasypywali? Jakbys nasypal zamiast "5 warstw zwiru" 1 ale wieksza dzialac bedzie tak samo. Od "ilosci warstw" wazeniejsze co do za zwir. Czy pod mikroskopem bedzie widac gladkie ziarna czy bardzo porowate. Porowate lepiej wylapia zanieczyszczenia.

A po za tym przy plukaniu i tak sie te wszystkie warstwy wymieszaja.

marcin

no i dobrze ci mówi. przy głębinówkach mamy dużo żelaza bo już taka ta nasza Polska głębinowa woda jest. co nie jest tragedią bo są na to rozwiązania.

Podziwiam Cię. Zmiękczacz za 1100 zł to parodia chyba że z najgorszych chińskich śmieci z firmy Krzak. Według mnie to ty jesteś samobójcą, tylko pomyśl że masz dzieci.

A czas ręcznych odżelaziaczy już minął szczególnie że za nim stoi zmiękczacz.

Dostałem dzisiaj kolejną ofertę i zaproponowano mi FILTR MULTIFUNKCYJNY COSMOWATER PLUS, Pani nie chce mi dać pisemnego zapewnienia że filtr ten da sobie radę ale .... powiedziała ze udostępni mi urządzenie na tydzień czasu abym mógł sprawdzić czy urządzenie podołą moim wynikom. Czy w ciągu tygodnia mozna przetestować takie urządzenie?

Dodam jeszcze że urządzenie to jako jedyne usuwa żelazo i mangan bez dostępu powietrza (czyli bede mógł zostawić posiadany hydrofor przeponowy)

Dostałem dzisiaj kolejną ofertę i zaproponowano mi FILTR MULTIFUNKCYJNY COSMOWATER PLUS, Pani nie chce mi dać pisemnego zapewnienia że filtr ten da sobie radę ale .... powiedziała ze udostępni mi urządzenie na tydzień czasu abym mógł sprawdzić czy urządzenie podołą moim wynikom. Czy w ciągu tygodnia mozna przetestować takie urządzenie?

Dodam jeszcze że urządzenie to jako jedyne usuwa żelazo i mangan bez dostępu powietrza (czyli bede mógł zostawić posiadany hydrofor przeponowy)

Bzdura, masz za dużo żelaza, niską twardość i niskie PH aby montować urządzenia regenerowane solą (która kosztuje). Kombajny zdają egzamin na polu. No i ten zawór sterujący.... . zje Cię serwis. Masz dobrą propozycję i sądzę że jedyną słuszną zastosować dolomit i silny zawór. Wymienisz dolomit co trzy cztery lata i nic więcej.

Nie ono jedno usuwa żelazo i mangan w ten sposób, ale żadne z tych rozwiązań nie usunie ci tych pierwiastków w tak niskim pH. Bez jego podniesienia (przez napowietrzanie lub dolomitem) nie masz co liczyć na sukces.

A przez tydzień raczej nie będzie miarodajnych wyników.

Czyli kupuje tani odzelaziacz z domieszką złoża dolomitowego, do tego zmieniam hydrofor na bezprzeponowy + aspirator i zboaczę co będzie dalej (takie rozwiązanie proponują 4 firmy)

Sąsiad ma chyba takie rozwiązanie i dodatkowo ma jeszcze za odzelaziaczem założony zmiękczacz (mamy wodę chyba z tego samego cieku)

Czyli kupuje tani odzelaziacz z domieszką złoża dolomitowego, do tego zmieniam hydrofor na bezprzeponowy + aspirator i zboaczę co będzie dalej (takie rozwiązanie proponują 4 firmy)

Sąsiad ma chyba takie rozwiązanie i dodatkowo ma jeszcze za odzelaziaczem założony zmiękczacz (mamy wodę chyba z tego samego cieku)

Dolomit rozpuszczając się będzie podnosił twardość. Dlatego postawienie za całym odżelazianiem zmiękczacza ma sens. Bez niego zamienisz osady żelaza na osady z kamienia.

Twój wybór czy chcesz się bawić etapami czy załatwić sprawę za jednym razem. Możesz spróbować postawić odżelaziacz z dolomitem bez wymiany hydroforu i sprawdzić czy w ten sposób nie uda się pozbyć żelaza (szansa jest raczej niewielka). Jeśli to nie zadziała to wtedy wymieniasz hydrofor i dodajesz napowietrzanie.... ale to dłuższa zabawa, sporo testów i nie każdy chce się w to bawić.

Jak to napisał qbek17: "Twój wybór". Jeżeli Ci się nie spieszy, to zamontuj tylko aspirator + zbiornik bezprzeponowy. Za zbiornikiem możesz ew. zamontować filtr narurowy (z wkładem np. 100 mikronów). Filtr przyda Ci się później jako ochrona głowic.

Ponów badania na pH, żelazo i mangan. Wtedy będzie wiadomo, czy stosować złoże podwyższające pH. Twardość masz niską i zmiękczacz może okazać się zbędny (2 -3 koła w kieszeni:-)). Po ponownych badaniach łatwiej będzie dobrać odpowiedni (i zapewne tańszy filtr odżelaziający).

Edytowane przez free_shop