qbek17 30.11.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Jak to napisał qbek17: "Twój wybór". Jeżeli Ci się nie spieszy, to zamontuj tylko aspirator + zbiornik bezprzeponowy. Za zbiornikiem możesz ew. zamontować filtr narurowy (z wkładem np. 100 mikronów). Filtr przyda Ci się później jako ochrona głowic. Ponów badania na pH, żelazo i mangan. Wtedy będzie wiadomo, czy stosować złoże podwyższające pH. Twardość masz niską i zmiękczacz może okazać się zbędny (2 -3 koła w kieszeni:-)). Po ponownych badaniach łatwiej będzie dobrać odpowiedni (i zapewne tańszy filtr odżelaziający). Nie wydaje mi się żeby samo napowietrzanie wystarczyło do podniesienia pH do wystarczającego poziomu. Poza tym mam wrażenie, że pepe1234 raczej chce zostawić już posiadany hydrofor Twardości nie podawał - to że jest w normie może oznaczać że jest jej np 450 mg, a to na pewno nie jest mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 01.12.2012 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Nie wydaje mi się żeby samo napowietrzanie wystarczyło do podniesienia pH do wystarczającego poziomu. Poza tym mam wrażenie, że pepe1234 raczej chce zostawić już posiadany hydrofor Twardości nie podawał - to że jest w normie może oznaczać że jest jej np 450 mg, a to na pewno nie jest mało.Podawał, o ile dobrze pamiętam, to jakieś 7 z groszem st. niemieckich. Jeżeli pH spowodowane jest obecnością dwutlenku węgla, to aspirator powinien dać radę (nie wiem jak dużo je podniesie, bo przecież wiesz, że woda jest jak kobieta, każda jest inna:-)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Podawał, o ile dobrze pamiętam, to jakieś 7 z groszem st. niemieckich. Jeżeli pH spowodowane jest obecnością dwutlenku węgla, to aspirator powinien dać radę (nie wiem jak dużo je podniesie, bo przecież wiesz, że woda jest jak kobieta, każda jest inna:-)).A to nie mozna zrobic prostego testu? Nalac wody do wiadra, natlenic, wybeltac, odstawic (odgazowac) i wtedy zmierzyc pH? Bedzie wiadomo na co maksymalnie mozna liczyc w kwestii wzrostu pH. Czy sie myle i za bardzo lopatologicznie mysle? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 02.12.2012 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 A to nie mozna zrobic prostego testu? Nalac wody do wiadra, natlenic, wybeltac, odstawic (odgazowac) i wtedy zmierzyc pH? Bedzie wiadomo na co maksymalnie mozna liczyc w kwestii wzrostu pH. Czy sie myle i za bardzo lopatologicznie mysle? marcinMasz rację z testem. Można nalać wodę do połowy butelki, wstrząsnąć dobrze kilka razy i odstawić na noc. Następnego dnia zobaczyć, czy się coś wytrąciło. Zbadać pH wody znad osadu. Nie będzie to zapewne w pełni miarodajne, ale pomocne ( i tanie ) rowiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 02.12.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 A to nie mozna zrobic prostego testu? Nalac wody do wiadra, natlenic, wybeltac, odstawic (odgazowac) i wtedy zmierzyc pH? Bedzie wiadomo na co maksymalnie mozna liczyc w kwestii wzrostu pH. Czy sie myle i za bardzo lopatologicznie mysle? marcin podnoszenie ph przez napowietrzanie to zabieg krótkotrwały i sztuczny. Owszem, test wykaże podniesione ph, ale to nic nie zmienia. Po odstaniu, woda wróci do swojej poprzedniej wartości ph. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.12.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 podnoszenie ph przez napowietrzanie to zabieg krótkotrwały i sztuczny. Owszem, test wykaże podniesione ph, ale to nic nie zmienia. Po odstaniu, woda wróci do swojej poprzedniej wartości ph.Ja tam sie nie znam. Ale koledzy sugerowali, ze pH moze sie podniesc w sposob trwaly nie z racji napowietrzenia, ale z racji usuniecia (odgazowania) CO2. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 02.12.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) podnoszenie ph przez napowietrzanie to zabieg krótkotrwały i sztuczny.Raczej odwrotnie. Obniżenie pH poprzez nasycenie wody dwutlenkiem węgla to "zabieg sztuczny i krótkotrwały". Proste doświadczenie: weź dwie wody, jedną niegazowaną, drugą gazowaną. Nalej do szklanek. Zabełtaj obie mocno i odstaw na parę godzin. Ta gazowana już nie będzie gazowana, a ta niegazowana nadal będzie niegazowana:yes:. To tak z praktyki. Teorię można wygooglać. Na początek polecam np. http://www.chem.pg.gda.pl/Katedry/Detergenty/files/uzdatnianie_wody_-_odgazowanie.pdf Edytowane 2 Grudnia 2012 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.12.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Podawał, o ile dobrze pamiętam, to jakieś 7 z groszem st. niemieckich. Jeżeli pH spowodowane jest obecnością dwutlenku węgla, to aspirator powinien dać radę (nie wiem jak dużo je podniesie, bo przecież wiesz, że woda jest jak kobieta, każda jest inna:-)). Faktycznie przeoczyłem tą twardość Jeśli nie będzie dolomitu to zmiękczacz nie ma co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bleejd 13.01.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam, Mam problem z żelazem w wodzie, wyniki mojej wody to: - Żelazo 0,9 mg/dm3- Mangan 0,25 mg/dm3- Ph 8,11- Twardość 20dHMam hydrofor przepływowy o pojemności 300l.Proszę o pomoc jak pozbyć się tego rdzawego zabarwienia się w wodzie, jakiego użyć "odżelaziacza"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam, Mam problem z żelazem w wodzie, wyniki mojej wody to: - Żelazo 0,9 mg/dm3 - Mangan 0,25 mg/dm3 - Ph 8,11 - Twardość 20dH Mam hydrofor przepływowy o pojemności 300l. Proszę o pomoc jak pozbyć się tego rdzawego zabarwienia się w wodzie, jakiego użyć "odżelaziacza"? W zasadzie to każdy hydrofor jest "przepływowy" Pewnie miałeś na myśli przeponowy? Z tego co piszesz niewiele wynika... nie masz dużo tego żelaza i manganu. Podaj jakie masz zapotrzebowanie na wodę, jakie przepływy chwilowe przewidujesz, jaką masz pompę, jakie możliwości odprowadzenia ścieków, jakieś ograniczenia ze względu na ciśnienie/ilość miejsca? Wtedy będzie można czegoś szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 14.01.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Jeżeli 300 l, to chyba "ocynk".Wstawiłbym przed zbiornikiem aspirator, za zbiornikiem zwykły odżelaziacz (np. Birm na butli 10x54), za odżelaziaczem zmiękczacz (np. 50m3 x st.niemiecki). Wodę zmiękczyłbym do 6-8 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.01.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Jeżeli 300 l, to chyba "ocynk". 300L sa tez w wersji z workiem. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka71 22.01.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 mam problem z wodą, z badania sanepidu wynika, że przekroczone są 15 krotnie żelazo i 3 krotnie mangan. Studnia głębinowa coś koło 20 metrów, żadne filtry narurowe nie przynoszą najmniejszych efektów... mile widziana podpowiedź fachowców, których widzę tu nie brakuje, jeżeli potrzebne są jakieś informacje to chętnie wszystkich udzielę... pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.01.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 mam problem z wodą, z badania sanepidu wynika, że przekroczone są 15 krotnie żelazo i 3 krotnie mangan. Studnia głębinowa coś koło 20 metrów, żadne filtry narurowe nie przynoszą najmniejszych efektów... mile widziana podpowiedź fachowców, których widzę tu nie brakuje, jeżeli potrzebne są jakieś informacje to chętnie wszystkich udzielę... pozdrawiam ciepło Podaj konkretne wyniki badań - nie tylko przekroczenia. Podaj wydajność pompy, rodzaj hydroforu, zapotrzebowanie na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.01.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Podaj konkretne wyniki badań - nie tylko przekroczenia. Podaj wydajność pompy, rodzaj hydroforu, zapotrzebowanie na wodę.I dorzuc jeszcze sposob pozbywania sie sciekow (szambo, oczyszczalnia, kanalizacja). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 22.01.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 mnie interesuje odżelaziacz, ale taki który działa bez napowietrzacza czyli całość odżelaziania przeprowadza złoże. Czy to prawda, że one nadają się tylko do mało zażelazionych wód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.01.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 mnie interesuje odżelaziacz, ale taki który działa bez napowietrzacza czyli całość odżelaziania przeprowadza złoże. Czy to prawda, że one nadają się tylko do mało zażelazionych wód? Nie ma takiej reguły. Zależy od parametrów wody i rodzaju złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.01.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 mnie interesuje odżelaziacz, ale taki który działa bez napowietrzacza czyli całość odżelaziania przeprowadza złoże. Czy to prawda, że one nadają się tylko do mało zażelazionych wód?To zalezy co rozumiesz przez malo zazelaziona wode. Podaj ilosc Fe w wodzie. A najlepiej, jak pisal przed chwila Qbek, wszystkie parametry wody. Zwlaszcza pH jest istotne. Po za tym, calosc odzelaziania przeprowadza zloze. W przypadku napowietrzania w hydroforze zachodzi czesciowo utlenianie, samo utlenione zelazo jest zatrzymywane na zlozu. Co wiecej, ja tam zawsze namawiam, na wymiane zbiornika na taki bez worka i zrobienie napowietrznia. Nie dlatego nawet ze to lepsze, ale ze tansze! Wymiana zbiornika kosztuje z 1000PLN (lub mnie jesli gdzies opchnac zbiornik z workiem), ale tyle wydasz przez 2-3 lata (zgrubny szacunek) na regeneraty do zloza (czy to nadmanganian potasu do Greensand'a, czy to sol do CrystalRight's). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka71 22.01.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 dzięki za zainteresowanie nie spodziewałem się, że ktoś tak szybko zareaguje... nie wiem jaka jest wydajność pompy niestety, ale jak podlewam ogród to cały dzień może pracować, hydrofor mam taki mały a ścieki odprowadxzam do szamba, zapotrzebowanie na wodę chyba duże (ja, żona - codzienna kąpiel i dziecko w drodze i to jest problem, bo nie będę dzidziusia kąpał w żółtawej wodzie, zimna jest ok ale po podgrzeniu robi się żółta) wyniki badań: odcz\yn ph 7,2 przewodność 823, jon amonowy 0,8, azotany poniżej 5, azotyny poniżej 0,05, mangan 0,198, żelazo 2,940, fluorki poniżej 0,20, chlorki 59, siarczany 63, barwa 30, brak coli, pacioorkowców kałowych i innych tego typu bakterii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka71 22.01.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 na allegro pełno jest odżelaziaczy i każdy zdaniem sprzedawcy jest "ten jedyny działający" niestety nie mam znajomych którzy się na tym znają, mam nadzieję że znajdę ich tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts