Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odżelaziacz i zmiękczacz

VIP Jacek

Recommended Posts

Co wiecej, ja tam zawsze namawiam, na wymiane zbiornika na taki bez worka i zrobienie napowietrznia. Nie dlatego nawet ze to lepsze, ale ze tansze! Wymiana zbiornika kosztuje z 1000PLN (lub mnie jesli gdzies opchnac zbiornik z workiem), ale tyle wydasz przez 2-3 lata (zgrubny szacunek) na regeneraty do zloza (czy to nadmanganian potasu do Greensand'a, czy to sol do CrystalRight's).

marcin

czyli tych złóż które są w odżelaziaczach z napowietrzaniem, nie regeneruje się? Tylko płucze i koniec?

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za zainteresowanie :) nie spodziewałem się, że ktoś tak szybko zareaguje...

nie wiem jaka jest wydajność pompy niestety, ale jak podlewam ogród to cały dzień może pracować, hydrofor mam taki mały a ścieki odprowadxzam do szamba, zapotrzebowanie na wodę chyba duże (ja, żona - codzienna kąpiel i dziecko w drodze :) i to jest problem, bo nie będę dzidziusia kąpał w żółtawej wodzie, zimna jest ok ale po podgrzeniu robi się żółta)

wyniki badań: odcz\yn ph 7,2

przewodność 823, jon amonowy 0,8, azotany poniżej 5, azotyny poniżej 0,05, mangan 0,198, żelazo 2,940, fluorki poniżej 0,20, chlorki 59, siarczany 63, barwa 30, brak coli, pacioorkowców kałowych i innych tego typu bakterii

ustaliłem już hydrofor av50 50 litrów membrana epdm, pompa pływa w studni więc tej chyba nie uda mi się ustalić

czyli tych złóż które są w odżelaziaczach z napowietrzaniem, nie regeneruje się? Tylko płucze i koniec?

Dokladnie.

Zeby bylo prosciej, złoże w klasycznym odzelaziaczu to .... piasek. I jesli pH odpowiednie to spokojnie zelazo usunie. Choc z manganem trudniej.

Choc piasek ma tez pewne wady, w warunkach domowych nie potrzebujesz ton tego zloza, wiec najczesciej stosuje sie inne zloza, ktore sa takimi czy innymi tlenkami manganu. Czy to kopalnianymi, czy to sztucznie nalozonymi na jakis inny material.

marcin

ustaliłem już hydrofor av50 50 litrów membrana epdm, pompa pływa w studni więc tej chyba nie uda mi się ustalić

Masz 3 opcje:

1. wymiana zbiornika na ciut wiekszy (tak ze 150-200L chociaz )bez membrany, zeby woda mogla sie napowietrzyc

2. zostawienie zbiornika i zastosowanie zloza greensand w filtrze, ktore jednak trzeba regenerowac nadmanganianem potasu co pare dni

3. zostawienie zbiornika i zastosowanie zloza CrystalRight, regenerowanego sola, ktore to usunie rowniez twardosc

1. Najtansze eksploatacyjnie. Duzy hydrofor + filtr zajma troche miejsca. Jak pisalem komus innemu wczoraj, zakup nowego hydroforu jest tanszy niz 2-3 lata zakupu nadmanganiu/soli do regenerowania zloza w wersji 2 i 3. Stosunkowo malo wody na plukanie filtra poleci do szamba, bo filtr sie tylko plucze woda.

2. Nadmanganian kosztuje, pewnie z 50PLN miesiecznie. Do szamba poleci ciut wiecej wody, po filtr trzeba wyplukac, zregenerowac nadmanganianem, i wyplukac z nadmanganianiu. Ale woda nie wymaga napowietrzania, moze zostac aktualny hydrofor.

3. Sol kosztuje. Dodatkowo masz sporo siarczanow. Obok jest watek o tym jak to woda po tym zlozu po podgrzaniu smierdzi siarkowodorem. Duza zawartosc siarczanow moze byc jednym z powodow. Woda po tym jest zmiekczona do 0.

Osobiscie jestem za opcja 1. Jesli nie chcesz, nie mozesz wymienic zbiornika to opcja 2.

marcin

dzięki za odpowiedź, zabiorę się za poszukiwanie hydroforu i filtra, czy może polecacie jakieś konkretne, które są solidne w miarę tanie i się sprawdziły

przeczytaj sobie początek wątku i moje posty, ja kupiłem prosty, ręcznie płukany odżelaziacz z napowietrzaniem - aspiratorem.

Nadmiar powietrza usuwany jest poprzez odpowietrznik, który montuje się na rurce wodowskazu, to do vega1

Filtr użytkuje 5 lat i do tej pory nie miałem żadnych problemów.

no ale podobno do odżelaziaczy z napowietrzaniem, te zbiorniki z poduszką gumową się nie nadają. Właśnie tego nie mogę skapować.

No nie nadaja sie. Dlatego stusuje sie wtedy zbiorniki bez poduszki czy worka gumowego. To nie guma wypycha woda ze zbiornika. Wewnatrz gumowego worka masz wode. Po za workiem gumowym masz sprezone powietrze ktore wypycha wode "sciskajac" worek.

W zbiornikach bez worka, poduszka powietrzna bezposrednio styka sie z woda. Dzieki temu czesc powietrza sie w wodzie pomalutku rozpuszcza (dobrze dla odzelaziania), ale tez trzeba ilosc powietrza uzupelniac.

Oba zbiorniki roznia sie tym, ze w jednym bariera woda/sprezone powietrze jest rodzielone guma, w drugim nie. Zawsze za poduszke robi sprezone powietrze.

marcin

dzięki za odpowiedź, zabiorę się za poszukiwanie hydroforu i filtra, czy może polecacie jakieś konkretne, które są solidne w miarę tanie i się sprawdziły

Jak masz w reku kompletne wyniki badania wody, model pompy, to idziez z tym do kilku firm i pytasz co zaproponuja.

Przedtem czytasz troche sasizedni watek, gdzie wielokrotnie bylo napisane, z czego sklada sie taki filtr:

- zbiornika (z jakiego polietylenu wzmocnionego wlokname szklanym)

- glowicy sterujacej

- zloza filtracyjnego.

W tymzesz watku bedzie napisane jakich producentow tych 3 elementow raczej nalezy sie wystrzegac.

Praktycznie, zadnego z tych elementow nie produkuje sie w Polsce, wiec kazda firma bedzie w stanie zaproponowac praktycznie taki sam produkt, tylko ze swoja naklejak i nazwa. Oczywiscie sa glowice dobre i tanie, ktorych raczej nalezy unikac ;-)

Napisalem praktycznie, bo jest tez pare firm ktore polskie ocynkowan zbiorniki zasypuja piaskiem czy dolomitem. Wtedy mozna powiedziec ze to made in poland. Takie filtry sa ciut tansze, oczywiscie dzialaja, ale sa dosyc duze (nawet za duze), wymagaja recznej obslugi (raz na pare dni pokrecenia jakimis zaworami przez 10min).

Mainstreamowy filtr, to znbiornik z PE zaopatrzony w automatyczna glowice ktora w ustalonych odstepach czasu sama plucze lub regeneruje zloze w filtrze poprzez odwrocenie kierunku przeplywu wody.

Jak na Twoje potrzeby taki filtr bedie mial srednice ze 25cm, z 1.5m wysokosci. Razem z rurami mozesz zalozyc za potrzebuje 0.5m2, wyjscia do kanalizacji oraz w okolicach 2.5kPLN. Plus oczywiscie hydrofor.

Wszystko to razem sklada sie na tzw darmowa wode z wlasnej studni. Witamy w klubie ;-)

Wrzuc sobie do googla, "kolumna filtracyjna odzelazianie" to zobaczysz jak to mniej wiecej wyglada.

marcin

W zbiornikach bez worka, poduszka powietrzna bezposrednio styka sie z woda. Dzieki temu czesc powietrza sie w wodzie pomalutku rozpuszcza (dobrze dla odzelaziania), ale tez trzeba ilosc powietrza uzupelniac.

marcin

a czy powietrze zasysane do odżelazienia, nie może służyć w bojlerze jako poduszka? Np. gdybyśmy zamontowali odpowietrznik w bojlerze, załóżmy 40cm od góry. Wtedy gdyby powietrza doszło z aspiratora, zadziała odpowietrznik. A jak za mało, to się samo dobije z lecącą wodą. Da się?

:no: trochę namieszałeś.

Woda pompowana do zbiornika jest nasycana powietrzem poprzez napowietrzacz inaczej aspirator - inżektor. Przez to cały czas dostarczane jest świeża porcja powietrza do tej poduszki. Nadmiar tego powietrza usuwa odpowietrznik montowany na rurce wodowskazu.

Zadaniem aspiratora jest napowietrzenie wody, co powoduje łatwiejsze wytrącanie się żelaza i uzupełnianie także powietrza w poduszce.

Zadaniem odpowietrznika jest usuwanie nadmiaru powietrza z poduszki i przykrych zapachów z wody.

Resztę roboty wykonuje filtr odżelaziający.

a czy powietrze zasysane do odżelazienia, nie może służyć w bojlerze jako poduszka? Np. gdybyśmy zamontowali odpowietrznik w bojlerze, załóżmy 40cm od góry. Wtedy gdyby powietrza doszło z aspiratora, zadziała odpowietrznik. A jak za mało, to się samo dobije z lecącą wodą. Da się?

Tak to sie najczesciej robi. Przed zbiornikiem hydroforowym z zimna woda montuje sie aspirator, ktory zasysa powietrze. Zasysa go sporo, na tyle duzo ze powietrza przybywa, i wkoncu w hydroforze mialbys same powietrze, nie bylo by miejsca na wode. Po to montuje sie automatyczny odpowietrznik, ktory jesli powietrza na gorze jest wiecej niz poziom tego odpowietrzika, to sie zawor otwiera i nadmiar powietrza ucieka.

Nie wiem tylko co ma bojler do tego. Dla mnie boiler to zbiornik w ktorym juz uzdatniona wode podgrzewasz.

Czyli: Pompa -> aspirator na rurze -> hydrofor z odpowietrznikiem -> odzelaziacz -> bojler do CWU.

Za zbiornikeim hydroforowym, stoi odzelaziacz, ktory natleniona wode uzdatnia.

Oczywiscie powietrze mozna tez dopompowywac sprezarka, nie musi byc to inzektor.

Do zbiornika z workiem nie mozesz dopompowac powietrza, bo worek, w ktorym woda sie znajduje, ma tylko jedna dziure, ktora wplywa i wyplywa woda, wiec nie ma jak zainstalowac (u gory) odpowietrznika.

marcin