Szynaj 06.03.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Witam, Szukam urządzenia, które uzdatni mi wodę (odżelazienie + odmanganienie) o poniższych parametrach:1. PH 7,46, mętność 12,4., barwa 38,62. Żelazo 2578 +/- 2843. Mangan 156 +/- 16 [email protected] Edytowane 6 Marca 2013 przez Szynaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.03.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam, Szukam urządzenia, które uzdatni mi wodę (odżelazienie + odmanganienie) o poniższych parametrach: 1. PH 7,46, mętność 12,4., barwa 38,6 2. Żelazo 2578 +/- 284 3. Mangan 156 +/- 16 [email protected] To urządzenie nazywa się odżelaziacz - do wyboru kilkadziesiąt typów i setki dostawców Bez informacji o wydajności pompy, planowanym zużyciu, możliwościach odprowadzania ścieków czy rodzaju hydroforu ciężko będzie cokolwiek dobrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 08.03.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Witam, Hydrofor 150l przeponowy, Zużycie wody - rodzina 4 osobowa wiec jakieś 1000 l/dobę, Wydajność pompy to zapewne około 100 l/minutę Mam przydomową oczyszczalnię ścieków więc regeneracja solą czy nadmanganianem potasu odpada. Chodzi mi o doradzenie - dobranie filtra ze złożami naturalnymi tak by działał jak najdłużej bez potrzeby wymiany, przy odpowiednim użytkowaniu oczywiście Edytowane 8 Marca 2013 przez Szynaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.03.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Witam, Hydrofor 150l przeponowy, Zużycie wody - rodzina 4 osobowa wiec jakieś 1000 l/dobę, Wydajność pompy to zapewne około 100 l/minutę Mam przydomową oczyszczalnię ścieków więc regeneracja solą czy nadmanganianem potasu odpada. Chodzi mi o doradzenie - dobranie filtra ze złożami naturalnymi tak by działał jak najdłużej bez potrzeby wymiany, przy odpowiednim użytkowaniu oczywiście Pasowałby odżelaziacz bez regeneracji, ale hydrofor przeponowy nie ułatwia sprawy... Myślę jednak, że przy takich parametrach pH możesz mieć szansę na usunięcie Fe i Mn bez dodatkowego napowietrzania. Pompa też powinna dać radę. Proponowałbym zbiornik 13x54 ze złożem Pyrolox, pompa powinna dać 5,5 m3/h przepływu przy płukaniu. Wydajność w czasie pracy byłaby na poziomie 1 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 09.03.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Bez napowietrzania to troche ryzykowne rozwiazanie moze na poczatku bedzie ok ale za kilka miesiecy poklei zloze i bedzie placz i bol zebow. Co do regeneracji sola przy zastosowaniu POŚ to nie obawialbym sie takiego rowiazania. W domu mam zmiekczacz regenerowany sola i oczyszczalnia daje sobie rade. Reasumujac zalecalbym badz wymiane zbiornika przeponowego na hydrofor z napowietrzaniem wody i zwykly odzelaziacz lub filtr na zywicy CR tylko trzeba sprawdzic twardosc wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 09.03.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 ja bym postawił na sprawdzone napowietrzanie i filtr u mnie Fe 16,8 i dało radę do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.03.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Bez napowietrzania to troche ryzykowne rozwiazanie moze na poczatku bedzie ok ale za kilka miesiecy poklei zloze i bedzie placz i bol zebow. Co do regeneracji sola przy zastosowaniu POŚ to nie obawialbym sie takiego rowiazania. W domu mam zmiekczacz regenerowany sola i oczyszczalnia daje sobie rade. Reasumujac zalecalbym badz wymiane zbiornika przeponowego na hydrofor z napowietrzaniem wody i zwykly odzelaziacz lub filtr na zywicy CR tylko trzeba sprawdzic twardosc wody. Pewnie, że napowietrzenie byłoby rozwiązaniem "książkowym" ale to są spore koszty. Żelaza nie ma tak strasznie dużo i pH jest idealne, dlatego uważam, że samo złoże powinno wystarczyć (tym bardziej spory zbiornik). Złoże się nie "poklei" - tlen jest potrzebny do utlenienia żelaza i manganu, jeśli będzie tego tlenu za mało to po prostu Fe i Mn będzie przechodził nadal przez filtr. Pyrolox może pracować bez dodatkowego napowietrzania. W najgorszym wypadku można dodać aspirator i zmienić hydrofor w drugim etapie - i nie zmieni to niczego w sposobie filtrowania. Co do CR - jasne, można tylko jest to drogie rozwiązanie i nie znamy twardości. Poza tym czy Szynaj chce zmiękczyć wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 13.03.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witam i dziękuję. Bardzo Wam dziękuję za fachowe doradztwo. A znacie może firmę godną polecenia? Patrzyłem na Aqva-system ale ceny są zaporowe. Jest tam dobry filtr GA. Z opisu wynika, że złoża nie trzeba wymieniać nawet przez kilkanaście i więcej lat. Czy jest to możliwe czy to tylko chwyt marketingowy?Czy jest możliwa konstrukcja, która przy odpowiednim płukaniu złoża zapobiegnie zbrylaniu się? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 13.03.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Nie znam produktów tej firmy ale z tego co widzę na ich stronie internetowej to filtry te są ręczne. Czyli musisz sam okresowo co kilka dni operując zaworami dokonać płukania złoża. Nie wiem ile takie cudo kosztuje i jaka dla ciebie jest cena zaporowa ale osobiście wolałbym ci polecić podobnie jak kolega qbek butle kompozytową np 13x 54 ze złożem katalitycznym oraz głowica ze sterowaniem czasowym czy to Clack czy Autotrol (tak jak pisałem wcześniej zalecałby też napowietrzanie na hydrofor ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.03.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Patrzyłem na Aqva-system ale ceny są zaporowe. Jest tam dobry filtr GA. Z opisu wynika, że złoża nie trzeba wymieniać nawet przez kilkanaście i więcej lat. Czy jest to możliwe czy to tylko chwyt marketingowy? Czy jest możliwa konstrukcja, która przy odpowiednim płukaniu złoża zapobiegnie zbrylaniu się? Te filtry są zasypane "złożem kwarcowo-dolomitowym" czyli po polsku - piaskiem. Nawet po 20 i 30 latach piasek pozostanie piaskiem. Jeśli jednak będzie pracował na wodzie zawierającej dużo Fe i Mn to osady tych pierwiastków (i pewnie kilku innych) spowodują spadek wydajności takiego filtra. Poza tym są straty spowodowane ścieraniem się ziaren podczas płukania, itd. Najsłabszym ogniwem takiego filtra nie jest złoże ale dysze, dystrybutory czy zawory. Każde złoże odżelaziające jest przewidywane na kilka - kilkanaście lat pracy. Oczywiście z zastrzeżeniem, że musi się ta praca odbywać zgodnie z założeniami i przy odpowiednim konserwowaniu sprzętu. Przeciw zbrylaniu się nie ma specjalnej konstrukcji - żeby się złoże nie zbrylało musi być płukane odpowiednio często wystarczająco silnym strumieniem wody (lub wody z powietrzem). Tak jak już small7 wspomniał - filtr z ręczną obsługą to udręka dla użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.03.2013 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A użytkowałeś taki filtr, że piszesz o udręce? Każdy lubi co innego.Nie jestem sprzedawcą i nikogo nie namawiam do zakupu konkretnego filtra w odróżnieniu do innych w tym wątku.Sam posiadam taki filtr od 5 lat i sobie chwalę. Swój płukam średnio co 3-4 tygodnie i wodę mam krystaliczną. Jest to pewien obowiązek, ale płukanie przebiega sprawnie i można się przyzwyczaić.Też natrafiłem na tą firmę z filtrami GA i też miała kosmiczne ceny. W końcu kupiłem odżelaziacz z firmy Otago i jestem zadowolony.Szynaj poczytaj moje posty, a dowiesz się więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 13.03.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A użytkowałeś taki filtr, że piszesz o udręce? Każdy lubi co innego. Nie jestem sprzedawcą i nikogo nie namawiam do zakupu konkretnego filtra w odróżnieniu do innych w tym wątku. Sam posiadam taki filtr od 5 lat i sobie chwalę. Swój płukam średnio co 3-4 tygodnie i wodę mam krystaliczną. Jest to pewien obowiązek, ale płukanie przebiega sprawnie i można się przyzwyczaić. Też natrafiłem na tą firmę z filtrami GA i też miała kosmiczne ceny. W końcu kupiłem odżelaziacz z firmy Otago i jestem zadowolony. Szynaj poczytaj moje posty, a dowiesz się więcej. Odżelaziacz można też zamówić u kowala będzie jeszcze tańszy. Kupując trzeba było się zapytać czy ma atest UDT. Nie wiem czy wiesz że jak ci pęknie twój zbiornik i zaleje Ci chatę to ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania. A za święty spokój trzeba zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 13.03.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Kolego Vip jacek ile masz zloza w tym filtrze i jaka jakosc wody powoduja ze mozesz plukac co 3-4 tygodnie ? Piszesz tez na poczatku posta ze nie namawiasz do zakupu konkretnego filtra a pod koniec podajesz nazwe konkretnej firmy sprzedajacej takie filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 13.03.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Odżelaziacz można też zamówić u kowala będzie jeszcze tańszy. Kupując trzeba było się zapytać czy ma atest UDT. Nie wiem czy wiesz że jak ci pęknie twój zbiornik i zaleje Ci chatę to ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania. A za święty spokój trzeba zapłacić. Kolego jaki atest skoro liczy sie tylko CCC tj. Cena czyni cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.03.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Odżelaziacz można też zamówić u kowala będzie jeszcze tańszy. Kupując trzeba było się zapytać czy ma atest UDT. Nie wiem czy wiesz że jak ci pęknie twój zbiornik i zaleje Ci chatę to ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania. A za święty spokój trzeba zapłacić. Nie ma czegoś takiego jak "atest UDT". Filtry o rozmiarach i ciśnieniach stosowanych w domach nie podlegają nawet dozorowi UDT. I to niezależnie od tego czy są to zbiorniki stalowe czy kompozytowe. Nawet na stronie Aqva-Systemu podają, że ich filtry podlegają uproszczonemu dozorowi UDT czyli nie są dla nich wykonywane badania techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.03.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A użytkowałeś taki filtr, że piszesz o udręce? Przyznaję, nie użytkowałem takiego filtra - na samą myśl o konieczności pamiętania i regularnego biegania do zaworów w celu wypłukania filtra odechciało mi się tego rozwiązania Każdy lubi co innego. Zgadzam się i wyrażam tylko swoją opinię na temat takiego sterowania filtrami Nie jestem sprzedawcą i nikogo nie namawiam do zakupu konkretnego filtra w odróżnieniu do innych w tym wątku. Ja też nie jestem sprzedawcą. Szynaj pytał o opinię i radę, więc jej udzieliłem, ale nikt nie ma obowiązku się do moich uwag stosować Sam posiadam taki filtr od 5 lat i sobie chwalę. Swój płukam średnio co 3-4 tygodnie i wodę mam krystaliczną. Jest to pewien obowiązek, ale płukanie przebiega sprawnie i można się przyzwyczaić. Każda woda jest inna. U Ciebie może to wystarczyć płukanie raz w miesiącu, a u kogoś innego może być potrzebne co 2 dni. Nie wiem czy tak łatwo byłoby się do tego przyzwyczaić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.03.2013 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 A użytkowałeś taki filtr, że piszesz o udręce? Każdy lubi co innego. ....ale płukanie przebiega sprawnie i można się przyzwyczaić. A wez sie chlopie zdecyduj. Mozna lubic, czy mozna sie przyzwyczaic? Oczywiscie ze do wszystkiego sie mozna przyzwyczaic. Pytanie tylko po co sie przwyczajac, jak mozna miec automat ktory polubiania i przyzwyczajania nie potrzebuje? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 20.03.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam ponownie, jeszcze jedno pytanie. Czy przy moich parametrach wody konieczny jest hydrofor klasyczny, czy może być przeponowy o pojemności 150l + inżektor?Dla przypomnienia. 1. PH 7,46, mętność 12,4., barwa 38,62. Żelazo 2578 +/- 2843. Mangan 156 +/- 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.03.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Czy przy moich parametrach wody konieczny jest hydrofor klasyczny, czy może być przeponowy o pojemności 150l + inżektor? Jeśli przeponowy to bez napowietrzania, jeśli ma być inżektor to musi być klasyczny (bezprzeponowy) z odpowietrzeniem. Inaczej nie ma sensu - niezależnie od parametrów wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmy871 26.03.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Kolego Szynaj mam aktualnie podobny problem do twojego. Żelaza co prawda mam mniej bo 1,1mg ale nie wyobrażam sobie puścić tej wody do nowego domu.. Czytam już kilka dni to forum i nabieram malutkiego pojęcia w temacie.. Zastanawiam się czy lepiej wybrać "Kombajn" ze złożem naturalnym, płukać go ręcznie i nie martwić się o głowice i całą elektronikę czy jednak wybrać urządzenie typu cosmowater plus/ lub coś z tego typu..? Im więcej czytam wypowiedzi kolegów tym więcej mam wątpliwości:-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts