Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odżelaziacz i zmiękczacz

VIP Jacek

Recommended Posts

Witam. Potrzebuje waszej pomocy przy doborze stacji uzdatniania wody.

Parametry wody.

Twardość ogólna 11-12 dH zrobiona testem kropelkowym

Badanie specjalistyczne wyniki.

Zawartość żelaza 0,6mg/dm3

Manganu <0,15mg/dm3

PH 6,7

Woda już z kranu ma barwę lekko żółtą ( jak naleje do wanny 140cm tak 3/4 to widać delikatnie żółty kolor wody)

Czy to wynika z zawartości żelaza i faktu że zbiornik hydrofor już jest z poduszką powietrzną i w nim już następuje wytrącenie żelaza.

Czy może z tego czego dowiedziałem się od montera że jest to wpływ torfowisk, które wpływają na kolor wody. Ponieważ w obrębie do 1 km jest kilka torfowisk, najbliższe jest jakieś 150-200 metrów od ujęcia wody.

Dodatkowo przed wejsciem wody na instalacje jest ona filtrowana przez 2 filtry sznurkowe 100 i 50 mikro i co jakieś 2-3 miesiące muszę je wymienia bo są całe rude.

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Parametry wody.

Manganu <0,15mg/dm3

PH 6,7

Woda już z kranu ma barwę lekko żółtą ( jak naleje do wanny 140cm tak 3/4 to widać delikatnie żółty kolor wody)

Czy to wynika z zawartości żelaza i faktu że zbiornik hydrofor już jest z poduszką powietrzną i w nim już następuje wytrącenie żelaza.

Czy może z tego czego dowiedziałem się od montera że jest to wpływ torfowisk, które wpływają na kolor wody. Ponieważ w obrębie do 1 km jest kilka torfowisk, najbliższe jest jakieś 150-200 metrów od ujęcia wody.

Dodatkowo przed wejsciem wody na instalacje jest ona filtrowana przez 2 filtry sznurkowe 100 i 50 mikro i co jakieś 2-3 miesiące muszę je wymienia bo są całe rude.

Zelazo daje rudy zolty kolor wody. Moze on pochodzic takze od torfowisk.

Jesli masz mozliwosc nalania wody z przed hydroforu (bezposrednio ze studni) to sie dowiesz co daje to zabarwienie. Jesli woda jest od razu ruda, to spora szansa ze to wlasnie wplyw tofru. Zla wiadomosc jest taka, ze dosyc trudno sie tego pozbyc.

Jesli woda ze studni bedzie bez koloru, a zmetnieje, zżółknie po jakims czasie, to raczej zelazo.

Mozesz tez nalac tej wody do sloika, butelki, dobrze wymieszac z powietrzem zostawic otwarte i zaczekac dzien, dwa. Jesli kolor zniknie, a na dno opadnie delikatny nalot, to bedzie to raczej zelazo.Woda z torfowiska sie tak nie ustoi.

Mozesz tez zrobic fizykochemiczne badanie wody (z uwzglednieniem utlenialnosci). Wysoka utlenialnosc moze sugerowac wlasnie zanieczyszczenia pochodzace z rozkladu materii roslinnej na torfowisku.

Zelaza mozna sie pozbyc stosunkowo latwo, zanieczyszczen z torfowiska duzo trudniej.

marcin

Parametry wody.

Manganu <0,15mg/dm3

PH 6,7

Żelazo i mangan mogą wpływać na barwę tak samo jak związki organiczne z torfowisk. Wypadałoby zrobić pełne badanie wody (z utlenialnością i bakteriologią) i wtedy można się zabierać za uzdatnianie. Filtry mechaniczne (tym bardziej takie grube) zatrzymają jedynie większe zanieczyszczenia i zabarwią się, ale nie oczyszczą wody.

Z tych badań, które podałeś wynika, że potrzebne jest odżelazianie i prawdopodobnie usuwanie organiki. Zależnie od warunków hydraulicznych (pompa, hydrofor, ścieki, itd) możesz myśleć o filtracji dwustopniowej (odżelaziacz + złoże multifunkcyjne) lub jednostopniowej (złoże multifunkcyjne, ale większy rozmiar).

Woda już w studni jest kolorowa.

Interesuje mnie podwójny zestaw:

- jeden usuwa żelazo - patrzyłem na oferte Wimest na odżelaziacz 150l. i jego chciałbym zamontować

- drugi to zestaw do redukcji twardości i koloru.

Na jednym urządzeniu nie da rady, ponieważ chciałbym aby troszkę tych związków " naturalnych " mineralnych pozostało. A jedynie żeby barwa była przezroczysta ( bo niema mętnosci w wodzie jest tylko barwa ), i regulować sobie twardość. Na pojedyńczym urządzeniu tego nie osiągne.

Pewna firma złożyła mi oferte na tą drugą część na następujace urządzenie:

Zestaw filtracyjny zmiękczająco-odbarwiający 1054/RX.

Zbiornik z tworzywa o poj. 60 l, śr. 260 mm wypełniony jest złożem aktywnym

przystosowanym do redukowania twardości, oraz barwy wody.

Regeneracja tabletkowaną solą kuchenną. Pojemność zbiornika solanki – 80l.

Płukanie stacji jest automatyczne – głowica elektroniczna.

Ale w internecie piszą że jest w nim głowica RX a to podbno chińska produkcja ( może źle znalazłem) wiec proszę o radę.

Bo urządzenie kupuje się raz na długi czas, a niechce kupić raz i grzebać przy nim cały czas.

Co do barwy to odnalazłem że tylko aktywny węgiel ją usunie. Dość kosztowne rozwiązanie

Edytowane przez michal031987

Głowicę RX sobie odpuść.

Barwę ściąga nie tylko węgiel aktywny.

Zacznij od konkretnego badania wody - jeśli to organika (wysoka utlenialność) to i węgiel może nie wystarczyć. Poza tym jak nie masz wody chlorowanej to ten węgiel może być inkubatorem dla bakterii.

Wimest ze 150 litrami złoża (piasku) na 0,6 mg żelaza to trochę dużo. Na płukanie tego filtra pójdzie mnóstwo wody. Dodatkowo masz niskie pH - bez złoża katalitycznego raczej nie usuniesz manganu (którego powinno być <0,05 mg). Poza tym potrzebujesz solidnej pompy do płukania takiego filtra.

Dziękuje z pełne wyjaśnienia.

Coś chciałbym z tą wodą zrobić, lub zostawi i nic nie robić też jest rozwiązaniem.

Używam tego ujęcia z 20 lat i nic się nie działo, jedyni mi przeszkadza to że co 3 miesiące filtry są całe brązowe, i woda koloru słomkowego. Każdy się do tego już przyzwyczaił, tylko ja się naczytałem na forum i chce coś zmienić z tym.

Co do utlenialności to muszę znowu wieźć wodę do badania, u nich postoi i za 2 tygodnie przyjdzie faktura i wyniki badań. A w tym czasie nic się z wodą nie stanie, czy można samemu zmierzyć testerami ten parametr na świerzej wodzie.

Co do testu wody z tą butelką, to widzę po wiaderkach jak woda stoi kilka dni że się na dnie wytrąca rudawy osad.

Wiec proszę o podpowiedz co mam dobrać, bo prawdę mówiąc wyśle próbke do firmy co montuje urządzenia i tak zamontują mi to co bedą chcieli nie zależnie od tego czy jest mi to potrzebne czy nie, a kolejna sprawa to nie chce magicznego urządzenia co mi wszystko zrobi idealnie, a po okresie 2 lat będzie nadawało się do śmieci, bo złoża padną, lub się zużyją podzepoły. Co do płukania ręcznego to niema problemu, mogę sobie złoże płukać podczas obierania katrofli na obiad, ja w tym nie widzę problemu

Dziękuje z pełne wyjaśnienia.

Coś chciałbym z tą wodą zrobić, lub zostawi i nic nie robić też jest rozwiązaniem.

Używam tego ujęcia z 20 lat i nic się nie działo, jedyni mi przeszkadza to że co 3 miesiące filtry są całe brązowe, i woda koloru słomkowego. Każdy się do tego już przyzwyczaił, tylko ja się naczytałem na forum i chce coś zmienić z tym.

Co do utlenialności to muszę znowu wieźć wodę do badania, u nich postoi i za 2 tygodnie przyjdzie faktura i wyniki badań. A w tym czasie nic się z wodą nie stanie, czy można samemu zmierzyć testerami ten parametr na świerzej wodzie.

Co do testu wody z tą butelką, to widzę po wiaderkach jak woda stoi kilka dni że się na dnie wytrąca rudawy osad.

Wiec proszę o podpowiedz co mam dobrać, bo prawdę mówiąc wyśle próbke do firmy co montuje urządzenia i tak zamontują mi to co bedą chcieli nie zależnie od tego czy jest mi to potrzebne czy nie, a kolejna sprawa to nie chce magicznego urządzenia co mi wszystko zrobi idealnie, a po okresie 2 lat będzie nadawało się do śmieci, bo złoża padną, lub się zużyją podzepoły. Co do płukania ręcznego to niema problemu, mogę sobie złoże płukać podczas obierania katrofli na obiad, ja w tym nie widzę problemu

Czy takie urządzenie podejdzie, kompakt multi 5 w 1

http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/odzelaziacz-dwuelementowy-ecomix-a-2192.html

czy może

http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/zmiekczacz-odzelaziacz-crystal-right-35l.html

lub

http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/centralny-zmiekczacz-typu-iw-model-rider-60.html

Edytowane przez michal031987

... bo prawdę mówiąc wyśle próbke do firmy co montuje urządzenia i tak zamontują mi to co bedą chcieli nie zależnie od tego czy jest mi to potrzebne czy nie

To zawieź próbkę do solidnego laboratorium, a nie do firmy od uzdatniania. Utlenialności nie bada się testami kropelkowymi. Później dostajesz takie nic nie znaczące wyniki jak mangan... <0,15 mg/l może oznaczać 3-krotne przekroczenie normy lub też zgodność z normą (<0,05 mg/l).

Mam takie pytanko (może już było ale nie ogarniam). Mam już pięć lat stację uzdatniania wody. Ponoć złoże starcza na jakiś czas i moje pytanie brzmi, czy wymienia się złoże (jeśli tak to za ile) czy wymienia się całą stację?

Wymienia się złoże. Jego cena i jego żywotność zależy od tego co to za złoże. Masz jakieś dokładniejsze informacje co tam masz?

Mam takie pytanko (może już było ale nie ogarniam). Mam już pięć lat stację uzdatniania wody. Ponoć złoże starcza na jakiś czas i moje pytanie brzmi, czy wymienia się złoże (jeśli tak to za ile) czy wymienia się całą stację?

Zależy od tego jakie złoże masz w tej stacji i czy systematyczne przeprowadzałeś regenerację (nie było żadnego przestoju prze awarię). Najlepiej zbadać efektywność po procesie filtracji (tj. porównać wodę surową z wodą uzdatnioną).

Stacja Vieśka, nie było żadnej awarii. Na razie wszystko jest ok, pytam profilaktycznie ;)

Ale zmiękczacz czy odżelaziacz? a może węgiel? jest trochę opcji do wyboru ;)

Zakładając, że zmiękczacz to złoże powinno minimum 10 lat wytrzymać.

Zmiękczacz zmiękczacz. A ile kosztuje wymiana? Okolice...

250-350 zł za worek 25 litrów. Robocizna to już zależy od instalatora... No i oficjalnie to wypadałoby zrobić utylizację starego jonitu... ale o tym raczej mało kto pamięta.

Badania robiłem w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Warszawie, ul. Stanisława Żeromskiego 17, 05-075 Warszawa www.schr.gov.pl

To już wiesz do kogo iść z reklamacją - taki wynik manganu to żaden wynik. Większą dokładność mają kropelkowe testy akwarystyczne.

• 4 weeks później...

Witam,

kilka pytań odnośnie zmiękczaczy wody ode mnie:

1. Jak zachowuje się zmiękczacz podczas pracy? Czy występują jakieś drgania przy przepłukiwaniu itp.? Czy w przypadku braku miejsca można go postawić na półce w szafie technicznej, na wysokości około 90cm?

2. Jak prawidłowo oszacować całkowitą masę takiego urządzenia podczas pracy? Czy woda jest tam gromadzona, czy zmiękczanie odbywa się przepływowo? Tzn. czy jeśli mam podaną masę urządzenia 39kg (z czego 19kg to żywica) to jego masa to będzie to 39kg plus ewentualna zasypana sól?

3. Co możecie powiedzieć o zmiękczaczu Aquaphor WaterBoss 700? Ma niby jakąś cudowną żywicę PowerClean która przy objętości niespełna 20l daje niezłe parametry przepływów. Poza tym ma zadowalające mnie wymiary. Nie ma jednak słowa o głowicy sterującej.

4. Jaki zmiękczacz wody możecie polecić, w przypadku gdy jest problem z miejscem na niego? Dysponuje albo wnęką o szerokości 22cm i głębokości 60cm i w zasadzie nieograniczonej wysokości, albo (jeśli zdecyduje się postawić zmiękczacz na póce) podstawą 60x80cm i wysokością do 1m. Zmiękczacz powinien obsłużyć 4osobowe mieszkanie, więc zakładam co najmniej 1,8m3/h maks. przepływu chwilowego.

Pozdrawiam

Piotr