qbek17 13.05.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Witam, kilka pytań odnośnie zmiękczaczy wody ode mnie: 1. Jak zachowuje się zmiękczacz podczas pracy? Czy występują jakieś drgania przy przepłukiwaniu itp.? Czy w przypadku braku miejsca można go postawić na półce w szafie technicznej, na wysokości około 90cm? W czasie pracy/regeneracji drgania samego zmiękczacza raczej nie występują. Najwyżej tyle co podczas przepływu wody przez rury. Można go postawić na półce ale w pobliżu musi być odpływ do kanalizacji. Jeśli jest problem z miejscem to można poszukać zmiękczacza z oddzielnym zbiornikiem soli i oba postawić w różnych miejscach - połączone są tylko wężykiem. 2. Jak prawidłowo oszacować całkowitą masę takiego urządzenia podczas pracy? Czy woda jest tam gromadzona, czy zmiękczanie odbywa się przepływowo? Tzn. czy jeśli mam podaną masę urządzenia 39kg (z czego 19kg to żywica) to jego masa to będzie to 39kg plus ewentualna zasypana sól? W zbiorniku jest trochę więcej miejsca niż zajmuje sama żywica. Myślę, że najlepszym przybliżeniem będzie całkowita objętość zbiornika wypełniona wodą (czyli zbiornik o pojemności 60 litrów będzie ważył max 60 kg). Sól to oddzielna kwestia - jeśli zbiornikiem soli jest obudowa zmiękczacza to pewnie całość będzie ważyła więcej. Sprawdzaj pojemność zbiornika soli. 3. Co możecie powiedzieć o zmiękczaczu Aquaphor WaterBoss 700? Ma niby jakąś cudowną żywicę PowerClean która przy objętości niespełna 20l daje niezłe parametry przepływów. Poza tym ma zadowalające mnie wymiary. Nie ma jednak słowa o głowicy sterującej. Nie znam tej firmy ale urządzenie wygląda podobnie do chińskich kompaktowych wynalazków. Pewnie będzie działać, chociaż uważałbym na te obietnice co do żelaza i cudownej pojemności/wydajności. 4. Jaki zmiękczacz wody możecie polecić, w przypadku gdy jest problem z miejscem na niego? Dysponuje albo wnęką o szerokości 22cm i głębokości 60cm i w zasadzie nieograniczonej wysokości, albo (jeśli zdecyduje się postawić zmiękczacz na półce) podstawą 60x80cm i wysokością do 1m. Zmiękczacz powinien obsłużyć 4osobowe mieszkanie, więc zakładam co najmniej 1,8m3/h maks. przepływu chwilowego. Żeby dostać taki przepływ potrzebujesz przynajmniej zbiornika o średnicy 10" (25 cm) więc wnęka raczej odpada. Celowałbym w tą półkę - jeśli dasz radę z wysokością 110cm to wszedłby tam zbiornik 10x35" z głowicą. Jeśli to odpada to możesz też kombinować z małymi filterkami łączonymi równolegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fisheye_ 13.05.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, problem z większymi wysokościami polega na tym, że wciskałbym ten zmiękczacz pomiędzy kocioł gazowy wiszący a stojącą pralkę. Na zdjęciach poniżej widać na czym polega problem (porównanie Waterfilter Denver 30 i Aquaphor Waterboss 700) - wątpliwa przyjemność napełniania zbiornika solą nawet przy moim 1,90m wzrostu . Poza tym, ta górna obudowa z tworzywa nie musi się jakoś uchylać przy napełnianiu? To może kolidować z i tak dość wysoko wiszącym kotłem. Potencjalnie osobny zbiornik o wymiarach które podałeś mógłby tam stać, jeśli niepotrzebny byłby dostęp od góry. Pozdrawiam Piotr Edytowane 13 Maja 2014 przez fisheye_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź, problem z większymi wysokościami polega na tym, że wciskałbym ten zmiękczacz pomiędzy kocioł gazowy wiszący a stojącą pralkę. Na zdjęciach poniżej widać na czym polega problem (porównanie Waterfilter Denver 30 i Aquaphor Waterboss 700) - wątpliwa przyjemność napełniania zbiornika solą nawet przy moim 1,90m wzrostu . Poza tym, ta górna obudowa z tworzywa nie musi się jakoś uchylać przy napełnianiu? To może kolidować z i tak dość wysoko wiszącym kotłem. [ATTACH=CONFIG]259979[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259980[/ATTACH] Potencjalnie osobny zbiornik o wymiarach które podałeś mógłby tam stać, jeśli niepotrzebny byłby dostęp od góry. Pozdrawiam Piotr To co porównujesz to zmiękczacze kompaktowe (czyli zbiornik z żywicą i zbiornik na sól w jednej obudowie), ale przecież możesz to rozdzielić. Dostęp jest Ci potrzebny do zbiornika na sól - a ten może być różnych rozmiarów (ostatnio widziałem takie małe, 25 litrów). Wadą jest to, że sól będziesz musiał dość często uzupełniać, ale będzie to łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fisheye_ 15.05.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 OK, serdeczne dzięki za pomoc, będę więc celował w zaproponowane przez was rozwiązania. Moja jedyna wątpliwość do Waterfilter Denver: Ciśnienie robocze 2,5-8,5 bar - jeśli wiem, że ciśnienie w mojej instalacji będzie ok 2,2bar to powinienem się martwić o niespełnienie tego parametru? Jak duże są spadki w przypadku tego zmiękczacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.05.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 OK, serdeczne dzięki za pomoc, będę więc celował w zaproponowane przez was rozwiązania. Moja jedyna wątpliwość do Waterfilter Denver: Ciśnienie robocze 2,5-8,5 bar - jeśli wiem, że ciśnienie w mojej instalacji będzie ok 2,2bar to powinienem się martwić o niespełnienie tego parametru? Jak duże są spadki w przypadku tego zmiękczacza? Spadek ciśnienia przez zmiękczacz w zasadzie zależy od złoża i jego wysokości. Drugi czynnik to głowica - im lepsza tym mniejsze stawia opory przepływu. Głowica w Denverze to chińska, niezbyt wyszukana konstrukcja więc i spadek ciśnienia może być większy. Czemu masz tak niskie ciśnienie? Może to kwestia ustawień jakiegoś hydroforu lub pompy? Niezależnie od zmiękczacza - tak niskie ciśnienie może być uciążliwe w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.05.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Sprzedawca po takiej informacji powinien dostosować Denvera do takiego ciśnienia. Spadki ciśnienia będą niezauważalne. Co masz na myśli? Jak chcesz dostosowywać zmiękczacz do niższego ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.05.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Chodzi o to, że trzeba dostosować mechanicznie urządzenia do regeneracji złoża przy takim niskim ciśnieniu. Niskie ciśnienie może powodować kłopot w regeneracji żywicy kationitowej, dlatego ważne jest aby dobrać odpowiednią (większą) możliwość płukania (poprzez zmianę DLFC). Jest to ogranicznik przepływu wody służącej do regeneracji. Wiem czym jest DLFC, tylko nie widzę sensu w dawaniu większego restryktora. One są tak produkowane aby trzymać w miarę stały przepływ w całym zakresie ciśnień. Już prędzej zastanawiałbym się nad rozmiarem inżektora - ale tu znów chodzi nie tylko o przepływ ale o to, że musi być spadek ciśnienia na inżektorze żeby wytworzyć podciśnienie do zassania solanki. Druga sprawa to to czy ktokolwiek będzie się bawił w rozbieranie głowicy w Denverze - przecież ten model przychodzi w całości z HongKongu i chyba nikt się nie bawi w jego przerabianie. W głowicy Clack WS1 ciśnienie pracy zaczyna się od 1,4 bar. Mniejszy spadek ciśnienia przy przepływie przez głowicę jest miarą jej dopracowania i efektywności hydraulicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilam1980 16.06.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 WITAM Mam nadzieję, że na tym forum mi ktoś doradzi. Posiadam wodę ze studni głębinowej ok. 37 m. Po wykonaniu badań okazało się, że żelazo i mangan są dość sporo przekroczone. Zapach wody nie należy do najmilszych więc jestem zmuszona coś z tym zrobić. Tylko co zastosować aby zdawało rezultat no i oczywiście było w rozsądnej cenie. WYNIKI BADANIA WODY: Amonowy jon - 0,09 +/- 0,01 mg/l Żelazo - 1497 +/- 145 µg/l (1,497 mg/l) Mangan - 185 +/- 15 µg/l (0,185 mg/l) Twardość - 333 +/- 26 mg/l Magnez - 13 +/- 1 mg/l Wapń - 113 +/- mg/l Dostałam trzy propozycje dwie od razu wyeliminowałam ponieważ przekraczały 5 000 zł, trzecia to odżelaziacz firmy WIMEST ze złożem OTOMAN za ok 1900 zł, tylko muszę wymienić hydrofor przeponowy na zwykły koszt ok 800 zł plus oczywiście robocizna hydraulika. Może wy mi coś doradzicie, jestem laikiem w tej dziedzinie i nie chcę aby wcisnęli mi szajs Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.06.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 WITAM Mam nadzieję, że na tym forum mi ktoś doradzi. Posiadam wodę ze studni głębinowej ok. 37 m. Po wykonaniu badań okazało się, że żelazo i mangan są dość sporo przekroczone. Zapach wody nie należy do najmilszych więc jestem zmuszona coś z tym zrobić. Tylko co zastosować aby zdawało rezultat no i oczywiście było w rozsądnej cenie. WYNIKI BADANIA WODY: Amonowy jon - 0,09 +/- 0,01 mg/l Żelazo - 1497 +/- 145 µg/l (1,497 mg/l) Mangan - 185 +/- 15 µg/l (0,185 mg/l) Twardość - 333 +/- 26 mg/l Magnez - 13 +/- 1 mg/l Wapń - 113 +/- mg/l Dostałam trzy propozycje dwie od razu wyeliminowałam ponieważ przekraczały 5 000 zł, trzecia to odżelaziacz firmy WIMEST ze złożem OTOMAN za ok 1900 zł, tylko muszę wymienić hydrofor przeponowy na zwykły koszt ok 800 zł plus oczywiście robocizna hydraulika. Może wy mi coś doradzicie, jestem laikiem w tej dziedzinie i nie chcę aby wcisnęli mi szajs Z góry dziękuję Zgaduje ze Ci powiedziano w Wimest-e jak duza pompe trzeba miec, zeby ten ich filtr wyplukac? Ich filtr dziala, ale: - jest niepotrzebnie wielki, wiec wymaga duzo wody do plukania. - jest obslugiwany recznie. Co tydzien-dwa, bedziesz musizl przy nim spedziec 15min krecac korbami. Napisz. Pelne badanie wody (zwlaszcze pH), sposob odporiwadzenia sciekow (zwlaszcze czy masz oczyszczalnie), cos o tym ile wody zuzywasz, jaki model pompy posiadasz, oraz czy rozawazasz takze zmiekczanie wody (bo twardosc masz spora). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilam1980 16.06.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Dzięki za szybką reakcję. W wynikach nic nie ma o pH są jeszcze parametry bakteriologiczne, ale wszystkie są zerowe. No i problem z modelem pompy studniarz powiedział, że ma wydajność ok 80/90 l/min (nie pamięta modelu jakiejś włoskiej firmy). Mamy szambo 10000 l (10 m3) i wywozimy je co 5/6 tygodni Pani z sanepidu powiedziała, że twardość jest dobra i nie trzeba jej zmiękczać (średnio-twarda) No i co możesz doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.06.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Dzięki za szybką reakcję. W wynikach nic nie ma o pH są jeszcze parametry bakteriologiczne, ale wszystkie są zerowe. No i problem z modelem pompy studniarz powiedział, że ma wydajność ok 80/90 l/min (nie pamięta modelu jakiejś włoskiej firmy). Mamy szambo 10000 l (10 m3) i wywozimy je co 5/6 tygodni Pani z sanepidu powiedziała, że twardość jest dobra i nie trzeba jej zmiękczać (średnio-twarda) No i co możesz doradzić Jesli jakakolwiek firma zaproponowala Ci odzelaziacz, kazala wymieniac hydrofor itd, nie znajac ani wydajnosci Twojej pompy, a zwlaszcza pH wody, to taka firme omijaj z daleka. Niedoplukanie zloza to na dluzsza mete klopoty. Jesli zas pH wody jest jest niskie, to odzelaiacz moze byc nieskuteczny. Co do pompy powinienes znac jej konkretny model. Studniarz co Ci ja sprzedal podal Ci pewnie wydajnosc maksymalna (w idealnych warunkach gdy pompa tylko pompuje wode ale nie podnosi cisnienia w hydroforze). Moze sie okazac, ze ten wloski produkt ma w praktyce 1/3 wydajnosci. Twardosc wody miesci sie w normie, a to CI pani w sanepidzie potwierdzila. Tylko ze norma jest od 60 do 500mg. Przy 300mg bedziesz widzial kamien na kranach, pryysznicu itd. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilam1980 17.06.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Czyli muszę znać pH? Jak do tej pory tylko jedna firma sprawdziła wodę osobiście, ale ich cena była kosmiczna. Wczoraj sąsiad, który jest w podobnej sytuacji co ja, otrzymał następną ofertę ale o pH też nie był pytany. Otrzymał odżelaziacz, zmiękczacz, sól i nadmanganian potasu (czy coś w tym stylu) w cenie 3500 zł plus robocizna i pierdoły do montażu. Czy z informacji które ci podałam jesteś w stanie coś zaproponować? I jak sprawdzić pH poza sanepidem?Czy te paski lakmusowe sprzedawane na Allegro zdadzą rezultat? Edytowane 17 Czerwca 2014 przez kamilam1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.06.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Czyli muszę znać pH? Jak do tej pory tylko jedna firma sprawdziła wodę osobiście, ale ich cena była kosmiczna. Wczoraj sąsiad, który jest w podobnej sytuacji co ja, otrzymał następną ofertę ale o pH też nie był pytany. Otrzymał odżelaziacz, zmiękczacz, sól i nadmanganian potasu (czy coś w tym stylu) w cenie 3500 zł plus robocizna i pierdoły do montażu. Czy z informacji które ci podałam jesteś w stanie coś zaproponować? I jak sprawdzić pH poza sanepidem? Czy te paski lakmusowe sprzedawane na Allegro zdadzą rezultat? Zelazo mozesz usunac na 3 sposoby. - napowietrzajac wode w hydroforze i przepuszczajac przez odpowiednie zloze. Im wyzsze pH tym lepiej. "Srednie" pH wody gruntowej waha sie w okolicach 7, co jest zazwyczaj wystarczajace dla tego procesu. Ale mozesz trafic na wode z pH 6 lub nizej, i wtedy mozna rozwazyc przepuszczanie wody przez zloze ktore pH podniesie a potem usunie zelazo. Przy niskim pH manganu taki filtr wogole nie ruszy. - przepuszczajac nienapowietrzona wode przez zlozoe greensand (ktore zaproponowano sadiadowi). Wody nie napowietrzasz, ale zloze trzeba co pare dni zregenerowac silnym utleniaczem (nadmanganian potasu). Taki filtr wyklucza uzycie oczyszczalni. Greensand zadziala z ciut nizszym pH niz standardowe zloza wymagajce napowietrzenia. - przepuszczajac wode przez zloze przez multifunkcyjne złoze jonowymienne, ktore usunie cała twardość a przy okazji zelazo i mangan. Takie zloze sie regeneruje sola dla odmiany. Sasiadowi zapropnowany zwykly zmiekczacz (inne złoze), na ktory woda musi byc juz bez zelaza. Moim zdaniem firmy sprzedaja filtry bez pytania o pH bo w 90% przypadkow to zadziala. A w polskiej rzeczywistosci pozostalym wcisnie sie kit, albo przetanie odbierac telefony. Kup w akwarystycznym sklepie testy kroplekowe na pH. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 29.07.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witam, Odebrałam właśnie wyniki mojej wody studziennej i mam pytanie co teraz mogę zrobić aby ją używać w domu. Nie mam za dużo miejsca na te urządzenia. Może jest coś w miarę niedużego? Odczyn pH 7.5 Metnosc 11.1 Jon amonowy 0,8 Żelazo 1.312 Mangan 0.126 Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu 168 Azotany <4 Azotyny <0.05 Siarczany <0.05 Bardzo proszę o pomoc osób doświadczonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.07.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witam, Odebrałam właśnie wyniki mojej wody studziennej i mam pytanie co teraz mogę zrobić aby ją używać w domu. Nie mam za dużo miejsca na te urządzenia. Może jest coś w miarę niedużego? Odczyn pH 7.5 Metnosc 11.1 Jon amonowy 0,8 Żelazo 1.312 Mangan 0.126 Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu 168 Azotany <4 Azotyny <0.05 Siarczany <0.05 Bardzo proszę o pomoc osób doświadczonych Możesz tej wody używać w domu To że nie spełnia ona normy wody pitnej to co innego. Jeśli chcesz aby spełniała tą normę to trzeba ją odżelazić (co jednocześnie powinno obniżyć poziom manganu) oraz usunąć nadmiar jonu amonowego. Sposób tego uzdatnienia zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj hydroforu, moc pompy, ilość miejsca, sposób odprowadzania ścieków, zużycie wody, itd... Typowo taki układ mógłby wyglądać tak: pompa - napowietrzacz - hydrofor bezprzeponowy - odżelaziacz ze złożem katalitycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 29.07.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Możesz tej wody używać w domu To że nie spełnia ona normy wody pitnej to co innego. Jeśli chcesz aby spełniała tą normę to trzeba ją odżelazić (co jednocześnie powinno obniżyć poziom manganu) oraz usunąć nadmiar jonu amonowego. Sposób tego uzdatnienia zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj hydroforu, moc pompy, ilość miejsca, sposób odprowadzania ścieków, zużycie wody, itd... Typowo taki układ mógłby wyglądać tak: pompa - napowietrzacz - hydrofor bezprzeponowy - odżelaziacz ze złożem katalitycznym. Dziękuję za odpowiedz Na chwilę obecną nie posiadam poza pompą żadnych innych elementów. Pompa to IBO 4SDm 3-14 z jakimś zaworem zwrotnym i tyle. Jeśli chodzi o miejsce to jak najmniej, ale jak trzeba będę coś kombinowała Ścieki odprowadzamy do szamba, a zużycie wody typowe tak dla 2 osób. Czy taki zestaw jak pisał kolega @jastrzab by się sprawdził Butla 13x54 - rzedu 650 PLN glowica sterujaca automatyczna clack - 1000PLN 2 worki Birmu - 550 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.07.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Dziękuję za odpowiedz Na chwilę obecną nie posiadam poza pompą żadnych innych elementów. Pompa to IBO 4SDm 3-14 z jakimś zaworem zwrotnym i tyle. Jeśli chodzi o miejsce to jak najmniej, ale jak trzeba będę coś kombinowała Ścieki odprowadzamy do szamba, a zużycie wody typowe tak dla 2 osób. Czy taki zestaw jak pisał kolega @jastrzab by się sprawdził Butla 13x54 - rzedu 650 PLN glowica sterujaca automatyczna clack - 1000PLN 2 worki Birmu - 550 PLN Pompa da jakieś 40-50 l/min @4-5 bar więc tak na styk do ciężkiego złoża. Ale przy szambie możesz też zastosować złoże regenerowane chemicznie (np. Greensand). BIRM może się sprawdzić ale ma sporo wymagań i czasami po prostu nie nadaje się do konkretnego przypadku (i może być ciężko to przewidzieć bez pełnej analizy wody). Poza tym 13x54 to trochę za duży kaliber na takie przekroczenia - szukałbym czegoś bliżej 10x54". A ze względu na amoniak radziłbym zrobić dobre napowietrzanie i odpowietrzanie. Alternatywnie można postawić filtr wielofunkcyjny, który także zajmuje się amoniakiem, ale wymaga regeneracji solą (więc dochodzi zbiornik na sól, który zajmuje trochę miejsca). No i taki filtr jest droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 31.07.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Pompa da jakieś 40-50 l/min @4-5 bar więc tak na styk do ciężkiego złoża. Ale przy szambie możesz też zastosować złoże regenerowane chemicznie (np. Greensand). BIRM może się sprawdzić ale ma sporo wymagań i czasami po prostu nie nadaje się do konkretnego przypadku (i może być ciężko to przewidzieć bez pełnej analizy wody). Poza tym 13x54 to trochę za duży kaliber na takie przekroczenia - szukałbym czegoś bliżej 10x54". A ze względu na amoniak radziłbym zrobić dobre napowietrzanie i odpowietrzanie. Alternatywnie można postawić filtr wielofunkcyjny, który także zajmuje się amoniakiem, ale wymaga regeneracji solą (więc dochodzi zbiornik na sól, który zajmuje trochę miejsca). No i taki filtr jest droższy. a gdzie najlepiej taki zestaw kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.08.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 a gdzie najlepiej taki zestaw kupić? Możesz poszukać firm od uzdatniania wody w swojej okolicy - chociaż nie zawsze trafisz na fachowców. Możesz też zamówić taki sprzęt w internecie, ale potrzebujesz hydraulika żeby to podłączył - to zazwyczaj tańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macius36 02.09.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Jestem przed wyborem zmiękczacza na dom, potrzebuję czegoś topowego, o dobrej wydajności i automatycznej obsłudze. Instalator viessmanna namawia mnie na zmiękczacze firmy ePURO że są jedne z najlepszych - czy to prawda? Nie chcę nic chińskiego. W jakimś sklepie czytałem o zmiękczaczu co ma suchą regenerację złoża - co to może oznaczać, czy to nie jest chwyt marketingowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts