qbek17 03.09.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 W każdym zmiękczaczu będzie coś chińskiego. Nie unikniesz tego. Ale główne komponenty mogą być z innych krajów. Ta sucha regeneracja to raczej kwestia nalewania wody do zbiornika soli przed regeneracją a nie po regeneracji. Zbiornik stoi wtedy bez wody pomiędzy regeneracjami. Ale sam proces suchy być nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macius36 03.09.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 A macie jakieś doświadczenia z tym ePURO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 23.04.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam, jak wyregulować twardość wody zmiękczonej w sterowniku logix 760 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.04.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 A ja mam inne pytanie. Dlaczego sól w tabletkach? Czy jest to zwyczajna czy jakaś specjalna sól? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 24.04.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Witam, jak wyregulować twardość wody zmiękczonej w sterowniku logix 760 ? Tylko jeżeli jest mieszacz lub By-Pass... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 24.04.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 A ja mam inne pytanie. Dlaczego sól w tabletkach? Czy jest to zwyczajna czy jakaś specjalna sól? Zwyczajna sól. Jak by była w formie sypkiej to by mogła zapchać inżektor odpowiedzialny za zasysanie solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 24.04.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Tylko jeżeli jest mieszacz lub By-Pass... Znasz ten sterownik czy tak ogólnie piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.04.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Znasz ten sterownik czy tak ogólnie piszesz ? To nie zależy od sterownika... mieszanie wody odbywa się przez część mechaniczną czyli jakiś zawór mieszający albo bypass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.04.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 A ja mam inne pytanie. Dlaczego sól w tabletkach? Czy jest to zwyczajna czy jakaś specjalna sól? Forma tabletek jest wygodna bo pozwala na dobry kontakt wody z solą. Zapewnia dużą powierzchnię i nie zbryla się. Co do składu to jest to zwykła sól, ale zależnie od producenta może być z jakimś dodatkiem (np. antyzbrylacz) i nie musi być tak czysta jak spożywcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk5277 29.03.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam serdecznie. Proszę o pomoc w doborze urządzenia do uzdatniania wody. Dom jednorodzinny, czterech mieszkańców, własne ujęcie wody,własna przydomowa oczyszczalnia ścieków, pompa zanurzeniowa, hydrofor z membraną. Woda : Mangan - 257 μg/l ; Mętność 7,9 NTU ; Żelazo 963 μg/l . Reszta w normie. Otrzymałem takie oto oferty : 1 Oferta zestaw wyglądałby następująco: - filtr wstępny big-blue 20” + 2 wkłady harmonijkowy- uzdatniacz Aquamulti 36 BNT BIO- filtr węglowy big-blue 20” + 2 wkłady węglowe- 4 worki soli tabletkowej (100 kg)- tester do badania twardości wody Koszt zestawu wraz z montażem na gotowo wyniósłby – 3 400 zł (z VAT 8 proc.). 2. Oferta 1) obudowa BB 20 cali (obudowa dwu-oringowa, bardzo bezpieczna i bezproblemowa eksploatacja) z wkładem sznurkowym 10 mikronowym:Wkłady sedymentacyjne wykonane ze sznurka polipropylenowego,przeznaczone do usuwania z wody zanieczyszczeń mechanicznych takich jak:- piasek,- muł,- rdza,- szlam rzeczny,- pyłki kwiatowe,- mikroorganizmy,- pył węglowy i inne osady.Trwałość wkładu: 60 m3 lub 6 miesięcy (w zależności odzanieczyszczenia wody).Koszt: 55 zł/sztlub obudowa BB 20 cali (obudowa dwu-oringowa, bardzo bezpieczna i bezproblemowa eksploatacja) z zawierającym aktywny węgiel:Wkłady usuwają z wody:- chlor i jego pochodne,- metale ciężkie i ich pochodne,- poprawia smak i zapach wody.Trwałość wkładu: 60 m3 lub 6 miesięcy (w zależności odzanieczyszczenia wody).Koszt: 85 zł/szt 3) odżelaziacz/odmanganiacz BD40 GS - w pełni automatyczny z głowicą renomowanej firmy Clack. Filtr wypełniony oryginalnym złożem GreenSandplus oraz podsypką żwirową 2,0-3,1 mm.Zmiękczacz eliminuje związki żelaza oraz manganu z wody. Poza tymfiltr usuwa nieprzyjemny zapach siarkowodoru. Bardzo proszę o pomoc w doborze właściwego urządzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.03.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Dom jednorodzinny, czterech mieszkańców, własne ujęcie wody,własna przydomowa oczyszczalnia ścieków, pompa zanurzeniowa, hydrofor z membraną. Zakładam, że nie masz kilku łazienek? Żeby dobrać rozmiar filtra trzeba znać zużycie wody - najlepiej maksymalne chwilowe (ile odbiorników jednocześnie może pobierać wodę?) i średnie miesięczne. Poza tym - podaj konkretny typ pompy - istotna jest jej charakterystyka. Woda : Mangan - 257 μg/l ; Mętność 7,9 NTU ; Żelazo 963 μg/l . Reszta w normie. Podaj pełne wyniki. Czasami istotne są też zależności między parametrami, które mogą być w normie (np. do odżelaziania bardzo istotne jest pH). Poza tym czy chcesz jednocześnie zmiękczać wodę? (jaka jest twardość?) Otrzymałem takie oto oferty : 1 Oferta zestaw wyglądałby następująco: - filtr wstępny big-blue 20” + 2 wkłady harmonijkowy - uzdatniacz Aquamulti 36 BNT BIO - filtr węglowy big-blue 20” + 2 wkłady węglowe - 4 worki soli tabletkowej (100 kg) - tester do badania twardości wody Koszt zestawu wraz z montażem na gotowo wyniósłby – 3 400 zł (z VAT 8 proc.). Czy ktoś kto to zaproponował widział pełne wyniki badania czy tylko to co tu podałeś? W skrócie: - filtr wstępny jest OK, ale to strasznie duży filtr (a przez to wkłady są drogie) i niepotrzebnie harmonijkowy - do takiego "uzdatniacza" wystarczyłby zwykły sznurkowy 10". - uzdatniacz na taniej, chińskiej głowicy (mam wątpliwości czy w ogóle taki zestaw da się prawidłowo ustawić np. pod względem czasu solankowania); domyślam się, że złoże AquaMulti w wersji BIO - zupełnie niepotrzebne, standardowa wersja by wystarczyła (BIO jest dobre gdy masz zanieczyszczenia organiczne); ten zestaw da w pierwszej kolejności wodę zmiękczoną - nie znając twardości ciężko powiedzieć czy rozmiar prawidłowo dobrany. - filtr węglowy na wodzie bez chloru nie ma w zasadzie uzasadnienia, a dodatkowo jest to potencjalna wylęgarnia bakterii - nie potrzebny 2. Oferta 1) obudowa BB 20 cali (obudowa dwu-oringowa, bardzo bezpieczna i bezproblemowa eksploatacja) z wkładem sznurkowym 10 mikronowym: Wkłady sedymentacyjne wykonane ze sznurka polipropylenowego, przeznaczone do usuwania z wody zanieczyszczeń mechanicznych takich jak: .... Trwałość wkładu: 60 m3 lub 6 miesięcy (w zależności od zanieczyszczenia wody). Koszt: 55 zł/szt lub obudowa BB 20 cali (obudowa dwu-oringowa, bardzo bezpieczna i bezproblemowa eksploatacja) z zawierającym aktywny węgiel: Wkłady usuwają z wody: .... Trwałość wkładu: 60 m3 lub 6 miesięcy (w zależności od zanieczyszczenia wody). Koszt: 85 zł/szt I to już koniec? Te filtry to jest właściwie filtr wstępny z pierwszej oferty. Słusznie opisane ich zastosowanie nie obejmuje usuwania żelaza ani manganu... 3) odżelaziacz/odmanganiacz BD40 GS - w pełni automatyczny z głowicą renomowanej firmy Clack. Filtr wypełniony oryginalnym złożem GreenSand plus oraz podsypką żwirową 2,0-3,1 mm. Zmiękczacz eliminuje związki żelaza oraz manganu z wody. Poza tym filtr usuwa nieprzyjemny zapach siarkowodoru. Złoże OK, głowica OK, tylko znów ktoś się nawet nie zastanowił nad propozycją i wkleił standardowy zestaw. Mając oczyszczalnię biologiczną nie możesz zastosować odżelaziacza z regeneracją chemiczną bo po pierwszej regeneracji zabijesz wszystkie bakterie w POŚu! A swoją drogą ciekawe, że najpierw jest to "odżelaziacz/odmanganiacz" ale już za chwilę staje się "zmiękczaczem"... Bardzo proszę o pomoc w doborze właściwego urządzenia. Pozdrawiam Proponuję poszukać jeszcze raz i omijać autorów tych ofert... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk5277 30.03.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Zakładam, że nie masz kilku łazienek? Żeby dobrać rozmiar filtra trzeba znać zużycie wody - najlepiej maksymalne chwilowe (ile odbiorników jednocześnie może pobierać wodę?) i średnie miesięczne. Poza tym - podaj konkretny typ pompy - istotna jest jej charakterystyka. Podaj pełne wyniki. Czasami istotne są też zależności między parametrami, które mogą być w normie (np. do odżelaziania bardzo istotne jest pH). Poza tym czy chcesz jednocześnie zmiękczać wodę? (jaka jest twardość?) Czy ktoś kto to zaproponował widział pełne wyniki badania czy tylko to co tu podałeś? W skrócie: - filtr wstępny jest OK, ale to strasznie duży filtr (a przez to wkłady są drogie) i niepotrzebnie harmonijkowy - do takiego "uzdatniacza" wystarczyłby zwykły sznurkowy 10". - uzdatniacz na taniej, chińskiej głowicy (mam wątpliwości czy w ogóle taki zestaw da się prawidłowo ustawić np. pod względem czasu solankowania); domyślam się, że złoże AquaMulti w wersji BIO - zupełnie niepotrzebne, standardowa wersja by wystarczyła (BIO jest dobre gdy masz zanieczyszczenia organiczne); ten zestaw da w pierwszej kolejności wodę zmiękczoną - nie znając twardości ciężko powiedzieć czy rozmiar prawidłowo dobrany. - filtr węglowy na wodzie bez chloru nie ma w zasadzie uzasadnienia, a dodatkowo jest to potencjalna wylęgarnia bakterii - nie potrzebny I to już koniec? Te filtry to jest właściwie filtr wstępny z pierwszej oferty. Słusznie opisane ich zastosowanie nie obejmuje usuwania żelaza ani manganu... Złoże OK, głowica OK, tylko znów ktoś się nawet nie zastanowił nad propozycją i wkleił standardowy zestaw. Mając oczyszczalnię biologiczną nie możesz zastosować odżelaziacza z regeneracją chemiczną bo po pierwszej regeneracji zabijesz wszystkie bakterie w POŚu! A swoją drogą ciekawe, że najpierw jest to "odżelaziacz/odmanganiacz" ale już za chwilę staje się "zmiękczaczem"... Proponuję poszukać jeszcze raz i omijać autorów tych ofert... Pozostałe parametry wody wyglądają następująco : AZOTANY - 0,89 mg/l AZOTYNY - 0,066 mg/l BARWA - 10 mg Pt/l CHLORKI - 23 mg/l INDEKS NADMANGANIANOWY - 2,1 mg/l JON AMONOWY - 0,24 mg/l MANGAN - 269 µg/l MĘTNOŚĆ - 7,9 NTU pH - 6,7 ZAPACH - akceptowalny ŻELAZO - 963 µg/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.03.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Pozostałe parametry wody wyglądają następująco : ... pH - 6,7 ... I to może być problem. Przy tak niskim pH możesz zastosować jonity (ale wtedy masz wodę zmiękczoną), albo zrobić napowietrzanie i liczyć na to, że będziesz na granicy skuteczności innych złóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.03.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Witam serdecznie. Proszę o pomoc w doborze urządzenia do uzdatniania wody. Dom jednorodzinny, czterech mieszkańców, własne ujęcie wody,własna przydomowa oczyszczalnia ścieków, pompa zanurzeniowa, hydrofor z membraną. Woda : Mangan - 257 μg/l ; Mętność 7,9 NTU ; Żelazo 963 μg/l . Reszta w normie. Otrzymałem takie oto oferty : 1 Oferta zestaw wyglądałby następująco: - filtr wstępny big-blue 20” + 2 wkłady harmonijkowy - uzdatniacz Aquamulti 36 BNT BIO - filtr węglowy big-blue 20” + 2 wkłady węglowe - 4 worki soli tabletkowej (100 kg) - tester do badania twardości wody Koszt zestawu wraz z montażem na gotowo wyniósłby – 3 400 zł (z VAT 8 proc.). 2. Oferta 1) obudowa BB 20 cali (obudowa dwu-oringowa, bardzo bezpieczna i bezproblemowa eksploatacja) z wkładem sznurkowym 10 mikronowym: Wkłady sedymentacyjne wykonane ze sznurka polipropylenowego, przeznaczone do usuwania z wody zanieczyszczeń mechanicznych takich jak: - piasek, - muł, - rdza, - szlam rzeczny, - pyłki kwiatowe, - mikroorganizmy, - pył węglowy i inne osady. Trwałość wkładu: 60 m3 lub 6 miesięcy (w zależności od zanieczyszczenia wody). Koszt: 55 zł/szt lub obudowa BB 20 cali (obudowa dwu-oringowa, bardzo bezpieczna i bezproblemowa eksploatacja) z zawierającym aktywny węgiel: Wkłady usuwają z wody: - chlor i jego pochodne, - metale ciężkie i ich pochodne, - poprawia smak i zapach wody. Trwałość wkładu: 60 m3 lub 6 miesięcy (w zależności od zanieczyszczenia wody). Koszt: 85 zł/szt 3) odżelaziacz/odmanganiacz BD40 GS - w pełni automatyczny z głowicą renomowanej firmy Clack. Filtr wypełniony oryginalnym złożem GreenSand plus oraz podsypką żwirową 2,0-3,1 mm. Zmiękczacz eliminuje związki żelaza oraz manganu z wody. Poza tym filtr usuwa nieprzyjemny zapach siarkowodoru. Bardzo proszę o pomoc w doborze właściwego urządzenia. Pozdrawiam Pierwszy układ powinien działać. Cena za całość jest rozsądna. Druga oferta, też powinna działać dobrze. Nie wiem jaka cena ale jest zaproponowana lepsza głowica więc możliwe, że będzie nieco drożej. Osobiście nie preferuje stosowania greensandu ale powinno to działać na takiej wodzie. Zaproponowalibyśmy uzdatnianie na innej technologii i innych złożach filtracyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.03.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Pierwszy układ powinien działać... Druga oferta, też powinna działać dobrze... Ale zauważyłeś, że kolega eryk5277 ma oczyszczalnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kundzia12 22.05.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 (edytowane) Witam serdecznie, w kwietniu wykopałam studnie .Głębokość 22 m,pompa głebinowa.Zaraz po wykopaniu studniarze wsypali mnóstwo chloru w tabletkach.Wode do badania pobrano juz z tym chlorem,co mocno zniekształciło wynik badania.Po nastepnych kilku dniach studnie przplukano i juz zapachu chloru nie ma.W ogóle nie ma żadnego zapachu.Obecnie woda jest jeszcze mętnawa,ale po odstaniu( jest w butelce) osad (duzo mniejszy niz na poczatku)koloru brazowego zostaje na dnie naczynia,a sama woda jest prawie przezroczysta.Tak w skali 1-10 ,oceniłabym na 8-9.Wynik badania z Sanepidu.Barwa i metnośc -10. Ph -7,5 .Przedwodność elektryczna-688(norma 2500). Amonowy jon,azotyny i azotany-w normie. Bakterii brak .Problemem jest żelazo-5800 (norma 200) i mangan-250(norma 50). Szukam odpowiedniego filtra do tej wody. Nie moze być wyższy niż 160 cm. Ostatecznie 165cm. Chciałam kupić na ozon,ale konsultantka z Global Water twierdzi ,ze ze wzgledu na mętność nie nadaje sie. Proponuje na nadmanganian potasu. Ja ze wzgledu na stan zdrowia,chcialam filtr bezobsługowy,a jak juz z jakims środkiem,to z solą. No,i cena do 3400zł. Moje pytanie brzmi-czy woda ze studni po przeplukaniu ,zdecydowanie mniej mętna niz pobrana do badania(ale wciaż nie przeroczysta jak leci z kranu,lekko brazowa) może spełniac warunki do filtra regenowanego ozonem? I Jaki filtr znawcy tematu mogliby polecić. Mieszkam w Trójmieście. Pozdrawiam. Edytowane 22 Maja 2016 przez kundzia12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.05.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam serdecznie, w kwietniu wykopałam studnie .Głębokość 22 m,pompa głebinowa.Zaraz po wykopaniu studniarze wsypali mnóstwo chloru w tabletkach. Wode do badania pobrano juz z tym chlorem,co mocno zniekształciło wynik badania.Po nastepnych kilku dniach studnie przplukano i juz zapachu chloru nie ma.W ogóle nie ma żadnego zapachu.Obecnie woda jest jeszcze mętnawa,ale po odstaniu( jest w butelce) osad (duzo mniejszy niz na poczatku)koloru brazowego zostaje na dnie naczynia,a sama woda jest prawie przezroczysta.Tak w skali 1-10 ,oceniłabym na 8-9. Wynik badania z Sanepidu.Barwa i metnośc -10. Ph -7,5 .Przedwodność elektryczna-688(norma 2500). Amonowy jon,azotyny i azotany-w normie. Bakterii brak .Problemem jest żelazo-5800 (norma 200) i mangan-250(norma 50). Szukam odpowiedniego filtra do tej wody. Nie moze być wyższy niż 160 cm. Ostatecznie 165cm. Chciałam kupić na ozon,ale konsultantka z Global Water twierdzi ,ze ze wzgledu na mętność nie nadaje sie. Proponuje na nadmanganian potasu. Ja ze wzgledu na stan zdrowia,chcialam filtr bezobsługowy,a jak juz z jakims środkiem,to z solą. No,i cena do 3400zł. Moje pytanie brzmi-czy woda ze studni po przeplukaniu ,zdecydowanie mniej mętna niz pobrana do badania(ale wciaż nie przeroczysta jak leci z kranu,lekko brazowa) może spełniac warunki do filtra regenowanego ozonem? I Jaki filtr znawcy tematu mogliby polecić. Mieszkam w Trójmieście. Pozdrawiam. Przy takim stężeniu żelaza nie znajdzie Pan urządzenia, które zmieści się w takiej cenie. Jeszcze większym wyzwaniem jest wymiar odżelaziacza. Na pewno uda się mocno ograniczyć stężenie żelaza ale doprowadzić do normy będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.05.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Wynik badania z Sanepidu.Barwa i metnośc -10. Ph -7,5 .Przedwodność elektryczna-688(norma 2500). Amonowy jon,azotyny i azotany-w normie. Bakterii brak .Problemem jest żelazo-5800 (norma 200) i mangan-250(norma 50). Szukam odpowiedniego filtra do tej wody. Nie moze być wyższy niż 160 cm. Ostatecznie 165cm. Chciałam kupić na ozon,ale konsultantka z Global Water twierdzi ,ze ze wzgledu na mętność nie nadaje sie. Proponuje na nadmanganian potasu. Ja ze wzgledu na stan zdrowia,chcialam filtr bezobsługowy,a jak juz z jakims środkiem,to z solą. No,i cena do 3400zł. Moje pytanie brzmi-czy woda ze studni po przeplukaniu ,zdecydowanie mniej mętna niz pobrana do badania(ale wciaż nie przeroczysta jak leci z kranu,lekko brazowa) może spełniac warunki do filtra regenowanego ozonem? I Jaki filtr znawcy tematu mogliby polecić. Mieszkam w Trójmieście. Pozdrawiam. Ozon czy nadmanganian to tylko inny środek do regeneracji złoża filtracyjnego. Jeśli filtr ma być bezobsługowy (choć takie nie istnieją - zawsze wymagany będzie jakiś nadzór, sprawdzenie czy regulacja/przegląd) to raczej sugerowałbym taki płukany tylko wodą i napowietrzany. W tej cenie będzie trudno się zmieścić, w jednym stopniu filtracji. Do tego potrzebna będzie solidna pompa (wymagany będzie duży przepływ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micrus.mb 06.06.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Witam! Przeczytałem prawie cały wątek i jestem już bardziej głupi niż mądry . Moje rozwiązanie poboru wody ze studni jest dość nietypowe więc może potrzebuje nietypowego rozwiązania. Moja studnia została wywiercona 5lat temu w iłach z niewielkimi przerostami żwirowymi przez co wydajność jej jest dość słaba mimo tego że magik z różdżką namierzył mi dwie żyły, do tego studniarz założył mi rurę 110 z nacięciami w warstwach wodonośnych bez jakichkolwiek filtrów co skutkuje nieustannym rozpuszczonym w wodzie iłem. Ze względu na ten problem jak i problem niskiej wydajności wkopaliśmy zbiornik podziemny 4m3 do którego pompujemy wodę ze studni a z niego do hydrofora. Badanie wody które zrobiliśmy przed tym zabiegiem (najpierw próbowaliśmy bezpośrednio z zastosowaniem filtrów BB, możecie sobie wyobrazić ten dramat) dało nam takie wyniki: barwa - 40 mętność - 22,1 ph - 6,8 żelazo - 2,4 mangan - 0,4 twardość - 285 zasadowość - 6,2 chlorki - 6,4 amoniak - 0,8 azotyny - 0,6 azotany - 1,0 Po zastosowaniu zbiornika udało się optycznie poprawić mętność i zredukować rdzawe zabarwienie wody. Problem w tym, że w zbiorniku zbiera się osad który dopóki pozostaje nie zmącony nie przeszkadza, przy większych poborach kiedy zbiornik zdoła się w dużej części opróżnić niestety dramat powraca a jak się woda "ustoi" znowu jest w miarę OK (przynajmniej wizualnie). Ze względu na braki funduszy droższe rozwiązania nie wchodziły w grę a i normy nie wydawały się tak bardzo przekroczone żeby bardziej się tym przejmować. Niestety rok temu wyczyściłem zbiornik na glanc a teraz znowu wymaga czyszczenia więc zastanawiam się nad poważniejszym rozwiązaniem tego problemu. W studni mam 3" pompę 3T-32 Omnigeny na 30m więc chyba na tyle wydajną, że rozważam zainstalowanie zbiornika ze złożem filtracyjnym wewnątrz mojego bufora. Prawdopodobnie żadne z dostępnych rozwiązań nie przyjdzie mi z pomocą więc chyba pozostaje mi zmontowania czegoś we własnym zakresie i rozwiązania problemu płukania wstecznego. idealnie by było żeby był to automat. Pytanie czy warto robić w ten sposób złoże odżelaźniające czy tylko skupić się na usuwaniu osadu a w budynku zainstalować jakiegoś multi zmiękczaczo-odżelażniacza. Co prawda mam zbiornik hydroforowy 300l ocynkowany bez przepony ale ostatnio pojawiła mi się w nim dziura, którą musiałem zalepić a dodatkowo dopompowywanie powietrza skłania mnie do wymiany na 200l z przeponą co dodatkowo przemawia nad rozwiązaniem multi. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady, sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.06.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 W studni mam 3" pompę 3T-32 Omnigeny na 30m więc chyba na tyle wydajną, że rozważam zainstalowanie zbiornika ze złożem filtracyjnym wewnątrz mojego bufora. Po pierwsze ta pompa nie jest zbyt wydajna bo daje dość niski przepływ (za to duże ciśnienie). Po drugie co znaczy "wewnątrz bufora" - czy chcesz wstawić filtr w betonowy zbiornik? Po trzecie - czym pompujesz wodę ze zbiornika (bufora) do hydroforu? Po czwarte - co chcesz z wody usuwać (poza iłem)? Prawdopodobnie żadne z dostępnych rozwiązań nie przyjdzie mi z pomocą więc chyba pozostaje mi zmontowania czegoś we własnym zakresie i rozwiązania problemu płukania wstecznego. idealnie by było żeby był to automat. Dlaczego uważasz, że nie ma gotowego rozwiązania? Może nie ma tego na allegro czy w sklepach internetowych bo to nie jest powszechny problem, ale nie jest to też nic szczególnego z technologicznego punktu widzenia. Większość firm od uzdatniania powinna Ci zaproponować jakiś składak. Pytanie czy warto robić w ten sposób złoże odżelaźniające czy tylko skupić się na usuwaniu osadu a w budynku zainstalować jakiegoś multi zmiękczaczo-odżelażniacza. Co prawda mam zbiornik hydroforowy 300l ocynkowany bez przepony ale ostatnio pojawiła mi się w nim dziura, którą musiałem zalepić a dodatkowo dopompowywanie powietrza skłania mnie do wymiany na 200l z przeponą co dodatkowo przemawia nad rozwiązaniem multi. Masz niskie pH, więc odżelazianie będzie trudne. Czy warto je robić to pytanie do Ciebie - do czego Ci ta woda potrzebna i czy może być z żelazem czy ma być bez niego? Zrobić można wszystko, tylko kwestia ceny Jak już masz hydrofor bezprzeponowy to warto go wykorzystać (po załataniu dziur) lub wymienić na nowy. Czy w buforze woda się kontaktuje z powietrzem? jeśli tak to może napowietrzanie zrobić w momencie pompowania wody do bufora (np. w formie rozdeszczowania strumienia), a dalej już tłoczyć wodę do hydroforu? Ile wody zużywasz miesięcznie? Ile pobierasz chwilowo? Co chcesz z wody usuwać? Te informacje są potrzebne żeby dobrać jakiś filtr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts