VIP Jacek 23.09.2007 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Dudniczenko, z tego co wiem, to filtr GA z http://www.aqvasystem.com.pl działa do 8 mg/L zawartości żelaza w wodzie, także układ dwustopniowy może nie będzie potrzebny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 24.09.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Dudniczenko, z tego co wiem, to filtr GA z http://www.aqvasystem.com.pl działa do 8 mg/L zawartości żelaza w wodzie, także układ dwustopniowy może nie będzie potrzebny? poniżej ich oferta na moje parametry wody (może komuś przybliży temat) Po otrzymaniu i przeanalizowaniu wyników badania wody proponuję następujące rozwiązanie: zamontowanie filtra GA.011 z dolomitem prażonym dla podniesienia odczynu pH wody, ponieważ dla usunięcia manganu z wody odczyn wody musi wynosić pH>7,5. Ze względu na dużą zawartość manganu, który jest najtrudniejszym pierwiastkiem do usunięcia, jako drugi stopień uzdatniania proponuje zainstalowanie filtra GA SD 1354 R z naturalnymi rudami manganu. Filtr GA.011 do odżelaziania i odmanganiania wody zamontowany przed hydroforem o wydajności 1,8 m3/h (30 l/min) na złożach naturalnych: ►trzech warstwach dolomitu - każda z nich o innej granulacji, ►jednej warstwie piasku kwarcowego. Ze względu na znaczne ilości związków manganu w wodzie należy do filtra dodać warstwę naturalnych rud manganu oraz w przypadku niskiego odczynu wody warstwę dolomitu prażonego, gdyż uzdatnienie wody ze związków manganu wymaga pH >7,5. Filtr GA.011 jest kompletnie uzbrojony, posiada również mosiężną dyszę do napowietrzania wody z regulacją ilości powietrza. Jeżeli złoże filtracyjne jest w porę płukane - nie ma potrzeby jego wymiany - brak więc kosztów eksploatacji filtra. Filtr jest urządzeniem prostym. Obsługa filtra jest możliwa dla każdego. Polega jedynie na przestawieniu zaworów przelotowych. Płukanie odbywa się odwrotnym strumieniem wody i trwa ok. 10 minut. Filtr należy wypłukać, jeżeli różnica między jego manometrami wyniesie 0,5 atn. - wskaźnik częstotliwości płukania złoża (oporu). Ilość wód popłucznych z filtra wyniesie ok. 220 l wody przy regularnym jego płukaniu. Wodę z płukania można odprowadzić wężem w dowolne miejsce. Oszczędność wód popłucznych jest dużą zaletą filtra GA.011 w stosunku do innych rozwiązań filtracyjnych. Filtr GA.011 można wykorzystywać do podlewania ogrodu, mycia samochodów, gdyż złoże w nim nie zużywa się. Filtr GA.SD1354R - o wydajności 1,5m³/h, montowany za hydroforem. Wykonany jest jako zbiornik cylindryczny z żywicy kompozytowej, wyposażony w otwór 2 1/2" do umocowania zewnętrznego osprzętu filtra. Filtr pracuje w dwóch podstawowych cyklach: -filtracja -płukanie (regeneracja) złoża. Obsługa filtra GA.SD1354R jest prosta i możliwa dla każdego. Pracą sterują kulowe zawory przelotowe. Płukanie odbywa się w odwrotnym kierunku jak filtrowanie. Ceny netto kształtują się następująco Filtr GA.011 kompletnie uzbrojony + dysza do napowietrzania wody + złoże kwarcowo-dolomitowe - 3900,00 zł Dolomit prażony - 200,00 zł Filtr SD1354R - 2400,00 zł Naturalne rudy manganu - 470,00 zł Transport - koszt zależy od tego, jaką firmą kurierską zostaną wysłane filtry. Do podanych cen netto, należy doliczyć podatek VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 24.09.2007 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 skontaktuj się jeszcze z nimi: http://www.otago.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.12.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Właśnie jestem w przededniu zakupu pompy i zbiornika na wodę .Mam do wyboru przeponowy i tradycyjny - ocynkowany .Niestety badania wody jeszcze nie robiłem .Jednak od sąsiadów wiem , że woda w naszej okolicy jest zażelaziona i zamanganiona . Należy więc ją uzdatniać .Po przeczytaniu tego wątku doszedłem do wniosku , że tańsze uzdatnaianie jest z tzw mapowietrzaniem , a do tego wskazany jest duży 200-300 l zbiornik ocynkowany .Na taki chyba powinienem się zdecydować - czy dobrze myślę ??No i jeszcze jedno pytanie : gdzie i jak przewidzieć podłączenie złoża filtracyjnego ( chwilowo , ze względów finansowych nie będę uzdatniał ) tak , abym w przyszłości nie musiał przerabiać instalacji wodnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga75 08.12.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Może mi coś poradzicie?Wodociąg ok.100m od działki a woda w studni (14m):żelazo-16mg/l, amoniak-2,4mg/l, mangan-3,1mg/l, twardość, ph, azotyny, azotany w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 08.12.2007 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 wicekK napisał:Właśnie jestem w przededniu zakupu pompy i zbiornika na wodę . Mam do wyboru przeponowy i tradycyjny - ocynkowany . Niestety badania wody jeszcze nie robiłem . Jednak od sąsiadów wiem , że woda w naszej okolicy jest zażelaziona i zamanganiona . Należy więc ją uzdatniać . Po przeczytaniu tego wątku doszedłem do wniosku , że tańsze uzdatnaianie jest z tzw mapowietrzaniem , a do tego wskazany jest duży 200-300 l zbiornik ocynkowany . Na taki chyba powinienem się zdecydować - czy dobrze myślę ?? No i jeszcze jedno pytanie : gdzie i jak przewidzieć podłączenie złoża filtracyjnego ( chwilowo , ze względów finansowych nie będę uzdatniał ) tak , abym w przyszłości nie musiał przerabiać instalacji wodnej ? dobrze myślisz o tym zbiorniku - hydroforze ocynkowanym. Musi taki być, bo na przeponowym nie pójdzie. Filtr kupiłem stąd: http://www.otago.com.pl daga75, bardzo dużo masz tego żelaza. Skontaktuj się z tymi firmami co piszę w tym wątku, to Ci może coś doradzą. Ja u siebie na dniach będę to wszystko podpinał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga75 08.12.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Dzięki, spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.12.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Właśnie myślałem o nich , ewentualnie o http://www.aqvasystem.com.pl/firma.html .Muszę tylko z nimi porozmawiać o sposobie przygotowania podejść - tak , aby potem nic nie przerabiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.12.2007 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 tak, tylko pani G. właścicielka firmy Aqvasystem wali straszne ceny za swoje filtry. Marżę to ma kilkaset procent. Na moje liczne rozmowy telefoniczne i pytania min. dlaczego jest tak wysoka cena w porównaniu np. z firmą Otago, nie dała jasnej, logicznej i merytorycznej odpowiedzi.Takie same filtry posiada firma Otago i kilku moich znajomych użytkuje je i są zadowoleni.W tych filtrach nie ma żadnej filozofii. Porostu do zbiornika stalowego wsypujemy po kolei odpowiedniej granulacji kruszywa i piaski co tworzy odpowiednie złoże i trzeba tylko pamiętać o okresowym płukanu tego złoża.Złoże jego skład i granulacja dobierane jest w oparciu o wyniki badania wody, a przede wszystkim zawartości żelaza i manganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 09.12.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Czyli jak zwykle - nie zawsze cena musi odzwierciedlać jakość .Dzięki za sugestie - filtry z Otago z pewnością będę brał pod uwagę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 09.12.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Ja mam taka sytuacje. woda , zelazo, mangan. Pompa głebinowa zbiornik ocynkowany 300l. Ale podłączona jest instalacja do podlewania ogrodu. I chyba nie ma idei oczyszczanie tej wody.A wiec filtr musiałby być za zbiornikiem. Czy tak może być.j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wigo 13.12.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Zadzwoń do firmy EPURO i zaproponują coś konkretnego. Stacje EPURO sprzedawane są także po logo Bimsa i Viessmanna ja kupilem zmiekczacz w WIGO Katowice. profesjonalnie doradzili co bedzie dla mnie najlepsze. wystarczylo, ze wyslalem do nich badania wody. http://www.tapworks.eu lub http://sklep.osmoza.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.12.2007 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 wigo napisał:ja kupilem zmiekczacz w WIGO Katowice. profesjonalnie doradzili co bedzie dla mnie najlepsze. wystarczylo, ze wyslalem do nich badania wody. http://www.tapworks.eu lub http://sklep.osmoza.pl wszystkie te odżelaziacze są kompaktowe działają na zasadzie dosypywania chemii w postaci nadmanganianu potasu do wody. Na początku nie znając tematu też chciałem je kupić i zastosować u siebie. Ale doszedłem do wniosku, że chemii do własnej wody nie będę stosował. Wybrałem i kupiłem odżelaziacz oparty na złożu naturalnym. I polecam tylko taki. Ale każdy ma swój rozum i wybierze taki jaki uzna za stosowny. A poza tym żaden filtr kompaktowy nie zbije tak wysokiej ilości żelaza co niektórzy posiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 13.12.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Byłem w Otago , porozmawiałem , pooglądałem , nabyłem napowietrzacz ( nawet już jest przykręcony do zbiornika 300 l) , przygotowałem podejścia .Filtr w późniejszym terminie .Dzięki VIP Jacek za sugestie .A nadmanganianu potasu to se za darmo mogę co jakiś czas szczyptę do studni nasypać - tylko po co .Też stawiam na złoże naturalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 27.02.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Ja u siebie na dniach będę to wszystko podpinał. na co ostatecznie się zdecydowałeś? też wysłałem zapytanie do otago, ponieważ aquasystem był nie do przełknięcia przy moich parametrach wody Fe 4,4 mg/dm3 Mn 1,0 mg/dm3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 27.02.2008 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 tak jak pisałem, już dawno kupiłem odżelaziacz z firmy Otago z Waw-y.Jeszcze nie użytkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 27.02.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 tak jak pisałem, już dawno kupiłem odżelaziacz z firmy Otago z Waw-y. Jeszcze nie użytkuje. odżelaziacz może wyglądać jak gaśnica a może być jak spory boiler zamieść fotkę lub podaj link abym miał pojęcie o czym piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 27.02.2008 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 http://www.otago.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 27.02.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 www.otago.com.pl otago ma kilka różnych modeli na jaki Ty się zdecydowałeś, na jakie parametry wody i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 28.02.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 no muszę przyznać, że oferta otago jest interesująca konkretny tzn z dużym złożem odżelaziacz/odmanganiacz kosztuje 1.500 netto konkurencja oferowała komplet za ponad 6.000 prawdopodobnie podpisze z nimi umowę machina wygląda tak http://lh5.google.pl/dudniczenko/R8cPTS8kJmI/AAAAAAAABL8/gAX_LoImT3k/s400/MP2_manual.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts