VIP Jacek 28.02.2008 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 jak Aquasystem Ci nie pomógł, to nie wiem czy Otago sprosta? Oni przecież mają w ofercie odżelaziacze działające kaskadowo cos do 8mg/dm3 żelaza. U mnie filtr nie wygląda jak gaśnica, tylko jak zbiornik hydroforowy. Przeczytaj uważnie ten wątek, bo ja juz pisałem jaki odżelaziacz wybrałem i jaką mam wodę. Filtr pracuje na złożu naturalnym i nie jest to żaden kompakt. Nie polecam takich, chyba jak chcesz jechać na chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.02.2008 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 http://lh5.google.pl/dudniczenko/R8cPTS8kJmI/AAAAAAAABL8/gAX_LoImT3k/s400/MP2_manual.jpg no właśnie taki sam kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksios 16.12.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Mam pytanie do użytkowników filtrów ze złożem naturalnym (np. OTAGO) – o ile udało się obniżyć poziom żelaza i manganu po zastosowaniu tego filtru? czy jesteście zadowoleni z wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 17.12.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 użytkuję MP2 Otago od kilku miesięcy ale dopiero od miesiąca na stałeMangan i żelazo miałem 20 krotnie przekroczoną normę i po wstępnych badaniach wody (2 miesiące po uruchomieniu) zrobiłem badania wody na te dwa parametryteraz dokładnie nie pamiętam tych danych ale żelazo spadło znacznie poniżej normy a mangan spadł do poziomu normy liczę na to, że mangan też teraz będzie poniżej normy, ponieważ zmniejszyłem przepływ przez złoże i stacja ma więcej czasu na wyłapanie manganuzłoże lepiej pracuje z czasem reasumując MP2 żelazo wytrąciło rewelacyjnie ale to głównie zasługa dobrego napowietrzania i aby to działało musi zapewnić odpowiednie ciśnienie na pompie (ja mam głębinówkę ok 6 MPa) jeżeli pompa będzie za słaba to efektu może nie być, ponieważ zwężka venturiego może nie zassać odpowiedniej ilości powietrza przy tej skutecznej metodzie napowietrzania trzeba uwzględnić zakup separatora powietrza aby np pompa cyrkulacji się nie zapowietrzała płukanie MP2 jest dziecinnie proste polecam tę stację z czystym sumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksios 17.12.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Dzięki za odpowiedz. Moje badania wykazały zawartość manganu na poziomie 0,7 a żelaza 1,7 - czyli w jednym jak i drugim przypadku normy są przekroczone czternastokrotnie. Wygląda na to że filtr ten powinien i u mnie się sprawdzić. Mam pytanie: jak bardzo miałeś przekroczoną zawartość manganu?, jak duży zbiornik hydroforowy należy zastosować?, a co do pompy jak rozumie warunkiem jest aby dawała duże cieśninie?Może jeszcze kto podzieli się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 17.12.2008 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 ja jestem zadowolony z tej stacji.Płukanie jest proste i działa na zasadzie odwrócenia przepływu wody.Filtr użytkuję gdzieś od 1,5 miesiąca. Woda jest czysta, trzeba tylko teraz zbadać wodę.Muszę jeszcze zainwestować w zmiękczacz i jakiś dodatkowy filterek ze złożem tylko do celów spożywczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 18.12.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 manganu miałem początkowo 1,0 mg/dm3 czyli 20 krotnie ponad normę a żelaza 4,4 mg/dm3 czyli też 20 krotnie więcej mangan po miesiącu spadł do 0,06 czyli prawie norma (0,05) ale teraz już powinno być poniżej normy, ponieważ przepływy są mniejsze i złoże jest dłużej eksploatowane (lepiej wyłapuje mangan) żelazo spadło 40 krotnie do 0,1 czyli nawet poniżej normy (0,2) do miesiąca zrobię pełne badania to będę wiedział dokładnie co piję hydrofor 150 l pompa musi dawać odpowiednie ciśnienie (dokładnie powiedzą Ci w Otago) aby wytworzyć na aspiratorze stałe duże podciśnienie potrzebne do prawidłowego napowietrzenia, które jest konieczne do szybkiego wytrącenia żelaza jeżeli tego nie zapewnisz to lepiej pomyśleć o hydroforze 300 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 18.01.2009 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 odświeżam wątek. Przyszedł czas na zmiękczacz wody. Może macie jakieś propozycje na urządzenie do zmiękczania wody. U mnie studnia głębinowa. Jakie macie urzadzenia? Chodzi mi o takie z zasobnikiem na sól, gdzie okresowo dosypuje się ją. No i żeby cena była jaka normalna. Jakieś linki, adresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 02.02.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 daj znać jak znajdziesz coś ciekawego do zmiękczaniamoże zadzwonię do Otago aby coś polecili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoda 02.02.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 odświeżam wątek. Przyszedł czas na zmiękczacz wody. Może macie jakieś propozycje na urządzenie do zmiękczania wody. U mnie studnia głębinowa. Jakie macie urzadzenia? Chodzi mi o takie z zasobnikiem na sól, gdzie okresowo dosypuje się ją. No i żeby cena była jaka normalna. Jakieś linki, adresy. http://www.ewoda.pl/strona.php?1219 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 02.02.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Wapń i magnez (czyli najprościej mówiąc twardość) są pożądane przez człowieka Akurat do mycia włosów (jak ktoś ma takie dłuższe i bujniejsze ) lepsza jest miękka. Do podlewania roślin doniczkowych tez. A ponieważ jedne i drugie sa u mnie wysoko na liście priorytetów, to chyba zainwestuję w stosowne urządzenia a jeszcze a propos Ca - ten z wody jest najczęściej w formie nieprzyswajalnej tak czy siak. Trzeba przyswajać z żywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 24.02.2009 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 odświeżam wątek.Szukam odpowietrznika do instalacji odżelaziania z napowietrzaniem.Chodzi o to, aby odpowietrznik usuwał nadmiar powietrza, które gromadzi się w hydroforze, a póżniej przedostaje się do złoża powodując jego podrywanie.Ma ktoś coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.02.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 To może być typowy odpowietrznik do instalacji co umieszczony na odejściu z baniaka (to dolne od wodowskazu) i po kłopocie. Jak poziom wody obniży się do poziomu tego króćca powietrze wypuści odpowietrznik i włączy sie pompa bo spadnie ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 25.02.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 a masz może taki zamontowany?Mnie sugerowano założenie odpowietrznika pływakowego jest on dość drogi.Spróbuję założyć ten zwykły.Mam go załozyć na górze, czy dole wodowskazu?Założę go po zaworze odcinającym, żeby można go było czyścić z żelaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 25.02.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Ja od początku eksploatacji baniaka nie czyściłem odpowietrznika, ale oczywiście trzeba go odciąć zaworem. Montowany jest na dolnym przyłączu wodowskazu i puszcza powietrze jak wody w rurce już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 26.02.2009 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 a przez ten odpowietrznik nie zejdzie Ci poduszka powietrzna hydroforu?Bo przecież jak poziom wody zejdzie poniżej odpowietrznika, to wtedy przez odpowietrznik wyleci cała poduszka powietrzna. Nie wiem czy dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conan 02.04.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 zamierzam również kupić odżelaziacz z firmy OTAGO moje wyniki z badania to żelazo 2,542mangan 0,061pH 7,4 sam jestem ciekaw jak to będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 02.04.2009 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 założyłem już odpowietrznik.Kupiłem go też w Otago.Z odżelaziacza jestem zadowolony. Wszystko hula dobrze, tylko musiałem dołożyć ten odpowietrznik, bo za dużo powietrza dostawało się do zbiornika hydroforowego przez napowietrzacz.Trzeba tylko pamiętać o okresowym płukaniu złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conan 03.04.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 mam pytanie ile zapłaciłeś za ten odpowietrznik ???? ja jak na razie dogadałem się z nimi co do ceny w porównaniu z konkurencją są the Best , fachowa porada i kompetentny człowiek który jej udziela . myślę że warto by go było namówić do uczestnictwa w dyskusji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 03.04.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 150 zł + koszt przesyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts