Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odżelaziacz i zmiękczacz

VIP Jacek

Recommended Posts

jak Aquasystem Ci nie pomógł, to nie wiem czy Otago sprosta?

Oni przecież mają w ofercie odżelaziacze działające kaskadowo cos do 8mg/dm3 żelaza.

U mnie filtr nie wygląda jak gaśnica, tylko jak zbiornik hydroforowy. :D

Przeczytaj uważnie ten wątek, bo ja juz pisałem jaki odżelaziacz wybrałem i jaką mam wodę.

Filtr pracuje na złożu naturalnym i nie jest to żaden kompakt.

Nie polecam takich, chyba jak chcesz jechać na chemii.

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 9 months później...

użytkuję MP2 Otago od kilku miesięcy ale dopiero od miesiąca na stałe

Mangan i żelazo miałem 20 krotnie przekroczoną normę i po wstępnych badaniach wody (2 miesiące po uruchomieniu) zrobiłem badania wody na te dwa parametry

teraz dokładnie nie pamiętam tych danych ale żelazo spadło znacznie poniżej normy a mangan spadł do poziomu normy

liczę na to, że mangan też teraz będzie poniżej normy, ponieważ zmniejszyłem przepływ przez złoże i stacja ma więcej czasu na wyłapanie manganu

złoże lepiej pracuje z czasem

reasumując MP2 żelazo wytrąciło rewelacyjnie ale to głównie zasługa dobrego napowietrzania i aby to działało musi zapewnić odpowiednie ciśnienie na pompie (ja mam głębinówkę ok 6 MPa)

jeżeli pompa będzie za słaba to efektu może nie być, ponieważ zwężka venturiego może nie zassać odpowiedniej ilości powietrza

przy tej skutecznej metodzie napowietrzania trzeba uwzględnić zakup separatora powietrza aby np pompa cyrkulacji się nie zapowietrzała

płukanie MP2 jest dziecinnie proste

polecam tę stację z czystym sumieniem

Dzięki za odpowiedz. Moje badania wykazały zawartość manganu na poziomie 0,7 a żelaza 1,7 - czyli w jednym jak i drugim przypadku normy są przekroczone czternastokrotnie. Wygląda na to że filtr ten powinien i u mnie się sprawdzić. Mam pytanie: jak bardzo miałeś przekroczoną zawartość manganu?, jak duży zbiornik hydroforowy należy zastosować?, a co do pompy jak rozumie warunkiem jest aby dawała duże cieśninie?

Może jeszcze kto podzieli się swoimi doświadczeniami.

ja jestem zadowolony z tej stacji.

Płukanie jest proste i działa na zasadzie odwrócenia przepływu wody.

Filtr użytkuję gdzieś od 1,5 miesiąca. Woda jest czysta, trzeba tylko teraz zbadać wodę.

Muszę jeszcze zainwestować w zmiękczacz i jakiś dodatkowy filterek ze złożem tylko do celów spożywczych.

manganu miałem początkowo 1,0 mg/dm3 czyli 20 krotnie ponad normę a żelaza 4,4 mg/dm3 czyli też 20 krotnie więcej

mangan po miesiącu spadł do 0,06 czyli prawie norma (0,05) ale teraz już powinno być poniżej normy, ponieważ przepływy są mniejsze i złoże jest dłużej eksploatowane (lepiej wyłapuje mangan)

żelazo spadło 40 krotnie do 0,1 czyli nawet poniżej normy (0,2)

do miesiąca zrobię pełne badania to będę wiedział dokładnie co piję :-)

hydrofor 150 l

pompa musi dawać odpowiednie ciśnienie (dokładnie powiedzą Ci w Otago) aby wytworzyć na aspiratorze stałe duże podciśnienie potrzebne do prawidłowego napowietrzenia, które jest konieczne do szybkiego wytrącenia żelaza

jeżeli tego nie zapewnisz to lepiej pomyśleć o hydroforze 300 l

• 1 month później...

odświeżam wątek.

Przyszedł czas na zmiękczacz wody.

Może macie jakieś propozycje na urządzenie do zmiękczania wody.

U mnie studnia głębinowa. Jakie macie urzadzenia? Chodzi mi o takie z zasobnikiem na sól, gdzie okresowo dosypuje się ją. No i żeby cena była jaka normalna. :D

Jakieś linki, adresy.

• 3 weeks później...
odświeżam wątek.

Przyszedł czas na zmiękczacz wody.

Może macie jakieś propozycje na urządzenie do zmiękczania wody.

U mnie studnia głębinowa. Jakie macie urzadzenia? Chodzi mi o takie z zasobnikiem na sól, gdzie okresowo dosypuje się ją. No i żeby cena była jaka normalna. :D

Jakieś linki, adresy.

http://www.ewoda.pl/strona.php?1219

Wapń i magnez (czyli najprościej mówiąc twardość) są pożądane przez człowieka

Akurat do mycia włosów (jak ktoś ma takie dłuższe i bujniejsze ;-) ) lepsza jest miękka. Do podlewania roślin doniczkowych tez. A ponieważ jedne i drugie sa u mnie wysoko na liście priorytetów, to chyba zainwestuję w stosowne urządzenia ;-) :D

a jeszcze a propos Ca - ten z wody jest najczęściej w formie nieprzyswajalnej tak czy siak. Trzeba przyswajać z żywności ;-)

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

założyłem już odpowietrznik.

Kupiłem go też w Otago.

Z odżelaziacza jestem zadowolony. Wszystko hula dobrze, tylko musiałem dołożyć ten odpowietrznik, bo za dużo powietrza dostawało się do zbiornika hydroforowego przez napowietrzacz.

Trzeba tylko pamiętać o okresowym płukaniu złoża.