qbek17 31.01.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Przeczytałem sporo postów o firmie Otago. Czy to "lek na całe zło" ? Takie "coś" nie istnieje a już na pewno nie produkty wspomnianej firmy... ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airto 31.01.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 A będziesz tak miły i zaproponujesz jakieś rozwiązanie dla mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.01.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Proponuję ci to samo co w innym wątku - Crystal Right CR100 załatwi ci żelazo, mangan i amoniak na jednym stopniu. Będzie to tańsze w eksploatacji niż filtry wielostopniowe. Na 2-3 osoby powinien wystarczyć filtr wielkości 10x54, ale ze względu na wysoki poziom amoniaku radziłbym większy model - 13x54. Nie podałeś twardości więc nie wiem jak często wypadałaby regeneracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 31.01.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Proponuję ci to samo co w innym wątku - Crystal Right CR100 załatwi ci żelazo, mangan i amoniak na jednym stopniu. Będzie to tańsze w eksploatacji niż filtry wielostopniowe. Na 2-3 osoby powinien wystarczyć filtr wielkości 10x54, ale ze względu na wysoki poziom amoniaku radziłbym większy model - 13x54. Nie podałeś twardości więc nie wiem jak często wypadałaby regeneracja. Powiedz uczciwie – importuję Crystal Right więc go kup bo dasz mi zarobić. Nie znając twardości wody proponujesz ten sz..... Uczciwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.01.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Powiedz uczciwie – importuję Crystal Right więc go kup bo dasz mi zarobić. Nie znając twardości wody proponujesz ten sz..... Uczciwości. Osobiście nic nie importuję Nie daję też zarobić konkretnej firmie bo CR do Polski sprowadza co najmniej 4-5 firm. Nie znam twardości ale widzę jakie są inne parametry (np. przewodność) i na tej podstawie zakładam że twardość jest większa niż 50 mg/l. Poza tym każda firma, która będzie to montowała powinna dobrać taki system osobiście i upewnić się (czyli np. zbadać twardość), że wymagania są spełnione - to oni dają gwarancję i oni będą się musieli z niej wywiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 31.01.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Osobiście nic nie importuję Nie daję też zarobić konkretnej firmie bo CR do Polski sprowadza co najmniej 4-5 firm. Nie znam twardości ale widzę jakie są inne parametry (np. przewodność) i na tej podstawie zakładam że twardość jest większa niż 50 mg/l. Poza tym każda firma, która będzie to montowała powinna dobrać taki system osobiście i upewnić się (czyli np. zbadać twardość), że wymagania są spełnione - to oni dają gwarancję i oni będą się musieli z niej wywiązać. Jakoś w to nie wierzę. No właśnie jakbyś sprzedał to bezpośrednio klientowi bez pośrednika, a później byś wysłuchał parę gorzkich słów od klienta o tym g….. to szybko byś się wycofał. Te „coś’ z tyj firmy na pewno będzie lepiej pracowało, ale nic na tym zarobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.01.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Te „coś’ z tyj firmy na pewno będzie lepiej pracowało, ale nic na tym zarobisz. W przeciwieństwie do ciebie? Nie musisz mi wierzyć - twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.01.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Powiedz uczciwie – importuję Crystal Right Powiedz uczciwie, masz kopalnie dolomitu w ogrodku?? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airto 31.01.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedź. Crystal Right proponowałeś już poprzednio, fakt. Rozumiem, że przed zbiornikiem z tym złożem powinien być jakiś filtr grubszych zanieczyszczeń (sznurkowy czy jakiś taki?), a potem ta zwężka napowietrzająca i filtr z CR 100. Mam hydrofor przeponowy (nie do końca wiem jaka to różnica w stosunku do bezprzeponowego) ze zbiornikiem 100 l. Z tego co zrozumiałem na forach związanych z oczyszczaniem wody to może się to "kłócić" z napowietrzaniem. Wybaczcie moją nieznajomość tematu. I jeszcze pytanie do oponenta qbek'a - Hytrego Ulika. Jeśli nie CR to co ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.01.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 No właśnie jakbyś sprzedał to bezpośrednio klientowi bez pośrednika, a później byś wysłuchał parę gorzkich słów od klienta o tym g….. to szybko byś się wycofał. Tak sobie myślę... czy nie wydało ci się nigdy dziwne, że mnóstwo innych instalatorów montuje urządzenia z CR i ich klienci nie narzekają, a twoi tak? Może problem nie leży w złożu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.01.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedź. Crystal Right proponowałeś już poprzednio, fakt. Rozumiem, że przed zbiornikiem z tym złożem powinien być jakiś filtr grubszych zanieczyszczeń (sznurkowy czy jakiś taki?), a potem ta zwężka napowietrzająca i filtr z CR 100. Mam hydrofor przeponowy (nie do końca wiem jaka to różnica w stosunku do bezprzeponowego) ze zbiornikiem 100 l. Z tego co zrozumiałem na forach związanych z oczyszczaniem wody to może się to "kłócić" z napowietrzaniem. Wybaczcie moją nieznajomość tematu. I jeszcze pytanie do oponenta qbek'a - Hytrego Ulika. Jeśli nie CR to co ?. Do filtra z CR nie musisz dawać napowietrzania - to raz. A dwa, że przy zbiorniku przeponowym nie bardzo możesz dać napowietrzanie. Więc instalacja wygładałaby tak: hydrofor, filtr wstępny (powinien być w standardzie razem z filtrem na CR) i filtr właściwy (CR). Jeśli nie CR to instalacja wyglądałaby np. następująco: napowietrzenie, hydrofor (nowy), filtr wstępny, filtr odżelaziający, filtr do usuwania amoniaku. Inna opcja to złoże regenerowane chemicznie (bez napowietrzania): hydrofor, filtr wstępny, filtr odżelaziający regenerowany np.nadmanganianem potasu, filtr do usuwania amoniaku. Jeśli chciałbyś jeszcze żeby woda była zmiękczona to dodaj do tych przykładów kolejny etap: zmiękczacz. (CR będzie zmiękczał wodę). Im więcej filtrów tym większe koszty utrzymania (woda do płukania, chemia do regeneracji, serwisy), większe koszty zakupu i montażu i więcej miejsca pod instalację. Nie twierdzę, że CR jest idealnym rozwiązaniem, ale uważam że jest to pomysł lepszy i tańszy niż wielostopniowe, rozbudowane systemy "tradycyjne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airto 31.01.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Znowu dziękuję za szybką i kompetentną odpowiedź. Rozwiązanie wydaje się oczywiste. Ten pierwszy proponowany zestaw ze złożem CR. Gdzie to kupić tanio ale dobrej jakości ? Jakich firm ? Montować przy pomocy znajomego hydraulika czy firmowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.02.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Radziłbym jednak pozostawić montaż profesjonalnej firmie. Nie mają wtedy możliwości odrzucenia gwarancji ze względu na nieprawidłowy montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 01.02.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 ..... I jeszcze pytanie do oponenta qbek'a - Hytrego Ulika. Jeśli nie CR to co ?. Nigdy jako pierwsze urządzenie przy takim zażelazieniu nie montuj urządzeń regenerowanych chemicznie ( sól lub nadmanganian) są awaryjne. Rób to metoda powolnych kroków. Niestety zacząłeś przygodę z wodą od nie z tej strony. Mieszkając w okolicach Legionowa musiałeś się liczyć z żelazem w wodzie. Pierwsze musisz zmienić zbiornik na najlepiej 300l bez przepony. Przed zbiornikiem montujesz aspirator do napowietrzania. Za zbiornikiem montujesz odżelaziacz z tradycyjnym złożem wielowarstwowym. Tu masz do wyboru kilka firm, ważne aby urządzenia były zbudowane z komponentów renomowanych firm, a nie na chińskich śmieciach. Rozwiązanie to załatwi na pewno problem z żelazem i częściowo z manganem. Amoniak również się utlenia i ginie po takim odżelaziaczu bynajmniej ja nigdy nie musiałem montować filtrów na amoniak czym Cię tu straszą. Zaletą tego jest brak kosztów eksploatacyjnych (np.soli) i praktycznie bezawaryjne w przeciwieństwie do CR Po trzech miesiącach po zamontowaniu, zrób analizę i zobacz czy jeszcze coś musisz jeszcze robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.02.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Po trzech miesiącach po zamontowaniu, zrób analizę i zobacz czy jeszcze coś musisz jeszcze robić. I tak co kilka miesięcy dostawiaj kolejne etapy... Kosztem eksploatacji będzie częste opróżnianie szamba, bo odżelaziacz musisz płukać dużo częściej i mocniej niż filtr z CR. Dodaj do tego nową pompę bo stara pewnie nie da rady wypłukać dużego i ciężkiego odżelaziacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 01.02.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 I tak co kilka miesięcy dostawiaj kolejne etapy... Kosztem eksploatacji będzie częste opróżnianie szamba, bo odżelaziacz musisz płukać dużo częściej i mocniej niż filtr z CR. Dodaj do tego nową pompę bo stara pewnie nie da rady wypłukać dużego i ciężkiego odżelaziacza. To jest twoje zdanie I Dodaj do tego nową pompę bo stara pewnie nie da rady wypłukać dużego i ciężkiego odżelaziacza. Z tą pompa miałem kilka razy do czynienia. Wygląda jak „mydelniczka” ale jej wydajność mnie zszokowała tylko trwlość już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.02.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Amoniak również się utlenia i ginie po takim odżelaziaczu bynajmniej ja nigdy nie musiałem montować filtrów na amoniak czym Cię tu straszą. . 1. Bynajmniej tylko Ty miewasz problemy z CR-em. Nie bralbym wiec Twoich doswiadczen za obowiazujace dla kazdego przypadku. 2. "usuwanie amoniaku rozpuszczonego z wody odbywa się w procesie biologicznym. Najpierw trzeba na złożu filtracyjnym zasiedlić bakterie, które „żywią" się amoniakiem. Warunkiem poprawnego funkcjonowania bakterii jest uzyskanie odpowiedniego stężenia tlenu. Usuwanie amoniaku jest procesem bardzo „tlenochłonnym" stąd by przebiegało prawidłowo, trzeba zawsze kontrolować natlenienie wody i niedopuszczać do sytuacji, w której zawartość jest niska (poniżej 2,0 mg w wodzie uzdatnionej). " Umiesz odpowiedziec czlowiekowi ile trwa zasiedlania dolomitu tymi bakteriami w warunkach domowych? Czy jestes pewien ze zawsze do zasiedlenia tych bakterii dojdzie? Co jak trzeba bedzie studnie przechlorowac? Bakterie na Twoim cudnym dolomicie "pojda sie rozmnazac" i nici z usuwania amoniaku. Zeby to kontrolowac nalezaloby sie upewnic, ze ilosc tlenu jest odpowiednia. Tlenometr to pare ladnych tysiecy :-/ To ja juz bym wolal CR na ten amoniak jak mialbym wybierac. Jest wiele powodow dla ktorych usuwanie amoniaku na Twym cudownym dolomicie moze sie nie udac. A Ty zwyczajowo nie znając wszystkich warunkow i najwyrazniej nie wiedzac jak to dziala(!) proponujesz ten sz..... Uczciwości." marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 01.02.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 1. Bynajmniej tylko Ty miewasz problemy z CR-em. Nie bralbym wiec Twoich doswiadczen za obowiazujace dla kazdego przypadku. 2. "usuwanie amoniaku rozpuszczonego z wody odbywa się w procesie biologicznym. Najpierw trzeba na złożu filtracyjnym zasiedlić bakterie, które „żywią" się amoniakiem. Warunkiem poprawnego funkcjonowania bakterii jest uzyskanie odpowiedniego stężenia tlenu. Usuwanie amoniaku jest procesem bardzo „tlenochłonnym" stąd by przebiegało prawidłowo, trzeba zawsze kontrolować natlenienie wody i niedopuszczać do sytuacji, w której zawartość jest niska (poniżej 2,0 mg w wodzie uzdatnionej). " Umiesz odpowiedziec czlowiekowi ile trwa zasiedlania dolomitu tymi bakteriami w warunkach domowych? Czy jestes pewien ze zawsze do zasiedlenia tych bakterii dojdzie? Co jak trzeba bedzie studnie przechlorowac? Bakterie na Twoim cudnym dolomicie "pojda sie rozmnazac" i nici z usuwania amoniaku. Zeby to kontrolowac nalezaloby sie upewnic, ze ilosc tlenu jest odpowiednia. Tlenometr to pare ladnych tysiecy :-/ To ja juz bym wolal CR na ten amoniak jak mialbym wybierac. Jest wiele powodow dla ktorych usuwanie amoniaku na Twym cudownym dolomicie moze sie nie udac. A Ty zwyczajowo nie znając wszystkich warunkow i najwyrazniej nie wiedzac jak to dziala(!) proponujesz ten sz..... Uczciwości." marcin Znowu piana i jeszcze do tego problem z czytaniem ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.02.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Znowu piana i jeszcze do tego problem z czytaniem ze zrozumieniem. Prosze Cie. Napisz choc raz czego to ja konkretnie nie zrozumialem w swej bezdennej glupocie, z Twojej wypowiedzi. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 01.02.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Prosze Cie. Napisz choc raz czego to ja konkretnie nie zrozumialem w swej bezdennej glupocie, z Twojej wypowiedzi. marcin Mądry zrozumie a pieniacz nie musi. Koniec piany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts