Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z migdałkiem

Recommended Posts

Nie wiem co może być przyczyną kondycji mojego migdałka.

Sprawa ma się tak, że pędy na młodych przyrostach (po cięciu po zakończeniu kwitnienia) mają pozwijane listki. Wszystkie listki skręcają się i zwijają dość mocno. Nawet nie w ruloniki ale w niekształtne kształty.Mszycy szukałem nawet z lupą i chyba jej nie ma bo liście suche, a samych robaczków nie znalazłem. Żadnych innych osobników też.

Zastanawiam się czy może to byc efekt oprysku Decisem, takiego zapobiegawczego, bo na sąsiednim jaśminowcu była mszyca i Decisem ja załatwiłem. Drugi migdałek rośnie w odległości ok 15m i nic mu nie jest, przyrosty ładne i listki też.

Krzysztofie, nie jestem ekspertem, ale u siebie podejrzewam to samo.

Spryskałam tym świństwem wierzbę od mszyc i teraz listki są poskręcane.

Jeśli to sprawa Decisu, to pytanie, czy roztwór za mocny, czy nie powinnam była pryskać w słoneczny dzień, nie wiem :roll:

A ja bym sprawdziła,czy korzeni nie podgryzają pędraki.

Ostatnio zeżarły mi pnącą białą różę-przy korzeniu było 5 szt największych robali i 2 szt małych. Korzenie miały ok 5 cm długości- nie wiem jakim cudem nie przechyliła się-może wiatru nie było. :o Walczę z tym tałatajstwem już kilka lat i chyba nic mnie już nie zdziwi-co potrafią pędraki zjeść.

Rztwór dałem wg ulotki i raczej słabszy niz wymagany.

Podejrzewam, że to może być Decis, skoro i Wy macie podobne objawy na swoich roślinkach. Na pędraki raczej nie stawiam, bo zauważyłem, że pojawił się kilka nowych przyrostów jakby zdrowych.

A ja głupi wczoraj jeswzcze raz mojego migdałka tym Decisem, bo pomyślałem sobie że boże jednak są w tych zwiniętych listkachjakieś robaczki. W końcu wszystkich nie rozwijałem.Teraz żałuję, zobaczymy co będzie dalej.

Może jeszcze się ktoś wypowie. :cry: