Rahlus 01.06.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Witam,mam pytanie, czy ktoś już "przerabiał" w praktyce taki problem - podpisałem umowę przedwstępną (akt notarialny) na zakup działki, wpłaciłem zadatek. Niestety sprzedający uchyla się od podpisania umowy końcowej (czas określony w umowie przedwstępnej minął, mam dokument potwierdzony notarialnie, że nie stawił się na umówiony termin finalizacji zakupu), dzisiaj uzyskałem informację, że dostał lepszą ofertę sprzedaży. W związku z tym, że sądownie chcę dochodzić od sprzedającego wypełnienia ustaleń z umowy przedwstępnej, mam pytania:- czy mogę złożyć pozew w powyższej sprawie już teraz, czy jest jakiś termin, po którym dopiero można dochodzić swojego prawa do realizacji umowy, ewentualnie czy istnieje konieczność ponownego wezwania sprzedającego do realizacji umowy?- jak uniemożliwić sprzedaż działki innej osobie? (np. czy mogę jeszcze, mimo że czas obowiązywania umowy przedwstępnej minął, dokonać wpisu w księdze wieczystej, że istnieje zobowiązanie właściciela do sprzedaży działki)?Zaznaczam, że nie interesuje mnie na tą chwilę zwrot zadatku x2, chcę zmusić sprzedającego do wywiązania się z naszych ustaleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.06.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 co ja bym zrobił?1. poszedł do prawnika i jak najszybciej wniósł sprawę o wykonanie umowy, wraz z wnioskiem o zabezpieczenie roszczenia....2. dodatkowo napisał pismo do Wydziału Ksiąg Wieczystych ( z kopią umowy), z informacją o wniesieniu pozwu do sądu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 01.06.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Popieram. Jak najszybciej pozew o zobowiązanie do zlozenia oświadczenia woli z wnioskiem o udzielenie zabezpieczenia przez wpis ostrzeżenia w księdze wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 02.06.2007 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Można jeszcze zapytać prawnka czy nie warto "wystraszyć" potencjalnego nabywcy informując go np listem poleconym o umowie przedwstępnej i możliwości żądania uznania przez sąd jego ewentualnej umowy za bezskuteczną wobec Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rahlus 02.06.2007 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Dziękuję za pomoc, w poniedziałek idę dokonać wpisu w KW odnośnie mojego roszczenia wynikającego z umowy przedwstępnej (żałuję, że od razu tego nie zrobiłem, ale nie myślałem, że sprzedawca okaże się nierzetelny). Dowiedziałem się, że mogę go złożyć, mimo że termin sprzedaży określony w umowie przedwstępnej minął - moje roszczenie przedawnia się dopiero po roku(!). Ponadto, jeżeli do jutra nie uzyskam pisemnego zobowiązania sprzedającego, że się stawi do środy u notariusza celem podpisania umowy w poniedziałek idę do prawnika, piszemy pozew + wniosek o zabezpieczenie nieruchomości.Na bieżąco będę opisywał rozwój sytuacji - myślę że w obecnych realiach (stale rosnące ceny) nie tylko ja mam problemy z nieuczciwym sprzedawcą, także komuś jeszcze to się przyda.1 wniosek - jeżeli umowa przedwstępna, to tylko u notariusza + zabezpieczenie wpisem do KW po podpisaniu umowy przedwstępnej. Ewentualnie b.wysoki zadatek, żeby sprzedawcy nie opłacało się kombinować, chociaż 1 opcja wg mnie jest znacznie bezpieczniejsza dla kupującego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 02.06.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 IMHO po podpisaniu umowy przedwstępnej nie ma sensu biegać do KW. Wystarczy jeżeli wystąpi problem.Nie mniej w Twojej sytuacji szybko leć do KW - taki wpis w KW wystraszy każdego kupującego, a żaden bank nie da kredytu z takim wpisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 04.06.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 zaraz, zaraz - na podstawie czego w KW dokonacie wpisu i jakiego ?? wg mnie nie można zrobić wpisu w KW do czasu aż nie ma sie umowy przeniesienia. Przecież nie wiadomo czy z kupna zrezygnował kupujący czy sprzedający. Mogło by dojśc do sytuacji kiedy kupujący nie chce kupić, nie podpisał umowy przeniesienia ale poszedł do KW i dokonał jakiegoś wpisu uniemożliwiającego sprzedaż działki komuś innemu. Ale ciekaw jestem jak to się dalej potoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 04.06.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 zaraz, zaraz - na podstawie czego w KW dokonacie wpisu i jakiego ?? wg mnie nie można zrobić wpisu w KW do czasu aż nie ma sie umowy przeniesienia. Przecież nie wiadomo czy z kupna zrezygnował kupujący czy sprzedający. Mogło by dojśc do sytuacji kiedy kupujący nie chce kupić, nie podpisał umowy przeniesienia ale poszedł do KW i dokonał jakiegoś wpisu uniemożliwiającego sprzedaż działki komuś innemu. Ale ciekaw jestem jak to się dalej potoczy. Na podstawie aktu notarialnego-umowy przedwstępnej. Nie chodzi o wpisanie nowego właściciela tylko o roszczenie wynikajace z umowy przedwstepnej w dziale III kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 05.06.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Na podstawie aktu notarialnego-umowy przedwstępnej. Nie chodzi o wpisanie nowego właściciela tylko o roszczenie wynikajace z umowy przedwstepnej w dziale III kw. ale co ty chcesz zrobić - idziesz i mówisz, że tu mamsz umowę a sprzedawca nie chce sprzedać?? I Pani w okienku wierzy ci na piękne oczy i dokonuje wpisu, tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 05.06.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Na podstawie aktu notarialnego-umowy przedwstępnej. Nie chodzi o wpisanie nowego właściciela tylko o roszczenie wynikajace z umowy przedwstepnej w dziale III kw. ale co ty chcesz zrobić - idziesz i mówisz, że tu mamsz umowę a sprzedawca nie chce sprzedać?? I Pani w okienku wierzy ci na piękne oczy i dokonuje wpisu, tak?? Prawie. Po pierwsze nic nie mówisz tylko wypełniasz odpowiedni druk i składasz wniosek o wpis roszczenia w KW dział III..Załączasz odpis aktu notarialnego. To czy sprzedający się miga czy nie nie ma znaczenia.Jako strona umowy przedwstepnej spisanej w formie aktu notarialnego masz prawo wnioskować o taki wpis. Bardzo często proponuje to notariusz przy zawieraniu takiej umowy. P.S. Na moje "piękne oczy" już się panie w "moim" sądzie nie łapią! Może dlatego , że jestem tam prawie codziennie i się napatrzyły a może nie te oczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 06.06.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Po pierwsze nic nie mówisz tylko wypełniasz odpowiedni druk i składasz wniosek o wpis roszczenia w KW dział III. z tego co wiem to tylko właściciel i sąd może dokonać wpisu w KW. No i jeszcze urząd skarbowy, ale on tak naprawdę nie musi bo i tak na wszystko kładzie łapę jak chce. Ale skoro tak piszesz, to pewnie wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts