Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uchylanie się sprzedawcy po zawarciu umowy przedwstępnej

Rahlus

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie, czy ktoś już "przerabiał" w praktyce taki problem - podpisałem umowę przedwstępną (akt notarialny) na zakup działki, wpłaciłem zadatek. Niestety sprzedający uchyla się od podpisania umowy końcowej (czas określony w umowie przedwstępnej minął, mam dokument potwierdzony notarialnie, że nie stawił się na umówiony termin finalizacji zakupu), dzisiaj uzyskałem informację, że dostał lepszą ofertę sprzedaży. W związku z tym, że sądownie chcę dochodzić od sprzedającego wypełnienia ustaleń z umowy przedwstępnej, mam pytania:

- czy mogę złożyć pozew w powyższej sprawie już teraz, czy jest jakiś termin, po którym dopiero można dochodzić swojego prawa do realizacji umowy, ewentualnie czy istnieje konieczność ponownego wezwania sprzedającego do realizacji umowy?

- jak uniemożliwić sprzedaż działki innej osobie? (np. czy mogę jeszcze, mimo że czas obowiązywania umowy przedwstępnej minął, dokonać wpisu w księdze wieczystej, że istnieje zobowiązanie właściciela do sprzedaży działki)?

Zaznaczam, że nie interesuje mnie na tą chwilę zwrot zadatku x2, chcę zmusić sprzedającego do wywiązania się z naszych ustaleń.

Dziękuję za pomoc, w poniedziałek idę dokonać wpisu w KW odnośnie mojego roszczenia wynikającego z umowy przedwstępnej (żałuję, że od razu tego nie zrobiłem, ale nie myślałem, że sprzedawca okaże się nierzetelny). Dowiedziałem się, że mogę go złożyć, mimo że termin sprzedaży określony w umowie przedwstępnej minął - moje roszczenie przedawnia się dopiero po roku(!). Ponadto, jeżeli do jutra nie uzyskam pisemnego zobowiązania sprzedającego, że się stawi do środy u notariusza celem podpisania umowy w poniedziałek idę do prawnika, piszemy pozew + wniosek o zabezpieczenie nieruchomości.

Na bieżąco będę opisywał rozwój sytuacji - myślę że w obecnych realiach (stale rosnące ceny) nie tylko ja mam problemy z nieuczciwym sprzedawcą, także komuś jeszcze to się przyda.

1 wniosek - jeżeli umowa przedwstępna, to tylko u notariusza + zabezpieczenie wpisem do KW po podpisaniu umowy przedwstępnej. Ewentualnie b.wysoki zadatek, żeby sprzedawcy nie opłacało się kombinować, chociaż 1 opcja wg mnie jest znacznie bezpieczniejsza dla kupującego.

Pozdrawiam

zaraz, zaraz - na podstawie czego w KW dokonacie wpisu i jakiego ??

wg mnie nie można zrobić wpisu w KW do czasu aż nie ma sie umowy przeniesienia. Przecież nie wiadomo czy z kupna zrezygnował kupujący czy sprzedający. Mogło by dojśc do sytuacji kiedy kupujący nie chce kupić, nie podpisał umowy przeniesienia ale poszedł do KW i dokonał jakiegoś wpisu uniemożliwiającego sprzedaż działki komuś innemu.

Ale ciekaw jestem jak to się dalej potoczy.

zaraz, zaraz - na podstawie czego w KW dokonacie wpisu i jakiego ??

wg mnie nie można zrobić wpisu w KW do czasu aż nie ma sie umowy przeniesienia. Przecież nie wiadomo czy z kupna zrezygnował kupujący czy sprzedający. Mogło by dojśc do sytuacji kiedy kupujący nie chce kupić, nie podpisał umowy przeniesienia ale poszedł do KW i dokonał jakiegoś wpisu uniemożliwiającego sprzedaż działki komuś innemu.

Ale ciekaw jestem jak to się dalej potoczy.

Na podstawie aktu notarialnego-umowy przedwstępnej. Nie chodzi o wpisanie nowego właściciela tylko o roszczenie wynikajace z umowy przedwstepnej w dziale III kw.

Na podstawie aktu notarialnego-umowy przedwstępnej. Nie chodzi o wpisanie nowego właściciela tylko o roszczenie wynikajace z umowy przedwstepnej w dziale III kw.

ale co ty chcesz zrobić - idziesz i mówisz, że tu mamsz umowę a sprzedawca nie chce sprzedać?? I Pani w okienku wierzy ci na piękne oczy i dokonuje wpisu, tak??

ale co ty chcesz zrobić - idziesz i mówisz, że tu mamsz umowę a sprzedawca nie chce sprzedać?? I Pani w okienku wierzy ci na piękne oczy i dokonuje wpisu, tak??

Prawie.

Po pierwsze nic nie mówisz tylko wypełniasz odpowiedni druk i składasz wniosek o wpis roszczenia w KW dział III..Załączasz odpis aktu notarialnego. To czy sprzedający się miga czy nie nie ma znaczenia.Jako strona umowy przedwstepnej spisanej w formie aktu notarialnego masz prawo wnioskować o taki wpis. Bardzo często proponuje to notariusz przy zawieraniu takiej umowy.

P.S. Na moje "piękne oczy" już się panie w "moim" sądzie nie łapią! Może dlatego , że jestem tam prawie codziennie i się napatrzyły a może nie te oczy... :wink:

Po pierwsze nic nie mówisz tylko wypełniasz odpowiedni druk i składasz wniosek o wpis roszczenia w KW dział III.

z tego co wiem to tylko właściciel i sąd może dokonać wpisu w KW. No i jeszcze urząd skarbowy, ale on tak naprawdę nie musi bo i tak na wszystko kładzie łapę jak chce.

Ale skoro tak piszesz, to pewnie wiesz lepiej.