Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Dziennika Budowy CoolaTT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Twój domek jest superrr, mam nadziej że mój będzie równie ładny, możesz wkleić zdjęcie jak masz zrobione połączenie komina systemowego z klinkierówką ?

Dzięki

Poniżej zamieszczam zdjęcie na którym widać przejście komina systemowego w klinkierowy. W klinkierze kanały powietrzne były już przedzielane cegłami pełnymi, a komin dymowy dlaej był prowadzony w rurze szamotowej.

http://images33.fotosik.pl/333/5f4faf1e4d94132amed.jpg

Brawo, brawo, brawo!!!

domek jest przepiekny:)

tylko nierozumiem dlaczego chcialiście wycinac brzozy?? jakie sa z nia klopoty??

Brzoza dużo śmieci, ale to nie problem. Po prostu jest dość płytko zakorzeniona i była dziwnie przecghylona w stronę domu. Nic więcej.

Przy okazji średnio polecam drzewa liściaste na podwórku. Jesienią jest katastrofa z liśćmi. Sam tego doświwadczałem w latach młodzieńczych. :D

Hej CoolaTT,

jeszcze raz pogratuluję ładnego domu. Mam natomiast pytanko techniczno-konstrukcyjne. Czy możesz podać dokładny przejrój ścian zewnętrznych (łącznie ze szczelinami wentylacyjnymi)?. Niestety w tej kwestii już tyle pinii fachowców miałem, że trudno wybrąć tę jedyną słuszną. Mam oczywiście już własne zdanie na ten temat, ale będę wdzięczny za Twoją odpowiedź. Jak dobrze pójdzie to ja ruszę z budową, a w zasadzie z rozbudową małego domku we wrześniu.

pozdr

U mnie układ jest taki licząc od wewnątrz:

-płyta Gk 12,5 mm

-płyta OSB 12 mm

-ściana konstrukcyjna kantówka 150mm

-płyta OSB 15 mm

-łata pionowa 50 mm(pomiędzy nimi ocieplenie)

-łata dystansująca (kontrłata) 25 mm

-deska elewacyjna (szalówka) 28 mm

Teoretycznie wychodzi że od środka do zewnątrz mam 292,5 mm

W międzyczasie mam jeszcze folie i membrany.Folia od wewenątrz przed OSB.

Membrana po łatach i wełnie.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Witajcie!!!

Bardzo podoba nam się Wasz dziennik i postępy w budowie jednak zaciekawił mnie wątek Waszego problemu z kominkiem.

Czy mozna wiedzieć jak dokładnie się to skończyło?

Co było powodem?

Albo co dokladnie zostało naprawiene, że potem było OK?

Ano skończyło to się w następujący sposób:

Szybę mi wymienili na gwarancji.

Komin musiałem przerobić i zrobiłem to na koszt własny, bo nie chciało mi się sądzić ze sprzedawcą kominków, kosztowało mnie to około 1200. Dużo, ale cóż zrobić.

Pozdrawiam.

• 1 month później...
Cool - czy ta przerwa w relacji spowodowana jest przeprowadzką?! Stawiałam Ciebie za wzór mojemu mężowi :D i ci teraz cisza? :-? A tak serio, śledzę Twoją budowę, podziwiam i zazdroszczę indywidualnych zdolności... :o Co dalej z grillem, wędzarnią i dodatkami? może jakieś zdjęcia? Pozdrawiam - H

Przeprowadzka, to chyba raczej jeszcze nie - może za miesiąc. Po prostu czasami lenistwo, czasami brak czasu.

Wędzarnia z grillem i piecem chlebowym już stoi.

A tak odnośnie całej reszty, to właśnie mi się rozwalił aparat fotograficzny i nie mam czym robić zdjęć. Ale nie ma się czym przejmować, zamówiłem już nową cyfrówkę, powinna być w tygodniu więc może się poprawi. :D Pozdrawiam.

CoolaTT gratuluje urządzania domu.

Z jakiej firmy macie drzwi do prysznica oraz jakie grzejniki?

U nas też bedzie kabina stawiana plus drzwi.

Pozdrawiam

Grzejniki mamy różne: Instal Projekt, Kermi, Burgman

Drzwi do prysznica i kabina prysznicowa - wszystkoz jednej serii - Aquaform Salgado

Dojrzałam w temacie o łazienkach Twoje fotki i ta biała łazienka mnie po prostu zauroczyła :D Napisz proszę jakiej firmy te płytki (szkliwione?) i jaki mają wymiar? Czy na podłodze są matowe? Szukam do swojej łazienki zwykłych śnieżnobiałych szkliwionych płytek w większym rozmiarze niż standardowe niegdyś 20x25 i stwierdzam że wybór jest bardzo mały :o

Aaaa i bardzo mi się podoba podłoga palisandrowa. Gratuluje :)