Gość Bożenka 01.07.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Mam problem, który nie wiem jak rozwiązać, a może to nie problem i jestem przewrazliwiona?. Mam już WZiZT. Następnie geodeta zrobił mi mapę do celów projektowych i naniósł altanę - stoi na trelinkach, jest z drewna i ma 18m2-wcześniej na mapie archiwalnej jej nie było. Altana została 2 lata temu postawiona bez żadnego pozwolenia ani zgłoszenia. Oczywiście nie przeszkadza w wybudowaniu domu -jest w końcu działki o powierzchni 3200 m2. Jeżeli taka mapa będzie użyta, z tą nieszczęsną altaną w dokumentacji na pozwolenie na budowę to czy będe miała jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia . Kochani pomóżcie, macie tyle doświadczenia, co robić? - Bożenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.07.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 W pozwoleniu na budowę nowego domu prawdopodobnie nie powinno być problemu, ale możesz zostać oskarżona od samowolę budowlaną.W prawie budowlanym (obowiazujacym do 10 lipca br) odnośnie altan jest zapis :Art. 29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:....6) altan i obiektów gospodarczych na działkach w pracowniczych ogrodach działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i do 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych i do 4 m przy dachach płaskich,Moim zdaniem mozna to interpretować tak : "Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa altan", gdyż dalsza część zdania dotyczy tylko obiektów gospodarczych.W rozumieniu Art. 3 Twoja altana nie jest budynkiem (nie jest trwale zwiazana z gruntem) :Art. 3.Ilekroć w ustawie jest mowa o:....2) budynku - należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach,,, nie dotyczą więc jej przepisy o budynkach. W nowym prawie budowlanym zmienia się art. 29, w którym pojawia się zapis : Art. 29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:....2) budynków gospodarczych, wiat i altan o powierzchni zabudowy do 10 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki,To trudno już interpretować na Twoją korzyść.Co na to inni Forumowicze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.07.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Z uzyskaniem pozwolenia nie powiinac miec problemu.Jesli nie bedzie strony w postepowaniu ktorej bedzie zalezalo na dochodzeniu prawdy o Twojej altance to jest malo prawdopodobne aby Urzad sam wszczal postepowanie z takiego powodu. Po za tym altanka mogla zostac wybudowana znacznie wczesniej niz 2 lata temu. Najlepiej to poprosc geodete aby obrys altanki usunal z podkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.07.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Pitbull ma rację, gdyby urzędnicy chcieli sprawdzac czy wszystkie budynki na mapach są zgodne z pozwoleniami, to na decyzję by sie latami czekało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.07.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Zza biurka, rzeczywiście trudno to sprawdzić, ale w nowym prawie budowlanym przewidziane są kontrole na placu budowy. Czy wtedy też urzędnik przymknie oko na rozbieżność pomiędzy mapą i stanem faktycznym ?Swoją drogą, wspaniale potrafimy omijać prawo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Dzięki dla HenoK, Pitbulla i Alanty. Trochę mi się w głowie rozjasniło. Jak myslicie jeżeli bym dostała pozwolenie na budowę to mogłabym te altanę wykorzystać na obiekt do czasowego użytkowania w trakcie prac budowlanych i wtedy byłby legalnie?. Sama nie wiem im więcej wertuje to nasze prawo tym bardziej mi sie w głowie kiełbasi. Pozdrawiam Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.07.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Dzięki dla HenoK, Pitbulla i Alanty. Trochę mi się w głowie rozjasniło. Jak myslicie jeżeli bym dostała pozwolenie na budowę to mogłabym te altanę wykorzystać na obiekt do czasowego użytkowania w trakcie prac budowlanych i wtedy byłby legalnie?. Sama nie wiem im więcej wertuje to nasze prawo tym bardziej mi sie w głowie kiełbasi. Pozdrawiam Was. Możesz altanę tak wykorzystać, ale wtedy będzie to obiekt tymczasowy, który trzeba po zakończeniu budowy rozebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.07.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Praktycznie mozesz ja wykorzystac ale formalnie jako legalizacja tego obiektu nic to nie da, poniewaz:1. Obiekt tymczasowy powinien byc pozniej rozebrany2. Obiekt tymczasowy nie jest trwale powiazany z gruntem a Twoja altanka jest czyli nie jest obiektem tymczasowym. Jesli chcesz zalegalizowac swoja samowole to na mapie do celow projektowych razem z projektowanym domem, zaprojektuj altane (ktora juz istnieje) - jako jedno zadanie budowlane. W ten sposob dostaniesz pozwolenie na budowe na obydwa obiekty budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 04.07.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Hi, hi, znowu się zgodzę z Pitem . Geodeta wtedy nawet nie musi usuwać altany z mapy, wystarczy, ze Projektant oznaczy ją jako obiekt projektowany, a nie istniejacy PS nie jestem zwolennikiem samowoli budowlanych, ale takie duperele jak altana nikomu właściwie nie zagrażają, no i łatwo je rozebrać w razie czego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.07.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 O dzieki Ci sloneczko Ty moje - nie ma to jak zgoda w rodzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.07.2003 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Jeszcze raz wielkie dzięki dla Alanty, Henok i Pitbulla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts