Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakiego gruntu używać do gruntowania tynku c-w pod farbę?

Co sądzicie o pewnym pomyśle podsuniętym mi przez pewnego majstra:

kupić GoldBand-a i packą filcówką wetrzeć go w tynk w celu wygładzenia.

???

Z deszczu pod rynne!!

Goldband ma piasek czy inne ziarno i nigdy nie da sie zatrzeć na gładko,prędzej gładzie gipsowe.

Swoją drogą "ciekawe" pomysły ma ten majster :lol:

"pod rynnę" rozumiem, ale z deszczu nie. O co chodzi. Możesz nieco rozjaśnić?

Filcówką nie uda sie zatrzeć GoldBandu,za cienko.Przy normalnym nakładaniu(ok 1cm) wyciągasz na wierzch "mleczko"i wygładzasz,przy cienkiej warstwie ziarno zawarte w GoldBandzie nie pozwoli na to.Cały czas bedzie chropowate.Czy teraz jest jasne

https://forum.murator.pl/topic/80089-pierwsze-malowanie-bez-gruntowania/page/2/#findComment-1812255

Jak widzisz na golych tynkach ze sa chropowate to po malowaniu bedzie totalna beznadzieja :-? ja mam tynki maszynowe i powiem szczerze... nie gruntowalem ich i kolory sa dobre/takie jak mialy byc/ bialy jest bialy, lososiowy lososiowy... zawsze przed malowaniem przecieralem sciane papierem sciernym zeby wszystkie przylepy usunac... wg mnie gruntowanie nic nie daje/przemyslenie wg wlasnych doswiadczen/
https://forum.murator.pl/topic/80089-pierwsze-malowanie-bez-gruntowania/page/2/#findComment-1812280