Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki klej

Gość

Recommended Posts

Ściana fundamentowa posmarowana jest Dysperbitem 2x. Na to przychodzi styropian 8 cm i folia.Jakiego kleju mogę uzyc do przyklejenia styropinu.Czy zwykłego np .Atlas do ociepleń ( styropian do muru)? Ściana jest dość wysoka, więc przed zasypaniem muszę czymś "złapać" ten styropian do muru. Gosia.

U mnie konczą murowac ściany fundamentowe i właśnie rozważamy jak zrobić izolacje pionowe (w projekcie nie mam żadnej izol. pion.). Przeważa w.w. opcja, czyli: dysperbit - styropian - dysperbit lub folia. Mój majster mówi, że nie przykleja sie styropianu do dysperbitu...

W składzie powiedzieli mi, że można to skleić Styrbitem. Twierdzą też, że sam styrbit może służyć za hydroizolację pionową, czyli nie trzeba smarować murów dysperbitem. Czy ktoś tak robił?

ela

Można kleić Styrbitem lub Styrbitem2000 ale obydwa preparaty są dosyć drogie (6-8 zł/kg). Styrbitu W w-wie i okolicach sie nie kupi...

Ja mam ten sam problem - w poniedziałek ocieplam fundament. chyba spróbuję zwykły klej (Alpol, Atlas, Skała) - w gruncie to nawet niech trzyma na aby-aby - ziemia dociśnie.

Ale jak ktoś ma doświadczenia z klejeniem styropianu do dysperbitu - to niech się nimi podzieli.

Ale jak ktoś ma doświadczenia z klejeniem styropianu do dysperbitu - to niech się nimi podzieli.

Dzielę się :D

Styropian przyklejaliśmy bezpośrednio do bloczków betonowych klejem do docieplen PREFIX (nic nie wiem na temat jego jakosci), byl tani,bo 25kg worek kosztowal 18,30 brutto. Na to siatka do styropianu i znow klej. Dopiero na to 2 warstwy dysperbitu i dolozylismy jeszcze po wierzchu folię kubełkową. Może trochę tego dużo, ale na fundamentach postanowiliśmy nie oszczędzać.

Pozdrawiam