Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Granat - komentarze

Recommended Posts

Wasiu, pozdrówka serdeczne i buziaki wnusiom :D

Ja swoje wierzby wczoraj przycięłam i to mocno.

Wszystkie różowe końcówki aż do zdrowych nie brązowiejących liści.

Takie łyse dziś, ale tak trzeba. Dzięki temu korona się ładnie zagęści i utrzyma kulisty pokrój.

Po posianiu trawy do momentu jej wyraźnego zazielenienia podlewaj regularnie, by nie zasuszyć wykiełkowanych ździebełek.

Zobaczysz jaką radość sprawi pierwsze koszenie własnego trawnika :D

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziekuję wam za rady... :D Ja poczatkujący ogrodnik.... :D :D :D

Tak, jak wczesniej pisałam na sobote zaplanowalismy sianie trawki...pogoda nam dopisała, słoneczko ładne, wiaterek słaby no to po obiadku zaczelismy siac trawkę. Posialismy, zwałowalismy i podlalismy zraszaczem, coby nasionek nie rozbijac, chociaz i tak wgniecione zostały przez wał w ziemię.

Aaa zapomniałam dodać, że dwa dni wczesniej na całym kawałku gdzie ma byc trawka, rozsialismy siewnikiem nawóz i tez podlaliśmy, żeby wszedł głebiej w glebe....

No a wieczorem.... :o :o :o nawałnica wielka sie zerwała, oberwanie chmury prawie, grzmoty i błyskawice. Bałam się, że nasze nasionka, które pewnie jeszcze nie zdążyły napić sie wody porozbija ten deszcz...no ale cóż nic nie moglismy z tym juz zrobić. Z samego rana w niedziele, zaraz jak wstalismy to poszliśmy zobaczyc jak tam nasze nasionka......były na miejscu... :p

cała prawie niedzielę deszczyk sobie siapił i z tego powodu nie musielismy podlewac trawki. A co z niej wyrosnie to pewnie za dwa, trzy tygodnie zobaczymy....oby nie było tak, że w jednym miejscu będzie gęstwina a w drugim łyse placki.... :-? :-? :-?

• 4 weeks później...

Iza, sama wiesz jak wszystko cieszy...pamietasz jak mówiłam, że pewnie i tak szybciej wykonczycie domek od Nas? I tak własnie jest....i bardzo dobrze... :D :D :D Ja juz nauczyłam sie czekać na wszystko....teraz czekam na panów od układania kostki...juz ponad miesiąc kostka stoi przed domkiem na mojej przyszłej rabacie różanej i czeka na ułożenie....ale nic to, kiedyś będzie lezała na swoim miejscu.. :D :D :D

Nie powiem ile czekam juz na ziemię do wysypania na glinę, która otacza nas wszędzie ....potrzebuje z 25 cięzarówek. Ostatnio jak dzwoniłam i szukałam ziemii, to usiadłam jak usłyszałam cenę - ciężrówka 18 tonowa 500 zł

Co do trawki przed domkiem, to ten kawałek to mała kropla w morzu tego co jeszcze jest do zrobienia...chociaż przyznaję, że bardzo cieszy oko. Teraz w trakcie urlopu robie też porządek z tujami, które widać na zdjęciu przed trawnikiem. Na szerokości metra wysypuję ziemią i wyłoże agrowłókniną a na to dam korę. Za szybko do tej pory zarastało mi tam chwastami.

waśku gdzie tylko sie da kładź agrowłókninę pod korę. Chwasty strasznei przełażą jeśli jej tam nie bedzie. Dobrze kombinujesz.

U nas też ziemia czarna droga.

A jak z kostką? RObilisice sami czy kupiliście gotową?

Jak z mieszkaniem? Udało się sprzedać? Czytałam, że w przyszłym roku znów mieszkania pójdą w górę i tak bedą szły do 2011r :roll:

Jaką sypialnię planujesz? A moze juz zrobiłaś? :o

Mayland, tak własnie zrobie, wszędzie bedzie agrowłóknina, bo nie będe miała czasu na pielenie chwastów.

Co do kostki, to chcielismy robic sami, nawet kupiliśmy maszynę ...ale po przeliczeniu typowo matematycznie całej produkcji wyszło nam, że taką ilość kostki jaka potrzebujemy produkowalibysmy conajmniej rok czasu. Akurat zdarzyła się okazja, że znajomy zięcia chciał pozbyć się pozostałej kostki po bardzo przystępnie cenie więc na nic nie czekałam tylko kupiłam a maszyna stoi w garażu i pewnie bedzie wykozystana do produkcji stopek na trawnik... :D

Co do mieszkania to nie sprzedałam i już nie wystawiam. Stoi puste ale musze je wynająvc i nawet mam juz potencjalnych zamieszkaczy... :D :D :D

Sypialnia powoli, bardzo powoli kończy sie.Jest pomalowana na kolor jagodowy, farba firmy beckers maluje sie rewelacyjnie. Do tego jest tapeta w kwiaty w ciemnym fiolecie, jagodowym i białym. Jak tylko mój mąż skonczy podłoge to wstawie zdjecia. mówiąc szczerze ta mieszanka kolorów podoba mi się. Do tego mam łóżko dębowe w tradycyjnym jasnym kolorze dębu i po bokach dwie szafki debowe. Będzie tam jeszcze stała komoda dębowa na telewizor i to juz wszystko.....

:D :D :D :D

Emi dziekuje za pochwały... :D :D :D

Moja górna łazienka będzie bardzo prosto urzadzona.... na srodku będzie stała wanna, w rogu kibelek obok umywalka a nad nią na całej ścianie lustro. To bedzie po prawej stronie od drzwi. W rogach przy skosach beda szafki. To jest wstepna koncepcja .... łazienka bedzie robiona dopiero chyba w przyszłym roku. Na razie jest przygotowana do położenia kafelek, skosy i sufit już pomalowany na biało.....fundusze, fundusze....to ciągły problem....

Emi, odwrócony komin to mam w kuchni a ten drugi komin jest tak jak w projekcie. Na dole mam zamianę, w miejscu pokoju jest łazienka a pokój tam gdzie łazienka i gospodarczy. U góry jest juz "normalnie" :D :D :D tylko metrazowo więcej....I tak ten drugi komin jest mi do niczego nie potrzebny. Stoi całkowicie zamknięty bo przeciez w trakcie budowy dowiedziałam sie o wentylacji mechanicznej i taka założyłam.... :) :) :) i ona sprawdza sie... :D

Ach tego już nie doczytałam 8) Za dużo jak na moją wyobraźnie!Za Twoim przykładem,siedzę na ebay.de,ale niestety nic ciekawego upolować nie mogę(mam teściów i szwagierkę u "Deutschlandowców",więc z kupnem i wysyłką nie miałabym problemów),co z tego jak nie mam szczęścia do licytacji :roll: Pozdrawiam

Emi, szukaj, szukaj....mozna tam kupic bardzo ciekawe rzeczy...u nas stoi jeszcze jedna rzecz, która przejechała ponad 2 tys km......wanna...niestety, stoi nadal zapakowana w skrzyni i czeka na swoja kolej. Brak funduszy nie pozwala na szybkie i pełne wykończenie domku ale powoli cały czas idziemy do przodu.

Pozdrawiam

Nina

• 2 weeks później...