Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Granat - komentarze

Recommended Posts

hej,

wymiar garazu to 6,5 x 6 metrów. Ma tam sie zmieścić moja avensiska i yariska. Niestety, męża samochód będzie zimował przed garażem... :(

Na razie mąż - jak zwykle poprawia po "fachofcach" skopaną kostke przy wjeździe do garażu. Chociaż może nie kostke tylko brak izolacji między kostką a podloga garazu. Kiedy mąż chcial sie wziąć za kładzeni płytek w garazu, to stwierdził, że nic z tego nie bedzie bo cała podłoga jest bardzo mokraaaa. No i okazalo sie, ze między kosta a podłogą garażu nie ma zadnej foli oddzielajacej kostke i garażu. No więc co trzeba zrobić? zdjąc kostke i włożyc pod nią folie kubełkową, żeby podłoga więcej nie była mokra. Teraz wyschnie no i mąz zacznie kłaśc płytki, żeby jeszcze przed mrozami była zrobiona podłoga w garażu.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej,

wymiar garazu to 6,5 x 6 metrów. Ma tam sie zmieścić moja avensiska i yariska. Niestety, męża samochód będzie zimował przed garażem... :(

Na razie mąż - jak zwykle poprawia po "fachofcach" skopaną kostke przy wjeździe do garażu.

Hej,

To u mnie garaż 6,91 x 6,91 metrów, ale oprócz docelowo dwóch samochodów ma być tam jeszcze kosiarka, spiżarnia, centrala rekuperatora więc tak dużo wolnej powierzchni nie będzie. Mój wykonawca podsunąl mi fajny pomysł aby na środku wykonać odprowadzenie wody (z deszczu lub topniejącego śniegu) z samochodów poprzez lekki spadek posadzki tak do środka. A garaż będziecie mieli dogrzewany?

Powiem że szczerze cię podziwiam za te wszystkie przejścia z różnymi "fachofcami" bo ja to się już denerwuję drobną rzeczą przykladowo jak na dachu zobaczyłem, że przy wstawianiu okna połaciowego niepoprawili dachowek lub jedna ścianka działowa jest trochę krzywa...

A wogóle to zapraszam was z mężem na naszą budowę - w styczniu powinno być więcej czasu, bo obecnie to mamy urwanie głowy z elektryką, aby zdążyć z tynkami i jeszcze robimy casting na hydraulika :)

pozdrowienia

halo, halo :D :D :D

bluconect normalnie działa mi jak błyskawica.... :D :D aż nienormalne... :o :o

Andrzej, garaz mamy ogrzewany. Jest tam jeden duzy kaloryfer pod oknem ale w dalszej części warsztatowej -ponad 20m2- sa jeszcze dwa grzejniki. Część warsztatowa odzielona jest tylko scianą w której jest otwór bez drzwi.

Twój wykonawca ma bardzo dobry pomysł, bo my tez mamy zrobione podobnie tylko, że spadek jest nie do środka tylko w kierunku bramy garazowej.

Spadek na długości 6 metrów jest około 10cm.

Dziekuje za "podziwianie" w sprawie "fachofców" Po prostu szlag mnie trafia jak w sprawach oczywistych, ktos wciska mi kit. Niestety, ale w pewnych sprawach jestesmy tylko laikami i pewne rzeczy wychodza po fakcie.

Dziekuję równiez za zaproszenie na budowę z którego chetnie skorzystamy... :D chociaz mysle, że najpierw to ja zaproszę was na kawę... :D :D

Daj znac jak bedziecie na miejscu to umówimy sie u nas a nastepnym razem u Was.... :D :D :D

Pozdrawiam i czekam na odzew..... :D

halo, halo :D :D :D

bluconect normalnie działa mi jak błyskawica.... :D :D aż nienormalne... :o :o

Gratuluję :D ale to dalej nie 3G, być może EDGE.

Daj znac jak bedziecie na miejscu to umówimy sie u nas a nastepnym razem u Was.... :D :D :D

Pozdrawiam i czekam na odzew..... :D

Będziemy 13-tego ale myślę, ze teraz to przygotowania do Świąt więc może byśmy się spotkali w styczniu?

pozdrowienia

Hej,

wiesz co, ostatnio na pierwszym wiejskim spotkaniu mieszkanców wsi Jagodnik - oczywiscie pierwszym dla Nas jako nowych mieszkanców tej wsi... :D :D :D - dowiedzielismy się, że cała wieś jest okablowana swiatłowodem i w bliskim - ale niestety nie wiadomo jak bliskim - czasie mamy wybrac sobie operatora i beda nas podłączać kablem... :o :o :o

Zdziwiło nas to bardzo :o a jeszcze bardziej informacja, ze obok nas, po drugiej stronie drogi swiatłowód jest juz położony!!!

Ciekawe jest to, że idzie on od Elbląga czyli chciał czy nie chciał musi przechodzić wzdłuż Dąbrowy. Niestety, nie udało mi dowiedzieć kto kładł ten kabel ani jaka firma bedzie robic dalsze inwestycje. Jeszcze będę drążyc ten temat.

Co do odwiedzin to my dostosujemy sie do Was...to Wam ma pasować :D bo to Wy przyjezdżacie i macie czas ograniczony...

Pozdrawiam

Nina

Hej,

wiesz co, ostatnio na pierwszym wiejskim spotkaniu mieszkanców wsi Jagodnik - oczywiscie pierwszym dla Nas jako nowych mieszkanców tej wsi... :D :D :D - dowiedzielismy się, że cała wieś jest okablowana swiatłowodem i w bliskim - ale niestety nie wiadomo jak bliskim - czasie mamy wybrac sobie operatora i beda nas podłączać kablem... :o :o :o

Tylko pogratulowac, myślę że wasz Jagodnik będzie sięr rozwijał szybciej niż moja Dąbrowa. A na światłowodzie to i sygnał TV można puścić. Ja planuję tez położyć światłowód myśląc przyszłościowo - już teraz w nowych budynkach mieszkalnych w wymogach jest doprowadzenie światłowodu.

Jezeli uda się coś dowiedzić to czekamy na info.

Co do odwiedzin to my dostosujemy sie do Was...to Wam ma pasować :D bo to Wy przyjezdżacie i macie czas ograniczony...

Oj dziękujemy, bardzo nam miło. Zobaczymy jak będzie z czasem.

pozdrawiam, Andrzej

• 2 weeks później...

Wklejam ku pamieci.....

W związku z zainteresowaniem tematem cięcia róż, wrzucam kilka ważnych informacji do dziennika, bo w komentarzach trudno je będzie za chwilę odnaleźć

Po pierwsze:

tnie się ok. pół centymetra nad zewnętrznym liściem (chodzi o to, żeby nowa łodyga rosła na zewnątrz krzaku róży, a nie do środka) i cięcie powinno być lekko skośne, tak żeby w razie deszczu kropelka wody nie spływała do zagłębienia z którego wyrośnie łodyga (wówczas róża łapie choroby grzybowe), tylko w przeciwnym kierunku.

i ... uwaga - stary trick kwiaciarski, ale podczas cięcia w lecie (przy cięciu przekwitłych kwiatów):

po oderwaniu tego liścia, który jest widoczny przy miejscu cięcia, wszystkie soki będa płynęły do pąka pachwinowego i nowy pęd ukaże się ok. 2tygodnie wcześniej niż be odrywania liścia .

cięcie jesienne, przed zimą:

1. róże rabatowe, wielkokwiatowe i wielokwiatowe tnę mniej więcej o połowę lub wcale jak nie mam czasu

2. róże angielskie i pnące nie przycinam wcale lub tylko końcówki

3. kopczykuję (kopczyk musi osłaniać miejsce okulizacji), osłaniam gałązkami jodły lub świerka i niech sobie śpią do wiosny

Cięcie wiosenne jest najważniejsze

Wiosną, gdy już nie będzie ryzyka dużych przymrozków (zawsze, gdy zaczynają kwitnąć forsycje), należy odsłonić gałazki, odkopać z kopców (ręcznie, żeby nie uszkodzić krzewu i korzeni) i zaczynamy cięcie.

Wycinamy wszystkie słabe i zmrożone pędy (mają inny kolor, bardziej brązowy), a pozostałe w rabatowych, wielkokwiatówych i wielokwiatowych tniemy jak najkrócej (najlepiej nie dalej niż za trzecim oczkiem).

Jeśli nie wiesz które pędy mogły zmarznąć, to zaczekaj aż zaczną pokazywać się pąki liściowe (byle nie za długo, bo wytwarzanie takich pąków wysila rośline) i wtedy ciach za trzecim z nich w sposób jak opisałam powyżej

Im bardziej różę przytniesz, tym będzie ładniejsza - jak zetniesz za wysoko to będzie dziczała i nie bedzie miała siły wzrostu

Róże angielskie tnę raczej kosmetycznie - nadaję odpowiedni kształt, przycinając same końce o jakieś 20cm.

Róże pnące:

Zostaw 3 - 4 pędy szkieletowe, proste.

Przewodników nie skarcaj, ponieważ nadają wysokość pnącej róży.

Wszystkie boczne gałązki proponuję skrócić na 2 - 4 oczka - z nich wyrosną pędy kwiatowe.

Co parę lat (ok.3 - 4 lata) odmładzamy krzewy wycinając 1 - 2 pędy szkiletowe, gdy z szyjki wyrastają nowe długopędy, zastepujące szkielety przeznaczone do usunięcia.

Gałęzie szkieletowe należy prowadzić jak najbardziej poziomo - wówczas pnąca róza ładniej i obficiej kwitnie.

Niech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru

Przyniesie Ci spokój i radość.

Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia

Żyje własnym pięknem,

A Nowy Rok obdaruje Ciebie i całą Waszą rodzinę

Pomyślnością i szczęściem.

Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia

Niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.

http://img264.imageshack.us/img264/9022/x32fx3.gif

Dziewczyny, bardzo dziekuję za zyczenia.... :D :D :D

Niestety, z przyczyn wiadomych ( brak internetu a w pracy nie moge :-( ) nie jestem wstanie złozyć u wszystkich zyczenia.

Dlatego też, składam tutaj na swojej stronce:

najserdeczniejsze życzenia spokojnych, zdrowych i obfitych w prezenty Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich zagladających i czytajacych moje wypociny :D forumowiczek i forumków :D

.........._,|,_

............'|`...Gdy pierwsza

............/.\. gwiazdka

.........../`,\)... na niebie

........../__\ ... zabłyśnie

........./ . o \....niech Cię

......../_ , *_\_... Aniołek

......../ `, .* \_...ode mnie

......./ ? `~ . \... uściśnie

....../_ . * ., o \...I przekaże

....../ ? o .. ~ \ ? serdeczne

...../ . * .... . o.\? życzenia

..../_ ,,~~ '. * ' _\_'w Święta

..../`~,, .. o.......\::::::Bożego

.../ .* ...`' * ? ,',..\ :::: Narodzenia

../_.....o ..~~,, , _\... oraz wiele

./ .. * ......... ,, ~ ' \..... radości i

/* .... o ..._~`'*...o \....nadziei

`-,,~'`' ...* ... _ ,-´.......w Nowym

........":-------:".......2010 Roku!!!!))

Tosinek juz Ci odpowiadam;

- mapka geodezyjna powykonawcza - 1500 pln - mam dwa budynki

- protokól odbioru wody - badania wody Sanepid - 180 pln

- protokoły kominiarskie x 2 budynki - 500 pln... kominiarz chciał 600 ale utargowałam :)

- zerowanie instalacji elektrycznej x 2 budynki - 600 chociaż cena wyjsciowa była 1000 pln :)

- protokoły szczelności instalacji wodnej, grzewczej i oczyszczalni - 200 pln

chociaż na poczatku usłyszałam po 150 za każdy protokól... i takim sposobem troche sie uzbierało do wydania kaski... :cry: