wasiek 12.10.2010 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Bogusia, jak widać jestes moja najwierniejszą czytelniczką.......wielkie dzieki, na Twoje slowo zawsze moge liczyć... Przestrzeni jest duzo ale i koszt tego wszystkiego co chciałabym posadzić jest w chwili obecnej mocno mnie przerastajacy. Zamówiłam czerwony berberys i tawułkę golden princess i zapłace za to......och, juz mnie glowa boli ....ponad 600zł .....a wszystko to i tak zniknie w tej mojej cudownej przestrzeni... Wczoraj skończyliśmy na ten rok "owocnik"........posadzilismy borówki amerykańskie i żurawinę. Niby nic - tylko kilkanaście krzaczków - a pół dnia nam to zajęło...a do tego jeszcze ziemia i ciągły jej brak.....koszt jednej wywrotki to 400 zł a ja takich wywrotek to jeszcze troche potrzebuję......nie mam jeszcze obsypanego tarasu a tam potrzeba troche wiecej niż jedną wywrotkę.....no i potem na wiosne trzeba to obsadzić.....kupiłam juz ładną żurawkę ( 15 sztuk, dwa rodzaje bordowa i zielona ), którą przetrzymam przez zime w garażu a na wiosnę będzie do wsadzenia. Posiałam sobie też trawę ozdobną, którą też będę chowała w garażu do wiosny, zrobiłam tez kilka rozsad z trzmieliny - zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 12.10.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Wasiu nie ma za co dziękować Lubię do Ciebie zaglądać, bo zawsze coś ładnego zobaczę Piękne zakupy robisz:) Ja nie poszaleję niestety,chociaż dzisiaj zakupiłam na allegro....glebogryzarkę hihi...podpatrzyłam u Ciebie:) Taką niedużą,niedrogą ale przyda się. Jak pogoda pozwoli w sobotę to pobawimy się zabawką, może (z braku ziemi) posiejemy jakiś poplon do wiosny. U nas z ziemią jest spory problem,pytaliśmy już w wielu miejscach i nic.Więc chyba odpuścimy na ten rok. Ja będę musiała przezimować zakupione już tujki...szkoda,ze nie mogę ich posadzić... Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 15.10.2010 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Bogusia, glebogryzarka uratowała nam kawała czasu no i siły.....Nie wiem jak i w jakim czasie mąż skopałby to co teraz robimy, czyli przygotowanie miejsca do nasadzeń przed cyprysami i za cyprysami no i z drugiej strony przed tujami o nie wiem jakiej nazwie..... A tak zjechał to wszystko glebogryzarką i zajęło mu to chwilę, no i nie musiał się męczyć z kopaniem....a jak wiesz u nas więcej gliny niż ziemii. Teraz kończymy wsadzać berberys atropurpurea. Wczoraj sadziłam tawułkę z pomocą córki - sama nie wiem kiedy bym to sama wsadziła - a dzisiaj ruszać się rano ledwie mogłam. Kręgosłup i nogi odmówiły posłuszeństwa. Wczoraj bardzo duzo czasu spędziłam w pozycji kucznej, bo tawułka jest mała...ale pięknie to juz wygląda.... Jak skończymy sadzić berberys to wstawie zdjęcia.......a teraz jak patrze na ten rząd to.......aż mi sie miska jarzy :yes:, bo już wyobrażam sobie wiosnę i ten kolorowy pas....Pozostała mi jeszcze jedna rabata do zrobienia no i przygotowanie skarpy na tarasie do przezimowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 15.10.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Waśku, też bardzo ciekawa jestem efektów Twojej pracy, w dodatku tak ciężko okupionej....Przy tych włościach, to faktycznie dużo pracy trzeba... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 15.10.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Wasiu jakie Ty piękne roslinki sadzisz...aż Ci zazdroszczę....i czekam na zdjęcia:) Moja glebogryzarka już jest w domu,jest nieduża ale do naszych potrzeb mysle wystarczy.Jutro jeżeli pogoda pozwoli(dzisiaj trochę mży) też coś podziałamy w ogrodzie.Dostałam trochę cebulek różnych kwiatów(jakich to nie wiem:)) z Holandii,wieloletnich.Powsadzam je i na wiosnę się okaże.Trochę tulipanów,narcyzów jużwsadziła przy domu. ...znam ból pleców,nóg...ale Wasiu te piękne roślinki przecież to nam zrekompensują Pozdrówka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 15.10.2010 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Amtla, witaj wiesz, napisałam prośbę do Ciebie w Twoich komentarzach, żebys dla mnie specjalnie przesłała jak najwięcej pozytywnej energii, która przywiozłaś ze swoich wojaży - bo ja tego teraz baaardzo potrzebuję - i co dzisiaj widzę wchodząc do Ciebie? Ano, nic nie widzę bo mojego postu u Ciebie nie ma! Po prostu był zniknął jakos.....sama nie wiem jak..... ale zdjęcia obejrzałam z przyjemnością ....Za dobrych czasów ( finansowo dobrych:) ) sporo jeżdziliśmy po świecie i zwiedzaliśmy ale ja zawsze bałam się tamtych stron świata i niestety, nie ciągnęło mnie tam. Teraz myślę inaczej - pewnie stara juz jestem ) Bogusia, nawet mała glebogryzarka bardzo ułatwi Wam pracę w ogrodzie i sama przyznasz, że był to udany zakup. Ja tak mówię a wiem co mówie... Na jutro pozostało nam jeszcze troche berberysu do wsadzenia. Berberys jest super...sadzonki a raczej krzaki są wysokie i baaaardzo dorodne. Teraz wprawdzie gubia liscie ale i tak to wszystko zaczyna nabierać przyjemnego dla oka obrazu, bo maja ładne czerwone owocki, które widać z daleka... Siedzę teraz na allegro i szukam roslinek na skarpę, żebym na wiosnę miała tam co wsadzić. A jest w czym wybierać i powoli dostaje zawrotu głowy, bo chciałabym wiele a tu.......niestety, za dużo nie mozna... a w zasadzie to już nic nie można, bo i tak juz w tym miesiącu sporo wydałam na roslinki....no i na ziemię...... Dobranoc wszystkim czytającym..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 18.10.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 wasiek, dopiero po obejrzeniu tych zdjęć widać jaki OGROM pracy został wykonany...Nie dziwię się, że wszystko Cię bolało i łupało...to robota hurtowa ... PIĘKNIE będzie już na wiosnę, a jak zacznie rosnąc to ten zestaw kolorków może zauroczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 18.10.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Wasiu, nawet w ogrodzie widać że Twój mm bardzo jest dokładny:) Mój to taki narwaniec:)...od urodzenia i z wychowania:) W domu rodzinnym mm było-prawie byle jak ale do przodu:) A ja niestety a może stety taka poukładana jestem:) Roślinki śliczne! I tak dużo ich już macie:) Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 21.10.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Witam. Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy łazienki. Bardzo mi się podoba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 21.10.2010 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 weronikka1, witaj u mnie i dziękuję.......z łazienką to jeszcze troszkę....niestety, z przyczyn finansowych na razie bedzie tak jak jest...korzystamy z niej codziennie i powiem Ci, że nie odczuwam az tak bardzo, że np nie ma tam lustra..........jest wanna w której uwielbiam sie zanurzać.... i jak patrze na kamienie to.......podoba mi się coraz bardziej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 26.10.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Mmmmm Wasiu -bardzo mi się podoba u Ciebie:)I w domku i poza nim.A ja myślałam,że krety nie lubią ciężkiej ziemi...u mnie iły,i narazie nie zauwazyłam obecności kretów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 19.11.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam Granatowiczkę , piękny macie domek projekt ten sam ale chyba przerobiony na maksa ? Tak sobie oglądam zdjęcia i nie mogę się połapać ,wszystko takie inne jak u nas. Salon nie do poznania i jakby większy. Fajnie się ogląda taki domek w innym wydaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 20.11.2010 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 (edytowane) Claudia, witaj u mnie projekt Granat to bardzo funkcjonalny projekt i dlatego wybralismy go. Rozkład pomieszczeń na dole, jak sama wiesz jest najlepszy z mozliwych. Nasz domek to Granat Max wyszedł nam taki z przyczyny o której napisałam na "naszej" stronce czyli umieszczenie drzwi wejściowych na srodku domku. Gdybym teraz miała budować to zrobiłabym tak samo. Fakt 200m2 dla dwojga "starszych" ludzi - to duzo....ale dla nas w sam raz. Poza tym, wychodziliśmy z założenia, że przez dwadzieścia parę lat mieszkaliśmy w wieżowcu z małymi pokoikami więc jak juz budujemy to pokoje musza byc większe od tych w mieszkaniu. No i tak wyszedł nam Granat Max Oczywiście ma to przełożenie na zwiekszone koszty budowy ale podział ról w naszym gospodarstwie domowych nastąpił od razu jak rozpoczęlismy budowę - mąż buduje a ja zarabiam - no i tak sobie ciagniemy to dalej. Teraz, po ostatnich moich perypetiach zawodowych jest dużo gorzej ale i tak widzę przyszłość w jasnych kolorach. Przesuną sie w czasie pewne etapy wykończenia czyli położenie tynku zewnętrznego ale bez tego mozna żyć, tym bardziej, że nasz domek stoi w lesie i nikomu nie rzuca sie w oczy. Trochę boli, że nie mozna zrobic wszystkiego od razu , bo chciałoby się ale......poczekamy i zrobimy... Pozdrawiam ......a i do Ciebie tez zaglądam ale mało się udzielam bo brak internetu..... Edytowane 20 Listopada 2010 przez wasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 22.11.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Wasiu, w każdej z nas jest pewna niecierpliwość, by wszystko zrobić od razu, by na wszystko starczyło. Ale trzeba się cieszyć ze wszystkiego co już zrobione, a masz z czego Ja nadal mam wiele rzeczy do skończenia, już o gołych żarówkach nawet nie wspominam. Co tam, może wiosną...albo latem Mieszkamy tak już dwa lata, pomieszkamy jeszcze trochę, aby zdrowie. Miło czytać, że optymistycznie patrzysz w przyszłość...tak trzymaj kochana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 22.11.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 A ja buziaczki zostawiam :):)...i do roboty...trochę posprzątam jeszcze i spanko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 23.11.2010 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Tolu, bez optymizmu to.......tylko usiąść i płakać by mi pozostało....ale jest ok, damy radę i nie ma innego wyjścia....:yes: Byłam przed chwilą u Arniki ...ona ma poważniejsze problemy i jest dzielna.... Amtla - dzieki za buziaczki ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 27.11.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Wasiu ale mi się podoba w Twoim ogrodzie:) a róże -śliczne:)Czym otuliłąś nóżki roślinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.11.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 waśku.....ja dziś dopiero dziennik twój odkopałam! Ale zaszalałaś w ogrodzie. jestem pod wielkim wrazeniem tej ilosci roślin. Fajnie posadzone. no i podziwiam zamiar formowania tylu bukszpanow!Łazienka z onyxem też fajna. Świetna wanna i wc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 01.12.2010 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Bogusia, róże i pozostałe drzewka okryłam zwykłą otuliną do rurek hydraulicznych. Kupiłam w sklepie po 2,50zł za 2,5 metra, dopasowałam do długości pnia poszczególnych drzewek i docięłam. Tak samo robiłam poprzedniej zimy i drzewka przetrwały...mam nadzieję, że teraz tez przetrwają.. Pozostałe drzewka owocowe musieliśmy zasłonić siatka - taką zwykła plastikową, żeby uchronić je przed obgryzaniem kory przez sarny i zające, które podchodzą prawie pod sam domek. Poprzedniej zimy straciliśmy w ten sposób dwie jabłonki, więc teraz dokupiliśmy, posadziliśmy i od razu siatką zagrodziliśmy. Pozostało mi jeszcze owinąć agrowłókniną brzoskwinię i morelę ale jakoś nie mogę się zabrać ...mam nadzieję, że przez te ostatnie dni jeszcze im się nic nie stało, chociaż u mnie dzisiaj było minus 16 stopni....brrrr.... a w domku ciepełko, kominek rozpalony i wieczorkiem miło i przyjemnie...:) Bogusia a mnie podoba się Twoja kostka i obrzeża które bardzo chcę mieć tylko w kolorze czerwonym.....no i te malutkie roslinki, które jak nic rozrosną się ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 01.12.2010 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Mayland, dziekuję... trochę roślinek posadziłam ale i tak jest jeszcze duzo do posadzenia. Sama zreszta wiesz doskonale jak to wszystko ginie na dużym obszarze......sama też jestem ciekawa jak to będzie wyglądało na wiosnę....no i już zacznę formowanie bukszpanów :) na wiosnę oczywiście.... Ostatnio dosyć często zaglądam do Ciebie ale wiesz......jestem w pracy i tak za bardzo nie mogę...teraz ja muszę słuchąc innych... ale najważniejsze, że coś się ruszyło....w górnej łazience nadal brak lustra i drzwi do szafki...i pewnie jeszcze bedzie tak długo ze względów finansowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts