Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Granat - komentarze

Recommended Posts

Oj szkoda,że z powodu pogody basen się marnuje;)Ale u mnie podobnie,z nie rozłozyliśmy jeszcze basenu.Mam nadzieję,że w przyszłym tygodniu to zrobimy-zapowiadają wreszcie powrót lata...

Nasz trawnik wygląda też tak sobie,oprócz chwastów pojawiły się grzybki:jawdrop:Nie wiem skąd,ale wyczytałam że może z kory...

Buziaczki przesyłam i troszkę słoneczko,które się w końcu pojawiło.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej hej

Ależ mnie dawno u Ciebie nie było!

Zmiany faktycznie masz i to wielkie :) Basen wygląda okazale i pewnie przecudownie będzie wskoczyć sobie do niego :)

Pogoda faktycznie nie dopisuje :( U mnie w Olszynie była niedawno powódz (może widziałaś w TV) , deszcze są prawie codziennie i wszystko ma za dużo wody. Ogórki mi zżółkły, fasola też ech.

Ale ale.....naoglądałam się dzisiaj Twoich roślinek i sama nawiozłam sobie od mamy i sąsiadek z działki skalniaków, a także uskubałam pęcherzycy na żywopłot więc jutro działam :wiggle:

Nasz trawnik wygląda też tak sobie,oprócz chwastów pojawiły się grzybki:jawdrop:Nie wiem skąd,ale wyczytałam że może z kory...

.

niestety z kory i innych podobnych dodatkow organicznych, do tego deszcze i wieczna wilgoc - oj my tez z tym mamy duzy problem a trudno sie pozbyc. jedyny srodek gotowy, ktory to tepil jest wycofany z produkcji, nam udalo sie dostac 5 opakowan w jakims sklepie ogrodniczym - wykupilismy wszystko co bylo ale to i tak kropla w morzu potrzeb.

Bogusia, dziękuję za buziaczki i przesyłam zwrotnie ........ złapałam słoneczko, które przesłałaś....:cool:...powiem wiecej nawet dzisiaj skorzystałam z niego i godzinkę poleżałam na hamaku...było miło, bo słoneczko swieciło ale jak schowało sie na chwilkę za chmury to od razu zimno sie robiło....w końcu tez dzisiaj po południu skosiłam trawnik - nareszcie pozbyłam sie kwitnącej koniczyny bo już nie mogłam na nia patrzeć....:no:.. grzybków żadnych na szczęście nie mam ... no oprócz tych prawdziwych jadalnych ...:rolleyes:

Pod wieczór - po całym dniu słonecznym - mówię do męża, żeby odkrył basen to wykapiemy się....a on zajrzał ale tylko na termometr pływający w basenie .....i powiedział , że ja to raczej na pewno nie wykąpię się .... temperatura wody 20 stopni ...tylko...:eek:

Aga, witam u siebie ... no to rzeczywiście dawno Ciebie u mnie nie było ale za to ja regularnie zaglądam do Ciebie....:)

W moim warzywniku podobnie jak w Twoim...fasolka żółta, rzodkiewka przestała rosnąć...nawet ogórki wsadzone dosyć późno do ziemi a wyhodowane w folii tez jakby przestały rosnąć....i nie wiadomo co z nich będzie... jedynie pomidory, które są w folii jakoś normalnie rosną ...

Amtla, to zapraszam do siebie na oglądanie i przede wszystkim korzystanie na żywo z basenu......daleko chyba nie masz a tym bardziej, że już znasz moje miasto :).... tylko zamów pogodę, bo woda musi się troszkę nagrzać. Od dzisiaj solary ostro pracują ale jeszcze nie podgrzały wody do odpowiedniej temperatury.... mam nadzieję, że lato w końcu wróci do nas i będzie można codziennie korzystać z basenu...na razie jest w pełnej gotowości :)

Tar, grzybki czytałam straszna zaraz jakaś i trudna do pozbycia się. Myślałam, że samo koszenie w jakiś sposób pomoże ... ale doczytałam, że niestety trzeba je zwalczać inaczej. Na całe szczęście u nas grzybków nie ma ale strasznie rozpanoszyła się koniczyna... wprawdzie dzisiaj ją skosiłam ale teraz jak troche podrośnie i nie będzie padać deszcz to cały trawnik mam zamiar popsikać preparatem na dwulistne...musze pozbyć sie tej koniczyny....brrr nie podoba mi sie to...:no::no::no:

no niestety te grzyby potrafia zniszczyc trawnik :( jak bedzie troche wiecej slonca to pomoze, elfir radzila oprysk z siarczanu czegos tam (zapomnialam, musze odszukac posta)

jak slonce je troche dobije to prysne tym moim srodkiem "rizolexem" na grzyby, moze sie uda.

koniczyna mi nie wadzi, jak nie masz zwierzakow to radze bofix uzyc zwalcza wszystkie chwasty z trawnika nawet koniczyne. dziewczyny sobie bardzo chwalily. my przez to ze mamy Okrusia musielismy polubic koniczynke w trawie :D karencja dla zwierzat domowych to 21 dni.

TAR no tak, ja wiem, że pszczoły są pożyteczne i nie staram się ich w żaden sposób unicestwiać :) Tylko, że jak synu czy ja biegamy na boso po podwórki gdzie jest pełno koniczyny , a w niej pszczół to obawiam się że nas któraś przez przypadek dziabnie. Dlatego wszelkie gryzące i konsające stworzenia nazywam cholerstwem ;)

No kochana, w taką pogodę to Ty basenem szczujesz, że hej ;) Ale to musi być super sprawa :)

Napisz mi kiedyś o kosztach utrzymania ok?

A rabate masz super! Właśnie takie coś chciałam sobie zrobić no ale co jak ja nie wiem za co sie zabrać :( W każdym bądz razie obecny skalniak pójdzie w rozwalenie na wiosne!

Powiedz mi co to takie żółte wokoło jest?

Wasiu a wokol basenu bedzie trawka czy jakies drewniane podesty? my chyba zdecydujemy sie na basen dopiero za rok.

Ooo i rzucilo mi sie w oczy ze twoja hakuro ma odrosty dolne od pnia i na pniu, wytnij je koniecznie, bo zabieraja soki i energie koronie, ranki po odcieciu oczywiscie zasmaruj mascia :) takie niepotrzebne odrosty moga zniszczyc rosline.

Aga, no w taką pogodę to aż się chce wskakiwać do wody.....:)....., która jest cieplutka jak mówiły dzisiaj moje wnuki i całe popołudnie siedziały w wodzie ...myslę, że Patryk - starszy 6 lat .. szybko nauczy się pływać bo już wskakuje do basenu tylko w płetwach i okularkach.... po moim powrocie z pracy pokazywał mi jak fajnie nurkuje i pływa pod wodą....no jest super po prostu, tylko juz się martwię jak pogoda sie zepsuje a wnuki mają teraz cały sierpień wolne i córka jest z nimi u nas..... :eek:... a przecież ten basen to dla mojego męża i wnuków

Już też odpowiadam ci co jest wysypane wokół rabaty przed domem......- to kolorowe zrębki drewniane - na rabacie miały być zółte a w środku czerwone ale niestety, zabrakło i jednych i drugich. W związku z tym w oczekiwaniu na dowózkę towaru wysypałam na razie tylko tyle ile miałam wokół rabaty. Później dosypię resztę....takie same zrębki tylko czerwone mam wysypane na kwaśnej rabacie wzdłuż domu, gdzie posadzone są iglaki, rododendrony i trzmielina oskrzydlona...

Bogusia, dzięki ...:)....ja sama ostatnio codziennie wieczorkiem jak siedzę na tarasie i słucham cykad albo rechotu żab, zastanawiam się dlaczego wczesniej nie dałam sie namówic mojemu mężowi....na budowę domu oczywiście..:rolleyes:..dlatego staramy się czerpać jak najwięcej z tego co do tej pory udało nam się osiągnąć...... a co do rabaty, to chyba ją przemebluje w przyszłym roku. Trochę za mało jest tam koloru. W tamtym roku kwitły tam cebulowe mieczyki i krokosmia a teraz cebule te posadziłam za rabatą razem z irysami...kupiłam dzisiaj 10 begonii tych drobnokwiatowych czerwonych i 10 turków i jutro będę to wsadzać, żeby ożywić troszkę rabatę przed wejściem do domku i ....nie wiem jeszcze czy resztę posadzę na okrągłej rabacie czy gdzieś indziej.....nie miała baba kłopotu to wybudowała se dom a teraz chce mieć pięknie zagospodarowany teren.....;););)