Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Granat - komentarze

Recommended Posts

Tar, wokół basenu najprawdopodobniej będą kafle na równym poziomie z palisadą od skarpy tarasowej. Na poczatku myśleliśmy o drewnie ale ze względu na pracochłonnośc przy konserwacji drewna zrobimy jednak kafle albo polbruk...to jeszcze do przemyślenia przez zimę...no a z drugiej strony wysoka skarpa do obsadzenia roślinnością....

Co do hakuro, to nie ma już odrostów bocznych, wyciete wszystkie.....teraz tak wygląda...

http://i49.tinypic.com/2eq5pck.jpg

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tar, pisałaś, że swoje Hakuro tniesz co półtora tygodnia... a jak dużo obcinasz? 10,20 cm? widziałam, że są bardzo gęste a przecież sadziłaś je chyba rok temu....a moje mają już ponad 3 lata i takie nijakie....fakt, że w tę wiosnę dopiero po raz pierwszy je przycięłam do łysa....:o... i nie wiedziałam czy coś z nich jeszcze będzie....czy do wykopania.....ale puściły się w miarę ładnie.....

Amtla, no dla mnie to nawet po zasypaniu jest ogromny...:yes::yes::yes:.....a wczoraj miałam dzień gości od rana do nocy... spać poszłam o 3 nad ranem...a ostatnia kąpiel była o 23 godzinie. Najwięcej było prawnuków mojej mamy - mieliśmy zorganizowany zjazd rodzinny....:D

W basenie w pewnym momencie znajdowało sie z 12 osób...i nie chciało się wyjść..temperatura wody 28 stopni a otoczenia 32 w cieniu......

A teraz odwiozłam ostatnich gości, siedzę sobie na tarasie i nadrabiam forumowe zaległości ....basen zakryty bo deszcz leje ( co było do przewidzenia po takich upałach ) drzewa szumią ...i spać mi się zachciało...mąż właśnie zasnął :yes:

• 3 weeks później...

Wasiu bardzo się cieszę,że wynik męża jest dobry:hug:Pewnie kamień spadł Wam z serca:yes:.Wnusia bardzo mi żal:hug: Teraz tylko słoneczka brakuje i cieszyc sie dalejj latem,basenem:D

Ogród coraz piękniejszy,widać Waszą pracę,dokładność.No po prostu super!

A córka...prawie jak batmann:Dodważna kobitka.

Buziaczki

No to widzę, Ninko, że Twój wnusiak narozrabiał na koniec wakacji. :(

A córcię masz przebojową, nie ma co.

Ja na samą myśl o tym, że miałabym zbliżyć się do tych potworów, już dostaję gęsiej skórki. :D

Co do acidantery, cieszę się, że przypadkowo pomogłam Ci w rozpoznaniu roślinki.

Może jednak wśród cebulek mieczyków dostałaś jakieś dodatkowe gratisy?

Nie chce mi się uwierzyć, że wzięły się znikąd, tym bardziej, że wyrosły bardzo ładne.

I gratuluję Ci nowej rabatki, prezentuje się wspaniale.

Pozdrawiam Cię cieplutko.

Iwonka, i tu właśnie jest zagwozdka, bo te mieczyki przywiózł mi syn w tamtym roku na wiosnę z Holandii i na jesieni wszystkie je wykopałam a teraz na wiosnę 2012 roku znowu wkopałam te same cebulki. Pytanie więc skąd się wzięły? Nie mam zielonego pojęcia tym bardziej, że w tym roku nie kupowałam żadnych cebulek mieczyków....

dziewczynki bo acidantera to daleka odmiana mieczyka. pochodzi z afryki i nalezy do grupy kosaccowatych. ja ja kupilam w zeszlym roku ze spolszczona nazwa "mieczyk miniaturowy" :) ;)

aaa i zwykle zakwita w 2 lub 3 roku po posadzeniu. wiec jak ja wsadzilas w zeszlym to teraz masz plony :D

Edytowane przez TAR

Tar, ok.....ale ... no właśnie jest małe ale, ponieważ na jesieni wykopywałam wszystkie kwitnące wcześniej cebulki mieczyków jeszcze z liśćmi. Dopiero jak trochę przeschły obcinałam liście no i teraz te same cebulki znowu wsadziłam ale juz w innym miejscu......

a krokosmii dalej nie znalazłam.....:sick:

Iwonka, dzięki ...masz rację jest pięknie i sama sie dziwię, że tak długo nie dawałam się namówić na budowę.....wrrr....mogłam już mieć spłacony kredyt....

a rozpoczęte prace to są ostanie już z takich dużych prac......teraz tylko pozostaną nam płytki wokół basenu i drewutnia.....ale to juz w przyszłym roku.....szukam właśnie wrzosów na allegro, bo wymysliłam sobie, że posadzę je na rabacie z rododendronami ......

Chyba nawet myśli mamy podobne, bo ja wrzosami chcę obsadzić całą boczną ścianę domu, tę od strony jadalni.

Wymyśliłam to jakiś czas temu i już nie odstąpię od tego pomysłu, bo bardzo mi się wrzosy podobają.

Na komputerze w pracy mam chyba skrót do jakiejś fajnej strony z wrzosami.

Jak chcesz, jutro go skopiuję i wieczorem Ci prześlę. :D

Iwonka, bardzo chętnie skorzystam z Twojej stronki. Między 8 a 9 września niedaleko mojej miejscowości będą targi jesienne i tam jeszcze chce zobaczyć może uda mi się kupić wrzosy i może coś jeszcze...:yes:...tak na prawdę to nie jestem za bardzo przekonana do wrzosów bo miałam już kilka i wszystkie mi przemarzły ale teraz chcę je posadzić pod domem więc tutaj nie bedzie takiego przewiewu i mam nadzieję, że ładnie się rozrosną....

a prace u nas posuwają się powoli do przodu. Tylko pogoda jest paskudna dzisiaj znowu padało a jutro panowie zapowiedzieli się na 5 rano, bo zaczną kłaść już tynk na zachodniej ścianie... oczywiście jak nie będzie padało....No i stolarz się odezwał i......być może kuchnia do końca przyszłego tygodnia dostanie fronty.....byłoby fajnie....

Wklejam sobie ku pamięci....izulek to od Ciebie skopiowane... :yes:

Elfir podawała też kilka, np. www.plantmar.pl , bo jako jedyni w Polsce oferują Acer shirasawanum Gloria – klon Shirasawy.

Lista moich sklepów:

www.cebule.pl – duże kłącza i cebule, starannie zabezpieczone do przesyłki. Ogromny wybór. Świetnie rosną.

www.ogrodytraw.eu – pasjonaci traw ozdobnych z ogromną wiedzą. Życzliwi, chętnie dzielą się wiedzą. Duże sadzonki. Można mieć pełne zaufanie.

trawki.pl – tu kupiłam swoje pierwsze trawy ozdobne. Nie było z nimi żadnych problemów.

www.barenbrug.pl – prawdziwi specjaliści od traw. Drogo, ale z gwarancją.

www.wolski.com.pl – specjalista od wrzosów i wrzośców. Bardzo dobry katalog. Rośliny zdrowe. Ogromny wybór.

www.liliowce.cba.pl – pasjonat, który chętnie dzieli się wiedzą. Można tu kupić i bardzo drogie liliowce i tanie dla początkujących. Wszystkie silne, zdrowe i znakomicie rosną.

rosacwik-sklep.pl – znawcy i hodowcy róż. Chętnie i życzliwie pomagają.

www.sadowniczy.pl – spory wybór sadzonek, także owocowych. Są i drogie, i tanie, np. można kupić mikoryzowane sadzonki w kompletach po 10 sztuk. Wszystko starannie pakowane. Poza tym nawozy, środki ochrony.

www.duzedrzewa.com.pl – specjaliści od dużych drzew. Przywiozą i posadzą.

florini.pl – rośliny o jadalnych owocach.

e-clematis.com – tu można kupić powojniki – clematisy ze szkółki Clematis sp.j. Sz. Marczyński W. Piotrowski www.clematis.com.pl (dostępna jest tu encyklopedia). To prekursorzy produkcji clematisów w Polsce, uznani na świecie.

www.cieplucha.com.pl – chyba najlepsza szkólka różaneczników i azalii. Niestety nie sprzedają internetowo. Trzeba pojechać, albo szukać w marketach.

www.piwonia.com – piwonie krzewiaste, być może jedyne godne zaufania źródło tych wymagających pięknych krzewów. Rzetelna wiedza.

www.gadar.pl – szczepionki mikoryzowe.

www.trzmiel.pl – biopestycydy do zwalczania pędraków na trawnikach.

www.substral.pl – nawozy i środki ochrony.

www.twojadzialka.com – pomocna dłoń od firmy BAYER. Informacja o chorobach, środkach ochrony i terminach oprysków. Centrum diagnostyczne.