Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat dotyczący drogi dojazdowej do działki i ustawienia przyszłego domu na tej działce wsględem stron świata. Na poniższym rysunku znajdziecie mapkę która prezentuje mój układ, a tutaj krótka lagenda:

- projket o którym piszę to TYBERIUSZ z pracowni DOMENA http://www.extradom.pl/WRW1010.html, odbicie lustrzane lub nie, w zależności od drogi dojazdowej,

- znak X - Nasza działka (15 arów)

- poniżej znaku X - działka rodziców, w przyszłości Nasza (do sprzedaży 15 arów)

- żółty kolor - obecnie ustalona notarialnie droga dojazdowa do działki, długość około 250-300 metrów od drogi dojazdowej, poniżej jeden domek, droga powiedzy polna, lekko utwardzona, pod górkę

- kolor zielony - staram się o zakup 4 metrowej działki u sąsiada, która posłuzyłaby jako droga dojazdowa, długość około 40 metrów, pole uprawne, wymaga utwardzenia, zakup nie jest jeszcze przesądzony, koszt około 2,5-3 tyś PLN (szer 4 metry x 40-50 metrów),

http://www.digit-al.pl/maciek/dzialka.jpg

Pierwotnie planowaliśmy tylko i wyłącznie dojazd żółtą drogą i ustawienie domu frontem do tej drogi czyli na zachód, wtedy taraz byłby od strony wschodniej. Później pojawił się pomysł na porozmawianie z sąsiadem i złożenie oferty na zakup tego kawałka drogi na zielono. Przy tym założeniu, że zielona droga jest Nasza, front domu byłby od wschodu a taras i ogród od zachodu.

- teren ma niewielki spadek w stronę południową (na dół, wzdłuż żółtej drogi), po drugiej jej stronie są tereny uprawne, rolnicze i raczej przez najbliższe N lat nie będą zagospodarowane/zamieszkałe, jest to kilka hektarów które posiada jedna osoba,

- żółta droga dojazdowa jest lekko pod góreczkę na całej jej długości, jest to niewielkie wzniesienie ale fakt że jedzie się kawałek trochę Nam nie pasuje - dużo jeździmy 2 samochodami, dlatego fakt dobrego/łatwego dojazdu jest dla nas ważnym elementem.

- garaż znajduje się w bryle domu, dlatego też budowa wolnostpojącego raczej odpada, bo to dodatkowe koszty na które Nas poprostu nie stać,

- sąsiad w ciągu najbliższych 2-3 lat zamierza sprzedać działkę pod budowę, będzie podzielona na 2-3 mniejsze (jest tam około 45 arów)

Poradźcie proszę:

- jak proponujecie ustawić dom względem stron świata, gdzie front (północ całkowicie odpada bo brak dojazdu, południe wg mnie też chyba że mnie przekonacie :) ),

- czy walczyć za wszelką cenę o zieloną drogę od sąsiada i mieć "krótką" drogę dojazdową, biec będzie w przyszłości pomiędzy dwoma ogrodzeniami działek, nie wiem ile może być warta taka droga :)

- może macie na oku jakiś inny projekt, który pasowałby do wjazdu od strony południowej, wtedy nie musiałbym już dziś decydować, jak ustawić dom (wschód, zachód), tylko ustawiłbym go na południe,

Złożyłem dokumenty o warunki zabudowy z dojazden drogą żółtą bo nie miałem narazie innego wyjścia, ale jeżeli zielona droga byłaby w moim zasięgu to mogę to w każdej chwili zmienić przed wystąpienie o pozwolenie budowy.

Będę Wam bardzo wdzięczny za sugestie/dyskusję w tym temacie, czas ucieka a muszę podjąć konkretne/ostateczne decyzje.

https://forum.murator.pl/topic/80114-dzia%C5%82ka-i-droga-dojazdowa-jak-ustawi%C4%87-dom-strony-%C5%9Bwiata/

1 . mamy działkę z wjazdem od południa, daltego trudno bylo znaleźć projekt typowy (wiekszosc jest robiona dla dzialek z wjazdem od północy), Z wielu oglądanych został projekt konwalia (http://www.domnahoryzoncie.com/pl/index.php?projekt=96&s=46)

W końcu zdecydowalismy sie na projekt indywidualny i to byl strzal w 10-tke.

2. Ustawienie domu tyberiusz wejsciem do zachodu spowoduje, ze okna jadalni i pokoju dziennego będą skierowane na północ. Wg mnie jest to fatalne rozwiązanie. Ten projekt jest chyba wymyslony tak, ze garaż ma być północy. Czyli nie bardzo pasuje na tę działkę.

3. Ja gdybym sie zastanawial nad wyborem dojazdu to bym bral pod uwage, zeby dojazd byl droga asfaltową a nie gruntową i taką która jest regularnie odśnieżana.

A co do zorientowania domu, to warto pomyslec, która strona jest ciekawa (ładny widok) a ktora mniej.

4. Mozna ten opis działki wyslac do różnych biur architektonicznych i poprosic o wskazanie, ktore z ich projektow pasują do niej.

Dzięuje misob za odpowieź, poniżej moje komentarze... :)

1 . mamy działkę z wjazdem od południa, daltego trudno bylo znaleźć projekt typowy (wiekszosc jest robiona dla dzialek z wjazdem od północy), Z wielu oglądanych został projekt konwalia (http://www.domnahoryzoncie.com/pl/index.php?projekt=96&s=46)

W końcu zdecydowalismy sie na projekt indywidualny i to byl strzal w 10-tke.

Dokładnie jest tak jak piszesz - większość projketów dostosowanych jest do wjazdu od północy niestety i działki z wjazdami z innych stron mają niemały problem...

Co do projketów z wjazdem od południa, to przeglądałem sporo różnorodnych projektów, najwięcej znalazłem na tej stronie http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=l&cid=85 , niestety (albo i stety :) ) mamy już pewien wzór projektu, do którego cały czas się odwołujemy i część projektów poprostu nam się nie podoba wizualnie oraz funkcjonalnie :(

Do projektu indywidualnego jakoś nie mam zaufania, mieszkam w małej miejsowości a konsultacje w sprawie takiego projektu wymagają wielu godzin poswieconych z projektantem, konsultacji - ciężko jest mi wygospodarować taki czas. Sporo też naczytałem się nt. projektów indywidualnych które są do dnia dzisiejszego nie dokończone, ludzie się pomiędzy sobą kłócą, projekty updają a dom jak nie stał tak nie stoi... Znajomi 4 m-ce bujali się z projektantem, który TYLKO poszerzał im garaż - masakra, tyle błędów co popełnił to świat nie widział.

W tej sytuacji pozostać muszę przy projekcie gotowym i tak nim "obracać", aby było dobrze :)

2. Ustawienie domu tyberiusz wejsciem do zachodu spowoduje, ze okna jadalni i pokoju dziennego będą skierowane na północ. Wg mnie jest to fatalne rozwiązanie. Ten projekt jest chyba wymyslony tak, ze garaż ma być północy. Czyli nie bardzo pasuje na tę działkę.

Odbicie lustrzane, to jest rozwiązanie na tą działkę i takie zamierzam wprowadzić, wtedy jadalnia i salon będą od południa, garaż od północy - tak mi pasuje i będzie OK. Równiez taraz i część salonu będą od strony południowo-wschodniej (od strony zielonej drogi).

Gdybym jednak "wywalczył" zieloną drogę na dojazd, będę miał taras od strony południowo-zachodniej, obawiam się że tam będzie w lecie strasznie prażyć słońce i nie będzie żadnego cienia - to jest mój dylemat...

3. Ja gdybym sie zastanawial nad wyborem dojazdu to bym bral pod uwage, zeby dojazd byl droga asfaltową a nie gruntową i taką która jest regularnie odśnieżana.

A co do zorientowania domu, to warto pomyslec, która strona jest ciekawa (ładny widok) a ktora mniej.

Niestety jest to teren wiejski (nie mylić z Wiejską w Wa-wie :D ) droga żółta to droga polna, nie utwardzona, sucha bo w terenie z lekkim spadkiem, prowadzi do asfaltowej drogi gminnej. Zielona dróżka byłaby dopiero wykonana moim kosztem, obecnie jest to pole uprawne...

Co do widoczków, to z każdej strony jest pięknie :D , no może północ jest najmniej ciekawa ale widoczki ładne z każdej strony - w końcu to teren Bieszczadzki :) górki, góreczki na około. Nasza działka jest również na góreczce, więc będzie ładny widok z domku.

4. Mozna ten opis działki wyslac do różnych biur architektonicznych i poprosic o wskazanie, ktore z ich projektow pasują do niej.

Jest to dobry pomysł, mam niestety mało czasu, ponieważ dokumenty są już złożone w gminie/starostwie powiatowym i czekam na warunki zabudowy (jak narazie jest to projekt TYBERIUSZ).

Liczę jednak na Wasze doświadczenia i rady, ponieważ samemu ciężko jest podejmować takie decyzje, zawsze co 2 głowy to nie jedna (może przyłączą się jeszcze jakieś osoby do dyskusji - zapraszam :) )

• 3 weeks później...

Sprawa się sama rozwiązała - sąsiad odrzucił całkowicie możliwość sprzedaży kawałka działki na drogę dojazdową, pozostaje więc żółta droga dojazdowa, ustanowiona aktem notarialnym.

Będzie i tak :D , ważne aby w końcu zacząć... czekam na WZ a następnie PnB i do dzieła...