Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja na lawach fundamentowych

Recommended Posts

Czy wystarczy położyć na ławie pasek papy na którym stanie ściana fundamentowa, czy powinno się przykryć papą całą szerokość ławy? W projekcie izolacje mam na całej szerokości ławy, takie rozwiązanie widzi się także w literaturze. A wykonawca zrobił "po swojemu". Czy ma to jakieś znaczenie? Oczywiście papa wystaję spoza ściany po kilka centymetrów z każdej strony.

zywotnośc scian szacuje sie na 150 - 200 lat wiec sztuczne wydłuzanie zywotnosci fundamentów uważam za nieszkodliwą fanaberie ale jesli ktos to lubi ... cóż ... wolno

zwykła woda betonowi nie szkodzi (beton w wodzie czuje sie ja ryba :wink:)

sa jednak ludzie którzy lubia jesli beton ma sucho .... taki gust

a na temat gustów sie nie dyskutuje ....

Zawsze są takie dylematy. I ja też taki miałem. Okazało się w trakcie robienia ław fundamentowych, że wody u mnie dostatek, oczywiście nie badałem wcześniej gruntu. No cóż, mój kierownik zaproponował, żeby ściany wylać pasku papy podklejanej folią, zostawiając po 10 cm z obu stron. Więc nie była na całej ławie. Wykanawca twierdził, że to fanaberia, a ja że skoro ma być lepiej to niech będzie papa, przecież trzeba dmuchać na zimno. Co z tego wyniknie i czy na pewno to pomaga, pewnie nigdy się nie dowiem, bo nawet jeżeli coś się zacznie dziać ze ścianą w zimie czy po obfitych opadach slbo i po zimie, to nikt do końca pewności miał nie będzie. Może się wtedy okazać, że ktoś powie było trzeba papę na całej ławie tak jak jest w projekcie.... :wink:

Wszystko zależy od Ciebie....

pozdrawiam