Barloc 02.06.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Czy wystarczy położyć na ławie pasek papy na którym stanie ściana fundamentowa, czy powinno się przykryć papą całą szerokość ławy? W projekcie izolacje mam na całej szerokości ławy, takie rozwiązanie widzi się także w literaturze. A wykonawca zrobił "po swojemu". Czy ma to jakieś znaczenie? Oczywiście papa wystaję spoza ściany po kilka centymetrów z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 zalezy czy chcesz aby fundamenty przetrwały 700 lat czy wystarczy Ci jak przetrwają 500 lat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barloc 02.06.2007 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 wystarczy mi 200 lat czyli w ogóle bez sensu, że położyłem ten pasek izolacji, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 zywotnośc scian szacuje sie na 150 - 200 lat wiec sztuczne wydłuzanie zywotnosci fundamentów uważam za nieszkodliwą fanaberie ale jesli ktos to lubi ... cóż ... wolno zwykła woda betonowi nie szkodzi (beton w wodzie czuje sie ja ryba ) sa jednak ludzie którzy lubia jesli beton ma sucho .... taki gust a na temat gustów sie nie dyskutuje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barloc 02.06.2007 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 dzięki za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 03.06.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 zwykła woda betonowi nie szkodzi (beton w wodzie czuje sie ja ryba ) No chyba, że jest poniżej 0*C, wtedy woda potrafi skruszyć beton. Mi "zwykła" woda uszkodziła wodomierz, oczywiście w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUM 03.06.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Zawsze są takie dylematy. I ja też taki miałem. Okazało się w trakcie robienia ław fundamentowych, że wody u mnie dostatek, oczywiście nie badałem wcześniej gruntu. No cóż, mój kierownik zaproponował, żeby ściany wylać pasku papy podklejanej folią, zostawiając po 10 cm z obu stron. Więc nie była na całej ławie. Wykanawca twierdził, że to fanaberia, a ja że skoro ma być lepiej to niech będzie papa, przecież trzeba dmuchać na zimno. Co z tego wyniknie i czy na pewno to pomaga, pewnie nigdy się nie dowiem, bo nawet jeżeli coś się zacznie dziać ze ścianą w zimie czy po obfitych opadach slbo i po zimie, to nikt do końca pewności miał nie będzie. Może się wtedy okazać, że ktoś powie było trzeba papę na całej ławie tak jak jest w projekcie.... Wszystko zależy od Ciebie.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 03.06.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 A skoro ma zalezec od nas to robcie tak jak jest w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts