Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY

thepharaoh

Recommended Posts

Hej witam jestem nowy. Nie mam pojęcia o remontowaniu :) chciałbym sobie pomalować pokój tylko problem w tym, że mam teraz na ścianach bardzo intensywny kolor (pomarańczowy). Dodatkowo ściany nie są idealnie gładkie. Co musze zrobić? Zeskrobać tą farbę i czym pokryć te ubytki? Czy są jakieś techniki malowania? :)

W miare mozliwości zeskrob starą powłoke malarską ile się da.Następnie zagruntuj (polecam Tytan grunt, nie uzywaj Uni gruntu) całość celem zwiekszenia przyczepnosci podłoza i wyrównania chłonności.No i należy położyć gładź by uzyskać idealnie gładka powierzchnię(polecam Stabil, Cekol, Acryl-Putz, nie polecam Gipsaru jest zbyt miekki)Po wyschnięciu powierzchnie gładzi szlifuj siatką scierną lub gąbką ścierną by pozacierac ewentualne nierówności gładzi.Potem masz już gładka i białą ściane możesz więc śmiało malować na wybrany kolor.

Powodzenia!

• 3 weeks później...
no no kolega ma racje co do malowania ze trzeba zedrzec stare pogruntowac i zaszpachlowac tylko ty biedaku nie masz o tym zielonego pojecia wiec ciekawy jestem jakie mozajki ci wyjda najlepiej by bylo gdybys podpatrzyl u jakiegos kolegi jak to sie robi to znaczy szpachlowanie bo zdieranie starej farby i gruntowanie to sobie poradzisz ale z nanoszeniem gladzi to juz bedziesz mial klopot cos o tym wiem tez sam robilem kuzyn jak to zobaczyl byl zlekka zalamany ale jak na laika i 1 raz to stwierdzil ze spoko ja nie gruntowalem i nic nie odpada pozdrawiam