Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do Boorga / szlichta pod parkiet

ida zajbert

Recommended Posts

Witam,

Na ile można wzmocnić szlichtę gruntem głęboko penetrującym? Na ile milimetrów wnika w szlichtę? Czy jest to skuteczne rozwiązanie przy słabych szlichtach??

Oto nasza historia

Szlichta była wylewana około rok temu,pan parkieciarz który ją potem oglądał powiedział że jest OK, Trzeba ją tylko podszlifować dla wyrównania a jeżeli okazałoby się za słaba to dobrać odpowiedni grunt.

Wykonawca prac wykończeniowych (w tym 70 m2 parkietów egzotycznych), którego wynajęliśmy potem, szlichtę zagruntował Ceresitem i wyrównał zaprawą wyrównującą. Uznał, że tak będzie lepiej.

Fachowiec naszego wykonawcy, który przyjechał w dnień przed planowanym układaniem parkietów egzotycznych powiedział, że szlichta jest za słaba i prace stanęły.

Nasz wykonawca twierdzi, że grunt głęboko penetrujący nie rozwiąże sprawy, my zastanawiamy się czy to nie dlatego że już szlichtę raz gruntowali Ceresitem i położyli zaprawę wyrównującą.

Możemy podobno położyć coś z żywicą na podłogę, co ją wzmocni i kosztuje około 100 zł od metra!!!

Na dodatek mamy już pomalowane ściany....

Pozdrawiam

Ida

Mam jeszcze jedno małe pytanko. Drewno które chcemy położyć to GRAPIA. Czy możesz mi poradzić jakiego oleju należy użyć żeby utrzyamć/pogłębić ciepłe barwy tego drewna? Chciałabym, żeby nie zmatowiało i nie nabrało zimniejszych odcieni pod wpływem oleju. Pozdrawiam. Ida

Mam jeszcze jedno małe pytanko. Drewno które chcemy położyć to GRAPIA. Czy możesz mi poradzić jakiego oleju należy użyć żeby utrzyamć/pogłębić ciepłe barwy tego drewna? Chciałabym, żeby nie zmatowiało i nie nabrało zimniejszych odcieni pod wpływem oleju. Pozdrawiam. Ida