abel44 03.06.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Witam wszystkich forumowiczów i proszę o poradę. Kupuje od człowieka działkę wraz z rozpoczętą budową domu (przyziemie i piętro już stoi, wykonane przyłącze elektryczne i wodne ). Obecny właściciel zawierał umowę warunkową kupna nieruchomości potem właściwy akt od poprzedniego właściciela i było to wieczyste użytkowanie. Następnie obecny właściciel wykupił tą działkę od gminy i stał się jej właścicielem ( wpis w KW ). Według mojej wiedzy i rozpytania pracowników gminy nie będą oni wykonywać prawa pierwokupu gdyż jest to działka własnościowa i nic do niej nie mają. Natomiast u notariusza ku mojemu zdziwieniu musiałem zawrzeć umowę sprzedaży warunkowej gdyż gmina nadal ma prawo pierwokupu. Notariusz powiedział iż obecny właściciel jako pierwszy przekształcił wieczyste użytkowanie w własność i dlatego gmina ma prawo pierwokupu. Może ktoś z forumowiczów miał taki przypadek i coś więcej się orientuje w tym temacie. Ponadto jak szukałem wzmianek w ustawie o gospodarce nieruchomościami to znalazłem wzmiankę w sprawie pierwokupu dot " niezabudowanej nieruchomości " Nie wiem jak traktować to co jest już postawione czy jest to nadal wedle przepisów pusta działka, czy zabudowana. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 04.06.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Notariusz miał rację. Zabudowana działka jet wówczas jeśli dom jest oddany. A Ty wspomniałeś, że na działce znajduje się rozpoczęta budowa domu. Według przepisów tego domu jeszcze nie ma. Ale to przeciez nie problem. Jedynie czasowy. A nie możesz iść do gminy i poprosić żeby odpowiedzieli szybciej niż przewiduje ustawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 04.06.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Notariusz miał rację. Zabudowana działka jet wówczas jeśli dom jest oddany. A Ty wspomniałeś, że na działce znajduje się rozpoczęta budowa domu. Według przepisów tego domu jeszcze nie ma. Ale to przeciez nie problem. Jedynie czasowy. A nie możesz iść do gminy i poprosić żeby odpowiedzieli szybciej niż przewiduje ustawa? Nie całkiem. Działka jest traktowana jako zabudowana jesli jest na niej budynek w wydzielony z przestrzeni ścianami i dachem , czyli w stanie surowym zamkniętym tzn z dachem , oknami i drzwiami. Sama umowa warunkowa niestety w twoim wypadku jest faktycznie niezbędna. Tak jak pisze AGATAL jek się "uśmiechniesz" w gminie to powinno się udać uzyskać decyzję w kilka dni. Negocjuj też z notariuszemwysokość taxy za obie umowy. U mnie notariusze "kasują" połowę taxy przy warunkowej a połowę przy końcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts