lena31 03.06.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Mam w projekcie że poziom podłogi w domu jest nizej o 0,5 metra w stosunku do drogi. Niestety tak ukształtowany jest teren. mam zalane fundamenty. Znajomy zasugerował podniesienie podmurowki o tyle aby poziom podłogi był wyższy od poziomu drogi, teren jest o spadku wiec sądzę, ze z tej najniżeej strony może podmurowka wyjść powyzej 1 m. Nie podoba mi sie taka wysoka podmurówka, ale nie chcę aby woda lala mi się do domu przy jakiś dużych opadach lub roztopach? Coi byście poradzili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 03.06.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Zrób wszystko aby pozim zero nie był niżej od poziomu drogi. Najlepiej podnieść poziom zero i nadsypać różnicę ziemią a jeżeli sąsiedzi się nie zgodzą bo mągą się nie zgodzić to zrobisz parę schodków i będzie ok. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 03.06.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Hej. Zrób tak jak Ci radzi znajomy aby poziom drogi był niżej niż twój poziom zero, unikniesz w ten sposób problemów w przyszłości gdy przyjdą mokre lata. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 jak woda z drogi ma wlać się do chałupy?no chyba, że droga jest do samych drzwi wejściowychwystarczy zadbać aby poziom "0" chałupy był te 30-40cm ppt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 03.06.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Poziom zero wyznacza się na ogół w stosunku do drogi. Jeśli jest jeszcze nie utwardzona, to należy pamiętać, że może ona się podnieść o 20-30 cm. Lepiej dostosować się do poziomu drogi i obsypać funadmenty tworząc skarpę. Dom nie powinien być w dołku. Ale też nie wygląda dobrze dom bardzo górujący nad otoczeniem i wymagający dojścia po wysokich schodach. Sąsiedzi nie powinni się sprzeciwić, jeśli budynek nie jest wyniesiony nadmiernie ponad teren i oczywiście konieczne jest zdrenowanie i takieodprowadzenie wód opadowych, aby sąsiadów nie zalewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Poziom zero wyznacza się na ogół w stosunku do drogi tego to nie wiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena31 03.06.2007 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Niestety właśnie ta droga nie jest jeszcze utwardzona. Strasznie się martwie tym spadkiem, ale z drugiej strony obok sa już wybudowane domy, tez jest spadek a nie sa tak duzo podniesione. Kto powinnien mi doradzic: kierownik budowy, majster czy to ja mam podjąąc dezycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 03.06.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Jeżeli droga jest powyżej poziomu zero domu i garażu to musisz zabezpieczyć garaż przed wodą spływającą z drogi po podjeździe do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 03.06.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Albo dobry drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 04.06.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Podnos dom! Wyciagaj to bloczkami betonowymi... zastanow sie dobrze co jest lepsze... zalewanie domu przy duzych opadach czy to ze bedzie wygladal troszke gorzej... ale zawsze mozesz jeszcze go obsypac i nie bedzie az tak zle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 04.06.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 W jakiej odległości od drogi stawiasz dom? Piszesz, że w tej chwili droga jest wyżej o 0,5 m. Możesz podnieść poziom przez nawiezienie ziemi przed domem, wtedy optycznie zgubisz podniesione fundamenty. Ty będziesz spokojniejsza a dom będzie lepiej wyglądał na działce. Mam nadzieję, że budujesz się metr od drogi, bo faktycznie miałabyś nieklawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 04.06.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 WITAJCIE..my tez mamy z tym troszke dylematu..działka tez z lekkim spadkiem.. - tj. ok.200cm spadku na długości 3000cm,droga jest asfaltowa i ok 20-25cm wyżej niż nasza działka, dom będzie stał około 12000cm- czyli 12metrów od drogi..Pani w projekcie rzuciła najpierw fundamenty na 50cm, potem my zmieniliśmy na 37, potem jednak jak obejrzeliśmy te pioziomy dokładniej no i po rozmowach na forum zwiększyliśmy znowu do 44cm......ale przekonana nie jestem ze na tyle zrobimy,....pewnie będzie na 3bloczki (3x12= 36 + po ok. 2cm zaprawy między bloczki) więc wyjdzie około 40cm ... będziemy widzieć jak to wygląda....ostatecznie zdamy się na majstra.ew. na geodetę jak będzie nam wytyczał dom i robił te swoje POZIOMY "0"...Dodam że zawsze chcieliśmy i to było i jest nadal naszym marzeniem mieć taras- dom na poziomie jak najniżej ziemi......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 04.06.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 ... 12000cm- czyli 12metrów ... coś nie tak z tymi przelicznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.06.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 04.06.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 WITAJCIE..my tez mamy z tym troszke dylematu.. działka tez z lekkim spadkiem.. - tj. ok.200cm spadku na długości 3000cm, droga jest asfaltowa i ok 20-25cm wyżej niż nasza działka, dom będzie stał około 12000cm- czyli 12metrów od drogi.. Pani w projekcie rzuciła najpierw fundamenty na 50cm, potem my zmieniliśmy na 37, potem jednak jak obejrzeliśmy te pioziomy dokładniej no i po rozmowach na forum zwiększyliśmy znowu do 44cm...... ale przekonana nie jestem ze na tyle zrobimy,....pewnie będzie na 3bloczki (3x12= 36 + po ok. 2cm zaprawy między bloczki) więc wyjdzie około 40cm ... będziemy widzieć jak to wygląda....ostatecznie zdamy się na majstra.ew. na geodetę jak będzie nam wytyczał dom i robił te swoje POZIOMY "0"... Dodam że zawsze chcieliśmy i to było i jest nadal naszym marzeniem mieć taras- dom na poziomie jak najniżej ziemi......... Należy w najniższym punkcie mieć ok 40 cm nad poziomem terenu - podejrzewam, ze tak masz w projekcie. Co do tarasu- cóż z tego, że masz spadek? Ja też mam (patrz dziennik) i zawsze można nawieźć "trochę" ziemi lub zrobić wyjście z domu np po 2-3 schodkach i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 04.06.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 tak...pomyłka..w tych metrach miało byc 12m długości od drogi czyli 1200cm.... (jak oglądam ceny posesji...to ZERA TEŻ MI SIĘ MIESZAJĄ I NIE NADĄŻAM JUŻ ICH ZLICZĄĆ)..dzieki za rade....-..w planie ostatecznie tak jak pisałam mamy 44cm i 3schodki po 14cm....-+ oczywiście te 2cm na spadek.....coby nie zalegała woda tylko mogła spływac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 05.06.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Podnoś, podnoś nie ma nic gorszego niż "domek w dołku", ja już nawiozłam z 200 kubików ziemi, obsypałam fundament tak z grubsza, ostatecznie teren uformujemy po stanie surowym, jeszcze na to kostka i będzie super. Też miałam takie wątpliwości, ale teraz nie żałuję nic a nic... Podniosłam ok.40-50cm. W planie mam 3 schodki 45 cm. tak zresztą mam w projekcie, domki z jednym nie podobają mi się w ogóle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 ... Nie podoba mi sie taka wysoka podmurówka, ale nie chcę aby woda lala mi się do domu przy jakiś dużych opadach lub roztopach? Coi byście poradzili? odwodnienie liniowe typu acodren równoległe do sciany frontowej budynku odprowadzone do przydroznego rowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts