MaXus 03.06.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Dzień dobry, od jakiegoś czasu przeczesuję się przez forum zdobywając "doświadczenie". To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość Ponieważ pilnie potrzebuję porady a takiego przypadku nie znalazłem opisanego, przejdę do problemu: Jutro koparka robi mi wykop : dom podpiwniczony z przylegającym garażem. Garaż nie podpiwniczony na fundamencie schodkowym. http://i90.photobucket.com/albums/k260/MaXus78/beztytuu.jpg Ponieważ muszę i robię drenaż mam pytanie: Jak zrobić wykop oraz poprowadzić dreny po stronie garażu. opcja a) Czy zrobić wykop tylko jak pod piwnicę, pod garaż ręcznie i dreny położyć jak na rys.1. (co wtedy z fundamentem nad drenami?) opcja b) Czy zrobić wykop tylko jak pod piwnicę, pod garaż ręcznie. Zalać ławy, zrobić fundamenty, wykopać około 0,5m wokół garażu rów i dreny położyć jak na rys.2. Ponieważ sprawa jest naprawdę "na wczoraj" będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 03.06.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Według mnie to co narysowałeś jest źle. Jedno i drugie. Przede wszystkim nie rób żadnych drenów pod ławami !!! bo ci ławy podmyje i bęc . Jeśli już to zrób drenaż na 2 poziomach (tak jak poziomy ław, oczywiście deczko powyżej), przy garażu zrób ze spadkiem jak jego ławy i na załamaniu poziomów zrób studnię rewizyjną. Nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia i tylko kombinuję na chłopski rozum. A teraz niech się wypowiedzą fachowcy od drenażów... I pamiętaj o odpowiednim wykonaniu "schodków" dobrym kątem nachylenia [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaXus 04.06.2007 02:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Czyli coś takiego? http://i90.photobucket.com/albums/k260/MaXus78/beztytuu-1.jpg A co z osuszaniem piwnicy na granicy garaż-dom (znak zapytania na rys.3.) ? Czy naprawdę dreny będą podmywały fundament w przypadku z rys.1.? - przecież woda z nich będzie spływała. Większy problem chyba ze stabilnością ław pod garażem. Czy są jakieś wzorce postępowania w takich przypadkach drenowania z fund.schodkowymi? PS.Dreny rozumiem mają być na poziomie ław a nie poniżej. Z ostatniej chwili !!!: koparka z powodu choroby przesunięta na jutro więc prośba o pomoc i rady nadal aktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.06.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 przed czym ten drenaż ma zabezpieczać?wysoki poziom wód gruntowych? od wód opadowych?czym będą zasypywane wykopy/jaki jest grunt rodzimy i poziom wód gruntowych (w stosunku do poziomu ław)?-dawanie drenażu pod kątem mija się z celem-ławy schodkowe to też nie najlepszy pomysł, technicznie b.trudne do wykonania (poprawnie)-drenaż powinien być raczej w jednej płaszczyźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 04.06.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 przed czym ten drenaż ma zabezpieczać? wysoki poziom wód gruntowych? od wód opadowych? czym będą zasypywane wykopy/jaki jest grunt rodzimy i poziom wód gruntowych (w stosunku do poziomu ław)? -dawanie drenażu pod kątem mija się z celem -ławy schodkowe to też nie najlepszy pomysł, technicznie b.trudne do wykonania (poprawnie) -drenaż powinien być raczej w jednej płaszczyźnie No to jak to pogodzić? Nie można zrobić drenażu z dużym spadkiem? Dlaczego? Możesz ostatecznie zrobić cały fundament na jednym poziomie lub z dwoma uskokami, trochę ściany fundamentowej będziesz miał więcaj ale roboty chyba mniej. Przy ławach schodkowych wskazany byłby chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 04.06.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 mam podobny dom, takze postawiony na fundamencie schodkowymz ta roznica, ze schodki odbywaja sie na calej szerokosci domu a nie tylko pod garazem (lacznie sa 4 stopnie) drenaz mam zrobiony jak na rys. 3 (mniej wiecej)ulatwieniem jest to, ze mam dom na skosie i latwo znalezc najnizszy punkt dla studni teraz kilka moich rad:- jak masz teren gliniasty, to drenaz niepotrzebny- glebokosc posadowienia law musi byc ponizej glebokosci przemarzania - inaczej wywali Ci garaz i popekaja sciany (bardzo wazne - czyli by pod garazem lawa byla ten min. 1 m)- zbrojenie fundamentu schodkowego musi byc polaczane na calym obwodzie - inaczej doma bedzie nierownomiernie osiadal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.06.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 - jak masz teren gliniasty, to drenaz niepotrzebny Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.06.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 są dwie szkoły: falenicka i otwockajedna mówi o zasypaniu gruntem rodzimym (w tym wypadku nawet gliną- oczywiście ze wszelkimi szykanami), co "uszczelni" okolice chałupy i wtedy bez wykonywania drenażudruga mówi o zasypaniu piaskiem i zdrenowaniu tegoż (bo tworzy się wanienka z wodą) ale, która która... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 04.06.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 I trzecia kopydłowa Mówi ona że kopiemy drenaż 1m od ław. Ten 1m to grunt rodzimy czyli glina. Dren zasypujemy kamyczkami a jego koniec odprowadzamy do rowu. Czy są złe strony takiej szkoły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 04.06.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 - jak masz teren gliniasty, to drenaz niepotrzebny Dlaczego? poniewaz glina nie dopusci do law wody 'od gory' fakt - nie pomyslalem o niskim poziomie wod gruntowych, ale w glinach zazwyczaj sa one nisko ja tez mam gline, drenaz robilem, bo tak juz sobie zaplanowalem - chociaz wszystkie ekipy pracujace na budowie (czyli murarze, hydraulicy i ciesle) mowili, ze nie ma tej koniecznosci, ze to niepotrzebnie wydane pieniazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.06.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 ta kopydłowa to w stylu biologii Łysenki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.06.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 - jak masz teren gliniasty, to drenaz niepotrzebny Dlaczego? poniewaz glina nie dopusci do law wody 'od gory' fakt - nie pomyslalem o niskim poziomie wod gruntowych, ale w glinach zazwyczaj sa one nisko ja tez mam gline, drenaz robilem, bo tak juz sobie zaplanowalem - chociaz wszystkie ekipy pracujace na budowie (czyli murarze, hydraulicy i ciesle) mowili, ze nie ma tej koniecznosci, ze to niepotrzebnie wydane pieniazki Tak ale bywa,iż drenaż wtedy wykonuje się ze względu na wody powierzchniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 04.06.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 - jak masz teren gliniasty, to drenaz niepotrzebny Dlaczego? poniewaz glina nie dopusci do law wody 'od gory' fakt - nie pomyslalem o niskim poziomie wod gruntowych, ale w glinach zazwyczaj sa one nisko ja tez mam gline, drenaz robilem, bo tak juz sobie zaplanowalem - chociaz wszystkie ekipy pracujace na budowie (czyli murarze, hydraulicy i ciesle) mowili, ze nie ma tej koniecznosci, ze to niepotrzebnie wydane pieniazki Tak ale bywa,iż drenaż wtedy wykonuje się ze względu na wody powierzchniowe. No dobrze, ale czy w niepodpiwniczonym budynku posadowionym na glinie potrzeby jest drenaż? Bo jeśli są zagłębione piwnice to nie ma tematu, ale jak piwnic nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.06.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 - jak masz teren gliniasty, to drenaz niepotrzebny Dlaczego? poniewaz glina nie dopusci do law wody 'od gory' fakt - nie pomyslalem o niskim poziomie wod gruntowych, ale w glinach zazwyczaj sa one nisko ja tez mam gline, drenaz robilem, bo tak juz sobie zaplanowalem - chociaz wszystkie ekipy pracujace na budowie (czyli murarze, hydraulicy i ciesle) mowili, ze nie ma tej koniecznosci, ze to niepotrzebnie wydane pieniazki Tak ale bywa,iż drenaż wtedy wykonuje się ze względu na wody powierzchniowe. No dobrze, ale czy w niepodpiwniczonym budynku posadowionym na glinie potrzeby jest drenaż? Bo jeśli są zagłębione piwnice to nie ma tematu, ale jak piwnic nie ma? Zależy czego oczekujesz i jaki jest teren, nie ma recepty na każdy przypadek, dlatego miałem zastrzeżenia do: " jak masz teren gliniasty, to drenaz niepotrzebny " Zresztą, przy gruntach spoistych trzeba wiedzieć jak i kiedy ten drenaż zrobić co by nie zaszkodzić zamiast pomóc, niemnie jednak nie ma czegoś takiego,że jest absolutnie niepotrzebny w każdym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.06.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 nie jest potrzebnymoim zdaniem zbędny w 99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.06.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 nie jest potrzebny moim zdaniem zbędny w 99% Popadasz w myślenie tabelaryczne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.06.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 ło Jezu, a co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.06.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 ło Jezu, a co to? COś w rodzaju schematycznego Chodziło mi o to,że generalnie taki drenaż byłby niepotrzebny, natomiast nie można tego określić dla wszystkich przypadków, jeśli ukształtowanie terenu jest niekorzystne ze względu na spływ wód opadowych to mimo tego wypadałoby drenaż zrobić, chyba,że taki urok , stojąca wokół woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.06.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Dlatego ten jeden procent. Myślisz, że za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 04.06.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 I trzecia kopydłowa Mówi ona że kopiemy drenaż 1m od ław. Ten 1m to grunt rodzimy czyli glina. Dren zasypujemy kamyczkami a jego koniec odprowadzamy do rowu. Czy są złe strony takiej szkoły ? A czemu "aż" 1m od ław? Bliżej nie można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts