janzar 05.06.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witam wszystkich... byl sobie chudziak... a na niego poszla folia czarna budowlana... i na te folie styropian 2x5 cm na przekladke... musialem wczoraj zdjac troszke tego styropianu tam gdzie ma byc kominek... i zdziwilem sie bo pod nim (pomiedzy folia a styropianem) byla wilgoc... nie woda ale dalo sie wyczuc wilgoc... dlaczego i jak to mozliwe... folia jest cale i nie przecieta... co zrobic ? popełniono ogromny bład , który skutkuje podsiąkaniem wilgoci kapilarnej z gruntu do wyżej polożonych warst czyli jak powinno być chudziak papa termozgrzewalna folia budowlana styropian 2 x 50 mm folia budowlana jastrych minimum 70 mm polecam takie hasla jak jastrych, jastrych na gruncie,wilgoć kapilarna , pozdrawiam JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.06.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 popełniono ogromny bład , który skutkuje podsiąkaniem wilgoci kapilarnej z gruntu do wyżej polożonych warst czyli jak powinno być chudziak papa termozgrzewalna folia budowlana styropian 2 x 50 mm folia budowlana jastrych minimum 70 mm Może wytłumacz jaśniej na czym ten "ogromny błąd" polega. Dlaczego Twoim zfaniem na papie termozgrzewalnej powinna być dodatkowo folia budowlana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq12 05.06.2007 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 ...albo dlaczego sama folia niw wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq12 05.06.2007 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 popełniono ogromny bład , który skutkuje podsiąkaniem wilgoci kapilarnej z gruntu do wyżej polożonych warst czyli jak powinno być chudziak papa termozgrzewalna folia budowlana styropian 2 x 50 mm folia budowlana jastrych minimum 70 mm prosze mi wytlumaczyc jak przez folie przejdzie ta wilgoc kapilarna a nie przejdzie przez pape ? dzisiejsze folie sa naprawde grube i bardzo rozciagliwe, wiec byle piaseczek jej nie przetnie. Mnie osobiscie wydaje sie, ze kazdy pisze o tym co jest mu bliskie a nie o tym jak jest... mnie osobiscie wydaje sie, ze ta wilgoc jest faktycznie albo ze stryropianu albo z powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.06.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 prosze mi wytlumaczyc jak przez folie przejdzie ta wilgoc kapilarna a nie przejdzie przez pape ? dzisiejsze folie sa naprawde grube i bardzo rozciagliwe, wiec byle piaseczek jej nie przetnie. Folia folii nierówna. Można oczywiscie podać przykłady zastosowania foli o nieodpowiednich właściwościach, która nie spełniła swojego zadania, podobnie jak można podać przykład, gdzie folia jest dużo skuteczniejsza od papy. Do wszystkiego trzeba podchodzić "z głową". Wilgoć kapilarna nie przedostanie się przez folię, pod warunkiem, że bedzie ona szczelna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq12 06.06.2007 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 dobrze... to gdzie ten "ogromny blad" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.06.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Dla mnie osobiście również nie jest niezbędne zastosowanie papy termozgrzewalnej...ale to tak jak z oknami, czy materiałem budowalnym...Jak masz kase to kup/zrób lepsze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 06.06.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Zgodnie ze sztuką powinna być papa. Dyskusja czy jest ona niezbędna, czy też można ją zastąpić folią jest długa i wielokrotnie pojawiała się na forum. Są osoby, które uważają że musi być (m.in. Janzar, który jest wykonawcą wylewek) i są takie, które twierdzą, że folia wystarczy. Nie roztrzygniemy tutaj kto ma rację. Możemy tylko zgadywać zdając się na swoją intuicję. W opisanym przypadku stawiałbym raczej na wilgoć technologiczną a nie podciąganie z chudziaka. Czy ta wilgoć jest tylko na folii, czy też pod folią? ps. w przypadku stosowania papy folia jest niezbędna, gdyż bezpośredni kontakt papy ze styropianem powoduje niszczenie tego ostatniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq12 06.06.2007 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 na szczescie wilgoc jest tylko pod styropianem... a pod folia sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.06.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 w przypadku stosowania papy folia jest niezbędna, gdyż bezpośredni kontakt papy ze styropianem powoduje niszczenie tego ostatniego. Dla styropianu groźne są jedynie papy smołowe. Papy asfaltowe nie stanowią dla dla styropianu zagrozenia, podobnie jak papy termozgrzewalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.06.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 na szczescie wilgoc jest tylko pod styropianem... a pod folia sucho. Z tego wyraźnie wynika, że jest to wilgoć technologiczna pochodząca z pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.06.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 na szczescie wilgoc jest tylko pod styropianem... a pod folia sucho. Z tego wyraźnie wynika, że jest to wilgoć technologiczna pochodząca z pomieszczenia. Moim skromnym zdaniem niekoniecznie technologiczna, przy ostatnich wysokich stanach wilgotnosci powietrza para wodna skrapla sie po prostu na chlodniejszych powierzchniach. Dlaczego na folii ? Gładka powierzchnia folii niechętnie sie nagrzewa, dochodzi do tego jeszcze nieruchome powietrze pod styropianem i to także jest dodatkowy czynnik nie sprzyjający nagrzewaniu tego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq12 06.06.2007 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 wszystko sie zgadza... tylko czy moge wylewac mixokreta czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.06.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 oczywiście,tym bardziej, że miksokret to półsucha wylewka, i śpij spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 06.06.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Mam podobny problem w piwnicy.Wydawało nam się że tynki już ładnie schły. Zrobiliśmy papę na chudziaku. Przykryte to było folią . Poleżało z tydzień. Jak doszłam z układaniem styro do piwnicy okazało się że folia jest mokra a w dwóch pomieszczeniach potwornie zaczęły rosić się ściany i wszystko spływało na podłogę. Miejscami papa jest bardzo mokra. Co robić. W poniedziałek długo wyczekiwana ekipa od wylewek. Czy taka papa po prostu nie zgnije ?!?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.06.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 wentylacja, klucz do problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 06.06.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 na szczescie wilgoc jest tylko pod styropianem... a pod folia sucho. Z tego wyraźnie wynika, że jest to wilgoć technologiczna pochodząca z pomieszczenia. Moim skromnym zdaniem niekoniecznie technologiczna, przy ostatnich wysokich stanach wilgotnosci powietrza para wodna skrapla sie po prostu na chlodniejszych powierzchniach. Dlaczego na folii ? Gładka powierzchnia folii niechętnie sie nagrzewa, dochodzi do tego jeszcze nieruchome powietrze pod styropianem i to także jest dodatkowy czynnik nie sprzyjający nagrzewaniu tego miejsca. i tu się z tobą zgodzę. sam mam papę na wylewce i na własne oczęta widziałem jak papa zwilgotniała. Hydraulicy przyszli i pytali czy polewałem podłogę bo jak przyszli była sucha. Duża wilgotność powietrza ,niskie ciśnienie i dość chłodna wylewka i poprostu się wykrapla wilgoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.06.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 na szczescie wilgoc jest tylko pod styropianem... a pod folia sucho. Z tego wyraźnie wynika, że jest to wilgoć technologiczna pochodząca z pomieszczenia. Moim skromnym zdaniem niekoniecznie technologiczna, przy ostatnich wysokich stanach wilgotnosci powietrza para wodna skrapla sie po prostu na chlodniejszych powierzchniach. Dlaczego na folii ? Gładka powierzchnia folii niechętnie sie nagrzewa, dochodzi do tego jeszcze nieruchome powietrze pod styropianem i to także jest dodatkowy czynnik nie sprzyjający nagrzewaniu tego miejsca. i tu się z tobą zgodzę. sam mam papę na wylewce i na własne oczęta widziałem jak papa zwilgotniała. Hydraulicy przyszli i pytali czy polewałem podłogę bo jak przyszli była sucha. Duża wilgotność powietrza ,niskie ciśnienie i dość chłodna wylewka i poprostu się wykrapla wilgoć ja też się zgodzę - nie technologiczna to kosmiczna; jak zwał tak zwał po prostu jest zbyt duża na wstępie, potem się stabilizuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 06.06.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 wentylacja, klucz do problemu nie do końca bo wentylacja jest tylko że piwnica jest ocieplona i myśle że zmyliło nas że tynk ładnie sechł a najwidoczniej większość wilgoci poszło na zew i teraz jak się zrobiło ciepło wszystko wychodzi znowu. Co robić z tą papą. Przykryć i robić te wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.06.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 kojarzenie izolacji poziomej z wykraplaniem się pary to nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts