Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian na podloge i wilgoc :(

marekq12

Recommended Posts

Witam wszystkich... byl sobie chudziak... a na niego poszla folia czarna budowlana... i na te folie styropian 2x5 cm na przekladke... musialem wczoraj zdjac troszke tego styropianu tam gdzie ma byc kominek... i zdziwilem sie bo pod nim (pomiedzy folia a styropianem) byla wilgoc... nie woda ale dalo sie wyczuc wilgoc... dlaczego i jak to mozliwe... folia jest cale i nie przecieta... co zrobic ?

popełniono ogromny bład , który skutkuje podsiąkaniem wilgoci kapilarnej z gruntu do wyżej polożonych warst czyli jak powinno być

chudziak

papa termozgrzewalna

folia budowlana

styropian 2 x 50 mm

folia budowlana

jastrych minimum 70 mm

polecam takie hasla jak jastrych, jastrych na gruncie,wilgoć kapilarna ,

pozdrawiam JZ

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

popełniono ogromny bład , który skutkuje podsiąkaniem wilgoci kapilarnej z gruntu do wyżej polożonych warst czyli jak powinno być

chudziak

papa termozgrzewalna

folia budowlana

styropian 2 x 50 mm

folia budowlana

jastrych minimum 70 mm

Może wytłumacz jaśniej na czym ten "ogromny błąd" polega.

Dlaczego Twoim zfaniem na papie termozgrzewalnej powinna być dodatkowo folia budowlana ?

chudziak

papa termozgrzewalna

folia budowlana

styropian 2 x 50 mm

folia budowlana

jastrych minimum 70 mm

prosze mi wytlumaczyc jak przez folie przejdzie ta wilgoc kapilarna a nie przejdzie przez pape ? dzisiejsze folie sa naprawde grube i bardzo rozciagliwe, wiec byle piaseczek jej nie przetnie.

Mnie osobiscie wydaje sie, ze kazdy pisze o tym co jest mu bliskie a nie o tym jak jest... mnie osobiscie wydaje sie, ze ta wilgoc jest faktycznie albo ze stryropianu albo z powietrza...

prosze mi wytlumaczyc jak przez folie przejdzie ta wilgoc kapilarna a nie przejdzie przez pape ? dzisiejsze folie sa naprawde grube i bardzo rozciagliwe, wiec byle piaseczek jej nie przetnie.

Folia folii nierówna. Można oczywiscie podać przykłady zastosowania foli o nieodpowiednich właściwościach, która nie spełniła swojego zadania, podobnie jak można podać przykład, gdzie folia jest dużo skuteczniejsza od papy.

Do wszystkiego trzeba podchodzić "z głową".

Wilgoć kapilarna nie przedostanie się przez folię, pod warunkiem, że bedzie ona szczelna :).

Zgodnie ze sztuką powinna być papa. Dyskusja czy jest ona niezbędna, czy też można ją zastąpić folią jest długa i wielokrotnie pojawiała się na forum. Są osoby, które uważają że musi być (m.in. Janzar, który jest wykonawcą wylewek) i są takie, które twierdzą, że folia wystarczy. Nie roztrzygniemy tutaj kto ma rację. Możemy tylko zgadywać zdając się na swoją intuicję.

W opisanym przypadku stawiałbym raczej na wilgoć technologiczną a nie podciąganie z chudziaka. Czy ta wilgoć jest tylko na folii, czy też pod folią?

ps. w przypadku stosowania papy folia jest niezbędna, gdyż bezpośredni kontakt papy ze styropianem powoduje niszczenie tego ostatniego.

w przypadku stosowania papy folia jest niezbędna, gdyż bezpośredni kontakt papy ze styropianem powoduje niszczenie tego ostatniego.

Dla styropianu groźne są jedynie papy smołowe.

Papy asfaltowe nie stanowią dla dla styropianu zagrozenia, podobnie jak papy termozgrzewalne.

na szczescie wilgoc jest tylko pod styropianem... a pod folia sucho.

Z tego wyraźnie wynika, że jest to wilgoć technologiczna pochodząca z pomieszczenia.

Moim skromnym zdaniem niekoniecznie technologiczna, przy ostatnich

wysokich stanach wilgotnosci powietrza para wodna skrapla sie po prostu

na chlodniejszych powierzchniach. Dlaczego na folii ? Gładka powierzchnia

folii niechętnie sie nagrzewa, dochodzi do tego jeszcze nieruchome

powietrze pod styropianem i to także jest dodatkowy czynnik nie

sprzyjający nagrzewaniu tego miejsca.

Mam podobny problem w piwnicy.

Wydawało nam się że tynki już ładnie schły. Zrobiliśmy papę na chudziaku.

Przykryte to było folią . Poleżało z tydzień. Jak doszłam z układaniem styro do piwnicy okazało się że folia jest mokra a w dwóch pomieszczeniach potwornie zaczęły rosić się ściany i wszystko spływało na podłogę. Miejscami papa jest bardzo mokra. Co robić. W poniedziałek długo wyczekiwana ekipa od wylewek. Czy taka papa po prostu nie zgnije ?!?!?!

Z tego wyraźnie wynika, że jest to wilgoć technologiczna pochodząca z pomieszczenia.

i tu się z tobą zgodzę. :D

sam mam papę na wylewce i na własne oczęta widziałem jak papa zwilgotniała. Hydraulicy przyszli i pytali czy polewałem podłogę bo jak przyszli była sucha. Duża wilgotność powietrza ,niskie ciśnienie i dość chłodna wylewka i poprostu się wykrapla wilgoć :lol: :lol: :lol:

i tu się z tobą zgodzę. :D

sam mam papę na wylewce i na własne oczęta widziałem jak papa zwilgotniała. Hydraulicy przyszli i pytali czy polewałem podłogę bo jak przyszli była sucha. Duża wilgotność powietrza ,niskie ciśnienie i dość chłodna wylewka i poprostu się wykrapla wilgoć :lol: :lol: :lol:

ja też się zgodzę - nie technologiczna to kosmiczna; jak zwał tak zwał po prostu jest zbyt duża na wstępie, potem się stabilizuje

wentylacja, klucz do problemu

nie do końca bo wentylacja jest

tylko że piwnica jest ocieplona i myśle że zmyliło nas że tynk ładnie sechł

a najwidoczniej większość wilgoci poszło na zew i teraz jak się zrobiło ciepło wszystko wychodzi znowu.

Co robić z tą papą.

Przykryć i robić te wylewki?