długi 06.06.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 kojarzenie izolacji poziomej z wykraplaniem się pary to nieporozumienie uuuuuuuuuuuu.... a niby to czemu ?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.06.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 uuuuuuuuuuuu.... a niby to czemu ?????????????? doczytałem do trzeciego "u" dalej nie dałem rady, pomocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 06.06.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 uuuuuuuuuuuu.... a niby to czemu ?????????????? doczytałem do trzeciego "u" dalej nie dałem rady, pomocy... 1u. od spodu nie podsiąkła 2u. zkonewką nkt nie latał 3u. nic nie pilismy, nie palilismy ..więc wilgoc była realna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.06.2007 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 wentylacja, klucz do problemu nie do końca bo wentylacja jest tylko że piwnica jest ocieplona i myśle że zmyliło nas że tynk ładnie sechł a najwidoczniej większość wilgoci poszło na zew i teraz jak się zrobiło ciepło wszystko wychodzi znowu. Co robić z tą papą. Przykryć i robić te wylewki? Jak zrobiło się ciepło, to powietrze na zewnątrz ma dużo większą zawartość pary wodnej. Takie ciepłe i wilgotne powietrze trafiając na Twoją chłodną posadzkę i ściany osiąga na ich powierzchni punkt rosy, czyli mówiac krótko wykrapla się. Jak pozbyć się tej wilgoci? Dwa sposoby: 1. poczekać do zimy , wtedy powietrze na zewnątrz ma bardzo niską wilgotność i przy intensywnym wietrzeniu usuniesz wilgoć z piwnicy, 2. użyć osuszacza powietrza, ograniczając na czas osuszania wietrzenie pomieszczenia. Po ociepleniu posadzki problem z wilgocią powinien zniknąć, ale w piwnicy latem nie będzie już miłego chłodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 07.06.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Henok jest niestety tak jak napisałeś Punkt pierwszy jest jak najbardziej dobijającą wizją punkt drugi? suszę od wczoraj efekt jeszcze gorzej woda leci mi po ścianach wprost na papę cholera już nie wiem co z tym robić na pewno papa miejscami będzie od góry wilgotna w dotyku ostatniej wypowiedzi przyznam się że moja kobieca logika nie rozumiem "Po ociepleniu posadzki problem z wilgocią powinien zniknąć, ale w piwnicy latem nie będzie już miłego chłodu ." Czy ktoś ma pojęcie jaki efekt będzie jak zaryzykuję i przykryję papę folią styro i zrobię jeszcze tą wylewkę. Jakie może to mieć skutki ? Fajnie się przepychacie słownie ale powiedzcie mi jak babie np kobieto tak nie można bo zrobi ci się kiszonka albo w sumie to nic nie stoi na przeszkodzie proszę może macie o tym trochę pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.06.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Kobieto -tak można, nie zrobi Ci się kiszonkachyba, że zamkniesz wszysto szczelnie i zatkasz wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 07.06.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Dzięki Barbossa bo widzisz kobieca wyobraźnia działa dla mnie przykrycie mokrej papy folia styropianem folią i zalanie betonem rozpościera wizję zgnilizny smrodu i innych okropności. Pogoda dopisuje lecę wietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.06.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 punkt drugi? suszę od wczoraj efekt jeszcze gorzej woda leci mi po ścianach wprost na papę cholera już nie wiem co z tym robić Metodą wietrzenia raczej tego nie wysuszysz (dostarczasz tylko do pomieszczenia kolejne porcje wilgoci, która wykrapla się na posadzce). Ale jak napisał Barbossa tragedii nie będzie jeżeli dasz ocieplenie posadzki i wylejesz beton. Póżniej możesz już wietrzyć, powinno być skuteczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.06.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Dzięki Barbossa bo widzisz kobieca wyobraźnia działa dla mnie przykrycie mokrej papy folia styropianem folią i zalanie betonem rozpościera wizję zgnilizny smrodu i innych okropności. Pogoda dopisuje lecę wietrzyć. Poczytaj wyżej. Jeżeli koniecznie chcesz wysuszyć piwnicę przed ociepleniem posadzki i betonowaniem, to użyj osuszacza (możesz spróbować wypożyczyć na kika dni): http://www.osuszacze.pl/pliki/domowe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 07.06.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Ja położyłem papę termo, na to folia i styrek i też po odkryciu miałem wilgotną folię. Uważam, że jest to efektem świeżych (1m-c) tynków, bądź jak piszecie świeżego styropianu, który stał jakiś czas w garażu i podciągnął co nieco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.06.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 ludzie!!!!!!!!!!!! akademicka dyskusja, ta wilgoć występuje we wszystkich nowo budowanych domach, Wy jesteście tymi którzy to zauważyli, drudzy albo nie wiedzą, albo nie zawracają sobie bzdurami głowy, ile ton wody wpakowaliście w te "cztery ściany"? i co?........ i chcecie mieć je suche jak pieprz, budynek schnie do czterech lat, w pierwszych dwóch najbardziej widocznie, odpuśćcie sobie, szkoda nerwów, brać robić wylewki i wietrzyć, wietrzyć, wietrzyć. jak miksokretem, to lepiej bo mniej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 ... jak miksokretem, to lepiej bo mniej wody sorry, a co tu miksokret ma do rzeczy ... ? ilośc wody zarobowej zmniejsza sie po dodaniu plastyfikatora ... jesli dodasz plastyfikator do zaprawy mieszanej w betoniarce - zmiejszysz tym samym ilośc wody do zaprawy w betoniarce wlejesz do zaprawy mieszanej recznie w taczkach - równiez zmniejszysz porcje wody w zaprawie mieszanej ręcznie p.s. posadzka z miksokreta nie jest równiejsza /od tej która była przygotowana w betoniarce/ - to tez mit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 07.06.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 ludzie!!!!!!!!!!!! akademicka dyskusja, ta wilgoć występuje we wszystkich nowo budowanych domach, Wy jesteście tymi którzy to zauważyli, drudzy albo nie wiedzą, albo nie zawracają sobie bzdurami głowy, ile ton wody wpakowaliście w te "cztery ściany"? i co?........ i chcecie mieć je suche jak pieprz, budynek schnie do czterech lat, w pierwszych dwóch najbardziej widocznie, odpuśćcie sobie, szkoda nerwów, brać robić wylewki i wietrzyć, wietrzyć, wietrzyć. jak miksokretem, to lepiej bo mniej wody To do mnie dociera o suchym domu nawet ja kobita nie marzę w końcu jak leję w tynki i posadzki wodę to i ona musi być cudów nie ma. Pobiegam z ręcznikiem powycieram ściany żby się nie lało na podłogi zaleję beton a potem skorzystam z wyciągacza wilgoci no i będę wietrzyć. Dzięki panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Moim skromnym zdaniem niekoniecznie technologiczna, przy ostatnich wysokich stanach wilgotnosci powietrza para wodna skrapla sie po prostu na chlodniejszych powierzchniach. Dlaczego na folii ? Gładka powierzchnia folii niechętnie sie nagrzewa, dochodzi do tego jeszcze nieruchome powietrze pod styropianem i to także jest dodatkowy czynnik nie sprzyjający nagrzewaniu tego miejsca. a mysle tak samo jak hes - tzn. nie jest to wilgoć technologiczna tylko zjawisko fizyczne wystepujace zarówno w domach dawno zamieszkałych jak i nowych proponuje poobserwowac niezolowana ruke z zimna woda w ciepłym pomieszczeniu ... skąd ta rosa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona 213 14.09.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 my po roku musielismy zrywac podlogi, i okazalo sie ze miedzy folia a papą jest woda. Wszyscy mówili ze to woda z wylewek, a ze dostala sie pod folie (ktora nie była połaczana jak papa) nie mogla wyparowac i mielismy wielka niespodzianke jak zabaczylismy grzybka który juz tam się zadomowił. Nie wiem po jakim czasie wyszedłby w domu na ściany, ale pewnie kiedyś by to nastąpiło. Tym razem napewno foli nie damy, wiec nawet jak woda z wylewek sie tam dostanie to wyparuje dylatacją. Taką mam chociaż nadzieje. Bo sił mi juz brakuje na kolejne niespodzianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 15.09.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Watek lekko odzyl,wiec zapytam(chyba w temacie ) :Czy mozna zamiast foli albo papy pomaziac czyms chudziaka przed polozeniem styropianu?Czy tylko do dyspozycji jest folia albo papa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 16.09.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Watek lekko odzyl,wiec zapytam(chyba w temacie ) :Czy mozna zamiast foli albo papy pomaziac czyms chudziaka przed polozeniem styropianu?Czy tylko do dyspozycji jest folia albo papa? dysperbitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.09.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Zgodnie ze sztuką powinna być papa. Dyskusja czy jest ona niezbędna, czy też można ją zastąpić folią jest długa i wielokrotnie pojawiała się na forum. Są osoby, które uważają że musi być (m.in. Janzar, który jest wykonawcą wylewek) i są takie, które twierdzą, że folia wystarczy. Nie roztrzygniemy tutaj kto ma rację. Możemy tylko zgadywać zdając się na swoją intuicję. Ważne są też warunki gruntowe. U mnie na przykład jest piasek do głębokości ok. 3 metrów, a wody nie ma nawet na 4 metrach. Dlatego zrezygnowałem z papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 16.09.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Czyli reasumując:Nie ma papy termozgrzewalnej na bazie smoły, która reaguje ze styropianem.Nie trzeba dawać foli na papę termozgrzewalną.Folię dajemy na styropian i wylewamy posadzki.Nie przejmujemy się wilgocią, bo ona odparuje w ciągu jakiegoś czasu. Czy to właściwe podejście?Przy założeniu, że poziom wody jest poniżej naszego poziomu papy termo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 16.09.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ja też tak miałem (woda pod styropianem na folii) - w rok po wykonaniu podłogi. Musiałem udrożnić/wyciągnąć peszel dla instalacji internetu, ułożony na folii pod styropianem - a tu mokro.Szczegółowe śledztwo wykazało, że woda napłynęła przez szczeliny między płytami styropianu, w czasie wylewania chudziaka.Taka wilgoć też wyparuje (przez styropian) w ciągu kilku lat.Przedstawione w tym wątku inne przyczyny są małoprawdopodobne, lub nawet śmieszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts